Téma: filmová série Pátek 13. seřazená od nejhorší po nejlepší

Vydáno: 19.03.2022 12:30 - Václav Limberk | foto: Screen Rant

Hororová série Pátek třináctého patří vedle Texaských masakrů, Halloweenů a Nočních můr v Elm Street k nejvlivnějším hororovým franšízám v historii tohoto žánru. Jak se jednotlivé díly řadí od nejhoršího k nejlepšímu, se dozvíte v tomto článku.
12. Pátek třináctého 5: Nový začátek (1985)

Fotografie z filmu Pátek třináctého 5: Nový začátek / Friday the 13th: A New Beginning
© Paramount Pictures
Pátá část série je nejhorší hlavně v tom, že v něm jako v jediném díle (kromě prvního) nefiguruje samotný Jason Vorhees, ale jeho copycat čili napodobovatel za něj se pouze vydávající. Ale i kdyby zde Jason vraždil sám, film by stejně o moc lepší nebyl. Hlavní postavou zde je teenagerská verze chlapce Tommyho (John Shepherd) z předchozího dílu, kterého i po mnoha letech pronásleduje trauma ze setkání s Jasonem. Děj filmu je zasazen do psychiatrického ústavu poblíž kempu Crystal Lake. Režisér Danny Steinmann natočil nenápaditý a podprůměrný slasher.

Hodnocení: 0,5/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého 5: Nový začátek

11. Jason Goes to Hell: The Final Friday (1993)

Fotografie z filmu  / Jason Goes to Hell: The Final Friday
© New Line Cinema
Devátý díl série nezačíná vůbec špatně. Jason (Kane Hodder) je opět ve svém prostředí u kempu Crystal Lake, kde pronásleduje osamělou ženu. Ta ho však vláká do pasti, kde je potom rozstřílen na cucky speciální jednotkou. Začátek je to překvapivý, ale poté se celý film mění v absolutní paskvil, který nemá s Pátkem 13. mnoho společného a připomíná spíše později natočený snímek Anděl smrti až na to, že jde o extrémně nízkorozpočtovou záležitost spadající spíše kategorie naprostého braku. Hlavní postavou tu je jistý Steven Freeman (John D. LeMay), který se s pomocí lovce odměn Creightona Dukea (Steven Williams) snaží dopadnout Jasona, který se jako vetřelec v podobě červa dokáže infiltrovat a měnit hostitele.

Zajímavostí tohoto filmu je, že se v něm režisér Adam Marcus pokusil Pátek 13. propojit se sérií Evil Dead (Lesní duch) a podle něj je Jason jedním z nemrtvých, což byl jistě nosný nápad, který se nicméně dále nerozvinul. Závěrečný cliffhanger s rukavicí Freddyho Kruegera pak dával vědět, že Jason se v budoucnosti setká s Freddym.
 
Hodnocení: 1/10

Originální trailer filmu Jason Goes to Hell: The Final Friday

10. Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu (1989)

Kane Hodder ve filmu Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu / Friday the 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan
© Paramount Pictures
Osmý díl je zlomovým bodem v celé sérii a zároveň signalizoval její vyčerpání. Většina děje filmu se navzdory titulu neodehrává na Manhattanu, ale na palubě lodi, která tam směřuje. Jason (Kane Hodder) se vplíží na palubu a postupně eliminuje členy posádky, aby s několika přeživšími nakonec doplul do New Yorku. Zde by sice mohl rozpoutat pravé peklo, ale ignorován většinou jeho obyvatel se drží pouze těch několika přeživších, mezi nimiž je například doktor biologie Charles McCulloch (Peter Mark Richman) a jeho neteř Rennie (Jensen Daggett) a mladík Sean (Scott Reeves). Celý tento film působí nepatřičně absurdně, nesmyslně a docela zbytečně. Všichni jeho protagonisté jsou nesympatičtí. Jsou tu pouze dva malé vtípky, když Jason zahlédne na obřím billboardu svou hokejovou masku, kterou si o chvíli později sundá před partou pankáčů, co jinak podprůměrný snímek trochu oživí. Film natočil Rob Hedden a komerčně šlo o nejhorší díl celé série, což mělo za následek to, že práva na něj prodalo studio Paramount studiu New Line Cinema.

Hodnocení: 1,5/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého 8: Jason na Manhattanu

9. Pátek třináctého (2009)

Derek Mears ve filmu Pátek třináctého / Friday the 13th
© Paramount Pictures
V roce 2009 došlo na první reboot série, za níž jako tvůrci stáli producenti Sean S. Cunningham a Michael Bay a režisér Marcus Nispel, který šest led předtím vzkřísil Texaský masakr motorovou pilou. V prologu filmu vidíme závěrečnou scénu z prvního Pátku, kde je malý Jason svědkem vraždy své matky Pamely. Pak se děj přenese do současnosti, v níž Jason (Derek Mears) zlikviduje partičku kempařů, ale dívku jménem Whitney (Amanda Righetti) nezavraždí a unese ji do svého podzemního sídla. Měsíc a půl na to se ji vydává hledat její bratr Clay (Jared Padalecki), jemuž Whitney pomáhá hledat Jenna (Danielle Panabaker). Bohužel nový Pátek 13. působí jako spíchlý horkou jehlou a místo znovuzrození legendy nabízí jen ta nejotřepanější hororová klišé a ve výsledku jde o zcela zaměnitelný slasher, který pouze okopíroval několik klíčových momentů z prvního a druhého dílu původní série a pro znovuoživení tohoto kultu nic neudělal. I přesto jde o druhý komerčně nejúspěšnější díl této série.

Hodnocení: 2/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého

8. Pátek třináctého 7: Nová krev (1988)

Lar Park Lincoln ve filmu Pátek třináctého 7: Nová krev / Friday the 13th Part VII: The New Blood
© Paramount Pictures
Sedmý díl série měl být původně crossoverem se sérií Noční můry v Elm Street, jenže studio Paramount vlastnící práva na Pátek a studio New Line Cinema vlastníci práva na Elm Street se nedohodla, a tak nezbývalo nic jiného než natočit další sólo Jasona Vorheese, jehož tu poprvé představoval Kane Hodder, který ho později zosobnil ještě třikrát. Hlavní postavou je traumatizovaná dívka Tina (Lar Park Lincoln) nadaná telekinetickými schopnostmi, která nevědomky oživí Jasona uvězněného na dně jezera Crystal Lake. Tina přijíždí se svou matkou a doktorem na chatu poblíž tohoto jezera. Skamarádí se tu s Nickem (Kevin Spirtas), který s partou kamarádů očekává příjezd svého bratrance Michaela. Jason posléze zlikviduje většinu zdejších postav, než se dostane do konfrontace s Tinou, která díky svým telekinetickým schopnostem je Jasonovi nebezpečnou protivnicí. Celý tento díl, kromě toho, že jeho režisér John Carl Buechler ho natočil jako rutinní béčkový slasher, působí jako rip-off Kingovy Carrie, respektive jako crossover Carrie a Pátku. Výsledkem je nicméně jen další podprůměrný díl.

Hodnocení: 2,5/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého 7: Nová krev 

7. Jason X (2001)

Kane Hodder, Lisa Ryder ve filmu  / Jason X
© New Line Cinema
Desátý díl série je asi největším úletem v historii této franšízy a jde o nefalšované sci-fi. Děj filmu je zasazen do roku 2455 na palubu vesmírné lodi, kde je po 455 letech strávených v hibernaci Jason rozmrazen spolu s vědkyní Rowan (Lexa Doig), která ho do kryogeneze dostala ještě před tím, než ji Jason probodnul svojí mačetou. Nové technologie umožňující regeneraci buněk udělají z probuzeného Jasona takřka nezničitelného zabijáka - cyborga neboli Uber Jasona. Jason X působící jako rip-off televizní Hvězdné brány je natolik absurdní, že je až zábavný. I když kulisy vesmírné lodi budí kvůli nízkému rozpočtu dojem levných papundeklových rekvizit, dokáže snímek chvílemi pobavit, zvláště holografickou simulací kempu Crystal Lake nebo Jasonovým soubojem s androidem Kay-Em 14 (Lisa Ryder), ale především svým celkovým rádoby hi-tech lookem. Režisérem tohoto hybridu je James Isaac a v drobné roli doktora Wimmera na začátku filmu pozorný divák zahlédne tvář kultovního režiséra Davida Cronenberga.

Hodnocení: 3/10

Originální trailer filmu Jason X

6. Pátek třináctého 3 (1982)

Fotografie z filmu Pátek třináctého 3 / Friday the 13th Part III
© Paramount Pictures
Děj třetího dílu navazuje bezprostředně tam, kde skončila dvojka natočená rok předtím. Oba dva díly režíroval Steve Miner. Zatímco ve dvojce byl ještě invenční, trojka už jede podle klasické slasherové šablony a Jason (Richard Brooker), který si zde poprvé na obličej nasadí hokejovou masku, která se od té doby stala jeho trademarkem, tu bezhlavě zabije každého, kdo mu přijde pod ruku. Děj je zde nepodstatný a slouží jen jako přísun masa na porážku. V době své premiéry měl ale třetí díl velký úspěch, protože jak Pátek, tak i tento žánr byl na vrcholu popularity. Kromě Pátku vznikla v této době řada podobně laděných snímků (např. Sleepaway Camp), v nichž šlo jen o jedno - zabít co nejvíce tupých teenagerů a nechat přežít maximálně jen jednu postavu, většinou ženského pohlaví, takzvanou final girl.

Hodnocení: 3,5/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého 3

5. Freddy vs. Jason (2003)

Robert Englund, Ken Kirzinger ve filmu  / Freddy vs. Jason
© New Line Cinema
Mnoho let plánovaný crossover mezi sérií Pátku a Elm Street byl realizován až v době, kdy obě franšízy spadaly pod studio New Line Cinema. Právě toto studio mělo od začátku práva na sérii s Freddym a časem pod něj spadnul i Jason, možná proto se zdá, že zde dostává větší prostor právě "domovský" Freddy a Jason tu slouží jen jako sidekick pro Freddyho plán znovu získat ztracenou sílu. Film působí daleko více jako díl ze série Elm Street než jako další část Pátku a Freddy tu má hlavní slovo. Děj se točí kolem "Freddyho dětí", které mu "krade" Jason. V masce Freddyho se tu naposled objevil Robert Englund, zatímco hokejovou masku si tu poprvé oblékl Ken Kirzinger. Žánrový mišmaš natočil Ronny Yu. Jde poměrně o zapomenutelnou věc a za pozornost stojí pouze posledních dvacet minut filmu, kdy dojde ke kýženému střetu obou hororových ikon a jde o velmi podobnou záležitost jako jiný monstrcrossover natočený o rok později (Vetřelec vs. Predátor), kde lidští protagonisté tvoří jen "křoví" pro All-star duel.

Hodnocení: 4/10

Originální trailer filmu Freddy vs. Jason

4. Pátek třináctého (1980)

Adrienne King, Ari Lehman ve filmu Pátek třináctého / Friday the 13th
© Paramount Pictures
Všechno jednou nějak muselo začít a tato série začala v roce 1980, kdy se producent a režisér Sean S. Cunningham rozhodl napodobit obrovský úspěch dva roky starého slasheru Halloween a natočit něco, co by tento úspěch zopakovalo. Ku pomoci mu byli scenárista Victor Miller, jehož jméno je od té doby uváděno v titulcích každého následujícího dílu jako "characters created by", a hudební skladatel Harry Manfredini zodpovědný za ono charakteristické "hu hu cha cha" zvuky doprovázející vraždy nebohých obětí, které měly tu smůlu, že neuhlídaly malého Jasona, který se díky nepozornosti vychovatelů utopí v jezeru Crystal Lake. Když sem přijede partička mladých lidí, kteří nemají s Jasonovou smrtí nic společného, začnou být systematicky likvidováni neznámým vrahem. Překvapivě se z něj vyklube Jasonova matka (Betsy Palmer), která tak zahájila kariéru nejslavnější masové vražedkyně v americkém filmu. Po její smrti na konci filmu pak od ní štafetu převezme sám mrtvý/nemrtvý Jason a legrace může začít. V roli jednoho ze zavražděných táborníků se tu objeví velmi mladý Kevin Bacon. Spekulace o komerčním úspěchu vyšly tvůrcům beze zbytku, protože Pátek 13. patřil ke komerčním trhákům a odstartoval další vlnu slasherů včetně mnoha sequelů.

Hodnocení: 6/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého

3. Pátek třináctého 4: Poslední kapitola (1984)

Kimberly Beck, Corey Feldman ve filmu Pátek třináctého 4: Poslední kapitola / Friday the 13th: The Final Chapter
© Paramount Pictures
Čtvrtý díl s přehnaně optimistickým podtitulem, když se série teprve rozjížděla, natočil béčkový řemeslník Joseph Zito, který už měl na svém kontě brutálně krvavý slasher Vrah Rosemary, nemající s Polanského Rosemary nic společného, kde vrah pro změnu zabíjel trojzubcem. Pátek třináctého 4 se tak dostal do povolaných rukou a Zito natočil jeden z nejlepších dílů série. Děj se tentokrát točí opět kolem nové skupiny teenagerů přijíždějících ke Camp Crystal Lake, ale také kolem rodiny Jarvisových, která s nimi sousedí. Jako zvláště nebezpečný protivník Jasona (Ted White) se ukáže být dvanáctiletý Tommy (Corey Feldman), který ví, co na Jasona fixovaného na svou matku platí. Ve strhujícím finále pak Tommy lstí Jasona udolá a finální záběr naznačí, že se toto setkání neobejde bez následků. Čtvrtý díl byl skutečně zamýšlen jako poslední, nicméně komerční úspěch donutil tvůrce tento plán opustit.

Hodnocení: 7/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého 4: Poslední kapitola

2. Pátek třináctého 6: Jason žije (1986)

C. J. Graham ve filmu Pátek třináctého 6: Jason žije / Jason Lives: Friday the 13th Part VI
© Paramount Pictures
Šestý díl navazuje na pětku, kde vystupoval odrostlý Tommy ze čtyřky (Thom Mathews). Ten stále trpí nočními můrami ze setkání s Jasonem (C. J. Graham) a rozhodnut zúčtovat s ním jednou provždy, vydá se s kamarádem (Ron Palillo) k Jasonovu hrobu. Nedopatřením je jeho mrtvola oživena bleskem a Jason se vydává na další vražednou výpravu ke svému domovu u jezera Crystal Lake. Šestka se vymyká z celé série tím, že je tu vůbec poprvé přítomen humor a nadsázka. Dosavadní smrtelně vážný tón předchozích dílů je tu několikrát narušen. Jason tu díky "vzkříšení" získá superschopnosti a už to není jen obyčejný zabiják, ale superzabiják, jehož je téměř nemožné zastavit. V tom, jak si zahrává s pravidly žánru a jak je porušuje a překračuje, je šestý Pátek považován za předchůdce Vřískotu. Za šestý díl je jako scenárista a režisér zodpovědný Tom McLoughlin, který pak pracoval hlavně pro televizi.

Hodnocení: 8/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého 6: Jason žije 

1. Pátek třináctého 2 (1981)

Amy Steel ve filmu Pátek třináctého 2 / Friday the 13th Part 2
© Paramount Pictures
Druhý díl natočil jako svůj režijní debut Steve Miner, který pak režíroval ještě trojku. Prolog dvojky navazuje bezprostředně na konec jedničky, kde Alice Hardy (Adrienne King) usekne hlavu Pamele Vorhees (Betsy Palmer), matce Jasona, která vraždila táborníky v prvním díle. Dva měsíce po událostech z jedničky je Alice doma zavražděna neznámým zabijákem. Po pěti letech se události začnou opakovat. Skupina dětí a jejich hlídačů se vydává poblíž Crystal Lake, aby zde absolvovali klasický letní tábor. Paul (John Furey) u ohně vypráví historku o malém Jasonovi, který se zde v roce 1957 utopil a o jeho matce Pamele, která mstila synovu smrt, než ji v roce 1979 zabila Alice z prvního dílu. Podle této legendy Jason nějak přežil a zabije každého, kdo se přiblíží k jeho domovu poblíž Crystal Lake. To, co je považováno za báchorku u ohně, se brzy začne zhmotňovat, když neznámý vrah začne zabíjet jednotlivé členy tábora. Dvojka je prvním dílem, kde se objeví Jason (Steve Dash), budoucí nejslavnější filmový maskovaný vrah vedle Michaela Myerse z Halloweenu. Zde se Jason teprve hledá a zatím ještě nenosí ikonickou hokejovou masku, ale tvář má zahalenou pouze kusem hadru. Dvojka je ideálním prototypem slasheru, šablonou, kterou kopírovaly desítky a stovky epigonů a klonů. Final girl je ve dvojce Ginny (Amy Steel), která pak měla být i ve trojce. Její představitelka se ale kvůli vyčerpávajícímu natáčení dvojky nenechala do sequelu přemluvit. I tento fakt přispívá k tomu, že druhý díl je nejlepším dílem série.

Hodnocení: 9/10

Originální trailer filmu Pátek třináctého 2


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY