Kinopremiéry: Superblb nám v létě řekne, jak se má

Vydáno: 16.02.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Stan

V následujícím týdnu je v kinech čas na dohánění dřívějších restů, protože mezi sedmičkou novinek není jediný velký hit a jde hlavně o převážně evropské snímky pro specifické publikum a náročnějšího diváka.
Nitram (Nitram) (Film Europe)

Český plakát filmu Nitram / Nitram
© CSFD
Australské drama je portrétem tamního velmi známého masového vraha, o němž se ale za hranicemi kontinentu zase tolik neví. Tím nejslavnějším na celém snímku je režisér Justin Kurzel, jehož počiny jsou vždy svérázné a jasně rozpoznatelné, což se dle dostupných ohlasů dá říct i o tomto. Hodnocení se pohybují okolo lehkého nadprůměru a chválí se především atmosféra a psychologické pozadí ústřední postavy. Tu si zahrál Caleb Landry Jones, který by měl být výborný a zároveň děsivý. Uvidíme, jak si podobná záležitost povede u tuzemského diváka. Skromná premiéra týdne.

Synopse: Nitram (Caleb Landry Jones) žije v polovině devadesátých let s rodiči na předměstí v Austrálii. Není ale schopen nikam zapadnout, proto je víceméně v izolaci, což ho dost frustruje. Nečekaně ale nalezne spřízněnou duši v podobně samotářské dědičce Helen (Essie Davis). Když ale jejich vztah skončí, Nitramova osamělost a vztek rostou a začíná pomalý sestup, který vede k tragédii.

Oficiální trailer filmu Nitram / Nitram
Super-Blb (Super-héros malgré lui) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Super-Blb / Super-héros malgré lui
© CSFD
Francouzské komedie u nás mají dlouhou tradici a stále jsou velmi populární. V tomto týdnu zkusí uspět jedna, která se veze na vlně obliby superhrdinských filmů a otevřeně si z nich střílí. Ze synopse ovšem vypadá těžce neoriginálně a připomíná jinou slavnou parodii. Režisérem, spoluscenáristou a představitelem hlavní role je Philippe Lacheau, který je zároveň tou nejslavnější tváří. Jelikož ohlasy ani komentáře dosud neexistují, velmi těžko se odhaduje, jak to celé dopadne a zda půjde o důstojnou podívanou, nebo totální zoufalost. Nevyzpytatelná premiéra.

Synopse: Zkrachovalý herec Cédric (Philippe Lacheau) je absolutní smolař, který skoro vždy prohraje. Od přítelkyně dostane kopačky a kamarádi i vlastní otec nad ním zlomí hůl. Pak se ale všechno rychle změní, protože získá hlavní roli superhrdiny Badmana. Jenže osud opět zasáhne a na cestě z natáčení je Cédric účastníkem nehody, po které ztratí paměť. Když se probere, je pořád oblečený ve svém kostýmu a přesvědčený o tom, že je tím vyvoleným, který má zachránit svět. Může se ale někdo jako on postavit zlu, ochraňovat slabé a neublížit si?

Český trailer filmu Super-blb / Super-héros malgré lui
Přirozené světlo (Természetes fény) (Film Europe)

Český plakát filmu Přirozené světlo / Természetes fény
© KZMJ
Maďarsko-francouzsko-lotyšsko-německé drama vrací diváky do doby druhé světové války a vypráví další z neznámých kapitol tohoto konfliktu. A to je de facto to jediné, co se o snímku dá napsat, protože zbytek už je jedna velká neznámá. Režisérem a scenáristou je celovečerní debutant Dénes Nagy, který vsadil na podobně neotřelé a neznámé obsazení. Ohlasů je naprosté minimum, shodují se ale na tom, že je třeba být připraven na pomalé tempo a minimum dialogů. Premiéra pro milovníky evropského artu.

Synopse: István Semetka (Ferenc Szabó) je prostý maďarský farmář, který za druhé světové války slouží jako desátník ve speciální průzkumnické jednotce partyzánů. Na cestě do jedné z odlehlých dědin padá jeho rota pod nepřátelskou palbou a její velitel je zabit. István tak musí překonat své obavy a ujmout se vedení jednotky, protože je uvězněný v chaosu, nad nímž nemá kontrolu.

Originální trailer filmu Přirozené světlo / Természetes fény
Náš každodenní příběh (Nasa svakodevna prica) (Balkanfilm)

Český plakát filmu Náš každodenní příběh / Nasa svakodneva prica
© CSFD
Už z názvu tuzemského distributora je jasné, že po delší době se do kin podívá snímek z oblasti Balkánu. Tentokrát přímo z koprodukce Bosny a Hercegoviny a Slovinska a mělo by se jednat o sedm let staré drama, které vypráví o jedné obyčejné rodině, kterou stmelí sled několika ne zrovna příjemných událostí a potíží. Jako svůj celovečerní režijní a scenáristický debut ho natočila Ines Tanovic a pochopitelně obsadila lokální herce, což znamená, že ve zbytku světa jde o neznámé tváře. Ohlasů a hodnocení je opět naprosté minimum, takže nemá smysl se jimi moc zabývat. Další z klubových premiér.

Synopse: Rodina Sušicova žila léta v naprostém stereotypu a její členové se vzájemně odcizovali. Jenže rázem se v jejich životech začnou dít dost nečekané a mnohdy nepříjemné události, které jim ukáží, že na světě je nejdůležitější rodina a většinou člověk stejně nikoho jiného nemá.

Originální trailer filmu Náš každodenní příběh / Nasa svakodevna prica
Haftaňan a tři mušteriéři (D’Artacán y los tres Mosqueperros) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Haftaňan a tři mušteriéři / D’Artacán y los tres Mosqueperros
© CSFD
Španělský animák je, jak je z názvu patrné, volným převyprávěním naprosté literární klasiky, kterou se bude snažit přiblížit těm nejmenším divákům. Hlavními hrdiny jsou ale psi, takže je nutné vše brát opravdu s rezervou. Režisérem je debutant Toni Garcia a našince tentokráte nemusí mrzet ani povinná přítomnost dabingu, protože žádná hvězda v originálu nezní. I v tomto případě platí, že hodnocení a komentáře byste hledali marně, což ale nikoho nepřekvapí. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Dogtanian je mladý šermíř, který sní o tom, že se přidá k legendárním Mušketýrům. Ačkoli si jejich důvěru získá tím, že prokáže své schopnosti, musí se s nimi hned zapojit do obrany krále před tajným spiknutím zlého kardinála Richelieua, který se chce chopit moci.

 

Český trailer filmu Haftaňan a tři mušteriéři / D’Artacán y los tres Mosqueperros
Za soumraku (Sutemose) (Artcam Films)

Český plakát filmu Za soumraku / Sutemose
© CSFD
Koprodukční, převážně však litevské drama, na němž se částečně podíleli i čeští producenti a filmaři, je dalším pohledem do světa partyzánů za druhé světové války. Znovu platí, že téma je to nejsilnější a nejatraktivnější, na co lze diváka lákat, protože jinak se není čeho chytit. Režiséra a scenáristu Sharunase Bartase bude znát jen hrstka opravdových fajnšmekrů a s obsazením to pochopitelně není o moc lepší. Opakovat, že ohlasy a komentáře téměř neexistují, je nejspíše zcela zbytečné.

Synopse: Devatenáctiletý Unte (Marius Povilas Elijas Martynenko) je členem partyzánského hnutí, které vzdoruje sovětské okupaci. Je to dost nerovný a zoufalý boj, nicméně se v něm rozhoduje o budoucnosti celé populace. Ve věku, v němž jeho vrstevníci objevují taje a krásy života, on se setkává se zradou a násilím. Do spravedlivého boje je odhodlaný investovat úplně vše i za cenu ztráty nevinnosti.

Český trailer filmu Za soumraku / Sutemose
V létě ti řeknu, jak se mám (Falcon)

Plakát filmu  / V létě ti řeknu, jak se mám
© Falcon
Slovensko-česká komedie evidentně pojede v osvědčeném stylu spletence mnoha vztahů, které se někdy propojí a někdy ne. Na její realizaci se opět sešly v poslední době plodná režisérka Marta Ferencová a scenáristka Eva Urbaníková, z jejichž předchozích počinů se dá zcela přesně odhadnout, jak bude vypadat tento. Krom odlehčeného tématu je hlavním lákadlem hvězdné obsazení, v němž se sešli třeba Tereza KostkováSimona BabčákováOndřej SokolMartin HofmannJán KoleníkSoňa Norisová nebo Jaroslav Plesl. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují, což ale cílová skupina vůbec neřeší. Potenciální divácký hit.

Synopse: Těsně před Vánoci oznámí Ivaně (Tereza Kostková) její manžel Martin (Marián Miezga) věc, která jí totálně zničí svátky, a o níž ví jen jejich společná kamarádka Adriana (Dana Rogoz). Ta se jako jediná z party nevdala a nemá děti, nicméně udržuje poměr se svým šéfem (Martin Hofmann). Další ze skupiny je známá televizní moderátorka (Andreea Vasile), která vede harmonický život s překladatelem knih Andrejem (Ondřej Sokol) a jejich dvojčaty, jenže ten se změní, když znovu potká svou bývalou lásku (Ján Koleník). Ani ona ale není poslední z přátel, která má vztahové trable a začíná se jí komplikovat život.

Originální trailer filmu V létě ti řeknu, jak se mám


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY