Kinopremiéry: Zloun seveřan míří na Vyšehrad a není na tom nic k smíchu

Vydáno: 13.04.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Focus Features

Těsně před Velikonoci vstupuje do kin sedmero premiér, které jsou poměrně rozdílné. Největší divácký potenciál ale skýtají středověký thriller Seveřan a celovečerní pokračování populárního fotbalového seriálu Vyšehrad.
Seveřan (The Northman) (CinemArt)

Český plakát filmu Seveřan / The Northman
© fidiko
Dobrodružný thriller vzbuzuje poměrně velká očekávání, protože se s ním do první režisérské ligy snaží vstoupit nadějný a u trochu náročnějšího publika uznávaný Robert Eggers. Podle prvních ohlasů se mu to povedlo, protože jsou poměrně nadšené, velebí atmosféru, drsnou akci i vydařenou vizuální stránku. V hlavní roli údajně exceluje Alexander Skarsgård, vedle něj se pak objeví třeba Ethan HawkeNicole KidmanAnya Taylor-JoyWillem Dafoe nebo Björk. Zdá se tedy, že po delší době budeme mít co dělat s poctivou a "špinavou" středověkou žánrovkou. Premiéra týdne.

Synopse: Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikingského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman). Jenže jedna zrada a zákeřná vražda ho připravily o otce a o střechu nad hlavou. O pár let později je tak z něj bezejmenný válečník, který se protlouká světem s jedinou touhou najít a vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a slibnou budoucnost.

Zajímavost: Historické reálie byly konzultovány s archeologem Neilem Pricem a literární vědkyní Johannou Katrin Fridriksdottir.

Oficiální český trailer filmu Seveřan / The Northman
Zlouni (The Bad Guys) (CinemArt)

Český plakát filmu Zlouni / The Bad Guys
© CSFD
Animáky jsou stále populární a je logické, že v nabídkách kin se jich vyskytuje poměrně dost. Tento týden vstoupí do kin další, za nímž tentokráte produkčně stojí studio DreamWorks. A to je pro diváka asi ta nejzásadnější informace, protože příběh vypadá značně tuctově, ačkoli zajímavě a režisérem je debutant Pierre Perifel. Hodnocení se pohybují na úrovni solidního nadprůměru, takže by mohlo jít o neobjevnou rodinnou zábavu, u níž by se nemělo moc nudit ani dospělé publikum. Trochu může mrzet, že kvůli povinnému dabingu nebude slyšet původní znění, v němž se sešlo několik hvězdných hlasů. Premiéra pro celou rodinu.

Synopse: Vlk, Had, Tarantule, Piraňa a Žralok jsou psanci, kteří dali dohromady tým, pro který je spáchání dokonalého zločinu naprostá pohoda. Hlavou je Vlk, který otevírá sejfy, Tarantule je zkušená hackerka, Žralok se umí skvěle maskovat a Piraňa je vztekloun, který pro ránu nejde daleko. Za léta strávená loupežemi všeho druhu získali dojem, že jsou nepolapitelní, jenže i pro ně platí, že tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne. Jednoho dne tak za nimi zaklapne zámek policejní cely a oni musí vymyslet plán, jak se dostat ven.

Zajímavost: Snímek vychází ze stejnojmenné řady dětských knížek od Aarona Blabeyho.

Oficiální český trailer filmu Zlouni / The Bad Guys
Amélie z Montmartru (Le fabuleux destin d’Amélie Poulain) (Aerofilms)

Český plakát filmu Amélie z Montmartru / Le fabuleux destin d'Amélie Poulain
© Aerofilms
Po dvaceti letech se na omezenou dobu do kin vrací francouzsko-německé komediální drama, které si na začátku milénia získalo divácká srdce. Režisér a spoluscenárista Jean-Pierre Jeunet v něm natočil vizuálně opulentní a nakažlivě optimistický počin, který je sice při hlubším zkoumání trochu naivní, svým laděním ale pohne i s tím největším cynikem. Hlavní roli bravurně ztvárnila Audrey Tautou, vedle které dostal příležitost i Mathieu Kassovitz, což jsou dvě vůbec nejslavnější tváře celého snímku. Pro pořádek se sluší uvést, že film byl nominován na pět Oscarů, konkrétně v kategoriích Cizojazyčný film, Scénář, Kamera, Výprava a Zvuk, a z Karlových Varů si odvezl diváckou cenu. Návrat evropské legendy.

Synopse: Amélie (Audrey Tautou) je mladá dívka, která žije na Montmartru a na první pohled je úplně obyčejná a celkem nenápadná. Její život se ale změní, když ve svém bytě najde krabičku vzpomínek po jednom z bývalých majitelů. Jednoho rána se rozhodne, že tohoto majitele vyhledá a poklad mu vrátí. Od té chvíle začne Amélie nechtíc zasahovat do života jiných lidí, aby pomalu měnila i ten svůj.

Zajímavost: Hlavní barvy filmu (zelená, žlutá, červená) jsou inspirovány obrazy brazilského malíře Juareze Machada.

Český trailer filmu Amélie z Montmartru / Le fabuleux destin d’Amélie Poulain
Nic k smíchu (Ingenting å le av) (Pilot Film)

Český plakát filmu Nic k smíchu / Ingenting å le av
© CSFD
Norské komediální drama je jednou velkou neznámou a jako největší divácké lákadlo bude asi fungovat právě země původu a oblíbenost severské kinematografie. Trochu otřepaná synopse by mohla být v tomto podání zajímavá a třeba i černohumorná, o tom lze ale jen spekulovat, protože ohlasů je naprosté minimum. Jméno režiséra Pettera Næsse řekne něco jen málokomu a podobné je to i s obsazením, v jehož hlavní roli dostal důvěru Odd-Magnus Williamson. Uvidíme, kolik tuzemských diváků si tento nenápadný kousek najde.

Synopse: Kasper (Odd-Magnus Williamson) je úspěšný stand-up komik a daří se mu na všech frontách - má svůj pravidelný pořad v nejlepším komediálním klubu ve městě, k tomu krásnou přítelkyni a je veřejně velmi populární. Jenže jednoho dne se vše změní. Přijde o práci, po návratu domů se s ním rozejde přítelkyně a zanedlouho se na pravidelné lékařské prohlídce dozví, že má nevyléčitelnou rakovinu. Dokáže všechno překonat se smyslem pro humor?

Český trailer filmu Nic k smíchu / Ingenting å le av
EOS: Velikonoce v umění (Easter in Art) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu EOS: Velikonoce v umění / Easter in Art
© CSFD
Nejdůležitější křesťanské svátky se blíží, na což reaguje i český distributor, který do vybraných klubových kin posílá britský dokument, který se snaží shrnout, jak Velikonoce ve svých obrazech zachycovali ti největší a nejslavnější umělci. Režisérem a scenáristou je zkušený, leč nepříliš známý Phil Grabsky, což je ta poslední relevantní informace, která se o snímku dá napsat. Hodnocení ani komentáře pochopitelně neexistují a nedá se čekat, že se to příliš změní. Premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Západní kultuře posledních dvou tisíc let dominoval příběh smrti a vzkříšení Ježíše Krista. Je to možná vůbec nejvýznamnější historická událost, která byla popsána v evangeliích, na svých obrazech ji ale ztvárnili i ti největší umělci historie. Mezi ně patří třeba Caravaggio, Leonardo, Raffael, El Greco nebo Salvador Dalí.

Český trailer filmu EOS: Velikonoce v umění / Easter in Art
Napoleon - ve jménu umění (Napoleon - In the Name of the Art) (Aerofilms)

Český plakát filmu Napoleon - ve jménu umění / Napoleon: In the Name of Art
© CSFD
Už od pondělí 11. dubna je možné ve vybraných kinech vidět italský dokument, který se zaměřuje na odkaz velkého vojevůdce zejména v italské kultuře. Jeho režisérem je Giovanni Piscaglia, nejznámějším jménem je Jeremy Irons, který celým snímkem provází. I v tomto případě platí, že jakékoli ohlasy byste hledali marně a vzhledem k tomu, že je počin určen pro hodně specifické publikum, se na tom mnoho nezmění. Další premiéra pro milovníky umění.

Synopse: Říkalo se o něm, že se stejnou vervou jako bitevními poli proletěl stránkami knih. Byl nadšeným čtenářem a obdivovatelem umění, proto jeho kroky nemotivovala jen touha po moci a věčné slávě, ale i potřeba dosáhnout vědění a spojit své jméno s odkazem dávných civilizací.

Český trailer filmu Napoleon - ve jménu umění / Napoleon - In the Name of the Art
Vyšehrad: Fylm (Bioscop)

Plakát filmu  / Vyšehrad: Fylm
© Extra
Populární krátkometrážní seriál se po šesti letech dočkal celovečerní podoby, která není sestřihem jednotlivých dílů, ale úplně novým filmem. O režii se podělili zkušenější Martin Kopp a debutující Jakub Štáfek, který je také představitelem hlavní role. Vedle něj se objeví třeba Jakub PrachařOndřej PavelkaŠárka VaculíkováJaroslav Plesl nebo Ivana Chýlková, jak ale fanoušci série vědí, těšit se lze i na spoustu cameo rolí slavných fotbalistů i osobností s fotbalem spjatými. Ohlasy ani recenze zatím neexistují, ti, kteří předlohu znají, nicméně vědí, co očekávat, otázkou tak je jen to, zda tvůrci udrží humor po celou dobu a zvolí celistvější příběh. Potenciální divácký hit.

Synopse: Juliovi Lavickému (Jakub Štáfek) se zase začalo dařit na všech frontách. S Vyšehradem postoupil do druhé ligy, kde vede tabulku střelců, znovu po něm pokukují ty nejslavnější české kluby a dokonce požádal o ruku svou dlouholetou přítelkyni (Šárka Vaculíková). Na honosné svatbě ale zjistí, že má už osmiletého syna, což novomanželku rozhodně nepotěší. Najednou tak zase musí řešit nedostatek financí, k čemuž zvolí půjčku od pochybné party, do toho se snaží nepřijít o manželku hned po svatbě a postarat se o dítě, což mu taky není úplně vlastní.

Oficiální trailer filmu Vyšehrad: Fylm


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY