Recenze: Uncharted je dalším dobrodružným snímkem z řady, který nenabízí nic nového, ale zabaví

Vydáno: 22.02.2022 12:30 - Lukáš Frank | foto: Kino.de

Distributor využívá stále trvající zájem o nejnovějšího Spidermana Toma Hollanda a nasazuje do kin dobrodružný snímek Uncharted, který je adaptací počítačové hry. Zběsilá jízda za pokladem je sice rutinní, ale zabaví.

UnchartedRecenzoval/a Lukáš Frank dne 22.02.2022 12:30. Distributor využívá stále trvající zájem o nejnovějšího Spidermana Toma Hollanda a nasazuje do kin dobrodružný snímek Uncharted, který je adaptací počítačové hry. Zběsilá jízda za pokladem je sice rutinní, ale zabaví. Hodnocení: 2.5
Uncharted
Uncharted
Akční / Dobrodružný
Španělsko, 2022 , 116 min.

Režie: Ruben Fleischer
Scénář: Rafe Judkins, Art Marcum, Matt Holloway, Rafe Judkins, Jon Hanley Rosenberg, Mark D. Walker
Kamera: Chung-hoon Chung
Hudba: Ramin Djawadi
Herci: Tom Holland, Mark Wahlberg, Antonio Banderas, Sophia Ali, Tati Gabrielle, Steven Waddington, Pingi Moli, Tiernan Jones, Rudy Pankow, Jesús Evita, Georgia Goodman, Diarmaid Murtagh, Pepe Balderrama, Serena Posadino, Alana Boden

Česká premiéra: 10.02.2022

Hodnocení: 5/10
Uncharted hodnocení na Kinobox.cz: 62.21 %
Tomb RaiderJežek SonicWarcraft: První střet, Princ z Persie: Písky času, Pixely, Mortal Kombat, … Některé z těchto adaptací měly úspěch, některé propadly. Fanoušci počítačových her jsou k jejich adaptacím často skeptičtí a mají důvod. Obvykle se jejich převedení do filmu příliš nepovede, případně vznikne zcela odlišný film. Pro sledování dobrodružného snímku Uncharted není třeba znalost počítačové předlohy. Stačí se jen pohodlně usadit, zabořit ruku do kyblíku s popcornem a užívat si akční jízdu, která je sice zcela rutinní a běžná, ale zabaví. Uncharted přichází do kin po masivním úspěchu nejnovějšího Spider-Mana s Tomem Hollandem, který hraje hlavní roli i v Uncharted, takže své diváky, kteří zanechají v pokladnách kin nemalé částky, si určitě najde. Otázkou je, zda se stane stálicí v jejich videotéce i po další roky, nebo bude snímek zapomenut jako spousta jeho předchůdců.

Tom Holland, Mark Wahlberg ve filmu Uncharted / Uncharted
© Sony
Hned v úvodu se seznamujeme s Nathanem Drakem (Tom Holland), potomkem slavného hledače pokladů Francise Drakea. Podíváme se s ním do minulosti na vztah s jeho bratrem, navštívíme podnik, ve kterém pracuje, a zjistíme, že chlapec má velice šikovné ruce a ukradne, na co přijde. Toho si všimne i Victor „Sully“ Sullivan (Mark Wahlberg), který chce Nathana využít pro získání staletí starého pokladu. Na jejich cestě se k nim přidává Chloe (Sophia Ali), která je podobného ražení jako Sully  – prolhaná, samolibá, lstivá, sobecká a prospěchářská. Cestu jim kříží nepřítel s tváří Antonia Banderase, který je ale slabým odvarem proti slečně Braddockové (Tati Gabrielle), která jde pro poklad přes mrtvoly. Emoce nesmí chybět, proto je hlavní hrdina sirotek a pátrá po svém ztraceném bratrovi. Fňuk!

Film přichází do kin i s českým dabingem, takže i to značí, na jakou skupinu je film cílen. O to víc překvapí čas od času peprnější slovo, které z úst hlavních hrdinů zazní. To ale jen tak okrajově. Technicky zůstal snímek někde na půli cesty – záběry na Magalhãesovy lodě jsou dechberoucí stejně jako záběry na krásnou Barcelonu. U některých scén se ale divák neubrání pocitu, že tohle je celé natočené před zeleným plátnem, a to celkový dojem zkazí. Na mysli mám scénu v oblacích, která nejen že působí až příliš digitálně, ale sama o sobě je za hranou uvěřitelnosti a řekl bych, že je přepálená i na adaptaci počítačové hry. O to víc zamrzí, že akčních scén není víc, když z těch několika, které bychom dokázali spočítat na prstech jedné ruky, je hned jedna z nich nepříliš povedená.

Banderas/Uncharted
© Facebook tvůrce
Režie se ujal Ruben Fleischer, který má na kontě podobné akčně laděné snímky jako oba díly Zombielandu nebo prvního Venoma. I přes své nesporné režisérské kvality natočil Uncharted stejně dobře jako své předchozí filmy. Rutinně, trošku tuctově, ale zábavně. Hrdiny vede suverénně od první klapky až po tu poslední, neklopýtne, ale ani nijak zásadně nepřekvapí. Máme jasně rozehrané karty, určené záporáky, cíl cesty, který není narušen a pro jehož dosažení je potřeba překonat několik překážek. Nic, co bychom už neviděli třeba v podobně laděných Lovcích pokladů. Takové Jumanji, které patří do stejné skupiny filmů, bylo mnohem zábavnější a náznaku určité originality jsme se u něj také dočkali. Škoda!

Chemie mezi ústřední dvojicí Holland – Wahlberg docela funguje. Hollandovi je občas těžké uvěřit nějaké drsnější fráze. Sice zachránil svět jako Spiderman a kamera nejednou zabere jeho pekáč buchet, tak přesto má pořád vzezření pubertálního kluka. Ocenit je potřeba to, že film ukazuje, že Holland nezískal kondičku přes noc, ale že na ni pracoval nějakou dobu. To bývá občas problém podobných filmů, že hrdina najednou začne od převracení palačinek skákat po domech a metat salta na potkání. 

Fotografie z filmu Uncharted / Uncharted
© Sony
Mark Wahlberg už má za sebou bezesporu lepší role a několikrát dokázal, že hláškovat a bavit diváka umí, proto mu Sully docela sedl, i když občas působí jeho výkon malinko znuděně. Antonio Banderas v roli záporáka nějak výrazně neohromí, a to hlavně proto, že mu to scénář nedovolí. Výraznější je Tati Gabrielle (Sabrinina děsivá dobrodružství) jako Brradocková, která si roli užívá, čas od času možná trošku přehrává, ale zaujme, a to i přesto, že se její postava dostane k pokladu jako slepá k houslím a nevynaloží v podstatě žádnou vlastní iniciativu pro jeho získání.

Nejsem znalcem počítačové předlohy a i přes všechny výše uvedené nedostatky má film spád a nenudí. Nejde o žádný nevídaný umělecký zážitek, ale o další tradiční dobrodružný film, kterých už bylo natočeno několik. Je jen škoda, že se tvůrci ani trošku nesnažili o oživení žánru nebo o nějaký originální prvek. Díky tomu se Uncharted stane jedním z mnoha snímků, který se vám po krátké době vykouří z hlavy. Jako celek to funguje a vypadá to dobře, ale jakákoliv osobitost Uncharted schází.

Český trailer filmu Uncharted / Uncharted


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY