Kinopremiéry: Batman hledá identitu syna

Vydáno: 02.03.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Warner Bros.

S březnem startuje v kinech i sezóna blockbusterů, neboť premiéry se dočkal dlouho očekávaný komiksový Batman. A distributoři si toho jsou dobře vědomi, protože přímou, natožpak srovnatelnou konkurenci mu neposlali.
Batman (The Batman) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Batman / The Batman
© Vertical Entertainment
První velký blockbuster roku startuje hned na začátku března a jde o velmi očekávanou komiksovou podívanou. Další verze slavného netopýřího muže se režijně a částečně scenáristicky chopil Matt Reeves, který ji údajně pojal jako temné kriminálky a gangsterky z devadesátých let a láká na depresivní atmosféru, výbornou vizuální stylizaci a snad i napínavý příběh. Hlavní roli tentokráte ztvárnil Robert Pattinson, mezi hlavní záporáky se zařadili Colin FarrellPaul Dano a John Turturro, dále se pak objeví Zoë KravitzPeter SarsgaardAndy Serkis nebo Jeffrey Wright. Ohlasy zatím moc dostupné nejsou, těch pár, které se objevily, je ale vesměs spokojených, nikoli však přehnaně nadšených. Jasná premiéra týdne a možná i celého měsíce.

Synopse: Dva roky řádil v ulicích jako Batman, který nahání strach zločincům, což Bruce Waynea (Robert Pattinson) zavedlo hluboko do stínů Gotham City. Mezi zkorumpovanou sítí městských úředníků a různých pohlavárů má pouze dva důvěryhodné spojence - Alfreda Pennywortha (Andy Serkis) a poručíka Jamese Gordona (Jeffrey Wright) - a mezi spoluobčany se stal jediným ztělesněním pomsty. Když se na scéně objeví sadistický sériový vrah s přezdívkou Hádankář (Paul Dano), je Batman znovu nucen pustit se do pátrání po všech zločinech a definitivně objevit tajemství své rodiny.

Zajímavost: Vůbec poprvé ve filmu s Batmanem nosí představitel hlavní role černý oční makeup na tváři i bez masky.

Oficiální český trailer filmu Batman / The Batman
Syn (Sin) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Syn / Sin
© Balkanfilm
Bosenské drama je další ukázkou balkánské kinematografie, která vstupuje do vybraných klubových kin. A příliš se toho o něm napsat nedá, protože synopse vypadá naprosto standardně, nicméně atraktivně, obsazení je tvořeno vesměs neznámými tvářemi a ohlasů je naprosté minimum. Režisérkou a scenáristkou je Ines Tanovic, kterou zná také absolutní menšina potenciálních diváků. Platí tak, že na tento počin zabrousí především fanoušci balkánské kinematografie, případně opravdoví znalci. Premiéra do malých sálů a na VOD.

Synopse: Armanovi (Dino Bajrovic) bude brzy osmnáct let. Jako miminko ho adoptovali Jasna (Snezana Bogdanovic) a Senad (Uliks Fehmiu), kteří vlastní děti mít nemohli. Jenže po čtyřech letech Jasna najednou otěhotněla a porodila chlapečka jménem Dado. Arman se po celý život vyrovnává s tím, že je adoptovaný, je plný výbušné energie a platí za velkého průšviháře. Při hledání své identity a biologické matky neustále bojuje s démony své minulosti. Zároveň ale svého mladšího bratra chrání před nástrahami moderní bosenské společnosti - drogami, zbraněmi a odchodem do válečných zón na Blízkém východě.

Originální trailer filmu Syn / Sin
Identita ES (CinemArt)

Plakát filmu  / Identita ES
© Cinemax
Tuzemský dokument vypráví o jednom z nejslavnějších imunologů a genetiků, jehož původ sahá až do Československa. Už z poměrně složité synopse se dá odvodit, že jeho život byl plný hodně zajímavých a překvapivých zvratů, navíc jde v našich končinách o relativně málo známou osobnost, takže pro většinu diváků půjde o úplně nové informace. A samotný obsah je tím jediným, nač se dá lákat, protože režisérka a scenáristka Alena Činčerová je sice protřelá televizí, ale celovečerních produkcí za sebou má jen minimum. Ohlasy pochopitelně neexistují a nedá se ani čekat, že by se to výrazně změnilo. Premiéra pro opravdové zájemce.

Synopse: Profesor Emil Skamene je jedním z nejuznávanějších světových imunologů a genetiků. Celý svůj život zasvětil odhalování tajemství genů, přitom sám netušil po desítky let svou vlastní identitu. Jen shodou okolností objevil, že je někým úplně jiným. Poté, co opustil Československo, žije již dlouhá léta v Kanadě a zcela výjimečně nosí na klopě malou zlatou lilii jako rytíř řádu nejvýznamnějších Quebečanů. Nad ním je pak nenápadný kulatý odznáček, vyznamenání od britské královny Alžběty pro Kanaďany, kteří jsou významní pro Britské impérium. Přesto svou pravou identitu neznal dlouhých třicet let.

Oficiální trailer filmu Identita ES


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY