Stroj času: 30 let od premiéry filmu JFK

Vydáno: 13.11.2021 13:00 - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

Letos uplyne třicet let od premiéry politického dramatu JFK, které se zaměřilo na konspirační teorie kolem atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho zavražděného před osmapadesáti lety.

JFKRecenzoval/a Václav Limberk dne 13.11.2021 13:00. Letos uplyne třicet let od premiéry politického dramatu JFK, které se zaměřilo na konspirační teorie kolem atentátu na amerického prezidenta Johna F. Kennedyho zavražděného před osmapadesáti lety. Hodnocení: 4
Ne nadarmo býval Oliver Stone nazýván mužem, který bdí nad svědomím Ameriky. V době, kdy se pustil do natáčení politického dramatu JFK, už patřil k předním a renomovaným americkým režisérům oceněným třemi Oscary, za scénář thrilleru Půlnoční expres a režii svých dvou "vietnamských" eposů Četa a Narozen 4. července. Také v JFK se letmo podíval na vietnamský konflikt tvořící pozadí dramatu o údajném politickém spiknutí na zavraždění muže, který chtěl válku ve Vietnamu předčasně ukončit, což křížilo plány mnoha zainteresovaných stran, pro něž byla probíhající válka výnosný byznys. 

Kevin Costner ve filmu JFK / JFK
© Warner Bros.
A tak bylo podle tehdejšího státního návladního Jima Garrisona (ve filmu ho představuje Kevin Costner) nutné mladého, idealistického prezidenta odstranit. A právě na základě jeho knihy On the Trail of the Assassins z roku 1988 a také knihy Crossfire: The Plot That Killed Kennedy Jima Marrse Stone svůj film založil. Scénář mu pomohl napsat publicista Zachary Sklar. Zavraždění Kennedyho bylo podle režiséra jednou z klíčových událostí náležící k historii poválečné generace, mezi níž se řadil. 

Stone se rozhodl svým filmem podpořit konspirační teorie vyslovené výše zmíněnými knihami a zařadil se k těm, kdo zpochybňovali oficiální verzi, k níž došlo vyšetřování takzvané Warrenovy komise (jejího předsedu ve filmu představuje sám Garrison), podle níž byl atentát dílem jediného muže, Lee Harwey Oswalda (Gary Oldman). Podle ní to byl jen on sám, kdo na Kennedyho vypálil tři rány, z nichž jedna byla pro amerického prezidenta fatální. Samotný Oswald, který svou vinu popíral, pak byl jen dva dny po atentátu sám zavražděn před očima kamer majitelem nočního klubu Jackem Rubym (Brian Doyle-Murray).

Gary Oldman ve filmu JFK / JFK
© Warner Bros.
Tři roky po těchto událostech Garrison a jeho tým znovu otevře už uzavřený případ a rozhodne se obžalovat mezinárodního byznysmena Claye Shawa (Tommy Lee Jones), který byl podle něj jedním z mnoha lidí v pozadí plánů na zavraždění prezidenta. Zatímco Garrison vyšetřuje údajné rozsáhlé spiknutí, do nějž mohl být podle tajemné postavy jménem X (Donald Sutherland) zapleten praktický každý, umírá za záhadných okolností jeden ze Shawových blízkých, bývalý pilot David Ferrie (Joe Pesci), pro neshody s jeho metodami vyšetřování odchází jeden člen jeho týmu (Michael Rooker) a doma to Garrisonovi začíná skřípat v manželství s Liz (Sissy Spacek), která chce žít normální život, do něhož jeho hon na údajné prezidentovy vrahy nepatří. 

Jak to ve skutečnosti doopravdy bylo a kdo Kennedyho skutečně zastřelil a proč, se sice z filmu nedozvíme, ale i přesto se především díky pestrému hereckému obsazení a kvalitní Stoneově režii během více jak tří hodin nestihneme nudit. V protikladu ke konvenčním scénám z Garrisonova rodinného života a scénám u soudu, které jsou natočeny klasicky (barevně), nabízí Stone mnohem poutavější a napínavější černobílé scény flashbacků, z nichž nejlepší jsou ty, v nichž jsou přítomni Shaw, Ferrie a fiktivní postava O´Keefa (Kevin Bacon). Nejintenzivnější herecký výkon pak z této trojice podává famózní Joe Pesci, který tu na malé ploše vytvořil fascinující portrét domnělého viníka i oběti zároveň. 

Kevin Costner, Tommy Lee Jones ve filmu JFK / JFK
© Warner Bros.
Nepopiratelné kvality Stoneova filmu pak nemohly být přehlédnuty oscarovou Akademií, která ho nominovala celkem osmkrát, mimo jiné i za nejlepší film a režii. Oscara si nakonec odnesl kmenový Stoneův kameraman Robert Richardson a střihači Joe Hutshing a Pietro Scalia. K uměleckému úspěchu se pak připojil i ten divácký a JFK byl s 205 miliony dolary šestým komerčně nejúspěšnějším filmem roku 1991. V amerických kinech měl premiéru 20. prosince, v těch českých pak v dubnu 1992. 

P.S.: John F. Kennedy byl zavražděn v Dallasu v Texasu 22. listopadu 1963. 

Originální trailer filmu JFK


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY