TV tipy: Maxinožka Bernadetta je člověk ze železa

Vydáno: 10.12.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: HDQwalls

V adventním čase se televizní dramaturgové překvapivě odvázali a do programů zařadili hned několik lákavých premiér. K těm nejatraktivnějším rozhodně patří fyzické drama REVENANT Zmrtvýchvstání a polský snímek Corpus Christi.
Maxinožka (The Son of Bigfoot) (pátek 10. 12., Televize Seznam, 20.00 - 22.10 / sobota 11. 12., 11.55 - 14.05)

Český plakát filmu Maxinožka / The Son of Bigfoot
© Facebook tvůrce
Francouzsko-belgický animák vypadá hodně nenápadně, úplné přehlédnutí si ale nezaslouží. Režírující duo Ben Stassen a Jeremy Degruson v něm sice mělo nižší rozpočet, což je znát na animaci, která není úplně dokonalá, to ale do značné míry vyvažuje celkovou roztomilostí a barevností. Opírat se mohlo o sice otřepaný, ale v rámci možností originální příběh, který nabízí i nějaký ten morální přesah, ten ovšem není nijak nucený. Funguje i solidní humor, který není tolik infantilní, celé to má svižné tempo, rychlý spád, střídmou stopáž a docela pohodovou atmosféru. Jen je malinko škoda, že druhá polovina už se trochu táhne a není tak nápaditá jako ta první a ani pointa není nikterak uspokojivá. Příjemná podívaná pro celou rodinu, jejímuž hodnocení přidává i to, že není točena v Hollywoodu.  

Zajímavost: Snímek byl pořízen za třicet milionů dolarů.

Oficiální český trailer filmu Maxinožka / The Son of Bigfoot
Hezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatku (Bello, onesto, emigrato Australia sposerebbe compaesana illibata) (pátek 10. 12., ČT2, 21.45 - 23.40 / sobota 11. 12., 13.55 - 15.45)

Plakát filmu Hezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatku / Bello, onesto, emigrato Australia sposerebbe compaesana illibata
© CSFD
Italsko-australská komedie z počátku sedmdesátých let s extrémně dlouhým názvem v našich končinách není tak známá. Režisér a spoluscenárista Luigi Zampa v ní spoléhal na klišovitou, ale fungující zápletku, svižné tempo, především ale na australské lokace, které tu hrají specifickou úlohu a dodávají snímku lehce exotickou a velmi příjemnou atmosféru. Tvůrce se sice nevyhýbá typicky italské ukřičenosti a občasné přepálenosti, té ale není tolik a po celou dobu jde překvapivě o civilní a emočně umírněnou podívanou. Titulní role ztvárňují Alberto Sordi a Claudia Cardinale, mezi nimiž probíhá potřebná chemie a jejich vzájemné dialogy mají náboj a jsou výborně vypointované, dále se pak objeví třeba Riccardo GarroneTano Cimarosa nebo Angelo Infanti. Potěší i to, že vyznění je trochu hořké a z komediálního žánru dělá něco trochu vážnějšího. Jen příběh nemusel být tak epizodický a celé to mohlo být o chloupek originálnější. Opomíjený počin. 

Zajímavost: Cardinale získala za svou roli Zlatého Davida.

Originální trailer filmu Hezký, charakterní Ital v Austrálii hledá krajanku za účelem sňatku / Bello, onesto, emigrato Australia sposerebbe compaesana illibata
Člověk ze železa (Czlowiek z zelaza) (pátek 10. 12., ČT art, 23.05 - 01.30)

Plakát filmu Člověk ze železa / Czlowiek z zelaza
© Filmweb
Polské drama z počátku osmdesátých let, které se dočkalo i oscarové nominace za cizojazyčný snímek, se u nás moc nevysílá a nepatří k těm známějším. Důvodem může být to, že je poměrně nekompromisní a nedívá se na něj úplně lehce. Režírující Andrzej Wajda do něho totiž promítl veškeré zklamání z komunistického režimu, nebral si servítky a jednotlivé situace zobrazuje bez příkras a realisticky. Formální vytříbenost podřídil síle sdělení, což znamená, že se soustředil především na příběh, který až dokumentaristicky zachycuje dění kolem hnutí Solidarita a nebojí se ani poukázat na morální dopady dlouhotrvající diktatury. Výborné je též obsazení, v němž klíčové role ztvárnili Jerzy Radziwiłowicz a Marian Opania, kterým skvěle sekundují Krystyna JandaIrena Byrska nebo Boguslaw Linda. I vzhledem ke zvolené formě je délka přepálená a tempo přece jen pomalejší, to ale do značné míry kompenzuje pravdivost a upřímnost snímku, k jehož plnému pochopení je potřeba být alespoň základně obeznámen s moderními polskými dějinami. Jedna z těch nezapomenutelných záležitostí.

Zajímavost: Scénář byl napsán za pouhých šest dnů.

Originální trailer filmu Člověk ze železa / Czlowiek z zelaza
REVENANT Zmrtvýchvstání (The Revenant) (sobota 11. 12., Paramount Network, 20.00 - 23.20 / neděle 12. 12., 23.00 - 02.15)

Český plakát filmu REVENANT Zmrtvýchvstání / The Revenant
© Facebook tvůrce
Šest let staré dobrodružné drama není jednoduchou podívanou a diváky fyzicky vyčerpá. Oscarem oceněný režisér Alejandro González Iñárritu od počátku zaujme syrovou atmosférou, hodně intenzivní a taktéž oscarovou kamerou Emmanuela Lubezkého, která zabírá přenádherné lokace, a velmi specifickou technikou, kdy celý snímek vypadá, jako by byl točen na jeden jediný záběr. To vše podmalovává minimalistický a ponurý hudební doprovod. Nechybí tu ani dvě extrémně silné a precizně zvládnuté scény, které jsou dost působivé a publikum maximálně vtahují do centra dění. V hlavní roli exceluje oscarový Leonardo DiCaprio, který sice po většinu stopáže jen chroptí a plazí se, přesto je jeho výkon fascinující, toho pak doplňují kupříkladu vynikající Tom Hardy a spolehliví Domhnall Gleeson a Will Poulter. Zásadním problémem tak zůstává jen přepálená délka, kterou zbytečně prodlužují bezvýznamné flashbacky. Jeden z tipů týdne, který ale ne každý zvládne dokoukat až do konce, což potvrdí i naše recenze.

Zajímavost: Zkoušení a nácvik úvodní scény zabraly celý měsíc.

Oficiální český trailer filmu REVENANT Zmrtvýchvstání / The Revenant
Zázrak v horách (Amelie rennt) (sobota 11. 12., Televize Seznam, 20.00 - 22.10 / neděle 12. 12., 14.20 - 16.25)

Plakát filmu Zázrak v horách / Amelie rennt
© FilmAffinity
Nejen u nás neznámý německo-italský rodinný snímek je ukázkou poctivé žánrovky, která nemusí být kýčovitá, aby byla působivá. Režírující Tobias Wiemann se v něm spoléhal na sice trochu předvídatelný, ale emočně hodně silný příběh, který zachycuje citlivě, nesnaží se o prvoplánové dojímání a pokouší se být co nejvíc uvěřitelný a realistický, což se mu poměrně daří. Hodně si pomohl i pomalejším tempem, v němž má čas na úchvatné záběry alpských exteriérů, které jen dotváří celkovou melancholickou atmosféru, která ale skrývá velkou dávku naděje. Klíčové bylo pochopitelně obsazení, v němž excelují Mia Kasalo a Samuel Girardi, kteří se vyhýbají tradičním neduhům dětských herců a oba jsou sympatičtí a především neotravní a celý film bez problémů společně utáhnou. Možná škoda toho, že dospělé postavy už nejsou tak propracované a jejich chování někdy nedává smysl. Nenápadný tip na sobotní večer.

Zajímavost: Celosvětová premiéra se odehrála na festivalu v Berlíně.

Originální trailer filmu Zázrak v horách / Amelie rennt
Sobík Niko (Niko - lentäjän poika) (neděle 12. 12., ČT :D, 09.20 - 10.40)

Plakát filmu Sobík Niko / Niko - Lentäjän poika
© Wikipedia
Koprodukční evropský animák ze druhé poloviny nového milénia ničím moc nepřekvapí, zároveň ale není úplnou ztátou času. Režírující dvojice Michael Hegner a Kari Juusonen se v něm opírala o velice jednoduchý a prostý příběh, v němž je od prvních chvil jasné, jakým způsobem se bude vyvíjet a jak dopadne, což ale nikterak nevadí, protože cílí na to nejmenší publikum. Je na něm ovšem znát jeho severský původ, jelikož v určitých momentech zvážní a pokouší se o decentní morální poselství, které se ale ne zcela daří. Od animace se nedají čekat zázraky, protože rozpočet byl o něco nižší, takže technické nedokonalosti jsou hodně znát, částečně to ale kompenzují příjemná atmosféra, krásné prostředí a sympatické postavy. Potěšující pak jsou svižné tempo a dost střídmá stopáž, v níž je prostor jen na to nejpodstatnější a nikdo se nemůže začít nudit. Ideální předvánoční tip.

Zajímavost: Na nizozemském dětském festivalu Cinekid získal snímek Cenu poroty a Cenu diváků.

Originální trailer filmu Sobík Niko / Niko - lentäjän poika
Deštivý den v New Yorku (A Rainy Day in New York) (pondělí 13. 12., Prima Max, 20.00 - 22.00 / úterý 14. 12., 18.05 - 20.00)

Český plakát filmu Deštivý den v New Yorku / A Rainy Day in New York
© Facebook tvůrce
Dva roky stará romantická komedie je dalším počinem legendárního režiséra a scenáristy Woodyho Allena, a i když k jeho nejlepším počinům má hodně daleko, pořád si udržuje svůj standard, tento navíc patří k tomu lepšímu, co v posledních letech natočil. Mnohé překvapí nečekaně optimistická atmosféra, v níž není moc melancholie, která vrcholí taktéž optimisticky. Nechybí ani potřebná romantická nálada a zajímavé dialogy, které jsou pořád velmi dobře napsané, lehce ironicky vtipné a naštěstí i povětšinou dobře vypointované. Tempo je pochopitelně o něco pomalejší, stopáž je na druhou stranu velmi střídmá, takže vyložená nuda se nikdy nedostaví. Samozřejmostí u tvůrce už je hvězdné obsazení, v němž se tentokráte sešli Timothée ChalametElle FanningLiev SchreiberSelena GomezJude LawDiego LunaKelly Rohrbach nebo Rebecca Hall. Jen je trochu zvláštní, že všechny vedlejší postavy jsou tentokráte zajímavější než ty hlavní. Tip pro fanoušky žijícho klasika, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Film byl o rok odložen kvůli sexuální aféře jeho autora.

Český trailer filmu Deštivý den v New Yorku / A Rainy Day in New York
Corpus Christi (Boze Cialo) (pondělí 13. 12., ČT art, 22.10 - 00.05)

Český plakát filmu Corpus Christi / Boze Cialo
© Obec Jezdkovice
Dva roky staré polské drama je hodně zajímavou podívanou, která se drží zavedeného příběhového schématu, překvapí ale jistotou zpracování a komplexností náhledu na křesťanskou víru, kterou zpracovává opravdu detailně, přitom ale nikomu nic nevnucuje. Režírující Jan Komasa se v něm krom zvláštní nostalgické atmosféry spoléhá na výtečnou statickou kameru, kterou v závěru zcela záměrně rozhýbe, čímž překvapí a dodá snímku nový rozměr, ačkoli je možné polemizovat o tom, zda není pointa až moc naznačovaná a nedořešená. Překvapí pak i celková komornost, která se omezuje prakticky jen na jediné prostředí kostela. Největším tahákem je ale naprosto fascinující Bartosz Bielenia v titulní roli, který je uhrančivý, démonický a své postavě, která projde hodně výraznou proměnou, dodává až nadpozemské charisma. Jeden z nejlepších evropských filmů posledních let a jeden z tipů týdne.  

Zajímavost: Režisér prozradil, že si Bieleniu do hlavní role vybral proto, že na konkurzu byl v roli kněze i kriminálníka natolik špatný, že v něm viděl obrovský potenciál.

Český trailer filmu Corpus Christi / Boze Cialo
Kde se touláš, Bernadetto (Where’d You Go, Bernadette) (středa 15. 12., Prima Max, 20.00 - 22.20 / čtvrtek 16. 12., 17.40 - 20.00)

Plakát filmu Kde se touláš, Bernadetto / Where'd You Go, Bernadette
© Facebook tvůrce
Dva roky staré komediální drama je v našich končinách zcela neznámé a oficiální cestou se nedá sehnat. Režisér a spoluscenárista Richard Linklater v něm adaptoval knižní předlohu Marie Semple a je znát, že jeho autorský vklad je tentokráte minimální, protože není schopen se rozhodnout zda točí více drama, nebo komedii, aby ve výsledku netočil ani jedno a po celou dobu osciloval mezi oběma žánry, aniž by ale diváky úplně uspokojil. Velké problémy má i s tempem, které je značně nevyrovnané. Dost překvapí i to, že na autora je příběh dost nereálný, nemá smysl nad ním moc přemýšlet a ani postavy nejsou nikterak propracované. Atmosféra je ale potřebně pohodová, stopáž střídmá a většina vtipů poměrně funguje. V těch nejslabších momentech pak snímek drží nad vodou výborné obsazení, jemuž dominuje fantastická Cate Blanchett, vedle níž se objeví Billy CrudupEmma NelsonCate BlanchettKristen WiigSteve Zahn nebo Laurence Fishburne. Nenáročná a možná trochu nedotažená záležitost na středeční večer.  

Zajímavost: V Grónsku řádil v době natáčení hurikán, který tvůrci zahrnuli do filmu.

Oficiální trailer filmu Kde se touláš, Bernadetto / Where’d You Go, Bernadette
Tři generace (About Ray) (čtvrtek 16. 12., Prima Max, 15.40 - 17.40)

Český plakát filmu Tři generace / About Ray
© Facebook tvůrce
Šest let staré komediální drama, které nakouklo i do tuzemských kin, je svým způsobem unikátní počin. Režírující Gaby Dellal je totiž jeho nejslabší stránkou, protože ačkoli nedělá nic špatně, chybí jí jasnější tvář celého filmu, atmosféra osciluje mezi posmutnělou a veselou, tempo je značně nevyrovnané, hudba se k celkovému vyznění moc nehodí a po řemeslné stránce je zkrátka vše nevýrazné. Úplným opakem je ale příběh, který je až neobvykle propracovaný, v psychologii postav jde hodně do hloubky a dialogy jsou výtečně napsané. Funguje i linie generační a genderové konfrontace, která nikomu nic nevnucuje, přitom zcela jasně popíše rozdíly a trápení rodičů a jejich dětí. Třešínkou na dortu pak jsou fenomenální herecké výkony, které obstarává především trio Susan SarandonNaomi Watts a Elle Fanning. Debaty by se pak daly vést o tom, zda je závěr lacině dojemný, nebo naprosto přirozený. Nenápadný tip.

Zajímavost: Po premiéře na torontském filmovém festivalu režisérka film přestříhala na finální stopáž devadesáti dvou minut.

Oficiální český trailer filmu Tři generace / About Ray


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY