Preview: Harry Potter a Relikvie smrti - část 2

Vydáno: 08.06.2011 09:00 - Kateřina Samková | foto: 2011 Warner Bros. Pictures

Jedna z nejpopulárnějších knižních sérií posledních dvaceti let se konečně v polovině července uzavře i na stříbrném plátně. Nás hlavně zajímá, jestli také filmaři dokáží zakončit tento fenomén jedné generace s úctou. Máme se tedy na co těšit?
Asi nemá moc smysl se zde rozepisovat dopodrobna, o čem celá potterovská sága vypráví. Ti, koho to zajímá, už všechno dávno ví a pokud nemají náhodou ještě přečtené všechny knihy, tak určitě alespoň viděli všech sedm filmů. Možná na oživení paměti neuškodí si zlehka připomenout, co se stalo v první části posledního dílu, který běžel v našich kinech v listopadu loňského roku (takže ti z vás, kdo první část Relikvií smrti ještě neviděli, ať raději následující odstavec přeskočí).
Po prozrazeném odletu Harryho a jeho přátel z domu jeho strýce, který se neobešel bez ztrát na životech, se Harry rozhodne pátrat na vlastní pěst po viteálech - kouzelných předmětech, do kterých vložil lord Voldemort části své duše a bez jejichž zničení ho není možné zabít. V boji proti temným silám ale nezůstane nakonec Harry sám, samozřejmě se k němu připojí jeho dva nejvěrnější přátelé, Ron a Hermiona. V současné situaci to ale nemají vůbec lehké - ochrany profesora Brumbála už se bohužel nedočkají, smrtijedi obsadili ministerstvo kouzel a nebojí se veřejně bojovat i ve světě mudlů. Na Harryho hlavu je navíc vypsaná nemalá odměna, takže si musí dávat pozor nejen na sluhy Pána zla, ale i na všelijaké potulné lapky a motáky prahnoucí po zlatě. Lord Voldemord má ale kromě Harryho zálusk ještě na Relikvie smrti - tři předměty z dávného, téměř zapomenutého příběhu, které by mu přinesly neomezenou sílu a moc, po kterých celý život bezmezně touží.
Druhou polovinu posledního filmového dílu dostal na starost opět David Yates, který před prací na Harrym měl zkušenosti pouze s televizními filmy a seriály. Z osmi filmových dílů Harryho Pottera jich - ke svému vlastnímu překvapení - zfilmoval celou polovinu. "Vůbec jsem to neměl v plánu," komentuje fakt, že režíruje již čtvrtý potterovský film. "Chtěl jsem natočit jen jeden, ale pak mě požádali znovu o šestý díl a nakonec už se mě nedokázali zbavit ani u Relikvií smrti, které jsem pro změnu chtěl točit já."
Rozporuplné reakce od počátku natáčení adaptace sedmé knihy vyvolává rozhodnutí rozdělit poslední knižní díl na dva samostatné filmy. David Yates tvrdí, že šlo o kreativní rozhodnutí tvůrců (jeho, scenáristy Stevea Klovese a obou producentů), nikoliv o komerční tah studia a dodává, že chtěl natočit dva poměrně rozdílné filmy - první jako melancholickou a strašidelnou road movie a druhý jako velkolepé klasické fantasy plné draků a jiných kouzelných bytostí. Tím nám také částečně prozradil, na co se asi můžeme v posledním díle těšit a čím bude odlišný od části první.
Kromě draků se samozřejmě dočkáme velkolepé scény vykradení Gringottovy banky nebo Ronových oblíbenců - obřích pavouků. Sám představitel Rona Rupert Grint se nemůže dočkat, až uvidí některé scény v kině: "Opravdu se těším na všechny ty bitvy a opravdovým zážitkem bude až všechno to, na co jsme se celou dobu dívali, zničíme. Třeba velkou síň v plamenech, plnou rozprášených mrtvých těl. I v těch kulisách to byl pro mě zážitek, když se zničily místa, ve kterých jsem vyrůstal. Myslím, že to bude vypadat fakt cool.“
Kromě toho, že by měl být poslední díl méně komorní a nabídne trikovější podívanou, bude na rozdíl od první části také k vidění komplet ve 3D. "Důvod, proč jsme neudělali první díl ve 3D, je ten, že jsme to jednoduše neměli jak ospravedlnit a museli bychom kvůli tomu dělat spoustu kompromisů na jiných místech," říká producent David Heyman. A jeho kolega David Barron dodává: "Pouštíme se do 3D poprvé, je to pro nás neprozkoumaný svět a u prvního dílu nebyl čas, abychom se této části věnovali naplno."
Oba producenti také prozradili, že se v červenci dočkáme nejkratšího filmu série, který sice nebude nepřetržitě akční, ale rozhodně si akce užijeme do sytosti. "To, co dělá příběhy Harryho Pottera tak zajímavými a jedinečnými, není jen akce a kouzla, ale především postavy, lidskost a opravdovost," říká Heyman. "A silné emocionální jádro. Jde hlavně o film, který s vámi pohne a nenechá vás chladnými ohledně toho, co se vašim oblíbeným postavám stane.“
Jak už říkali kdysi bratři Wachowští, všechno, co má začátek, musí mít i konec. Jaký bude ten Potterův, se všichni můžeme přesvědčit v kinech od 14. července.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY