Téma: 6 nejlepších filmů Bruce Willise

Vydáno: 09.04.2022 12:30 - Václav Limberk | foto: Universal Studios

V tomto článku si připomeneme šest nejlepších filmů Bruce Willise, který ze zdravotních důvodů před nedávnem ohlásil konec filmové kariéry. Jak moc se náš výběr liší od toho vašeho?
poznámka: jedná se o subjektivní výběr autora článku.

6. Rukojmí (2005)

Bruce Willis, Rumer Willis ve filmu Rukojmí / Hostage
© Miramax
Obecně a pro filmy Bruce Willise dvojnásob platí, že je v té či oné rolí tím lepší, čím více mu ta nebo ona role takříkajíc padne. A také potřebuje pevné vedení, čím lepší režisér, tím silnější pak herec podá výkon. V thrilleru, který natočil francouzský režisér Florent Emilio Siri, hraje Willis bývalého elitního vyjednavače záchranného týmu SWAT v Los Angeles Jeffa Talleyho, který poté, co se mu nepodařilo zachránit životy dvou nevinných obětí, rezignuje a "odklidí" se na malý zapadákov daleko od metropole, kde pracuje jako obyčejný policista. Když se ale trojice výrostků, z nichž toho nejnebezpečnějšího hraje Ben Foster, rozhodne vykrást luxusní rezidenci jednoho zdánlivě obyčejného účetního (Kevin Pollak), stane se z původně banálního případu nebezpečná hra o život, do níž je zatáhnuta i Talleyho rodina (jeho dceru hraje Willisova skutečná dcera Rumer Willis). Jeff musí udělat všechno proto, aby je zachránil. V tomto zatraceně dobře zrežírovaném thrilleru s pěknou dávkou napětí i akce podává Willis atypicky energický výkon a jako otec rodiny zahnaný do úzkých je hodně přesvědčivý a autentický.
Originální trailer filmu Rukojmí

5. 16 Bloků (2006)

Bruce Willis, Mos Def ve filmu 16 Bloků / 16 Blocks
© Warner Bros.
Ještě o chlup lepší je Willis v roli unaveného newyorského policisty Jacka Mosleyho, který dostane zdánlivě jednoduchý úkol, když má k soudu eskortovat ukecaného svědka Eddieho (Mos Def). To je ale proti srsti jeho kolegům, kteří nechtějí, aby Eddie proti nim svědčil. Jack Mosley je role šitá Willisovi přesně na míru a on v ní opět zazářil. Vždy mu nejlépe sedly role zkrachovalých outsiderů, které jejich okolí už dávno odepsalo, aby je nakonec všechny překvapil a předvedl ještě s posledním vypětím sil, co v něm vězí. Taková je právě tato role, v níž ho ve svém posledním filmu režíroval zkušený filmový veterán Richard Donner. Jedná se o poctivě oldschoolový napínavý thriller, který sice není nejlepším filmem tvůrce, ale je důstojným zakončením jeho jedinečné kariéry a pro Willise to byla jedna z jeho posledních velkých rolí předtím, než začal brát štěky v béčkových a céčkových thrillerech.
Originální trailer filmu 16 bloků

4. Poslední skaut (1991)

Bruce Willis, Damon Wayans ve filmu Poslední skaut / The Last Boy Scout
© Warner Bros.
Z Willisovy nejslavnější éry, kdy byl na absolutním vrcholu, pochází akční komedie, jejíž scénář mu napsal na tělo Shane Black a kterou režíroval Tony Scott. Willis tu hraje vyhořelého bývalého tajného agenta, který kdysi zachránil život americkému prezidentovi. Poté, co je zavražděna barová tanečnice Cora (Halle Berry), pouští se s pomocí jejího přítele, bývalé fotbalové hvězdy Jimmyho (Damon Wayans), do pátrání po jejích vrazích. Buddy movie s mnoha nezapomenutelnými "marlowovskými" hláškami plynoucími z Willisových úst se stala naprostou legendou. V jeho podání patří Joe Hallenbeck k nejlepším rolím, které měl možnost hrát.
Originální trailer filmu Poslední skaut

3. Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Maria de Medeiros, Bruce Willis ve filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí / Pulp Fiction
© Miramax
Bruce Willis měl možná největší štěstí ve své kariéře, když si ho do svého druhého filmu vybral Quentin Tarantino  na základě toho, že měl podle jeho slov "vzhled herce z 50. let". Ať tak či onak, Willis se do jeho dějové mozaiky hodil, a vytvořil zde jednu ze svých nejlepších rolí. Hrál tu druhořadého boxera Butche Coolidge, který odmítne zahodit domluvený zápas, a tím naštve mafiána Marselluse Wallace (Ving Rhames). Willisova rozsahem nevelká postava tu má v propleteném ději hned několik klíčových momentů. Jedním z nich je jeho náhodné setkání s nájemným vrahem Vincentem Vegou (John Travolta), tím druhým pak jeho konfrontace s Wallacem s nečekaným vyústěním, do něhož zasáhne majitel zastavárny a jeho kumpán Zed. Tarantino věděl dobře, proč Willise obsadil a ten tu opět mohl zazářit.
Scéna z filmu Pulp Fiction: Historky z podsvětí

2. Smrtonosná past (1988)

Bruce Willis ve filmu Smrtonosná past / Die Hard
© 20th Century Fox
Filmem, který z populárního televizního herce známého ze seriálu Měsíční svit udělal filmovou hvězdu první velikosti, byl akční snímek, který režíroval John McTiernan. Willis tu hrál newyorského poldu Johna McClanea, který se na Vánoce vydá za svou ženou Holly (Bonnie Bedelia) pracující v LA pro japonskou firmu Nakatomi. John se tu náhodou vyskytne zrovna ve chvíli, kdy luxusní mrakodrap, kde Nakatomi sídlí, přepadne banda německých teroristů vedených Hansem Gruberem (Alan Rickman). Jen díky McClaneově odvaze a důvtipu se mu podaří jejich plán zhatit a zachránit svou ženu a další rukojmí. Role McClanea byla původně nabídnuta, mimo jiné, i Sylvesteru Stallonemu, který ji odmítl, čímž vlastně Willisovi dohodil jeho životní roli, kterou si pak ještě čtyřikrát zopakoval. 
Originální trailer filmu Smrtonosná past

1. 12 opic (1995)

Bruce Willis, Madeleine Stowe ve filmu 12 opic / Twelve Monkeys
© Universal Studios
Vůbec nejkomplexnější filmovou postavou, kterou Willis hrál, byl cestovatel v čase a "sběratel vzorků" James Cole, nejednoznačná postava, kterou mu ve svém sci-fi snímku nabídl Terry Gilliam. Nevíme, jestli je James Cole blázen, nebo snílek a stejně nejednoznačný je celý film, jehož scénář napsali David Peoples a Janet Peoples na základě krátkého francouzského filmu Rampa. Brilantní a chytrý scénář, typicky groteskní gilliamovská režie a skvělé herecké výkony Willise v hlavní roli stejně jako Madeleine Stowe a Brada Pitta činí ze snímku ten nezapomenutelný, který si své tajemství a kouzlo drží i po x-tém zhlédnutí. Bruce Willis nebyl nikdy lepší než jako James Cole.
Originální trailer filmu 12 opic


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Zapoměli jstě (Mára, 10.04.2022 21:46) Reagovat

    Zdravím, s tím výčtem bych v zásadě souhlasil. Jen mi tam hodně chybí 5. element
    :)

    • Re: Zapoměli jstě (Anonym, 11.04.2022 06:48) Reagovat

      Jasně 5. element a co třeba 6. smysl, RED, Vyvolený, rozhodně má daleko lepších filmů, než 5., 6.

  • A co třeba ... (Petr H, 11.04.2022 09:23) Reagovat

    Mě skutečně hodně pobavil film "Hudson Hawk". Tam se Bruce skutečně vyřádil a jeho hláška "přestaň mi pomáhat", ta prostě nemá konkurenci. Opravdu mnohokrát jsem ji použil.

  • Dáváme úvěr všem, kteří to potřebují (Beata MICHALEC, 25.05.2022 23:10) Reagovat

    Pozdrav
    Hledáte financování? Naléhavě potřebujete půjčku na pokrytí osobních nebo rodinných výdajů...
    Pro více informací prosím kontaktujte následující adresu: m.beataelzbieta@gmail.com
    Viber: +40 768 543 734
    WhatsApp: +40 768 543 734
    srdečně

  • Půjčky do 24 hodin pro celou zemi. (Roller, 16.06.2022 13:56) Reagovat

    Půjčky do 24 hodin pro celou zemi.
    Soukromá půjčovací společnost je otevřena 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Půjčujeme online půjčky až do výše 36 milionů po dobu až 360 měsíců rychle a bez zbytečných formalit nebo dokonce bez opuštění vašeho domova. Vše, co potřebujete, je výpis zisku nebo výpis z účtu, zcela online – zákazník obdrží peníze za 1 hodinu!
    E-mail: Rollerdominika@gmail.com
    Whatsapp: +420702455380

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY