Téma: Ve stínu nejslavnější role: Macaulay Culkin

Vydáno: 27.11.2021 10:30 - Lukáš Frank | foto: 20th Century Fox

V těchto dnech dorazil na streamovací služby remake klasické vánoční komedie Sám doma a podle prvních reakcí se zrovna dvakrát nepovedl. V dalším díle našeho seriálu se podíváme na hereckou kariéru nejslavnějšího Kevina na planetě - Macaulaye Culkina.
Macaulay Culkin
© Facebook tvůrce
Pro všechny z nás bude nadosmrti Macaulay Culkin Kevin ze Sám doma a věřím, že spoustu z vás ani dodnes netuší, jak jeho jméno správně vyslovit. Ani já si nejsem jistý. Také vím, že drtivá většina nezná ani jeden film, ve kterém se „Kevin“ ve svém dospělém věku objevil. Je smutné sledovat, jak dopadla hvězda, která v dětství plnila kina a stály se na její film fronty.

Věřte, nebo ne, ale Macaulay má dnes 41 let. Ono se to nezdá, ale od premiéry prvního dílu Sám doma uběhlo už 31 let. Za tu dobu uběhla spousta času a v Macaulayově životě se stalo hned několik událostí, o kterých asi není potřeba psát, a tak to prostě všechno dopadlo, jak to dopadlo. V současné době se snaží alespoň trošku vrátit do povědomí lidí. Naposledy se objevil v úspěšném seriálu American Horror Story jako Mickey.

Rocket Gibraltar (1988)

Burt Lancaster, Macaulay Culkin ve filmu  / Rocket Gibraltar
© IMDb.com
Jedním z prvních filmů malého Kevina byl Rocket Gibraltar, který sice nezaznamenal nějaký velký ohlas, protože se jednalo o komornější drama, ale uznání diváků si získal. Příběh sleduje osud dědečka Leviho (Burt Lancaster), který je těžce nemocný, a přestože si to nikdo nechce připustit, tak celou rodinu zřejmě čeká jeho poslední narozeninová oslava. A tak se Leviho vnoučata rozhodnou udělat vše pro to, aby splnila dědečkovi poslední přání. Vikingský pohřeb.

Oficiální trailer filmu Rocky Gibraltar
Moje první láska (1991)

Macaulay Culkin, Anna Chlumsky ve filmu Moje první láska / My Girl
© IMDb.com
Rok po prvním díle komedie Sám doma se na plátnech kin objevil další krásný příběh s Annou ChlumskyJamie Lee Curtis a Danem Aykroydem. Příběh je situován do roku 1972 do Pensylvánie, kde žije jedenáctiletá Vada se svým ovdovělým otcem nad jeho pohřebním ústavem. Vada tajně miluje svého učitele a přihlásí se na letní školu tvůrčího psaní. Sama o sobě si myslí, že má smrtelnou nemoc a trpí úzkostmi, protože si myslí, že zavinila smrt svojí matky, která zemřela při porodu. Otec si najde novou partnerku, její učitelská láska se bude ženit. Vše probírá s Thomasem (Macaulay Culkin), ke kterému možná cítí víc než jen obyčejné přátelství. Přirozeně plynoucí film plný emocí dokáže pobavit, ale i rozplakat.

Oficiální trailer filmu Moje první láska
Série rodinných komedií

Macaulay Culkin, Jonathan Hyde ve filmu  / Ri¢hie Ri¢h
© Warner Bros.
V Culkinově kariéře následovala série rodinných komedií, které byly více, či méně úspěšné, ale hlavně těžily z úspěchu filmu Sám doma a úspěchu jeho osoby. Ať už šlo o rutinní romantickou komedii Sám a sám (1991), hudební fantasy Louskáček (1993), která byla propadákem jak kasovně, tak kritikou, Sám doma a bohatý (1994), který neměl s úspěšnými komediemi společného vůbec nic, ale český distributor jej překřtil tak, aby diváky zaujalo spojení Kevina a názvu Sám doma, a série těchto komedií byla završena nepovedeným filmem Kšefty s tátou (1994), ve kterém si tentokrát dlouhovlasý Culkin zahrál s Tedem Dansonem.

Oficiální trailer filmu Kšefty s tátou
Série hororových filmů

Macaulay Culkin, Elijah Wood ve filmu Dobrý synek / The Good Son
© IMDb.com
Kromě roztomilého kukuče byl Macaulay obsazován i jako děsivé dítě do několika hororů. V roce 1990 to byl Jakubův žebřík, ve kterém se řešily problémy s halucinogenními látkami v americké armádě během vietnamského konfliktu. O něco děsivěji dopadlo spojení s Elijahem Woodem v hororu Dobrý synek, ve kterém se řeší zlo, které se nečekaně objevilo v jednom z chlapců s andělskou tvářičkou.

Originální trailer filmu Dobrý synek
Party Monster (2003)

Macaulay Culkin, Seth Green ve filmu  / Party Monster
© CSFD.cz
Po Kšeftech s tátou se po Culkinovi slehla zem a skoro deset let si v žádném filmu nezahrál. Po malé roličce v sitcomu Will a Grace v roce 2003 se měl konat jeho velký návrat ve filmu Party Monster. Z pětimilionového rozpočtu se vrátilo jen 780 tisíc dolarů a jednalo se tak o velký propadák. Příliš nejásala ani kritika ani diváci. Tenhle bizár příliš nezabral. O co v něm šlo? Michael přichází do New Yorku jako naivní a zvědavý chlapec. Seznámí se s extravagantním Jamesem, díky kterému se mu otevřou nové obzory. Veškerý čas kamarádi investují do bujných party, při jejichž organizaci mohou uplatnit své divoké nápady a cynické fantazie. Pódium. Dunící hudba. Bizarní kostýmy a Michael, který zapomíná na svou osamělost a nejistotu. Co čeká na konci zdánlivě nekonečné party na ty, kteří vydrželi tančit až do rána? Ve filmu si kromě Culkina zahráli i Seth Green nebo Marilyn Manson.

Originální trailer filmu Party Monster
Sex and Breakfast (2007)

Macaulay Culkin ve filmu  / Sex and Breakfast
© IMDb.com
Režisér Miles Brandman natočil v roce 2007 film Sex and Breakfast. A světe div se, pak už nic jiného nenatočil. Možná proto, že jeho debut se úplně nepovedl a v podstatě nevydělal ani korunu. Dvěma mladým párům je doporučeno psycholožkou zúčastnit se skupinového testu, aby vyřešily problémy v intimním životě. Partneři si nepřipadají vzájemně přitažliví, vše jim zevšednělo a mají zvrácené choutky, které jim druhý partner nemůže splnit. Poté se páry domluví na skupinovém sexu a divák sleduje, jak na to každý z protagonistů reaguje. Nakonec všichni čtyři zjistí, že pravá láska a trvalý vztah jsou v konečném důsledků víc než sex a snídaně.

Oficiální trailer filmu Sex and Breakfast
Changeland (2019)

Macaulay Culkin ve filmu  / Changeland
© Hollywood News
Po třinácti letech se Culkin opět spojil se Sethem Greenem, podle jehož scénáře a pod jeho režisérskou taktovkou natočil film Changeland. Na výročí se Brandon (Seth Green) dozvídá, že jeho žena má poměr. Na rok plánovanou dovolenou v Thajsku se proto spontánně vydává se svým dlouholetým volnomyšlenkářským kamarádem Danem (Breckin Meyer), který má snahu svého "zaprděného" kamaráda posouvat dál. Brandon se ne vždy dokáže odbrzdit, ale dovolená jako celek mu, zdá se, prospívá. O nic moc světoborného nešlo, ale zřejmě si Seth Green splnil sen natočit celovečerní film. Tuhle položku na seznamu si tedy může odškrtnout.

Oficiální trailer filmu Changeland
Znáte některý z filmů, ve kterých si Macaulay Culkin zahrál v dospělém věku? A viděli jste ho v nové sérii American Horror Story? Dejte nám vědět do komentářů!

Ukázka ze seriálu American Horror Story


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Saved! (Tomáš Parkan, 27.11.2021 23:02) Reagovat

    Osobně ho mám velmi rád ve filmu "Saved!", kde si zahrál vedle Jeny Malone, Mandy Moore a s Evou Amurri vytvořili neskutečný pár. Hodně podceněný snímek s poměrně zajímavým tématem, který u nás někdo přeložil hodně nesmyslně jako "Černá ovce".

    • Re: Saved! (Lukáš Frank, 30.11.2021 13:28) Reagovat

      Taky byl ve výběru, ale po finální úpravě jsem jej vynechal :) A máte pravdu! Není vůbec špatný!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY