TV tipy: Havel našel kaňku do pohádky a vyřešil Grindelwaldovy zločiny

Vydáno: 17.12.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

Těsně předvánoční televizní nabídka není tak atraktivní jako ta z minulého týdne, to ale neznamená, že by se nenašlo hned několik zajímavých premiér. Mezi nimi vyčnívají druhá Fantastická zvířata a tuzemské drama Havel.
Láska s výstrahou (Two Weeks Notice) (sobota 18. 12., Nova, 14.30 - 16.25 / neděle 19. 12., Nova Cinema, 12.20 - 14.15 / středa 22. 12., 06.55 - 08.40)

Plakát filmu Láska s výstrahou / Two Weeks Notice
© IMDb
Skoro dvě dekády stará romantická komedie je po letech jednou z mnoha a patří k těm zapomenutým. Režisér a scenárista Marc Lawrence v ní ničím nepřekvapí, protože se opírá o spoustu klišé a těžce předvídatelný příběh. O něco zajímavější je v první polovině, která má zajímavý náboj, především ale dobře napsané, vypointované a jízlivé dialogy, kterým nechybí vtip. Postupem času ale snímek zabředává do celkové nevýraznosti a zůstávají v něm jen solidní atmosféra, velmi dobrý soundtrack a střídmá stopáž, v níž naštěstí není moc místa na nudu. Titulní roli ztvárnili Hugh Grant a Sandra Bullock, kteří jsou samostatně dobří, jenomže v páru mezi nimi zoufale nefunguje chemie a jejich špičkování připomíná spíš sourozence než nápadníky, což působí přinejmenším zvláštně. Nenáročná oddechovka na sobotní odpoledne.

Zajímavost: V průběhu natáčení se z obou hlavních představitelů stali přátelé.

Oficiální trailer filmu Láska s výstrahou / Two Weeks Notice
Holky z lepší společnosti (Uptown Girls) (sobota 18. 12., Prima Max, 15.45 - 17.40 / neděle 19. 12., 13.50 - 15.45)

Plakát filmu Holky z lepší společnosti / Uptown Girls
© IMDb
Romantická komedie z první poloviny nového milénia je v našich končinách hodnocena o dost hůře než v zahraničí. Dáno to může být tím, že jde o typicky americký snímek, který Evropanovi může přijít trochu laciný, prvoplánový a přeslazený. Režírující Boaz Yakin v něm toho moc nevymýšlel, protože dostal k dispozici otřepanou zápletku plnou klišé, rodinných hodnot a někdy nepravděpodobných zvratů. Soustředil se tak na střídmou stopáž, v níž je prostor jen pro to nejpodstatnější, svižné tempo a velmi příjemnou atmosféru Manhattanu. V hlavních rolích se objevily Brittany Murphy a Dakota Fanning, které jsou asi tím nejlepším, ačkoli mnohdy nemají co hrát. Ty pak doplňují třeba Heather LocklearMarley Shelton nebo Jesse Spencer. Zaměnitelná jednohubka, které by prospělo více originality. 

Zajímavost: Murphy si koupila všechny šperky, které ve filmu nosila.

Oficiální trailer filmu Holky z lepší společnosti / Uptown Girls
Souboj s rodinou (Fighting with My Family) (sobota 18. 12., Prima Cool, 20.15 - 22.45 / neděle 19. 12., 14.10 - 16.35 / pondělí 20. 12., Prima, 00.40 - 02.55)

Plakát filmu Souboj s rodinou / Fighting with My Family
© Facebook tvůrce
Dva roky stará dramedie se do tuzemských kin oficiálně nedostala, na několika festivalech ale byla k vidění. Režisér a scenárista Stephen Merchant v ní natočil ten nejlepší příklad tzv. feel-good filmu, který přes všechny klišé splní svůj účel a na nic víc si nehraje. V úvodu baví typicky britským suchým humorem, který si nebere servítky, posléze sice zvolní a už není tak ostrý, to ale do značné míry kompenzuje těžce pohodovou atmosférou, celkovým nadhledem, svižným tempem a reálnými základy ústředního příběhu. Potěší i to, že nabídne trochu jiný pohled na svět wrestlingu, který je mimo USA vnímán dost rozporuplně a povětšinou podřadně. Na výbornou se povedlo též obsazení, jemuž dominuje fenomenální Florence Pugh, které sekundují třeba Nick FrostLena Headey nebo Vince Vaughn, sám sebe si tu zahrál Dwayne Johnson. Poměrně nenápadný tip, který zpříjemní víkendový večer.

Zajímavost: Snímek vychází z osudů ženské hvězdy WWE, která si říká Paige.

Oficiální trailer filmu Souboj s rodinou / Fighting with My Family
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald) (sobota 18. 12., Nova, 20.20 - 22.55 / neděle 19. 12., 15.00 - 17.30 / pondělí 20. 12., Nova Cinema, 17.30 - 20.00 / středa 22. 12., 11.50 - 14.20)

Český plakát filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny / Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
© Facebook tvůrce
Druhý díl série ze světa Harryho Pottera je absolutní sázkou na diváckou jistotu, o moc víc toho ale nenabízí. Režírující David Yates v něm dostal k dispozici štědrý rozpočet, což je znát z každého záběru a po technické stránce mu skutečně není co vytýkat, protože triky vypadají parádně, výprava a kostýmy stejně tak a celkový vizuál je bezchybný. Mnohem horší je to ale s příběhem, který se snaží rozehrávat temnější podtóny, ale moc se mu to nedaří, protože mnohdy nedává smysl, neustále něco vysvětluje, především je na něm ale vidět, že titulní zápletka je moc řídká, protože musí vydržet do dalších dílů, takže je neustále prodlužována zbytečnými odbočkami a působí jako pověstná nastavovaná kaše. S tím pak souvisí i notně přepálená stopáž, která je chvílemi jen těžko únosná. Ústřední roli znovu ztvárnil unylý a nezajímavý Eddie Redmayne, kterého doplňují Johnny DeppJude LawEzra Miller nebo Zoë Kravitz. Přes veškerou kritiku jeden z tipů týdne, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Mnoho fantastických zvířat je inspirováno bytostmi z různých mytologií.

Český trailer filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny / Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Cafe society (Café Society) (sobota 18. 12., Televize Seznam, 22.10 - 00.15 / neděle 19. 12., 22.15 - 00.20)

Český plakát filmu Cafe society / Café Society
© Facebook tvůrce
Romantické drama je dalším z řady počinů legendárního režiséra a scenáristy Woodyho Allena. Ten v něm potěší už asi jen své fanoušky, protože jde o jeho pozdější dílo, což znamená, že se často opakuje a víceméně natáčí variaci na jedno a totéž. V tomto případě skvěle funguje dobová atmosféra Hollywoodu třicátých let a celé prostředí nablýskaného pozlátka a snobství. Nechybí samozřejmě typicky ironické dialogy, které tentokráte mají trochu obroušené hrany, po většinu naštěstí nedlouhé stopáže ale baví a nenudí. Pochopitelně je nutné počítat s pomalejším tempem, v němž se nikam nespěchá, i když pár scén si o svižnost vysloveně říká. Jak bývá u slavného tvůrce zvykem, obsazení je tradičně hvězdné a dominuje mu Jesse Eisenberg, vedle něhož se objeví Kristen StewartSteve CarellSheryl Lee nebo Blake Lively. Trochu unavená záležitost od naprostého klasika, o níž se více píše v naší recenzi

Zajímavost: Jde o vůbec první film legendárního tvůrce, který byl natáčen digitální kamerou.

Český trailer filmu Café society / Café Society
Koyaanisqatsi (Koyaanisqatsi: Life Out of Balance) (sobota 18. 12., ČT art, 23.00 - 00.25)

Plakát filmu Koyaanisqatsi / Koyaanisqatsi: Life Out of Balance
© Facebook tvůrce
Umělecký dokument z počátku osmdesátých let je symfonií a filmovou básní, která je dnes už po technické stránce překonána, ve své době ale byla naprostým úkazem. Tehdy debutující režisér a částečně scenárista Godfrey Reggio v ní bez jakéhokoli použití digitálních efektů za sebe naskládal tisíce působivých a meditativních záběrů z různých koutů světa, které zachycují nejrůznější lidské činnosti i přírodní úkazy a katastrofy. Nabízí tak hlubokou a těžce nadčasovou úvahu o směřování současného světa a o tom, kam lidstvo svým působením planetu posunulo. Jelikož celý snímek je bez jakéhokoli komentáře a slov, klíčovou roli sehrála kongeniální, minimalistická, temná a ve výsledku depresivní hudba Philipa Glasse, která z něj dělá až transcendentální zážitek. Někdy je to možná až moc dlouhé a některé obrazy nejsou tak precizní, jak by mohly být, to ale nic nemění na tom, že jde o fasinující podívanou, která by zasloužila o něco lepší vysílací čas, protože přece jen může hrozit, že diváka trochu ukolébá. Další z tipů týdne, o němž se více dočtete v naší recenzi

Zajímavost: Snímek se natáčel skoro šest let.

Oficiální trailer filmu Koyaanisqatsi / Koyaanisqatsi: Life Out of Balance
Niko 2 (Niko 2 - lentäjäveljekset) (neděle 19. 12., ČT :D, 09.20 - 10.35)

Plakát filmu Niko 2 / Niko 2: Lentäjäveljekset
© Facebook tvůrce
Téměř deset let staré pokračování koprodukčního animáku nikoho moc nepřekvapí, svůj účel ale splní. Režírujícímu Karimu Juusonenovi tentokráte pomohl Jørgen Lerdam, rozdílů ale oproti dílu předchozímu moc není. Opět se spolehli na jednoduchou, ale fungující animaci, pro našince trochu exotickou severskou atmosféru, velmi střídmou stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější a pochopitelně i na svižné tempo. Cílovou skupinou jsou opět ti nejmenší, to tedy znamená, že příběh je prostinký, postavy vesměs sympatické a nezbytné morální poselství sice v závěru vyčnívá, není ale podáno nijak kýčovitě. Je možná škoda, že na dospělé se zapomnělo a ti se budou občas nudit, to ale zase tolik nevadí. Tip pro příjemné nedělní probouzení s potomky.

Zajímavost: Jde o historicky třetí finský film natočený ve 3D.

Oficiální český trailer filmu Niko 2 / Niko 2 - lentäjäveljekset
Havel (neděle 19. 12., ČT1, 20.10 - 21.54)

Plakát filmu  / Havel
© Idnes
Loni v létě mělo premiéru tuzemské drama, které se na desetileté výročí smrti prvního českého prezidenta dočkalo premiéry televizní. Režisér a spoluscenárista Slávek Horák si v něm ale ukousl až moc velké sousto a k hlavnímu aktérovi přistupuje s takovou pietou, že ho činí absolutně nezajímavým. Po celou dobu nedokáže zachytit žádné emoce, vysvětlit jeho motivace, především ale neodhalí, v čem tkvělo kouzlo jeho osobnosti, díky kterému to dotáhl absolutně nejdál. Dáno je to asi tím, že počítá se znalostí moderních dějin a osoby Václava Havla jako takové, což je ale trochu málo. Dobová atmosféra funguje na výbornou a také zvolená forma, v níž se hojně používají zcizovací efekty a metafory, je poměrně chytrá, jenže díky výše zmíněnému nedosahuje kýženého efektu. Za pozornost stojí i to, že decentní, ale precizní masky byly oceněny Českým lvem. Titulní roli ztvárnil přesný a na stejnou cenu nominovaný Viktor Dvořák, jemuž zdatně sekundují taktéž nominovaní Aňa GeislerováMartin Hofmann a Barbora Seidlová, objeví se ale i Jiří BartoškaStanislav Majer nebo Petra Nesvačilová. Až moc uctivý a neživotný portrét, který více rozebírá naše recenze

Zajímavost: Dvořák si musel kvůli roli nechat narůst delší vlasy a obarvit je na blond.

Originální trailer filmu Havel
Kaňka do pohádky (úterý 21. 12., Televize Seznam, 20.00 - 21.45 / čtvrtek 23. 12., 11.45 - 13.20)

Plakát filmu  / Kaňka do pohádky
© Filmový přehled
Asi trochu neprávem zapomenutá československá pohádka z počátku osmdesátých let sice svůj potenciál zdaleka nevyčerpala, je ale mnohem lepší než spousta těch, které se neustále omílají. Režisér a scenárista Ota Koval v ní vycházel z knihy Josefa Lady, o jehož výtvarnou tvorbu se do značné míry opírá a dělá z ní jednu z hlavních hrdinek. Tím pádem se může spolehnout na kouzelnou atmosféru starých časů a nesmrtelné obrazy a výjevy, s nimiž si nejčastěji spojujeme české tradice a svátky. Příběh tak nemá smysl moc řešit, protože je sledem různých epizod, které jsou jen záminkou k dalším více, či méně zajímavým dobrodružstvím. V hlavní roli exceluje tehdejší dětská hvězda Žaneta Fuchsová, kterou doplňují například Milena SteinmasslováJosef PatočkaOldřich VelenZita Kabátová nebo František Husák. Škoda jen, že kontrast reálného a pohádkového světa není využit o dost víc, a také toho, že po technické stránce vše vypadá jako televizní inscenace a viditelné nedokonalosti ruší. Nostalgická záležitost pro celou rodinu. 

Zajímavost: Odborným poradcem byla dcera Josefa Lady Alena.

Televizní spot filmu Kaňka do pohádky
Markýza (Marquise) (čtvrtek 23. 12., ČT art, 20.15 - 22.05)

Plakát filmu Markýza / Marquise
© Blu-ray.com
Francouzsko-italsko-španělsko-švýcarské drama z druhé poloviny devadesátých let u nás patří k těm takřka neznámým a příliš se nevysílá. Režírující Véra Belmont v něm evidentně chtěla natočit opulentní kostýmní podívanou, jenže se po celou dobu nedokázala rozhodnout, zda točí drama, nebo komedii a snaží se vážný přístup kombinovat s tím odlehčeným, což se jí úplně nedaří. Nejvíc se tak spoléhá na krásné kostýmy, solidní výpravu a výbornou dobovou atmosféru, kterou nádherně dotváří autentická renesanční hudba, s níž si milovníci klasiky přijdou na své. Přes veškerou snahu se ale nedá ubránit dojmu, že divák sleduje nákladnější divadelní hru, protože stěžejní jsou kulisy a dialogy, které ale bohužel tolik zajímavé nejsou. Ve slabších momentech tak tradičně snímek drží nad vodou výborné obsazení, jemuž dominuje Sophie Marceau, vedle níž se ale neztratí ani Bernard GiraudeauLambert WilsonPatrick Timsit nebo Thierry Lhermitte. Neznámý tip na čtvrteční večer.   

Zajímavost: Marceau odmítla film jakkoli podporovat, protože dle svých slov si s režisérkou vůbec nesedla a nerozuměla.

Originální trailer filmu Markýza / Marquise


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY