Kinopremiéry: Diana Spencer má srdce na dlani

Vydáno: 19.01.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Moviepilot

Probíhající Scandi festival počet aktuálních premiér dost navýšil, většinového diváka ale stejně budou zajímat asi jen dvě. Tím prvním je drama Spencer o lady Dianě, hitem pak nepochybně bude tuzemská komedie Srdce na dlani.
C’mon C’mon (C’mon C’mon) (Aerofilms)

Český plakát filmu C’mon C’mon / C'mon C'mon
© CSFD
Podle příběhu vypadá snímek dost tuctově, má nicméně několik faktorů, které z něj dělají poměrně očekávanou záležitost. Prvním je představitel hlavní role Joaquin Phoenix, který je známý tím, že si své úlohy dost vybírá, čili už jen to je předpoklad, že by mělo jít o něco víc než jen o předvídatelné drama o hledání sebe sama. Druhým faktorem pak je černobílá kamera, která by měla zaručit určitou uměleckost a estetiku. Režii a scénář obstaral nepříliš známý Mike Mills, který bude spoléhat zřejmě hlavně na výše uvedené. Hodnocení a komentáře jsou vesměs spokojené, takže se zdá, že trefa do černého se podařila. Premiéra týdne.

Synopse: Trochu osamělý rozhlasový novinář Johnny (Joaquin Phoenix) žije spokojený život. Ten se změní, když je nucen postarat se o malého a podivínského synovce Jesseho (Woody Norman). Společně s ním se vydá na cestu po celých Spojených státech, během které se zrodí přátelství na celý život.

Český trailer filmu C’mon C’mon / C’mon C’mon
Spencer (Spencer) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Spencer / Spencer
© Forumfilm
Koprodukční historické drama je výsekem ze života slavné a oblíbené lady Diany a odehrává se v období, kdy se definitivně rozhodla odpoutat od královské rodiny a rozvést se. Za režií stojí Chilan Pablo Larraín, kterému scénář napsal osvědčený Steven Knight, jenž celý příběh pojal jako psychologickou studii raněné osobnosti. Titulní roli ztvárnila Kristen Stewart, která bude chtít bojovat o nějakého toho Oscara, ze známějších tváří se objeví třeba ještě Timothy SpallSean HarrisJack Farthing nebo Sally Hawkins. Ohlasy jsou zatím rozporuplné a v našich končinách méně spokojené než v zahraničí, nutno ale podotknout, že je jich výrazně méně. Zajímavá premiéra.

Synopse: Během vánočních svátků s královskou rodinou na panství Sandringham se Diana Spencer (Kristen Stewart), která se potýká s duševními problémy, rozhodne ukončit své vychládající manželství s princem Charlesem (Jack Farthing). Zvěsti o rozvodu a aférách se začnou množit, jenže jsou svátky a o všem se musí mlčet a předstírat pokoj v rodině.

Zajímavost: Stewart půl roku trénovala, aby jako Američanka zdokonalila britský přízvuk.

Český trailer filmu Spencer / Spencer
Hrdina (Ghahreman) (Pilot Film)

Český plakát filmu Hrdina / Ghahreman
© CSFD
Íránská kinematografie u nás nemá moc velkou tradici a objevuje se spíše na festivalech. Jednou z mála výjimek je aktuální drama s pravděpodobným morálním přesahem, které se těší velmi solidnímu hodnocení. Důvodem zařazení je nepochybně to, že jeho režisérem a scenáristou je relativně slavný dvojnásobný držitel Oscara Asghar Farhadi, který se i za tento počin dočkal ocenění, konkrétně Velké ceny na festivalu v Cannes. Doplnit se sluší, že hlavní roli si zahrál Amir Jadidi. Ukázka exotické kinematografie.

Synopse: Rahim (Amir Jadidi) je ve vězení, protože nebyl schopen splatit svůj dluh. Během dvoudenní propustky na svobodu se tak snaží přesvědčit svého věřitele, aby odvolal svou žalobu na zaplacení dlužné částky. Věci ale nejdou podle plánu.

Český trailer filmu Hrdina / Ghahreman
Dohoda (Pagten) (Film Europe)

Plakát filmu Dohoda / Pagten
© CSFD
Od 19. do 25. ledna probíhá festival severského filmu Scandi, v jehož rámci se hned pět snímků dostává okamžitě do širší distribuce klubových kin v celé republice. Prvním z nich je dánské životopisné drama o dalších osudech Karen Blixen po návratu z Afriky. Nejslavnějším jménem je v něm režírující Bille August, který do hlavní role obsadil Birthe Neumann. Hodnocení je naprosté minimum, takže se nemá smysl jimi moc zabývat, jsou nicméně relativně spokojená. První severská premiéra.

Synopse: Třiašedesátiletá Karen Blixen (Birthe Neumann) je velmi vážnou adeptkou na zisk Nobelovy ceny za literaturu. Před sedmnácti lety se vrátila do Dánska s životem v troskách poté, co se v Africe vzdala své farmy. Překonala syfilis a ztratila lásku svého života, což přetavila v naprostou literární senzaci. Je ovšem zcela uzavřená a málokdo se dostane do blízkosti jejího nitra. To se ale změní, když potká talentovaného třicetiletého básníka (Simon Bennebjerg), kterému slíbí literární slávu. Musí ji ale bezpodmínečně poslechnout i za cenu, že přijde o všechno ostatní ve svém životě.

Oficiální trailer filmu Dohoda / Pagten
Hranice odvahy (Flukten over grensen) (AČFK)

Český plakát filmu Hranice odvahy / Flukten over grensen
© ACFK
Norské válečné drama láká především na atraktivní tematiku, kterou sleduje očima dětí, což může být zajímavé i originální. Jelikož jde o celovečerní debut několika seriály ostřílené Johanne Helgeland, velmi těžko se odhaduje co vlastně očekávat. Potěšující nicméně je, že dostupné ohlasy jsou veskrze pozitivní, hovoří o solidní žánrovce a chválí všechny dětské herecké výkony, což také nebývá zvykem. Dějiny dětským pohledem.

Synopse: V roce 1942 sice okupované Norsko strádá vlivem materiálního nedostatku a válečných restrikcí, desetiletá Gerda (Anna Sofie Skarholt) a její bratr Otto (Bo Lindquist-Ellingsen) se přesto těší alespoň na skromné Vánoce. Jenže poté si policie přijde pro jejich rodiče a oni navíc zjistí, že ve sklepě jejich domu se ukrývají dvě židovské děti. Mají je opustit a odejít do bezpečí k tetě, nebo naplnit přání rodičů a provést je hlubokými lesy za švédskou hranici, kde by byly v bezpečí? Gerda má jasno hned, váhavému Ottovi tedy nezbývá než se přidat. Na dlouhé cestě poznají svět dospělých se všemi nástrahami, které budou muset překonat a rychle se v nich zorientovat.

Český trailer filmu Hranice odvahy / Flukten over grensen
Ninjababy (Ninjababy) (Film Europe)

Český plakát filmu Ninjababy / Ninjababy
© CSFD
Různorodost festivalu dokládá norské komediální drama, které podle synopse vypadá dost meta a může kombinovat několik žánrů. Režisérkou je nepříliš známá a stále ještě začínající Yngvild Sve Flikke, která do ústřední úlohy obsadila Kristine Kujath Thorp. Ohlasů a hodnocení je opět naprosté minimum, znovu ale platí, že převládají ty spokojenější, takže i v tomto případě by připravený divák neměl být zklamán.

Synopse: Třiadvacetiletá Rakel (Kristine Kujath Thorp) po nepříliš romantickém vztahu na jednu noc zjistí, že je těhotná. Problém je v tom, že už je v šestém měsíci a potrat nepřichází v úvahu. Sama se necítí na to být matkou, proto je jedinou možností adopce. Jenže v tu chvíli se objeví animovaná postava Ninjababy, která trvá na tom, že Rakel udělá ze života peklo. Vyleze z jejího zápisníku, skočí do hrnku s čajem a neustále jí připomíná, jak hrozná je osoba.

Český trailer filmu Ninjababy / Ninjababy
Ocelové dámy (Teräsleidit) (Film Europe)

Plakát filmu Ocelové dámy / Teräsleidit
© Kino Lucerna
Finské komediální roadmovie může být stejně tak nostalgické a melancholické, jako smutné a potemnělé. Jeho režisérkou a spoluscenáristkou je spíše herečka Pamela Tola, která tentokráte zůstala jen za kamerou a herecké otěže nechala táhnout především Leenu Uotilu. Ohlasů je znovu naprosté minimum, takže divák moc moudrý nebude, a jelikož se nemá moc o co opřít, půjde o jednu velkou neznámou, která může skončit všelijak.

Synopse: Pětasedmdesátiletá Inkeri (Leena Uotila) uhodila svého manžela pánví a jeho tělo plánuje pohřbít na zahradě. V očekávání celoživotního vězení ale nachází konečně čas na to žít. Musí odejít, ačkoli je příliš pozdě. Cesta po Finsku je dlouhá, plná okouzlujících stopařů, vzpomínek a hříšných tanců. Když narazí na své staré univerzitní spisy a potká lásku z mládí Eina, připomene si sny, které potlačil její sňatek. Teď se tedy bude muset rozhodnout mezi štěstím a konvencím.

Originální trailer filmu Ocelové dámy / Teräsleidit
Projekt Z aneb Jak se točí zombie film (Prosjekt Z) (Film Europe)

Plakát filmu Projekt Z aneb Jak se točí zombie film / Prosjekt Z
© CSFD
Fanouškovskou lahůdkou by mohla být norská hororová komedie, které na severu docela umí. Režisérem a scenáristou je zkušený, avšak stále mladý Henrik Martin Dahlsbakken, který bude spoléhat zejména na tematiku a oblíbený žánr v trochu jiné podobě. Vzhledem k tomu, že ohlasy a komentáře tradičně absentují, existuje velké riziko, že se snímek nepovede a půjde o utrpení a promarněnou příležitost. To se ale zájemce dozví až po skončení.

Synopse: Skupina filmových studentů chce natočit zombie film. Najde tedy tři nezaměstnané herce a vydává se s nimi do uzavřeného motelu v norských horách. Jenže jejich fikce se brzy promění ve skutečnost, protože filmový plac začne terorizovat neznámá bytost.

Originální trailer filmu Projekt Z aneb Jak se točí zombie film / Prosjekt Z
Srdce na dlani (CinemArt)

Plakát filmu  / Srdce na dlani
© CinemArt
Tuzemská komedie už podle synopse a žánru útočí na první místa žebříčků návštěvnosti a s největší pravděpodobností se jí to podaří. Režisérem a scenáristou je Martin Horský, který, jak je v našich končinách obvyklé, spoléhá na odlehčenou vztahovou tematiku, velké množství postav a pochopitelně hvězdné obsazení. V něm se sešli třeba Vladimír PolívkaBoleslav PolívkaEliška BalzerováMatouš RumlKristina SvarinskáVeronika KubařováHynek ČermákPavla Tomicová nebo Marek Taclík. To, že komentáře a hodnocení dosud prakticky neexistují, bude trápit jen málokoho, protože cílová skupina se jimi stejně neřídí. Potenciální komerční hit.

Synopse: Josef (Boleslav Polívka) se těší, že si po odchodu do penze splní dávný sen a stane se pouličním klaunem. Svým šarmem okouzlí i ráznou Marušku (Eliška Balzerová), majitelku pojízdné kavárny a vypadá to, že se ti dva hledali celý život. Není ale na lásku přece jen trochu pozdě? K Josefovi se navíc stěhuje jeho dcera Anička (Jana Pidrmanová) s pětiletým Honzíkem, která si myslí, že s chlapy definitivně skončila. Jenže brzy potká dávnou lásku Pavla (Matouš Ruml), což ji zasáhne u srdce. Láska zkrátka o sobě dává vědět tehdy, když to člověk nejméně čeká.

Zajímavost: Sami tvůrci snímek označují jako komedii „pro všechny, kteří věří na lásku“.

Oficiální trailer filmu Srdce na dlani


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY