TV tipy: Válečník král Škorpion podnikl cestu kolem světa

Vydáno: 23.09.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Movies Anywhere

Na konci září podzim udeřil plnou silou, televize to ale vůbec nereflektují. Žádnou zásadní premiéru opět nenabízejí, do našeho výběru se tudíž znovu dostávají snímky méně známé, zapomenuté nebo o něco hůře hodnocené.
Cesta kolem světa za 80 dní (Around the World in 80 Days) (pátek 23. 9., Prima Cool, 20.25 - 22.45 / sobota 24. 9., 14.45 - 17.15)

Plakát filmu Cesta kolem světa za 80 dní / Around the World in 80 Days
© IMDb
Osmnáct let stará dobrodružná komedie vychází z motivů stejnojmenného románu Julese Vernea, nijak zásadně se ho ale nedrží. Režírující Frank Coraci v něm má největší problém s absolutní různorodostí, kterou nedokáže moc ukočírovat. Zpočátku totiž láká na výbornou akční jízdu s inteligentním humorem, postupem času ale servíruje povrchní záležitost, kterou vysloveně kazí snaha o infantilní legraci, o níž se pokouší Jackie Chan v jedné z rolí, ta se ovšem zcela míjí účinkem. A svým způsobem je to škoda, protože výprava je velkolepá, akce hodně povedená, kostýmy nádherné a minimálně v úvodu má snímek svůj styl a výraznou vizuální stránku. Navíc to celé odsýpá v poměrně svižném tempu. Ústřední úlohu ztvárnil výborný Steve Coogan, kterého krom asijské legendy doplňují třeba Jim BroadbentCécile de France nebo Ian McNeice, zábavné je i velké množství cameo rolí, v nichž nejvíce utkví Arnold Schwarzenegger a Owen a Luke Wilsonovi. Nenáročná, ale trochu laciná a místy trapná zábava na konec pracovního týdne.

Zajímavost: Chan pochopitelně své bojové scény vymýšlel sám.

Originální trailer filmu Cesta kolem světa za 80 dní / Around the World in 80 Days
Komplic (The Lookout) (pátek 23. 9., Televize Seznam, 22.30 - 00.35 / neděle 25. 9., 23.50 - 01.55 / úterý 27. 9., 00.20 - 02.20)

Plakát filmu Komplic / The Lookout
© IMDb
Kriminální drama z druhé poloviny nového milénia není v našich končinách až tak známé a zasloužilo by si větší pozornost. Tehdy debutující režisér a už zkušený scenárista Scott Frank v něm velmi dobře pracuje s titulním příběhem, který vystavuje jako psychologické drama, aby ho v závěru změnil na lehce tuctový a možná i předvídatelný, pořád ale hodně dobrý thriller, který je navíc velmi chytrý. Výrazně si pomáhá pomalejším tempem vyprávění, v němž má čas na představení všech klíčových charakterů a vytváření potemnělé a následně i lehce melancholické atmosféry, která působí po celou dobu. Titulní roli si zahrál výborný Joseph Gordon-Levitt, kterému více než zdatně sekundují Jeff DanielsMatthew GoodeIsla Fisher nebo Carla Gugino. Škoda jen naprosto minimální režijní invence a celkové nevýraznosti, protože kdyby tento počin měl svůj styl, byl by dojem z něj mnohem lepší. Nenápadný tip. 

Zajímavost: V rámci toho, aby Gordon-Levitt zahrál důvěryhodně muže s poškozením mozku, skoro vůbec nespal a extrémně dřel v posilovně.

Originální trailer filmu Komplic / The Lookout
My Little Pony: Nová generace (My Little Pony: A New Generation) (sobota 24. 9., Nova Cinema, 15.55 - 17.45)

Plakát filmu My Little Pony: Nová generace / My Little Pony: A New Generation
© IMDb
Loňský animák bude pro mnohé velkým překvapením, protože nedopadl vůbec špatně. Režírující Robert Cullen, jemuž pomohli José Luis Ucha a Mark Fattibene, v něm totiž dokázal klasickou záležitost určenou spíše holčičímu publiku povýšit na relativně zajímavý počin, u něhož se nebudou stydět ani rodiče. Zápletka je pochopitelně pořád zoufale předvídatelná, jednoduchá a klišovitá, není ale prvoplánová a hloupá a dokonce se v ní dá najít i několik chytře skrytých popkulturních odkazů, které pobaví odrostlejší publikum. Pozitivem budiž i povedený soundtrack, v němž naštěstí chybí vyloženě otravné písně. I vizuální stránka je povedená, a ačkoli je občas kýčovitě barevná, není to nic nesnesitelného. Chybět pochopitelně nesmí svižné tempo a velmi střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější. V kontextu všeho zmíněného tak až tolik nevadí, že hrdinové jsou zaměnitelní a nejsou nijak moc představováni. Tip na víkendové opoledne s celou rodinou. 

Zajímavost: Ve filmu jsou jasně odlišeny styly písní kladných a záporných hrdinů - zatímco ti kladní zpívají většinou popové songy, záporní volí rock a řízné kytary.

Oficiální trailer filmu My Little Pony: Nová generace / My Little Pony: A New Generation
Válečník (The War Lord) (sobota 24. 9., ČT2, 20.00 - 22.05)

Plakát filmu Válečník / The War Lord
© IMDb
Historické drama z poloviny šedesátých let je v tuzemsku známé velmi málo a je třeba počítat s tím, že zub času se na něm dost podepsal. Režírující Franklin Schaffner v něm vycházel z původní divadelní hry Leslieho Stevense, což je znát především na tom, že prim tu hrají dialogy a celý příběh se odehrává pouze ve dvou exteriérech. I proto výsledek připomíná spíše komorní televizní film než tehdy běžnou velkolepou hollywoodskou produkci. Přesto je výprava v rámci možností výborná a taktéž kostýmy jsou více než dobré. Njevětším tahákem je ale výtečná dobová atmosféra, která vysloveně evokuje středověk a působí až autenticky. Nechybí ani parádní soundtrack a na tehdejší dobu vynikající bojové scény, které ovšem z dnešního pohledu mohou působit nechtěně směšně. Potěší i to, že funguje kombinace romantické linie a určitého výkladu náboženství. V titulní roli exceluje Charlton Heston, vedle něhož se objeví Rosemary ForsythRichard BooneMaurice Evans nebo Guy Stockwell. Zapomenutá záležitost.  

Zajímavost: Název původní divadelní hry zní Milenci (The Lovers).

Originální trailer filmu Válečník / The War Lord
Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti (sobota 24. 9., ČT art, 20.15 - 21.45 / pátek 30. 9., 02.00 - 03.30)

Plakát filmu  / Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti
© Falcon
Skoro přesně před rokem se v kinech mihl český dokument, který se snaží poodkrýt závoj tajemství nad osobou Milana Kundery. Režisér a spoluscenárista Miloslav Šmídmajer ho pojal trochu netradičně, když do klasického dokumentárního postupu vklínil rádoby příběhovou část, která ale moc nefunguje a není nikterak výrazná. Jinak ale nic vysloveně špatně nedělá, protože odhalí některá fakta málo známá i těm, kteří spisovatele poměrně znají a snaží se najít odpověď na otázku, proč se autor straní veřejnosti a svá díla komentuje jen minimálně. Dokonce si pomáhá i jeho archivními promluvami, které sice nic moc neprozradí, ale alespoň divákovi umožní slyšet jeho hlas. Je ale škoda, že tvůrce je občas trochu podbízívý a bohužel i povrchní. Jestli ale něco výsledné podobě chybí, je to jakýkoli konflikt, který by přirozeně nabídl i pohled jiných stran. Vyčítat tvůrci, že nedokázal získat aktuální vyjádření od literáta, opravdu nemá smysl a je to dost nefér. Zajímavý, avšak nedotažený portrét.   

Zajímavost: Kundera byl československého občanství zbaven v roce 1979.

Oficiální trailer filmu Milan Kundera: Od Žertu k Bezvýznamnosti
Amatéři (Amateur) (sobota 24. 9., ČT art, 23.20 - 01.10)

Plakát filmu Amatéři / Amateur
© IMDb
Kriminální komedie z první poloviny devadesátých let je v tuzemsku prakticky neznámá, oficiální cestou se nedá sehnat a ani televize ji do programů často nezazřazují. Důvodem je nepochybně osoba režiséra, scenáristy a hudebního skladatele Hala Hartleyho, který patří k těm svérázným tvůrcům, na jejichž počiny musí být nálada, protože vyžadují specifickou diváckou pozornost. I v tomto vypráví hodně pomalu a osciluje mezi posmutnělou a ironickou atmosférou, v níž se pohybují postavy, které jsou hodně osobité, těžko popsatelné a povětšinou ani ne úplně sympatické. Pokouší se kombinovat jakousi charakterovou výpověď, která probíhá na pozadí specifické parodie na thriller, která ale rozhodně nebude fungovat na každého. Celý snímek je navíc vyprávěn pomocí surreálných, částečně zábavných a stylově dost nesourodých obrazů a dialogů, které vyžadují plnou diváckou pozornost a spolupráci. Titulní roli dostala na starost spolehlivá Isabelle Huppert, kterou doplňují třeba Martin DonovanElina Löwensohn nebo Damian Young. Tip pro náročnější publikum.

Zajímavost: Huppert dostala roli na základě dopisu, který sama režisérovi napsala.

Originální trailer filmu Amatéři / Amateur
Král Škorpion (The Scorpion King) (neděle 25. 9., Nova Cinema, 20.00 - 21.55 / úterý 27. 9., 16.30 - 18.15 / čtvrtek 29. 9., 01.00 - 04.15)

Plakát filmu Král Škorpion / The Scorpion King
© IMDb
Přesně dvě dekády stará fantasy se v našich končinách těší o něco lepšímu hodnocení než na zahraničních databázích, pořád se ale pohybuje jen v hodně lehkém nadprůměru. Režírující Chuck Russell se v ní naštěstí nebral vůbec vážně a od prvních momentů servíroval přiznaně zábavné béčko, které nemá větší kvalitativní ambice. Spoléhal se tak na značný nadhled, solidní atmosféru, velké množství akce, které ale chybí potřebná epičnost a tehdejší oblíbenost značky Mumie, jejímž je snímek spin-offem. Příběh pochopitelně nemá cenu řešit, protože je značně předvídatelný, klišovitý, nedává moc smysl a je jen sledem náhodně seskládaných epizod. Z dnešního pohledu tak je snímek nejzajímavější tím, že první hlavní roli své kariéry tu ztvárnil poněkud prkenný, ale už tehdy zábavný Dwayne Johnson (uváděný ještě jako The Rock), jemuž dělali společnost třeba Steven BrandMichael Clarke DuncanGrant HeslovBranscombe Richmond nebo Kelly Hu. Ideální výplach na konci týdne. 

Zajímavost: Ve své době se Johnson stal nejlépe placeným debutujícím hercem v hlavní roli.

Originální trailer filmu Král Škorpion / The Scorpion King
Tom of Finland (Tom of Finland) (neděle 25. 9., ČT art, 21.45 - 23.35)

Plakát filmu Tom of Finland / Tom of Finland
© Facebook tvůrce
Koprodukční životopisné drama malinko klame tělem a působí kontroverzně, výsledek ale takový rozhodně není. Režisér a spoluscenárista Dome Karukoski v něm širšímu publiku představuje osobu finského malíře, který bořil tabu a maloval výrazné homoerotické obrazy, z nichž toho ale divák ve filmu zase tolik neuvidí. Nicméně jeho největšími přínosy jsou právě náhled do finské společnosti padesátých let a tehdejší těžce homofobní atmosféry a osoba samotného umělce. Jinak je totiž počin vyprávěn překvapivě konvenčně, záměrně v pomalém tempu, zároveň také ale není nijak šokující a otevřený, což je v kontextu tématu opravdu škoda. Navíc není úplně chronologický a střídá několik časových rovin, v nichž je dost dlouho těžké se orientovat. Škoda také absence jakékoli zapamatovatelnější a výraznější scény. Rozpačité dojmy ovšem zachraňují výborný Pekka Strang v hlavní roli, krásná kamera a úderný a zcela přesný soundtrack. Tip s ne úplně využitým potenciálem.

Zajímavost: V roce 2018 vyslalo Finsko snímek do boje o cizojazyčného Oscara.

Český trailer filmu Tom of Finland / Tom of Finland
Sabrina (Sabrina) (středa 28. 9., Nova, 15.45 - 18.20)

Plakát filmu Sabrina / Sabrina
© FilmAffinity
Romantická komedie z poloviny devadesátých let je remakem stejnojmenného filmu z let padesátých, což je asi její největší problém. Režírující Sydney Pollack totiž oproti originálu nepřináší nic navíc, ale jen aktualizoval dobu příběhu. Odlišit se snaží snad jen atmosférou, která není úplně romantická, ale čas od času se do ní vkrádá i určitý smutek a melancholie, což ale docela funguje, jen serióznější momenty, které jsou s nimi spojené, už tak zdařilé nejsou. Jinak se ale opírá o ten samý klišovitý a trochu otřepaný námět, který ale paradoxně dovede v určitých momentech překvapit. Zmínit je pak nutné i oscarové nominace za hudbu a ústřední píseň Moonlight. Ve slabších chvílích drží snímek nad vodou obsazení, v němž exceluje trojice Julia OrmondHarrison Ford a Greg Kinnear. Jen škoda přepálené délky, která měla být o minimálně patnáct minut kratší. Vesměs pohodová záležitost na sváteční odpoledne.  

Zajímavost: Ústřední hudební motiv Theme from Sabrina složil John Williams na počet své zesnulé manželky.

Originální trailer filmu Sabrina / Sabrina
Paul a škola života (L'école buissonnière) (čtvrtek 29. 9., Nova Cinema, 14.20 - 16.35)

Plakát filmu Paul a škola života / L'école buissonnière
© Cinoche
Pět let staré francouzské komediální drama patří nejen u nás k těm trochu méně známým a v tuzemsku navíc nejde sehnat oficiální cestou, ani se moc nevysílá. Režisér a spoluscenárista Nicolas Vanier v něm trochu selhává jen v ústředním příběhu, který není ničím překvapivý a naplňuje všemožná myslitelná klišé a po pár minutách je zoufale předvídatelný. Jinak se mu ale podařilo vytvořit výtečnou atmosféru francouzského venkova, velmi dobře pracuje i s pomalejším tempem vyprávění, které má svůj význam a nijak nenudí. Samostatnou kapitolou je ovšem nádherná kamera, která si dává záležet na dlouhých a malebných záběrech poetické krajiny a jejích zvířecích obyvatel, i proto chvílemi působí jako k přírodopisnému dokumentu. K částečně autentickým dojmům pomáhá i obsazení nepříliš známými tvářemi, kterým vévodí François Cluzet, za zmínku ale stojí i fantastický Jean Scandel v hlavní dětské roli. Trochu poetična na čtvrteční odpoledne.

Zajímavost: Oficiální premiéru měl ve své domovině snímek 11. října 2017.

Originální trailer filmu Paul a škola života / L'école buissoniére 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY