Kinopremiéry: Apokalypsa v lize supermazlíčků

Vydáno: 27.07.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: A24

Z posledního červencového tria premiér se vyjímá horor Men Alexe Garlanda, který jedni adorují a druzí téměř zavrhují, tudíž vyžaduje trochu divácké tolerance. Na pouhý týden se do kin vrací také legendární Apokalypsa.
Men (Men) (Aerofilms)

Český plakát filmu Men / Men
© Kulturio
Hororové drama sice nemá úplně nejlepší hodnocení, je ale nutné si uvědomit, že jeho režisérem a scenáristou je svérázný Alex Garland, na jehož počiny se divácké ohlasy mnohdy i razantně rozcházejí. A ten třetí není výjimkou, protože někteří chválí celkovou bizarnost, černý humor, vizuální stránku a relativně originálně řešený příběh, ti další zase hovoří o zklamání, nabubřelosti a slabé poslední třetině, v níž se prý definitivně vytratí horor a nastoupí jakýsi podivný art. Všechno to ale zároveň může být velkým diváckým lákadlem, protože podobné snímky se zas tak často do kin nedostanou. V hlavní roli Jessie Buckley. Premiéra týdne.

Synopse: Harper (Jessie Buckley) odjíždí na malebný anglický venkov, kde chce po nedávné tragédii v osobním životě odpočívat a srovnat si myšlenky. Okolní příroda ovšem působí hodně znepokojivým dojmem a dívka má dojem, že ji kdosi, či cosi zpoza stromů pozoruje. Co nejdříve vypadá jako plíživý děs, se brzy promění v opravdovou noční můru.

Zajímavost: Všechny mužské postavy na venkově ztvárnil Rory Kinnear.

Český trailer filmu Men / Men
DC Liga supermazlíčků (DC League of Super-Pets) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu DC Liga supermazlíčků / DC League of Super-Pets
© Městys Liteň
Už z názvu nového animovaného dobrodružství je jasné, že se veze na populární komiksové vlně. Sejdou se v něm třeba Aquaman, Batman, Superman nebo Wonder Woman, všichni jsou ale zvířata, což asi dětem úplně vadit nebude. O režii se postaralo duo Jared Stern a Sam J. Levine, který je dokonce debutantem. Ohlasy zatím neexistují, o ty ale pochopitelně moc nepůjde, protože se cílí na nejmenší publikum, které je stejně neřeší a dospělí chtě nechtě musí jít s ním. Našince může mrzet povinný dabing, protože v původním hlasovém obsazení se sešla poměrně velká jména. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Superpes Krypto a Superman jsou nejlepší přátelé, kteří mají úplně stejné superschopnosti, pomocí nichž bojují proti zločinu v Metropolisu. Když ovšem Supermana a zbytek Justice League unesou, musí Krypto přesvědčit zvířecí bandu z útulku - psa Acea, prase PB, želvu Merton a veverku Chipa - aby ovládli své nové superschopnosti a pomohli mu zachránit unesené superhrdiny.

Zajímavost: Ve snímku se objeví i superhrdina Merton, který je v komiksech mužskou postavou, zde ale dostal podobu želvy ženského pohlaví.

Oficiální český trailer filmu DC Liga supermazlíčků / DC League of Super-Pets
Apokalypsa (Apocalypse Now) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Apokalypsa / Apocalypse Now
© CSFD
Na pouhý týden se v kinech objeví legendární válečné drama Francise Forda Coppoly, které patří k tomu nejzásadnějšímu, co bylo kdy v žánru natočeno a logicky patří i k nejlepším filmům o vietnamské válce. Naprosto bravurně zachycuje šílenství, které podobné konflikty doprovází, zarývá se do divácké mysli, kde velmi silně působí až po katarzní konec. Hlavní roli si zahrál Martin Sheen, vedle kterého se objeví na různě dlouhou dobu Robert DuvallMarlon BrandoDennis HopperFrederic Forrest a tehdy začínající Harrison Ford a Laurence Fishburne. Klasika, která zaslouží samostatný článek, protože proces natáčení byl doslova apokalypsou, bude uvedena v režisérské verzi, která dosahuje tří hodin a je malinko komplexnější než o čtvrt hodiny delší redux verze.

Synopse: Kapitán Willard (Martin Sheen) je v průběhu vietnamské války pověřen důležitou misí. Musí najít a zlikvidovat plukovníka Kurtze (Marlon Brando), který zešílel a uprostřed džungle založil autonomní vojenskou jednotku, která bojuje s každým, kdo se jen přiblíží. Cesta proti proudu Mekongu se pro Willarda stává očistcem, v jehož průběhu přemýšlí o sobě, smyslu celé války a ceně lidského života.

Zajímavost: Fishburne chtěl hrát ve filmu tak moc, že lhal o svém věku, neboť mu tehdy bylo pouhých čtrnáct let a byl tak suverénně nejmladším účastníkem celého projektu.

Český trailer restaurované verze filmu Apokalypsa / Apocalypse Now


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY