Kinopremiéry: Velký červený pes Clifford a krotitel duchů Kamil Fila se vydávají na první misi

Vydáno: 05.01.2022 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Nový rok 2022 startuje v kinech kvartetem premiér, které jsou všechny svým způsobem zajímavé. Těmi nejlákavějšími ale zůstávají dlouho odkládaný prequel série Kingsman a pokračování legendární série Krotitelé duchů.
Kingsman: První mise (The King’s Man) (Falcon)

Český plakát filmu Kingsman: První mise / The King's Man
© Falcon
Po dvou letech odkladů se konečně do kin dostává prequel poměrně oblíbené a chválené série o jedné tajné službě. Pozitivem budiž, že k režii a částečně i scénáři se vrátil Matthew Vaughn, který se mohl znovu pořádně vyřádit. Podle ohlasů a komentářů to skutečně udělal, ovšem už tomu prý chybí ono kouzlo předchozích dílů a trochu i humor, protože povětšinou jde o naprosto seriózní podívanou. Negativní zprávou rozhodně je, že komerčně snímek neoslnil a v zámoří spíše paběrkuje. Zbývá už jen dodat, že v obsazení se objeví Ralph FiennesDjimon HounsouGemma ArtertonMatthew GoodeCharles Dance nebo Rhys Ifans. Premiéra týdne.

Synopse: Sebranka těch nejhorších tyranů a geniálních zločinců se chystá rozpoutat válku, která má zahubit miliony lidí. Jeden muž tak musí vyhrát závod s časem a všechny zastavit. Na základě toho se zrodí první nezávislá tajná služba, která se zapíše do historie.

Zajímavost: Natáčení probíhalo v italském Turíně.

Oficiální český trailer filmu Kingsman: První mise / The King’s Man
Krotitelé duchů: Odkaz (Ghostbusters: Afterlife) (Falcon)

Český plakát filmu Krotitelé duchů: Odkaz / Ghostbusters: Afterlife
© Falcon
Sci-fi komedie přímo navazuje na dva legendární filmy z osmdesátých let, a to nejen z dějového hlediska a různými odkazy, ale i rodinnými vazbami. Za režií a částečně i scénářem je totiž schován Jason Reitman, syn původního autora Ivana. Je vesměs jasné, že snímek bude určen především fanouškům, kteří dokáží ocenit možné citace a propojení s původními počiny. Ohlasy jsou zatím vesměs spokojené a podle nich by o vyslovené zklamání naštěstí jít nemělo. V hlavních rolích se sešli Carrie CoonPaul Rudd nebo Finn Wolfhard, objevit by se ale na chvilku měly i žijící hlavní hvězdy předchozích částí, čili Bill MurrayDan Aykroyd a Sigourney Weaver. Fanouškovská a tak trochu nostalgická premiéra.

Synopse: Svobodná matka a její dvě děti se přestěhují na maloměsto, kde chtějí žít spokojený a snad i nenápadný život. Jenomže brzy objeví své spojení s původními krotiteli duchů a tajemný odkaz, který po sobě zanechal jejich dědeček. Nevědomky tím rozpoutají řetězec událostí, v němž si o klidu budou moci nechat jen zdát.

Zajímavost: Jde o vůbec první film z celé série, který se neodehrává v New Yorku.

Oficiální český trailer filmu Krotitelé duchů: Odkaz / Ghostbusters: Afterlife
Velký červený pes Clifford (Clifford the Big Red Dog) (CinemArt)

Český plakát filmu Velký červený pes Clifford / Clifford the Big Red Dog
© CinemArt
Už ze synopse, plakátu a traileru je jasné, komu je rodinná komedie určená především. Producenti pochopitelně spoléhají na samotnou tematiku, zvířecího hrdinu a (minimálně) zámořskou oblíbenost knižní série Normana Bridwella, z jehož románů snímek vychází. Režii svěřili zkušenému, ale nepříliš výraznému Waltu Beckerovi, který se kromě účasti Johna Cleese musel obejít bez známějších tváří. Jejich kalkul, ale zdá se nevyšel, protože výsledky v pokladnách kin jsou silně podprůměrné a ani ohlasy celkový dojem moc nezlepší a spíše potvrzují, že jde o klasickou a ničím výjimečnou prvoplánově dojemnou podívanou pro menší děti. Premiéra, která bez těch nejmenších diváků, nemá smysl.

Synopse: Emily (Darby Camp) nastoupila na novou školu, kde se na ni spolužáci dívají skrz prsty, protože jim připadá divná. Náladu jí nezvedne ani to, že po dobu máminy služební cesty se o ni stará velmi nezodpovědný strýček (Jack Whitehall), který přitahuje nejrůznější katastrofy. Jednou se ale děvče ocitne v podivném stanu podivného chovatele zvířat pana Bridwella (John Cleese) a okamžitě se zamiluje do jednoho malého červeného štěněte. Emily však ví, že máma by jí psa nepovolila, tudíž si musí nechat zajít chuť. Jenže onen pes se schová do její školní brašny, což děvče zjistí až doma. Než ho ale stačí vrátit, naroste tento mazlíček do obřích rozměrů a stan pana Bridwella navíc zmizel. Chtě nechtě se bude muset o přerostlého psa postarat.

Oficiální český trailer filmu Velký červený pes Clifford / Clifford the Big Red Dog
Síla (Artcam Films)

Plakát filmu  / Síla
© Artcam
Tuzemský dokument je poměrně unikátní, protože jeho hlavní postavou je Kamil Fila, který je znám především jako filmový publicista, dávno ale překročil tento obor a povětšinou už ho zná i člověk, který se o film moc nezajímá. Režisér a scenárista Martin Mareček ho sledoval pět let, v průběhu kterých u něj došlo k zásadním životním zvratům a obratům a spoustě diváků ho představí v úplně jiném světle. Tomu odpovídají i dosavadní ohlasy, které jsou hodně rozdílné a zatímco jedni hovoří o zajímavém a strhujícím portrétu s přesahem, druzí zase mluví o nabubřelé egomasáži, která divákovi nic moc nedá. V tomto případě budou určitě stát za sledování i reakce odborné veřejnosti, mezi níž má hlavní protagonista mnoho známých a přátel. Svým způsobem jedinečná záležitost.

Synopse: Kamil Fila je otec, filmový publicista, zastánce progresivních hodnot a genderové rovnosti. Ve virtuálním prostoru figuruje jako neúnavný diskutér a bojovník za spravedlivější společnost, v soukromí však prožívá bolestné rozpory mezi svým přesvědčením a jednáním. Hledá tak své lepší já mezi kinosálem, posilovnou a nestálými milostnými vztahy. V průběhu pěti let, jichž jsou diváci v dokumentu svědci, se potýkal s partnerskými problémy, depresí i hraničním experimentem na vlastním těle. Dokázal najít sebe sama?

Originální trailer filmu Síla


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY