TV tipy: Rošťák ničitel Conan v sedmé kavalérii čeká, než skončí léto

Vydáno: 19.08.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: iffr.com

Ačkoli se prázdniny chýlí ke svému konci, televizní nabídka není nijak bohatá a stále spoléhá na ohrané reprízy. I proto znovu tvoří většinu našich tipů snímky připomínané jen minimálně a časem zcela zapomenuté.
Ničitel Conan (Conan the Destroyer) (pátek 19. 8., Prima Cool, 20.15 - 22.20 / neděle 21. 8., Prima Cool, 22.50 - 01.05 / středa 24. 8., Prima Max, 02.40 - 04.45)

Plakát filmu Ničitel Conan / Conan the Destroyer
© IMDb
Fantasy z první poloviny osmdesátých let sice není úplně špatně hodnocená, víceméně ale už jen těží ze slavné a tehdy úspěšné značky. Režírující Richard Fleischer v ní rezignoval na snahy o nějaký přesah, ale naservíroval jen a pouze konzumní zábavu, nad níž se nesmí moc přemýšlet. To tedy znamená, že příběh nedává příliš smysl a je kýčovitý a přiznaně hloupý v každém momentu. Důraz je tak kladen spíše na solidní, ačkoli trochu přehnanou akci, hutnější atmosféru, která ale nevydrží celou dobu a celkové brakové ladění, které je až roztomilé. Potřebně epická je jen a pouze výborná hudba Basila Poledourise. Titulní roli si zahrál prkenný Arnold Schwarzenegger, vedle kterého se objevili ještě Grace JonesWilt Chamberlain nebo Mako. Poctivý guilty pleasure, který na dnešního diváka může působit zoufale naivně. 

Zajímavost: Jones trénovala na film celých osmnáct měsíců.

Oficiální trailer filmu Conan Ničitel / Conan the Destroyer
Sedmá kavalérie (They Died with Their Boots On) (sobota 20. 8., ČT2, 12.55 - 15.10)

Plakát filmu Sedmá kavalérie / They Died with Their Boots On
© FilmAffinity
Westernové drama z raných čtyřicátých let se v našich končinách moc nevysílá a ani není moc známé. Režírující Raoul Walsh v něm sice zpracoval osudy legendárního generála Custera, rezignoval ale na historickou realitu a soustředil se na určitou mýtičnost, která se kolem jeho postavy zformovala. To tedy znamená, že jde o tehdy typicky epickou podívanou s dobovou atmosférou, velkolepou výpravou, monumentální akcí a sytou černobílou kamerou. Příběh je silně zromantizovaný a přehnaně heroický a navíc kombinuje několik žánrů a k westernu, dramatu a romanci silně přidává i komedii a překvapivě to dohromady relativně funguje. Hlavní roli dostal na starost charismatický a naprosto vynikající Errol Flynn, jemuž zdatně sekundovali například Olivia de HavillandArthur KennedyCharley Grapewin nebo tehdy mladičký Anthony Quinn. Škoda jen přepálené stopáže, která ovšem ve své době byla naprosto běžná a spousta vatových scén nikomu moc nevadila. Zapomenutý tip.   

Zajímavost: Při natáčení filmu zemřeli tři kaskadéři.

Originální trailer filmu Sedmá kavalérie / They Died with Their Boots On
Karel Kryl - Kdo jsem? (sobota 20. 8., ČT art, 20.15 - 21.40)

Plakát filmu  / Karel Kryl - Kdo jsem?
© Discogs
Česko-slovenský dokument vznikl krátce po rozpadu federace a v dnešní době se o něm moc neví, což je obrovská škoda. Režisér a scenárista Dušan Rapoš v něm natočil komorní medailon a zároveň jakýsi recitál výrazné osobnosti Sametové revoluce, jejíž myšlenky jsou tak nadčasové, až z toho občas běhá mráz po zádech. O filmovém podání nemá smysl se moc rozepisovat, protože jde o řemeslně a technicky naprosto standardní portrét, který ale nemá potřebu být něčím víc. Spoléhá totiž na zpovídanou osobu, která veškeré nedokonalosti a některé obrazové kýčovitosti a prvoplánovosti kompenzuje nezměrným charismatem a nekompromisními názory, které se ani po skoro třiceti letech některým nebudou poslouchat úplně hezky. Nechybí ani několik slavných songů, které jsou do promluv dodatečně přidány, takže většinou nemají kontinuitu, opět to ale zásadně nevadí. Rozhovor nedoceněné legendy.

Zajímavost: Jde o jeden z posledních obrazových záběrů Karla Kryla, neboť ten zemřel v březnu následujícho roku.

Ukázka z filmu není dostupná.

Dokud jsi se mnou (I Still Believe) (neděle 21. 8., Nova Cinema, 17.45 - 20.00 / pondělí 22. 8., 14.15 - 16.30 / středa 24. 8., 07.10 - 09.20)

Plakát filmu Dokud jsi se mnou / I Still Believe
© Impawards
Dva roky staré drama to má mimo USA dost těžké, proto není divu, že zejména v našich končinách je známé velmi málo a oficiální cestou se shání jen těžko. Režírující dvojice Andrew Erwin a Jon Erwin v něm totiž vychází z osudů zpěváka a skladatele Jeremyho Campa, který se zabývá výhradně křesťanskou hudbou. Není tedy divu, že na víru je kladen přehnaný důraz, což ateistické publikum může velmi brzy odradit, nicméně i přesto jde o solidní počin. Tvůrci v něm nikam nespěchají a velmi pomalu rozvíjejí klíčový milostný vztah, který je v závěru poznamenán těžkou chorobou. To funguje zejména v první polovině, kde je přítomna potřebná romantická atmosféra balancující na hranici kýče a sympatické postavy k sobě hledají cestu. Druhá polovina už je plná klišé, dost předvídatelná a v závěru se trochu zbytečně mění v prvoplánové slzavé údolí a křesťanskou agitku, neuškodila by ani o něco kratší stopáž. Titulní pár si zahráli K.J. Apa a Brittany Robertson, mezi kterými ale moc neprobíhá potřebná chemie, tím pádem jsou jejich výkony lehce rozpačité, ze známějších tváří se pak objeví Shania TwainMelissa Roxburgh nebo Gary Sinise. Nenápadný tip na nedělní podvečer.  

Zajímavost: Skutečný příběh se sice odehrál v Kalifornii, natáčení ale probíhalo v Alabamě.

Oficiální trailer filmu Dokud jsi se mnou / I Still Believe
Boot Hill (La collina degli stivali) (neděle 21. 8., Televize Seznam, 20.15 - 22.10 / pondělí 22. 4., 22.30 - 00.30)

Plakát filmu Boot Hill / La collina degli stivali
© CineFacts
Ačkoli se v italském westernu z konce šedesátých let sešla slavná herecká dvojice, není u nás moc známý a důvod k tomu je velmi jednoduchý. Režírující Giuseppe Colizzi ho totiž pojal zcela seriózně, prakticky rezignoval na jakýkoli humor a opíral se o temnou atmosféru a místy dost drsnou až brutální akci, která je hodně realistická. Příběh tedy tolik nefunguje, protože pracuje s až příliš mnoha motivy a tempo je pomalé, takže to někdy působí až příliš utahaně. Samostatnou kapitolou pak je poměrně nekompromisní hudba Carla Rustichelliho, kterou jedni považují za originální a nápaditou, druzí však za naprosto strašnou a zoufale se nehodící. V titulní roli se objevil spolehlivý Terence Hill, vedle kterého nechyběl ani Bud Spencer, ten je tu ale hodně málo, objeví se až zhruba v polovině nedlouhé stopáže a navíc tu hraje pod svým občanským jménem. Mnohem výraznější jsou třeba Woody Strode nebo George Eastman. Další opomíjená záležitost.

Zajímavost: Film je uváděn pod anglickým názvem, protože český titul Kopec bot, není úplně přesný a měl by znít spíše hřbitov obutých, neboť tak se na divokém západě nazývaly hřbitovy pistolníků, kteří zemřeli v souboji, a tedy obuti.

Originální trailer filmu Boot Hill / La collina degli stivali
Blesk (Blitz) (neděle 21. 8., Prima, 22.15 - 00.15 / pondělí 22. 8., Prima Max, 01.15 - 03.15)

Plakát filmu Blesk / Blitz
© IMDb
Pod alternativním českým titulem Zabiják poldů najdete v programu více než dekádu starý kriminální thriller, který měl evidentně o něco větší ambice, než dokázal naplnit. Režírující Elliott Lester v něm dostal k dispozici příběh, který se nedokázal rozhodnout zda chce být více detektivkou, filmem noir nebo psychologickým dramatem, až není pořádně ani jedním. Atmosféra není potřebně hutná, pátrací linie postrádá logiku, a i když tu nechybí vtipné a typicky britsky suché hlášky, pořád jich není tolik, aby trochu rozpačité dojmy úplně napravily. Na druhou stranu je to částečně kompenzováno svižným tempem, střídmou a snesitelnou stopáží, velmi solidní akcí a zajímavou výchozí zápletkou, která ale není zpracována úplně atraktivně. Hlavní roli obstaral drsný Jason Statham, který se chvílemi pokouší o jinou hereckou polohu, která mu ale moc nesvědčí a nejpřesvědčivější je tak v té své klasické, vedle něj pak dostali příležitost Paddy ConsidineAidan GillenLuke Evans nebo David Morrissey. Tip, jenž by potřeboval větší stylovost a osobitost. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Kena Bruena.

Originální trailer filmu Blesk / Blitz
Mezi supy (Unter Geiern) (pondělí 22. 8., ČT1, 22.15 - 23.55 / úterý 23. 8., 14.25 - 16.05)

Plakát filmu Mezi supy / Unter Geiern
© Pinterest
Western z první poloviny šedesátých let patří k lepším pozdějším mayovkám, které obecně trpí absencí Lexe Barkera. Režírující Alfred Vohrer v něm pracoval s příběhem, který spojil dohromady dva romány Karla Maye, což ale na výsledku není moc znát. Sice se tu občas objeví nějaký vyložený dějový a logický lapsus, po většinu nedlouhé stopáže jinak ale vše dává smysl, funguje tradičně zromantizovaná atmosféra a nechybí ani solidní akce, které je dost a navíc je mnohdy napínavá, což je jen a jen dobře. V hlavní roli pochopitelně účinkuje Pierre Brice, jeho partnerem je tentokráte Stewart Granger, jenž je sice někdy skoro nesnesitelný a jeho postava je až moc "namistrovaná", pořád ale díky jeho určitému charismatu snesitelná, dále se pak ve větších, či menších úlohách mihnou Elke SommerGötz GeorgeTerence Hill nebo Gojko Mitic. Absolutní, i když hodně naivní klasika.

Zajímavost: Scénář vychází z románů Syn lovce medvědů Duch Llana Estacada, které na sebe volně navazují.

Oficiální trailer filmu Mezi supy / Unter Geiern
Rošťák (Le voyou) (úterý 23. 8., ČT2, 20.00 - 22.05 / pátek 26. 8., ČT1, 00.25 - 02.30)

Plakát filmu Rošťák / Le voyou
© Festival Lumiére
Francouzsko-italská krimi z raných sedmdesátých let je nejen v našich končinách skoro neznámá a oficiální cestou se nedá sehnat, což je svým způsobem škoda. Režisér, scenárista a v tomto případě i kameraman Claude Lelouch v ní natočil poctivou staromilskou žánrovku, kterých už se dnes moc nevidí a která naštěstí ani tolik nezestárla. Jeho hlavní devízou je příběh, který není vyprávěn chronologicky a spoléhá na divákovu spolupráci, celou dobu ale dává smysl a v závěru překvapí svou promyšleností. Nechybí ani potřebně hutná atmosféra, velmi solidní akce, které tedy není tolik, pomalejší tempo, které v tomto případě vůbec nevadí a překvapivě také několik komických momentů, které jsou dobře vypointované a poměrně náročný děj příjemně odlehčují. Za zmínku pak stojí i trochu netradiční a částečně experimentální střihová skladba a hodně zajímavá práce s kamerou, která je chvílemi fasicnující, výrazná je i hudba Francise Laie. V hlavní roli exceluje jako vždy charismatický Jean-Louis Trintignant. Raritní tip, u kterého se rozhodně nedoporučuje číst českou synopsi, která je skandálně spoileroidní.

Zajímavost: Ve Francii měl film premiéru 20. listopadu 1970.

Originální trailer filmu Rošťák / Le voyou
Mladý Toscanini (Il giovane Toscanini) (čtvrtek 25. 8., ČT art, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu Mladý Toscanini / Il giovane Toscanini
© Blu-ray.com
Ani italsko-francouzské drama z konce osmdesátých let není tolik známé a postupem času upadlo v zapomnění. Dáno to může být i tím, že málokdo zná dirigenta Artura Toscaniniho, o němž snímek vypráví. Režírující Franco Zeffirelli ale nemá ambice představit ho publiku nějak komplexně, ale soustředí se pouze na tři měsíce v jeho životě, během kterých měl oživit skomírající kariéru tehdejší operní hvězdy. Slavný tvůrce tak má velký prostor na práci s postavami, kdy tu titulní vystihne na malém prostoru naprosto bravurně skrz její typické znaky, z nichž pak vyvozuje různé pnutí mezi dalšími charaktery. Navíc se mohl soustředit i na přesah ohledně úlohy hudby a jejího společenského poslání. Nechybí ani výborná dobová atmosféra a v závěru naprosto strhující operní scény, které působí jako skutečný záznam představení. Titulní roli ztvárnil výborný C. Thomas Howell, vedle něhož se objeví i Elizabeth TaylorSophie WardJohn Rhys-DaviesPhilippe Noiret nebo Franco Nero. Další méně známý tip.

Zajímavost: Taylor se ve filmu objevila po dlouhé osmileté pauze.

Ukázka z filmu Mladý Toscanini / Il giovane Toscanini
Než skončí léto (Babyteeth) (čtvrtek 25. 8., ČT art, 22.55 - 00.50)

Český plakát filmu Než skončí léto / Babyteeth
© Aerofilms
Před dvěma lety se australské drama mihlo i v tuzemské širší distribuci, vzhledem k tomu, že jde o ryze festivalový snímek, ale pochopitelně díru do světa neudělalo. Debutující režisérka Shannon Murphy v něm sice postupuje dle zažitých žánrových šablon a zdánlivě předkládá další film o umírajících teenagerech, obohacuje ho ale výraznou až neonovou vizuální stránkou, těžce pohodovou atmosférou a hravou stylizací, která zachycuje mladický odpor proti rodičovským konvencím. Postavy jsou navíc velmi dobře napsané a do jedné sympatické a i proto, že tu nechybí několik chytře vtipných momentů, snímek funguje až do samotného závěru, který je tedy očekávatelný a trochu moc na sílu, přesto působivý. K pozitivním dojmům přispívá obsazení málo známými tvářemi, kterým dominuje Eliza Scanlen. Nenápadný tip, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Scanlen si kvůli roli opravdu nechala vyholit hlavu.

Český trailer filmu Než skončí léto / Babyteeth


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY