Recenze: Eternals nejsou niterním dramatem ani popcornovým blockbusterem

Vydáno: 10.11.2021 12:30 - Lukáš Frank | foto: IGN India

Marvelovka, která otevírá nové světy a představuje nové hrdiny, to má vždy malinko těžší. U Strážců Galaxie se to ale povedlo na výbornou. Dokázal to zopakovat i tým Eternals?

EternalsRecenzoval/a Lukáš Frank dne 10.11.2021 12:30. Marvelovka, která otevírá nové světy a představuje nové hrdiny, to má vždy malinko těžší. U Strážců Galaxie se to ale povedlo na výbornou. Dokázal to zopakovat i tým Eternals? Hodnocení: 2.5
Eternals
Eternals
Drama / Sci-Fi / Fantazie / Akční
USA, 2021 , 157 min.

Režie: Chloe Zhao
Scénář: Matthew K. Firpo, Chloe Zhao, Jack Kirby, Patrick Burleigh, Ryan Firpo
Kamera: Ben Davis
Hudba: Ramin Djawadi
Herci: Angelina Jolie, Gemma Chan, Salma Hayek, Richard Madden, Kit Harington, Barry Keoghan, Kumail Nanjiani, Gil Birmingham, Brian Tyree Henry, Ma Dong-seok, Lauren Ridloff, Haaz Sleiman, Harish Patel, Zain Al Rafeea, Chloe Stannage

Česká premiéra: 04.11.2021

Hodnocení: 5/10
Eternals hodnocení na Kinobox.cz: 64.56 %
Po pozitivně přijatém filmu Shang-Chi a legenda o deseti prstenech a po vlažněji přijaté, ale úspěšné Black Widow přichází superhrdinská partička, který si říká Eternals. Stejně jako celá naše republika čeká na nové pořádky, které nastolí nově zvolená vláda, tak i fanoušci Marvel filmů se těšili na neokoukaný příběh a změnu, kterou by mohly nové postavy přinést. Ano, Eternals jsou sice noví a neokoukaní, ale otázkou zůstává, zda v tom dobrém slova smyslu a zda to diváka uspokojí.

Fotografie z filmu Eternals / Eternals
© Marvel
Úkol nesmrtelných Eternals je jasný. Byli stvořeni, aby chránili jiné planety před nepřáteli, kteří si říkají Deviants. Jejich poslání se týká i Země, kam byli vysláni jakýmsi Arishem, aby dlouhá staletí ochraňovali lidstvo právě před již zmíněnými Devianty. Režisérka Chloe Zhao nás v první půlhodině v rychlosti seznámí s dlouhou historií Ikara, Gilgameše, Sersi a ostatních, aby nás v další chvíli poslala do současného Londýna, kde zmíněná Sersi (Gemma Chan) žije zcela obyčejný život smrtelníka a chodí s nic netušícím profesorem Whitmanem (Kit Harington). Než se divák rozkouká, tak je zamilovaný pár napaden jedním z Deviantů. To je šok nejen pro Whitmana, ale hlavně pro Sersi, protože Devianti byli už delší dobu pokládáni za mrtvé. Je třeba dát dohromady tým starých přátel a opět se proti nim postavit.

Co se příběhu týče, tak nejde o nic objevného. Spojení superhrdinů proti dávnému nepříteli jsme viděli už mnohokrát a obvykle z toho byla jedna velká akční jízda. Na tu ale Eternals nesázejí. První půlhodina je svižná, plná oslnivých efektů a opravdu povedená, a to do takové míry, že divák získá pocit, že je opravdu svědkem něčeho nového a neviděného. Tím ale většina pozitivního na Věčných končí. Nabízí se také otázka, proč se Eternals dlouhé roky ukrývali a nepomohli Avengerům v boji proti Thanosovi, o kterém je ve filmu několikrát zmínka. I na tuto otázku snímek odpovídá. Odpověď je ale natolik fádní, že spoustu z vás určitě neuspokojí. (Že by se jim prostě jen nechtělo?)

Fotografie z filmu Eternals / Eternals
© Digital Spy
Angažování režisérky Chloe Zhao, která získala Oscara za artové drama Země nomádů, byl docela risk. Přechod od minimalistického niterního filmu k obrovskému popcornovému blockbusteru je docela skok, který byl ale zcela jistě pro režisérku výzvou a pro studio určitou nadějí, že se z akčního filmu plného efektů stane i něco víc - že bude nahlédnuto do duší novým superhrdinům a budou nastoleny otázky, které přesahují víc než ty na záchranu světa. Z opravdu malé části byly naděje naplněny, ale z té větší se to spíše nepovedlo.

Od svižné první půlhodiny tempo vyprávění klesá a v podstatě se nic zásadního nestane až do konce filmu, a to je na 157 minut dlouhou stopáž opravdu málo. Zajímavé mohly být flashbacky do minulosti, ve kterých se hrdinové objeví ve významných historických událostech (Babylon). Ani tenhle nápad se ale zcela nepovedl, protože scény jsou zkratkovité, děj nikam zásadně neposunou a v podstatě nic neřeknou, ač by potenciál měly. Nezachrání to ani relativně povedený závěr, který sice diváka probudí, ale nedokáže strhnout, jak by asi měl. A ta pubescentní potitulková scéna? O té si udělejte obrázek sami.

Gemma Chan, Richard Madden ve filmu Eternals / Eternals
© Variety
Největším problémem Eternals jsou postavy, které jsou ploché, nezapamatovatelné a divák nemá žádnou motivaci jim fandit. Jejich superschopnosti jsou fádní a pokud si někdo z vás na konci filmu pamatoval alespoň polovinu jmen, tak nám dejte vědět do komentáře. Zároveň jsou postavám do úst vkládány nepříliš zajímavé věty, které v konečném vyznění mohou působit jako prázdné plkání. Velkou roli hrají také herecké výkony, ze kterých nejvíce vyčnívá nepříliš dobře zahraný Ikaris Richarda Maddena, který je jakousi variací na Supermana. Jeho výraz se v podstatě od první do poslední scény nezmění a nezmění se ani při dramatických zvratech v ději.

Salma Hayek ve filmu Eternals / Eternals
© BBC
Sersi v podání Gemmy Chan je nevýrazná a upozaděná, ale to je spíše vinou scénáře než herečky. Kumail Nanjiani (ne)plní roli komické ikony, která ale balancuje na hranici trapnosti a křečovitosti, než aby opravdu pobavila. Naopak příjemně překvapila Salma Hayek jako duchovní vůdkyně Ajak. Ač nejsme u herečky na takové role zvyklí, nepůsobila v celkovém vyznění rušivě a zhostila se jí s grácií. Nejvíce se mluvilo o Angelině Jolie, jejíž Thena je rozvážnou a divokou bojovnicí a na její bojové scény je opravdu radost koukat, ale slov za celý film řekne jen málo. Ale možná je to dobře!

Eternals nejsou zběsilou akční jízdou, což studio možná chtělo. Nejsou ale ani psychologickým dramatem analyzujícím niterní pocity superhrdinů, což možná měli být díky výběru režisérky Chloe Zhao. Snímek zůstal někde na půli cesty mezi komorním dramatem a popcornovým blockbusterem, avšak nic ze dvou zmíněných variant znatelně nedominuje, proto je celkový dojem spíše rozpačitý, a proto i hodnocení nechávám na pěti bodech z deseti. I přesto si ale myslím, že by tito hrdinové neměli být pohřbeni k ledu (tržby tomu zatím nenaznačují), ale měli by dostat šanci na reparát.

Oficiální český trailer filmu Eternals / Eternals


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY