TV tipy: Vyšinutý pan Pip nosí železnou masku a navštěvuje mravenčí polepšovnu

Vydáno: 12.11.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Fanart.tv

Překvapením následujícího televizního týdne je premiérové zařazení thrilleru Vyšinutý, který startoval v kinech teprve před rokem. V našem výběru ale jinak převažují spíše snímky méně známé, ale poměrně dobře hodnocené.
Mravenčí polepšovna (The Ant Bully) (pátek 12. 11., Nova Cinema, 20.00 - 21.35 / sobota 13. 11., 15.00 - 16.30 / neděle 14. 11., 10.30 - 12.05)

Plakát filmu Mravenčí polepšovna / The Ant Bully
© IMDb
Patnáct let staré animované dobrodružství zapadlo v průběhu času do šedi průměru a moc se nepřipomíná. Režisér a scenárista John A. Davis v něm tedy nedělá nic vysloveně špatně, jen se možná až moc spoléhá na obrovské množství klišé a postrádá jakoukoli originalitu. Cílí hlavně na nejmenší diváky, kteří nejspíš ocení neustálou akci, svižné tempo a jakýsi moralistický přesah předvídatelného příběhu. Dospělí zase čas od času zaznamenají nějaký ten popkulturní odkaz a určitou strukturu válečných filmů, která ale zůstává nevyužita. Technická stránka je pochopitelně vesměs precizní, s tím už se ovšem tak nějak počítá. I vzhledem k nenáročnému, nikoli však trapnému humoru a krátké stopáži jde o solidní záležitost, která splní svůj účel, i když se dlouho v divácké mysli neudrží. Tip pro děti na páteční večer. 

Zajímavost: Svého času šlo o vůbec první animák od společnosti Warner Bros, který byl promítán ve formátu IMAX 3D.

Originální trailer filmu Mravenčí polepšovna / The Ant Bully
Chléb, láska a žárlivost (Pane, amore e gelosia) (pátek 12. 11., ČT2, 21.45 - 23.20)

Plakát filmu Chléb, láska a žárlivost / Pane, amore e gelosia
© MovieDetective
Italská romantická komedie z první poloviny padesátých let je druhou částí volné trilogie, která u nás zase tolik známá není. Režisér a spoluscenárista Luigi Comencini v ní na rozdíl od prvního dílu upustil od neorealistických prvků a soustředil se jen a pouze na odlehčenou a těžce pohodovou atmosféru italského venkova, celkový nadhled a svižné tempo. Vážnější momenty tentokrát vyklidily prostor, který přepustily typicky italskému šílenému humoru, svérázným a emotivním postavám a krásné kameře. Příběh nemá smysl řešit, protože ten se mění ve sled jednotlivých epizod, které jsou naštěstí většinou dobře vypointované a poměrně vtipné. Titulní role opět ztvárnili výborní Gina Lollobrigida a Vittorio de Sica, kterým tentokráte výtečně sekunduje především Tina Pica. Možná je škoda, že temnější podtóny fádní historku neosvěží, vzhledem ke krátké stopáži a sympatickému přístupu to tolik nevadí. Nenáročná zábava na konec pracovního týdne.

Zajímavost: V Itálii měl film premiéru 6. prosince 1954.

Ukázka z filmu Chléb, láska a žárlivost / Pane, amore e gelosia
Černý čtvrtek, Janek Wisniewski padl (Czarny czwartek. Janek Wisniewski padl) (pátek 12. 11., ČT art, 23.00 - 00.45)

Plakát filmu Černý čtvrtek, Janek Wisniewski padl / Czarny czwartek. Janek Wisniewski padl
© Filmweb
Dekádu staré polské historické drama je v našich končinách takřka neznámé, což je obrovská škoda, protože je na něm vidět rozdíl mezi zdejší a polskou kinematografií. Režírující Antoni Krauze v něm vychází ze skutečných událostí, na jejichž pozadí vypráví částečně fiktivní příběh a dává si záležet na naprosto precizní dobové atmosféře, která skvěle funguje, a nekompromisnosti, která může být pro tuzemského diváka až nesnesitelná. Nebojí se totiž opravdu drsných záběrů a zcela bez příkras ukazuje fungování totalitního režimu, který se neštítil vskutku ničeho. Davové scény jsou zvládnuté fantasticky a působí dost autenticky, tempo je potřebně svižné a celková ponurá nálada působí přesně tak znepokojivě, jak má. Vydařilo se i obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil Michal Kowalski, který je ale jedním z mnoha a nemá tak velký prostor, jak by si někteří mohli myslet. Potěší i relativně krátká stopáž, která se nezdržuje epickými záběry, ale je v ní prostor jen na to nejdůležitější a nejpůsobivější. Vynikající, avšak trochu náročnější podívaná na pátečně-sobotní noc.

Zajímavost: Během povstání, o němž film vypráví, a následných represí bylo zabito minimálně devětatřicet lidí.

Originální teaser filmu Černý čtvrtek, Janek Wisniewski padl / Czarny czwartek. Janek Wisniewski padl 
Muž se železnou maskou (The Man in the Iron Mask) (sobota 13. 11., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Muž se železnou maskou / The Man in the Iron Mask
© IMDb
Dobrodružný snímek z druhé poloviny sedmdesátých let je sice "jen" televizní, ale řadí se k těm úplně nejlepším adaptacím románu Alexandra Dumase staršího, jaké kdy vznikly. Tehdy ne moc známý režisér Mike Newell se v něm paradoxně předlohou jen inspiroval a na rozdíl od předchozích i pozdějších přepisů rezignoval na velkolepé kostýmní drama a rozmáchlou stopáž, ale natočil hodně svérázný počin, v němž jsou dominantní dekadentní, ponurá a místy hodně depresivní dobová atmosféra, dost syrové jednotlivé scény, temný hudební doprovod a překvapivě i komornější ladění, které z titulního příběhu dělá poměrně intimní portrét. Z toho vyplývá, že akce je tu naprosté minimum, což ale zase tolik nevadí. V titulní dvojroli exceluje Richard Chamberlain, jehož neméně famózně doplňuje netradiční a výrazný záporák Patrick McGoohan, o moc pozadu nezůstávají ani Louis JourdanJenny AgutterIan Holm nebo Ralph Richardson. Jen je potřeba neřešit historický základ, protože s reálným průběhem událostí má výsledek společného velmi málo. Zapomenutá záležitost.

Zajímavost: Po zhlédnutí filmu se údajně Steve Harris rozhodl svou vznikající kapelu pojmenovat Iron Maiden (železná panna).   

Originální trailer filmu Muž se železnou maskou / The Man in the Iron Mask
Mortal Instruments: Město z kostí (Mortal Instruments: City of Bones) (sobota 13. 11., Prima Max, 22.05 - 00.50)

Plakát filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of Bones
© Facebook tvůrce
Ačkoli dobrodružné drama s prvky fantasy není staré ani deset let, patří mezi ty zapomenuté. A ono se není co divit, protože režírující Harald Zwart se s ním vezl na vlně tehdy populárních adaptací young adult románů, které byly vesměs stejné. Tato nebyla výjimkou, protože je značně předvídatelná, plná klišé, romantická linie je uzpůsobena mladším divákům, protože těm o něco starším už přijde naivní a možná i nechtěně směšná a je v ní opět hodně nadpřirozených postav. Na hranici lehkého nadprůměru snímek udržují velmi dobrá akce, které tu ale není zase tolik, epická hudba Atliho Örvarssona, solidní vizuální stránka a lehce tajemná atmosféra. Relativně se vydařilo i obsazení, v němž hlavní roli dostala na starost Lily Collins, které sekundují třeba Jamie Campbell BowerRobert SheehanKevin DurandJonathan Rhys Meyers nebo Jared Harris. Nenáročná zábava pro školní mládež, o které se více dočtete v naší recenzi.  

Zajímavost: Herci absolvovali kvůli rolím intenzivní kurz bojových umění.

Český trailer filmu Mortal Instruments: Město z kostí / The Mortal Instruments: City of Bones
Pan Pip (Mr. Pip) (sobota 13. 11., Televize Seznam, 22.20 - 00.40 / neděle 14. 11., 23.10 - 01.30)

Plakát filmu Pan Pip / Mr.Pip
© Inside-movies
Skoro dekádu staré drama patří v našich vodách k těm méně známým a jen minimálně připomínaným. Režisér a scenárista Andrew Adamson v něm vycházel z literární předlohy Lloyda Jonese a soustředil se především na pomalejší tempo, v němž detailně vypráví intimní a silný příběh, který se odehrává v období občanské války, přesto nelze očekávat nějaké velkolepé bojové scény. Přednost dostaly výborně napsané dialogy, které vesměs nenudí a navíc se nenuceně zamýšlí nad závažnými životními dilematy a problémy. Výsledku výrazně pomáhají i nádherně zvolené exotické lokace zabírané krásnou a hodně emotivní kamerou. Titulní roli skvěle ztvárnil civilní Hugh Laurie, vedle kterého zaujme především výborná Xzannjah Matsi, která s ním bez problémů drží krok. Jestli lze něco tvůrcům vytýkat, asi by to byl chybějící rytmus, který je znát hlavně na začátku, který je tak rozpačitý a na hraně únosnosti, a možná i lehce přetaženou stopáž. Neznámý a ne tak výrazný tip.

Zajímavost: Natáčení probíhalo na Novém Zélandu a v Papui-Nové Guinei.

Oficiální trailer filmu Pan Pip / Mr. Pip
Hnutí odporu (Resistance) (neděle 14. 11., Paramount Network, 18.25 - 21.00)

Plakát filmu Hnutí odporu / Resistance
© IMP Awards
Loňské koprodukční válečné drama zná jen málokdo a oficiální cestou se u nás nedá sehnat. Nejzajímavější na něm je fakt, že divákům poodhalí minulost světoznámého mima Marcela Marceaua, o které se moc nemluví. O to větší je škoda, že režisér a scenárista Jonathan Jakubowicz z něj nedokázal vytěžit veškerý potenciál a natočil jen naprosto standardní žánrovku, která je snadno zapomenutelná a tuctová. Celou dobu bojuje se snahou najít potřebné tempo, což se mu moc nedaří, takže zatímco některé scény jsou strhující a mají nápad, jiné jsou zoufale nudné a zcela zbytečné. Příliš mu nepomáhá ani značně televizní vzhled, který je znát především v úvodu a velmi těžko se ho zbavuje. Mnohem větším problémem však jsou chybějící emoce a i ta zdánlivě nejsilnější scéna vůbec nepůsobí, jak by měla. Naštěstí se může opřít o solidní výpravu, potřebnou dobovou atmosféru a našince potěší i pražské lokace. Titulní roli obstojně ztvárnil Jesse Eisenberg, jemuž zdatně sekundují Clémence PoésyFélix MoatiMatthias SchweighöferEd Harris a Vica Kerekes, která dostala poměrně značný prostor. Zajímavý tip, který ale mohl a měl dopadnout o dost lépe.

Zajímavost: Větší část snímku se natáčela na Senovážném náměstí.

Oficiální trailer filmu Hnutí odporu / Resistance
O Janovi a podivuhodném příteli (středa 17. 11., ČT1, 15.45 - 17.20)

Plakát filmu  / O Janovi a podivuhodném příteli
© Fdb
Československo-italsko-západoněmecko-francouzská pohádka z raných devadesátých let vznikla jen jako televizní, její velkolepost a epičnost tomu ale překvapivě neodpovídají. Režisér a spoluscenárista Ludvík Ráža v ní vycházel z příběhu Hanse Christiana Andersena a rozhodně necílil na ty nejmenší, protože se zcela záměrně opíral o ponurou až temnou atmosféru, místy až hororové výjevy a celkovou znepokojivost, kterou jen dotváří hudba Petra Hapky. Přitom se ale nikdy nezpronevěřil žánrové šabloně, protože vše má svou vnitřní logiku, přesně naplňuje podstatu a smysl pohádky, zároveň se ale nebojí moderních prvků, vyprávění obrazem a překvapivého, nicméně skvěle vymyšleného závěrečného zvratu. Nechybí ani seriózní dialogy, které jsou taktéž promyšlené a mnohdy i skvěle vypointované. V titulní roli se objevil Tomáš Valík, kterého doplnili třeba Josef KemrMartin RůžekEva VejmelkováMarián Labuda nebo Pavel Zedníček. Netradiční pohádka na sváteční odpoledne.   

Zajímavost: Natáčelo se také na hradě Bouzov.

Ukázka z filmu O Janovi a podivuhodném příteli
Žena jde napřed (Woman Walks Ahead) (čtvrtek 18. 11., ČT art, 20.15 - 21.55)

Plakát filmu Žena jde napřed / Woman Walks Ahead
© Facebook tvůrce
Čtyři roky staré životopisné drama je mimo USA poměrně neznámé a hrálo se jen v málo kinech. Režírující Susanna White v něm vychází ze skutečných osudů malířky Catherine Weldon a snaží se je zachytit s určitou westernovou poetikou, což se jí ne úplně daří. Zásadní problém nastává u stopáže, která je příliš krátká na to, aby uvěřitelně zachytila střet dvou rozdílných kultur a představila všechny podstatné postavy. I proto výsledek působí ukvapeně, povrchně a útržkovitě, a jelikož se nedaří zachytit potřebné emoce, vyznívá do prázdna a ani lehce odbytý závěr dojmy moc nenapraví. Pro někoho může být kontroverzní romantizování celého příběhu, který se prý odehrál o dost jinak a zejména indiánský náčelník Sedící Býk je dost idealizován. Na lehčím nadprůměru tak snímek drží krásné lokace, odpovídající dobová atmosféra, krásná kamera a výborné obsazení, jemuž dominují Jessica Chastain a Sam Rockwell, vedle nichž se objeví i Ciarán HindsMichael GreyeyesBill Camp nebo Louisa Krause. Komorní a skromný tip, který lze snadno přehlédnout.

Zajímavost: Celosvětová premiéra proběhla na MFF v Torontu.

Oficiální trailer filmu Žena jde napřed / Woman Walks Ahead
Vyšinutý (Unhinged) (čtvrtek 18. 11., Prima Max, 22.00 - 23.50)

Český plakát filmu Vyšinutý / Unhinged
© Kino Pilotů
Loni v září (!) měl premiéru akční thriller, který se už po roce a dvou měsících dostal na program neplacených televizí, což o něm dost svědčí. Režírující Derrick Borte v něm narazil na až moc velké ambice, protože se evidentně snažil o přesah v podobě jakéhosi komentáře na současnou uspěchanou a sobeckou společnost, to se mu ale vůbec nepovedlo. Výsledek je totiž naprosto standardní žánrovou rutinou, u níž je během pár minut jasné, jak se bude vyvíjet dál a nikoho tak nepřekvapí. Ani postavy nejsou nikterak propracované, takže divácké sympatie / antipatie získávají jen velmi těžko. Tempo je naštěstí dost svižné, občasná akce velmi dobrá a stopáž natolik střídmá, že nejde o vyslovený průšvih a celé to rychle uteče. Jediným důvodem, který vytrhává z celkově béčkového ladění, a který přivábí větší množství diváků, je Russell Crowe v ústřední roli, který má sice ke svému nejlepšímu období hodně daleko a pár kil navíc, pořád je ale výborný a utáhne podobnou záležitost zcela sám i v těch nejslabších chvílích. Neškodná žánrová jednohubka.  

Zajímavost: Původně měl hrát hlavní roli Nicolas Cage.

Oficiální český trailer filmu Vyšinutý / Unhinged


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY