Kinopremiéry: Machr král Richard prchá přes hranici, aby se stal členem klanu Gucci

Vydáno: 24.11.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: News7h

Paradoxně po rázném zpřísnění opatření se v kinech objeví nejatraktivnější premiéry za poslední dobu. Největšími taháky tohoto týdne jsou totiž hvězdně obsazené drama Klan Gucci a sportovní životopis Král Richard.
Klan Gucci (House of Gucci) (Forum FIlm CZ)

Český plakát filmu Klan Gucci / House of Gucci
© Forumfilm
Jak už název životopisného dramatu napovídá, v centru dění bude slavný rod, který zavedl uznávanou módní značku, zároveň ho ale provázelo docela dost skandálů a nevyhnul se ani vraždě. Režisérem je zkušený Ridley Scott, který podruhé v krátké době zkouší zaujmout tuzemského diváka a znovu láká na atraktivní téma a hvězdné obsazení, v němž se objeví Lady GagaAl PacinoAdam DriverJared LetoJack Huston nebo Salma Hayek. Ohlasů je zatím minimum, jsou ale dost rozdílné, takže to vypadá, že režijní veterán se netrefí do vkusu úplně všem. Uvidíme, jak na to zareaguje zdejší publikum. Premiéra týdne.

Synopse: Když se Patrizia Reggiani (Lady Gaga), která začínala od píky, přivdá do rodiny Gucciů, poznává úplně jiný svět. V tomto světě nechybí láska, zrada, pomsta, dekadence ani vražda a prakticky není možné z něj dobrovolně vystoupit.

Zajímavost: Lady Gaga prý na roli pracovala celé tři roky.

Český trailer filmu Klan Gucci / House of Gucci
Král Richard: Zrození šampiónek (King Richard) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
© Vertical Entertainment
Zřejmě kvůli tomu, aby si divák nemyslel, že jde o další variaci na dobrodružství krále Artuše, přidal místní distributor do názvu sportovního dramatu podtitul, který v originále není. Jde totiž o portrét muže, který stvořil dvě ženské tenisové legendy Venus a Serenu Williamsovy a zcela tím změnil tvář bílého sportu. Režie se chopil málo známý Reinaldo Marcus Green, největším diváckým tahákem je ovšem Will Smith v hlavní roli, který si dle poměrně spokojených ohlasů dojde minimálně pro oscarovou nominaci. A právě on táhne snímek sám, protože vedle něj už se nikdo výrazně povědomý neobjeví. Pro milovníky podobných žánrovek asi jasná volba.

Synopse: Richard Williams (Will Smith) má geniální plán jak dostat své dcery z ulic Comptonu v Kalifornii na světovou tenisovou scénu. Sám se ujme jejich tréninků a z Venus (Saniyya Sidney) a Sereny (Demi Singleton) se stávají fenomény a tenisové superhvězdy, které zcela mění tvář bílého sportu a dlouhá léta se drží na absolutním vrcholu.

Oficiální český trailer filmu Král Richard: Zrození šampiónek / King Richard
Encanto (Encanto) (Falcon)

Český plakát filmu Encanto / Encanto
© Falcon
S překvapivě minimální propagací vstupuje do kin nejnovější disneyovka s poněkud tajemným názvem. Ze synopse tedy nevypadá bůhvíjak originálně, o to ale asi ani nejde. Očekávat se tak dá špičková animace, morální poselství a velká porce humoru, u něhož jde jen o to, jak moc bude infantilní. Příliš nenapoví ani jména režisérů, protože dvojice Jared Bush a Charise Castro Smith jsou debutanti, zkušenosti za sebou má jen jejich třetí kolega Byron Howard. Ohlasy zatím neexistují, takže výsledek může být všelijaký, tuzemského diváka snad trochu potěší, že původní hlasové obsazení není nikterak hvězdné, tudíž kvůli nutnému dabingu dospělí o moc nepřijdou. Uvidíme, kolik rodin se v této nejisté době do kin vydá.

Synopse: Madrigalovi žijí ukryti v kouzelném domě v pulzujícím městečku v kolumbijských horách na podivuhodném a tajemném místě zvaném Encanto. Kouzlo tohoto místa způsobilo, že každé dítě v rodině má jedinečný dar, například nadlidskou sílu nebo schopnost léčit. Obdařeno je úplně každé dítě kromě Mirabel. Když se magie obklopující místo začne vytrácet, právě Mirabel se ukáže být jedinou nadějí své rodiny.

Zajímavost: Hlavní hrdinka Mirabel je vůbec první ženskou postavou v animovaných disneyovkách, která nosí brýle.

Oficiální český trailer filmu Encanto / Encanto
Machr na 30 dnů (30 jours max) (Mirius FD)

Český plakát filmu Machr na 30 dnů / 30 jours max
© Kino 99
Francouzské komedie jsou v našich končinách stále oblíbené a čas od času se nějaká dostane i do zdejších kin. V tomto týdnu startuje počin, jehož nejvýraznější tváří je Tarek Boudali. Ten totiž obstaral režii, napsal scénář a ztvárnil hlavní roli. Synopse tedy vypadá hodně předvídatelně a zdá se, že půjde o klasickou gagovou záležitost, která asi nebude dávat moc smysl a bude chtít především pobavit. Jestli se to autorovi podaří, se těžko jakkoli odhaduje, protože ohlasů je naprosté minimum, a i když jsou relativně spokojené, je nutné je stále brát s rezervou.

Synopse: Rayane (Tarek Boudali) je nemotorný a zbabělý mladý policista, jehož kolegové šikanují a neustále si ho dobírají. Celý jeho život se změní po mylné diagnóze lékaře, po níž si začne užívat naplno. Seznam toho, co by chtěl zažít, než zemře, ho přivede do víru naprosto bláznivých zážitků. Aby konečně zapůsobil na vysněnou ženu Stéphanii (Vanessa Guide), rozhodne se rozbít vyhlášenou síť obchodu s drogami.

Český trailer filmu Machr na 30 dnů / 30 jours max
Milenci (Amants) (Film Europe)

Plakát filmu Milenci / Amants
© Film Europe
Francouzský thriller vypadá jako adept na naprosto nevýraznou žánrovku, kterou bude muset hledat divák, spíš než že by ona hledala jeho. Tuzemský distributor v ní totiž nemá moc nač lákat, protože synopse vypadá dost průhledně, klišovitě a předvídatelně, režisérku a spoluscenáristku Nicole Garciu zná jen minimum fanoušků a z obsazení zdejší divák pozná asi jen Benoîta Magimela, zbylé klíčové role pak hrají Pierre Niney a Stacy Martin. Ani ohlasy a hodnocení, kterých je naprosté minimum, nejsou bůhvíjak nadšené, dá se tedy předpokládat, že snímek se v klubových kinech moc neohřeje.

Synopse: Lisa (Stacy Martin) a Simon (Pierre Niney) jsou nerozlučná dvojice, jejíž milostnou idylku naruší okolnosti spojené se Simonovou kriminální aktivitou. Ten se ze strachu a hanby rozhodne utéct pryč, avšak bez Lisy. Ta zanedlouho poznává staršího a bohatého Léa (Benoît Magimel), s nímž po třech letech odjíždí na dovolenou do luxusního resortu na ostrově v Indickém oceánu. Tady ovšem náhodně potká Simona a stará láska se znovu rozhořívá.

Český trailer filmu Milenci / Amants
Slalom (Slalom) (Artcam Films)

Český plakát filmu Slalom / Slalom
© Artcam
S poměrně žhavým a aktuálním tématem přichází belgicko-francouzské drama, které se věnuje sexuálnímu zneužívání ve vrcholovém sportu. Jako svůj celovečerní debut ho natočila a napsala Charléne Favier, která do hlavních rolí obsadila Noée Abitu a Jérémieho Reniera. I v tomto případě je ohlasů naprosté minimum, jsou ale relativně spokojené a zatím se hodnocení pohybují kolem solidního nadprůměru, takže se snad důležitá tematika podařila uchopit vkusně a povedeně. Uvidíme.

Synopse: Dospívající Lyz (Noée Abita) má před sebou zářivou kariéru ve vrcholovém sportu. Talentovaná sjezdová lyžařka přichází do vyhlášeného tréninkového kempu, který vede charismatický Fred (Jérémie Renier), tvrdý, ale pozorný trenér. Pro Lyz, která pochází z rozvrácené rodiny, je pohledný starší muž vzorem, k němuž zbožně vzhlíží. Když přichází zlom v její kariéře, dojde v jejím soukromém životě k mnohem temnější události, která nemá se sportem vůbec nic společného.

Zajímavost: Sama autorka je bývalou profesionální lyžařkou.

Český trailer filmu Slalom / Slalom
Přes hranici (La traversée) (Pilot Film)

Český plakát filmu Přes hranici / La traversée
© maurfilm
Také francouzsko-německo-český animák řeší závažné a aktuální téma uprchlictví a migrantství. To ale není jediné lákadlo snímku, neboť debutující režisérka a scenáristka Florence Miailhe ho celý naanimovala ve stylu maleb na sklo, takže už na první pohled je animace výrazně odlišná, originální a snadno rozpoznatelná. Znovu platí, že ohlasů je velmi málo, jsou ale více než spokojené a hovoří o tom, že kombinace silného tématu, silných emocí a výborné animace dělá z filmu jedinečný zážitek, který donutí k zamyšlení a možná nějaké té diskuzi. Premiéra, která rozhodně není primárně pro děti.

Synopse: Kyona se svým bratrem Adrielem utekli z rodného města Novi Varna před razií vesnického pogromu, během něhož byli zatčeni jejich rodiče. Bez prostředků se ocitli v prostředí dětí ulice a nejrůznějších zlodějů, posléze ale byli dáni na převýchovu v Basse-Bathélie. Odtamtud ale znovu utíkají, na čas je ale rozdělí silná vichřice. Znovu se potkají v prostředí jednoho cirkusu, kde se skrývají další běženci. Opět utíkají, jenomže jsou opět zadrženi. Jejich život se stává nekonečným koloběhem útěků a shledávání.

Český trailer filmu Přes hranici / La traversée
Palladio (Palladio) (Pannonia Ent.)

Český plakát filmu Palladio / Palladio
© Pannonia Entertainment CZ
Italský dokument udělá největší radost milovníkům a studentům architektury. Představí totiž osobu údajně nejvlivnějšího architekta všech dob Andrey Palladia, který navrhl třeba Bílý dům nebo Kapitol. Režisér a scenárista Giacomo Gatti ho ale nepojal jako klasický portrét, ale snaží se nahlížet na jeho dílo pomocí těch, kteří ho studují a jeho odkaz předávají dalším generacím. Je tak možné, že nepůjde o prvoplánově oslavný dokument, ale o trošku náročnější podívanou, která dá nahlédnout na slavné stavby z trochu jiného pohledu a odhalí nemálo zajímavostí. Dokument pro milovníky umění.

Synopse: Andrea Palladio je nejvlivnějším architektem všech dob. Jeho majestátní stavby se staly inspirací pro nesčetně slavných budov po celém světě. Nechybí mezi nimi Bílý dům, Kapitol Spojených států amerických nebo budova newyorské burzy. Dokument představí jeho díla očima těch, kteří jeho odkaz studují, uchovávají a předávají dalším generacím.

Český trailer filmu Palladio / Palladio
Budiž voda! (CinemArt)

Plakát filmu  / Budiž voda!
© CinemArt
Celovečerní český dokument představuje ryze český vynález S.A.W.E.R., což je přístroj, který dokáže získat ze vzduchu vodu a mohl by pomoci vytvořit oázy v poušti. Zkušený dokumentární režisér a scenárista Karel Žalud nahlíží na dva roky práce českých vědců, kteří bojovali s mnoha nepříznivými okolnostmi a dali světu určitou naději. Zároveň by měl vše uvést do širšího kontextu problémů s nedostatkem vody v mnoha oblastech světa. Ekologický dokument, v němž půjde hlavně o obsah.

Synopse: Film představuje sedm odvážných českých vědců, kteří si vzali do hlavy, že vyrobí přístroj, který dokáže získat ze vzduchu vodu, a pomocí něhož lze uvažovat o vzniku oáz na poušti. Tak vznikl S.A.W.E.R. (Solar-Air-Water-Earth-Resource).

Oficiální trailer filmu Budiž voda!
O Čertovi a jiné vánoční pohádky (Bontonfilm)

Plakát filmu  / O Čertovi a jiné vánoční pohádky
© Kino Pohoda
Pásmo animovaných pohádek s ryze vánoční tematikou vstupuje do kin v předvánočním období, může být ale takovým lehkým podvodem na diváky. Jen jedna z pěti pohádek je totiž vytvořena pouze pro toto pásmo, zbytek pak sestává z jedné epizody večerníčku Chaloupka na vršku, jedné epizody dětského pořadu Zpívejte s námi, jedné epizody loutkového večerníčku Zahrádka pod hvězdami a čtyři roky starého krátkého filmu. Jednotlivými režiséry jsou Miroslav ZachariášMartin OtevřelDavid SukupPetr Vodička a Šárka Váchová. Osvěžující by tak mělo být hlavně střídání různých druhů animace a poměrně solidní příběhová pestrost. Premiéra, která bez dětí nemá význam.

Synopse: Hlavní součástí pásma krátkých pohádek je nejnovější pohádka O čertovi. Santa Klaus je sice milý strýc a hodně toho dokáže, do české zimy ale patří Mikuláš, Ježíšek, koledy, vánoční ozdoby a samozřejmě i čerti a kominíci.

Originální trailer filmu O Čertovi a jiné vánoční pohádky 


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY