Zemřel Dušan Klein

Vydáno: 10.01.2022 15:22 - Václav Limberk | foto: Jan Kroupa/ Bio Illusion/Bioscop

Ve věku 82 let včera po dlouhodobé nemoci zemřel režisér Dušan Klein. Pro server CNN Prima News to dnes potvrdil jeho syn David.
Fotografie z natáčení filmu  / Jak básníci čekají na zázrak
© Jan Kroupa/ Bio Illusion/Bioscop
Dušan Klein se narodil těsně před válkou ve slovenských Michalovicích. Během války byl pro svůj židovský původ internován se svou rodinou v terezínském ghettu. Vystudoval pražskou FAMU, kterou absolvoval v roce 1963. Jeho prvním celovečerním filmem je psychologické drama Místenka bez návratu. V 70. letech točil převážně filmy kriminálního ražení (Zatykač na královnuPřípad mrtvého muže). V roce 1982 natočil ve spolupráci s Ladislavem Pecháčkem první ze svých "básnických" komedií s názvem Jak svět přichází o básníky, kde hlavní role vytvořili Pavel Kříž a David Matásek.

Kromě série o Básnících natočil například drama z protialkoholní léčebny Dobří holubi se vracejí nebo komedii Vážení přátelé, ano. Po roce 1989 začal hodně pracovat i pro televizi. Známý je jeho detektivní cyklus Hříchy pro pátera Knoxe podle předlohy Josefa Škvoreckého nebo "nekonečný" seriál Ulice. Poslední díl "básnické" série natočil v roce 2016 pod názvem Jak básníci čekají na zázrak.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY