Zemřela Sacheen Littlefeather

Vydáno: 03.10.2022 09:05 - Václav Limberk | foto: Variety

Na rakovinu ve věku 75 let zemřela indiánská aktivistka Sacheen Littlefeather, která v roce 1973 odmítla převzít Oscara za Marlona Branda.
Sacheen Littlefeather
© Variety
Indiánská herečka a aktivistka Sacheen Littlefeather se proslavila na předávání Oscarů v roce 1973, kdy odmítla převzít cenu místo Marlona Branda, který získal zlatou sošku za nejlepší herecký výkon ve filmu KmotrSacheen Littlefeather jeho ústy odmítla cenu převzít kvůli způsobu, jakým jsou v Hollywoodu vykreslováni původní obyvatelé. Herečka se po tomto výstupu dočkala kritiky a na ceremoniálu přítomný John Wayne ji chtěl eskortovat z pódia. Teprve letos, po padesáti letech, se jí oscarová Akademie za urážky veřejně omluvila. 

Podle organizátorů Cen Akademie šlo o první politické prohlášení na televizním ceremoniálu, který v přímém přenosu sledovalo 85 milionů lidí po celém světě. Sama herečka se tímto svým aktem dostala na černou listinu a její filmová kariéra tím skončila. Herečka se objevila například ve filmech The Trial of Billy Jack a The Laughing Policeman

Sacheen Littlefeather na Oscarech 1973


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY