Téma: (Ne)přátelé na život a na smrt (2/2)

Vydáno: 17.06.2011 16:37 - Zbyněk Kubín | foto: facebook tvůrce

Jak se říká: přátele si drž blízko, nepřátele ještě blíž. Rozdíl mezi přítelem a nepřítelem ale často není jednoznačný a na konci může vše vypadat jinak než na začátku. Přinášíme vám druhou část našeho výpisu velkých filmových "(ne)přátelství".
V souvislosti s premiérou snímku X-Men: První třída, který nás oproti původní filmové X-Men trilogii vrací o několik desítek let zpátky a klasickou nepřátelskou dvojici Charlese Xaviera a Erika Lensherra - alias Profesora X a Magneta - představuje ještě jako kamarády stojící bok po boku, jsme se rozhodli formou krátkých životopisů blíže podívat do minulosti několika dalším úhlavním filmovým sokům, jejichž nepřátelství sice trvá léta letoucí, ale jejich vztah rozhodně není a nebyl černobílý. A pozor, o spoilery zde není nouze. Přinášíme vám druhou část našeho výpisu velkých filmových "(ne)přátelství".
Pozn.: První část článku naleznete zde.

ROCKY BALBOA A APOLLO CREED
Robert "Rocky“ Balboa, přezdívaný též Italský hřebec, se narodil do chudé italsko-americké rodiny ve Filadelfii roku 1946. V dětství se protloukal kde se dalo, byl spíše dítětem ulice a řádného vzdělání se mu nedostávalo. Do roku 1976 pracoval jako vymahač dluhů a příležitostný boxer, ovšem bez větších úspěchů. Nadbíhal Adrianě Pennino, plaché prodavačce ze zverimexu žijící se svým bratrem Pauliem, Rockyho pozdějším manažerem. Jeho kiariéra se výrazně pohnula kupředu ve chvíli, kdy si Rockyho jako svého soupeře vybral světový šampion těžké váhy Apollo Creed. Tím se Rockymu otevřely dveře do světa profesionálního boxu, který několikrát ovládl v pozici světového šampiona a vstoupil tak mezi legendy boxerského sportu. (A vynesl do té skutečné boxérské síně slávy i Sylvestera Stallonea.) Adrianu si vzal za ženu a měli spolu syna Roberta Balbou Jr., po dvaceti šesti letech manželství Adriana umřela na rakovinu. Po konci sportovní kariéry Rocky nejprve trénoval mladší boxerské talenty, poté si otevřel filadelfskou restauraci pojmenovanou po své ženě.
První zmínky o životě Apolla Marvina Creeda - kromě toho, že začínal boxovat v chudé čtvrti Los Angeles - se začaly objevovat až od roku 1976, kdy tehdy jako již třiatřicetiletý, sebevědomý a inteligentní několikanásobný a úřadující šampion těžké váhy vyzval neznámého Rockyho Balbou do ringu. Creed měl v té době na triku již řadu poměrně děsivých boxerských přezdívek jako Mistr zkázy, Král úderu nebo Tančící ničitel - a zaslouženě, ve svých kristových létech na poli profesionálního boxu na kontě 47 vítězství (z toho 46 způsobem K. O.). Skvělý boxer vynikal především svou mrštností a pohyblivostí. O titul mistra těžké váhy ho připravil až Rocky Balboa při jejich druhém vzájemném zápase v roce 1979. S porážkou se Creed těžko vyrovnával. Nakonec ukončil profesionální kariéru, nastoupil na místo Rockyho trenéra a stali se dobrými přáteli.
Apollo se vrátil do ringu ještě jednou a sice ve svých dvaačtyřiceti letech na exhibiční zápas proti sovětskému obrovi Ivanovi Dragovi. Vyšší věk, horší kondice a naprosté podcenění síly soupeře ho ale bohužel stály život, neboť Apollovo tělo nevydrželo sérii likvidačních úderů protivníka. Zemřel uprostřed ringu v náručí svého přítele Rockyho 1. srpna 1985 v aréně MGM Grand v Las Vegas.
Vzájemný vztah
Původně velcí rivalové si v ringu nedarovali jediný bod. Nakonec v sobě ale našli zalíbení a stali se z nich dobří přátelé, které bohužel záhy rozdělila smrt jednoho z nich, když jej ruský masostrojek Ivan Drago knockoutoval na onen svět. Přidejme k tomu vrcholící studenou válku a je zaděláno na nejlepší pomstu mezi provazy historie.
Kde se utkali
Do ringu na ostrý zápas proti sobě Rocky (Sylvester Stallone) s Apollem (Carl Weathers) vstoupili dvakrát. Ve finále prvního dílu z roku 1976, režírovaném Johnem G. Avildsenem, kde Rocky zastával funkci totálního outsidera, z toho byla jen remíza. Na konci druhého dějství o tři roky později již Italský hřebec po vzepření se v posledním okamžiku uštědřil namachrovanému Creedovi rozhodující hák. Následně se mezi borci zrodilo přátelství jenž svým smrtícím úderem ukončil až Dolph Lundgren v roli Ivana Draga.

SPIDERMAN A HARRY OSBORNE
Rodiče Petera Benjamina Parkera zemřeli při leteckém neštěstí, když byl ještě dítě, a od té doby vyrůstal u svého strýčka Bena a tety May na newyorském předměstí Forrest Hills. Již od malička měl velké nadání pro vědu a vysoký intelekt, zároveň šlo o nesmělého stydlivého chlapce, jenž se musel vyrovnávat s posměchem a ústrky vrstevníků. V patnácti letech, kdy navštěvoval Midtownskou střední, jej na školní exkurzi kousl radioaktivní pavouk, čímž Peter získal řadu nadpřirozených dovedností, včetně schopnosti lézt po zdech a vystřelovat pavučiny.
Díky své pavoučí mrštnosti si inkognito přivydělával jako zápasník v ringu a jeho alter-ego se brzy stalo senzací. Jednoho dne spatřil zloděje v akci, ale nechal ho prchnou z místa činu, ačkoliv by jej díky svým schopnostem mohl bez problémů zastavit. Pár dní na to nalezl svého strýčka zavražděného a ke svému zděšení zjistil, že pachatelem je tentýž kriminálník, jakého nechal před časem běžet. V tu chvíli se zapřisáhne naplno využívat své síly pro potírání zločinu jako Spiderman.
V civilním životě je Peter stále zcela obyčejný mladík zaměstnaný jako fotograf u deníku Daily Bugle, milující krásnou Mary Jane a pečující o svou ovdovělou tetu May. Jeho nejlepším přítelem je Harry Osborne.
Harry Osborne je synem vědce a průmyslníka Normana Osbornea a jeho ženy Emily, která ale zemřela krátce po komplikovaném porodu, což Norman dával Harrymu za vinu. Celé dětství tak musel snášet otcův hněv a pohrdání, navzdory tomu ho stále považoval za svůj vzor. Na vysoké Harry patřil mezi nejlepší a nejoblíbenější studenty, žil bohémský život plný mejdanů a známostí. Spřátelil se se stydlivým otloukánkem Peterem Parkerem, ale o jeho tajném superhrdinském životě neměl ani tušení.
Harryho otec se následně během vědeckého výzkumu stal obětí "komiksové" nehody a nastoupil na dráhu zločinu jako Green Goblin, úhlavní Spidermanův nepřítel. Poté, co Spiderman Green Goblina zničil, vydal se Harry Osborne na cestu za pomstou vlastního otce, tedy po krku svého největšího nepřítele i přítele v jedné osobě.
Vzájemný vztah
Přes počáteční nevraživost a rivalitu v oblasti milostných vztahů se stali spolubydlícími a nejlepšími přáteli. Jejich kamarádství však naruší dvojí životy Petera a Harryho otce, jenž proti sobě bývalé přátele postaví.
Kde se utkali
V Raimiho trilogii se vztahu Harryho Osbornea (James Franco) a Petera Parkera (Tobey Maguire) dostalo spousty prostoru. Spider-Man z roku 2002 dvojici uvedl na scénu, ve druhém dílu začalo přátelství skřípat díky Harryho zášti vůči Spidermanovi a jeho podílu na smrti Normana Osbornea (Willem Dafoe) a v zatím poslední části z roku 2007 se boj rozhoří v plné síle.

SUPERMAN A LEX LUTHOR
Kal-El je synem vědce Jor-Ela a Lary Lor-Van z planety Krypton. Ještě jako malý chlapec byl odeslán na Zemi, neboť se blížila zkáza jeho domovské planety. Vyrůstal v malém městečku Smallville u adoptivních rodičů, manželů Kentových, kteří mu dali jméno Clark. V dospělosti se přestěhoval do města Metropolis, kde byl zaměstnán jako novinář u deníku Daily Planet a zamiloval se do své kolegyně Lois Lane.
Jelikož Clark pochází z jiné planety, má řadu superschopností a v naší atmosféře je prakticky nezničitelný, umí létat, má neomezenou sílu a vůbec, dokáže úplně všechno. Své schopnosti se mu daří skrývat a působí jako naprosto obyčejný lehce nemotorný obrýlený knihomol. Ovšem kdykoliv je potřeba, odhodí brýle, nasadí červenomodrý oblek a vyrazí na pomoc spravedlnosti jako všemi milovaný Superman. Samozřejmě, nekalé živly jej příliš v lásce nemají, ale jen jediný člověk je schopen muže z oceli ohrozit - geniální superpadouch posedlý touhou po Supermanově skalpu...
Lex Luthor (celým jménem Alexander Joseph Luthor), původně zrzavý šílený vědec, postupem času transformoval do podoby plešatého megalomanského superpadoucha a jednoho z nejzákladnějších záporáků moderní popkultury. Odjakživa využíval svého génia pro vlastní prospěch, je podlý, sobecký, nesmírně inteligentní a pohádkově bohatý.
Narodil se do rodiny s dlouhou tradicí v Metropolisu. Jeho otec Lionel Luthor, vážený obchodník a magnát mu odkázal svou společnost Luthorcorp Industries, kterou Lex později přejmenoval na LexCorp a vybudoval z ní jeden nejmocnějších supermoderních konglomerátů na světě. Díky své společnosti má neomezený přísun prostředků pro vymýšlení dalších megalomanských plánů na ovládnutí světa a především zničení svého soka z Kryptonu, jenž mu neustále kazí plány a je mu i soupeřem v boji o srdce krásné novinářky Lois Lane.
Vzájemný vztah
Ve smallvillské seriálové alternativní historii věnující se Supermanově dospívání jsou zpočátku nejlepší přátelé. Ve filmových dobrodružstvích nemají žádný bližší vztah a Lex jde Supermanovi tvrdě po krku od začátku. Velkým hybatelem jejich nepřátelství je pak láska ke stejné ženě.
Kde se utkali
Superman je nejslavnější komiksový hrdina a jako takový má neuvěřitelně rozsáhlou základnu čítající stovky komiksů vycházejících od roku 1932, animovaných i hraných televizních sérií, jejichž vyjmenovávání by zabralo hromadu místa. Jako u předchozích přátel-nepřátel, i tentokrát zmíníme pouze sérii hraných celovečerních filmů.
Poprvé se Superman střetl s Lexem Luthorem v roce 1978 pod režijní taktovkou Richarda Donnera, o dva roky později v pokračování s názvem Superman II., kde v obou případech Supermana ztvárnil Christopher Reeve a Luthora Gene Hackman. Na filmovém plátně se zatím naposledy nesmiřitelná dvojice utkala před pěti lety ve snímku Bryana Singera Superman se vrací, tentokrát v podání Brandona Routha (Superman) a Kevina Spaceyho (Luthor).


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY