Kinopremiéry: Ambulance veze nejhoršího člověka na světě

Vydáno: 16.03.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Universal

V polovině března obohatí programy tuzemských kin čtyři snímky. Z nich ale pouze thriller Ambulance režiséra Michaela Baye má šanci zaujmout širší divácké spektrum. Za zmínku ale stojí i chválené drama Nejhorší člověk na světě.
Ambulance (Ambulance) (CinemArt)

Český plakát filmu Ambulance / Ambulance
© CinemArt
Akční thriller úplně nenaláká zápletkou, která vypadá tradičně tuctově a předvídatelně, ale spíš jménem svého tvůrce. Tím je režisér Michael Bay, což tedy znamená, že primární budou opulentní akční scény, zběsilý klipovitý střih a propracovaná vizuální stránka. I stopáž je pro tvůrce tradičně notně dlouhá, takže se dá očekávat, že všeho si divák užije do sytosti. Obsazení tentokráte není tak hvězdné, rozhodně je ale zajímavé. Hlavní role si zahráli Jake Gyllenhaal a Yahya Abdul-Mateen II, k nimž se v průběhu přidá především Eiza González. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, znalejší diváci ale nejspíš víceméně tuší, co dostanou. Premiéra týdne.

Synopse: Danny Sharp (Jake Gyllenhaal) chystá největší bankovní loupež v dějinách Los Angeles, k čemuž potřebuje ty nejlepší partnery. Osloví tedy svého nevlastního bratra Willa (Yahya Abdul-Mateen II), který sice ví, že spolupráce s ním zavání průšvihem, zároveň ale potřebuje peníze na náročnou operaci své ženy. Návrh na spolupráci příjme, protože Danny má plán, který se nemůže zvrtnout. Jenže se zvrtne a oba se ocitnou v pasti v podzemních garážích banky obklíčeni armádou mužů zákona. Jedinou únikovou cestu představuje sanitka, která přijela pro těžce zraněného policistu. Will a Danny ji tedy unesou a společně s poraněným policistou a záchranářkou Cam Thompson (Eiza González), která dělá vše pro to, aby pacient zůstal naživu, se pouštějí do největší honičky, jakou kdy Los Angeles zažilo.

Zajímavost: Snímek je remakem sedmnáct let starého stejnojmenného dánského filmu.

Oficiální český trailer filmu Ambulance / Ambulance
Nejhorší člověk na světě (Verdens verste menneske) (Aerofilms)

Český plakát filmu Nejhorší člověk na světě / Verdens verste menneske
© CSFD
Dánské romantické komediální drama předchází pověst poměrně solidního generačního snímku, který umí pojmenovat problémy současných třicátnic a navíc dokáže vyvolat určitou diskuzi o tom, co je nevěra ve vztahu a co už ne. Režisérem a částečně i scenáristou je Joachim Trier, jehož jméno budou znát zejména festivaloví diváci, v hlavní roli se objeví Renate Reinsve, kterou doplňují podobně méně známé tváře. Ohlasy jsou vesměs spokojené a vytýkají jen určitou epizodičnost a přetaženou stopáž. Premiéra (nejen) pro milovníky severských filmů.

Synopse: Julii (Renate Reinsve) bude brzy třicet, tudíž hledá své místo ve světě a často experimentuje. Její přítel Aksel (Anders Danielsen Lie) by se zase rád usadil a začal novou životní etapu. Všechno se ale zkomplikuje, když zvídavá Julie pronikne na večírek, kde potká mladého a okouzlujícího Eivinda (Herbert Nordrum).

Zajímavost: Autor film prezentuje jako "romantickou komedii pro lidi, kteří nenávidí romantické komedie".

Český trailer filmu Nejhorší člověk na světě / Verdens verste menneske
Haute couture (Haute couture) (Bohemia MP)

Český plakát filmu Haute couture / Haute couture
© Cysnews
Jak už název francouzského dramatu napovídá, jeho děj se odehrává ve světě té nejprestižnější módy. A je to taky to jediné, co se o něm dá napsat, protože režisérkou a spoluscenáristkou je takřka neznámá Sylvie Ohayon, která do hlavních rolí obsadila Nathalii Baye a Lynu Khoudri, které jsou na tom v našich končinách vesměs podobně. Vzhledem k tomu, že neexistují skoro žádné ohlasy a komentáře, se opravdu není čeho chytit a potenciální zájemce se tak musí řídit jen synopsí, případně trailerem. Premiéra do klubových kin.

Synopse: Esther (Nathalie Baye) je na konci své kariéry hlavní švadleny módního domu Dior. Když se jednoho dne vrací z práce domů, v metru jí asi dvacetiletá dívka ukradne kabelku. Místo toho, aby Esther zavolala policii, rozhodne se s Jade (Lyna Khoudri) spolupracovat, neboť si všimne jejího talentu a vidí v ní svou možnou nástupkyni u Diora. Jenže stát se jednou z nejlepších švadlen světa není vůbec jednoduché a módní svět je hodně krutý. Dokáže Jade v tomto světě uspět?

Český trailer filmu Haute couture / Haute couture
Siréna (NFA)

Plakát filmu  / Siréna
© CSFD
Nově zdigitalizované a restaurované verze se dočkalo svého času velmi slavné, dnes ale trochu pozapomenuté československé drama, v němž režisér a scenárista Karel Steklý zadaptoval román Marie Majerové. Z dnešního pohledu jde o velmi solidní a silné sociální drama, které však v době nastupujícího komunismu bylo ideologicky zneužito. Za zmínku z něj stojí na svou dobu originální a sugestivní kamera Jaroslava Tuzara, dobová atmosféra a vynikající hudba Emila Františka Buriana. Titulní roli sehrála Marie Vášová, dále se pak objeví Bedřich KarenNaděžda Gajerová nebo Miloš Nedbal. Závěrem je nutno uvést, že snímek si v roce 1947 odvezl z festivalu v Benátkách Zlatého lva. Obnovená premiéra, kterou svého času na velkém plátně mohlo vidět už jen málo žijících diváků.

Synopse: V roce 1889 vzrůstá na Kladensku mezi místními horníky nespokojenost kvůli špatným podmínkám a nízké mzdě. To vyústí ve stávku, jenže generální ředitel a majitel dolů Bacher (Bedřich Karen) se odmítá s dělníky o čemkoli bavit. Po sebevraždě jednoho z nich ovšem události naberou rychlý spád a horníci se rozhodnou vše vzít do vlastních rukou.

Zajímavost: Scénář ve skutečnosti vychází jen ze dvou kapitol rozsáhlého románu.

Ukázka z filmu Siréna


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY