Za horizontem: rozpačité loučení legendy v Cry Macho

Vydáno: 03.10.2021 12:00 - Václav Limberk | foto: Warner Bros.

Legendární Clint Eastwood si v úctyhodném věku 90 let dopřál svůj poslední western s názvem Cry Macho, který je matným odleskem jeho nejlepších kousků.

Cry MachoRecenzoval/a Václav Limberk dne 03.10.2021 12:00. Legendární Clint Eastwood si v úctyhodném věku 90 let dopřál svůj poslední western s názvem Cry Macho, který je matným odleskem jeho nejlepších kousků. Hodnocení: 2
Cry Macho
Cry Macho
2021

Režie: Clint Eastwood
Scénář: N. Richard Nash, Nick Schenk
Kamera: Ben Davis
Hudba: Mark Mancina
Herci: Clint Eastwood, Dwight Yoakam, Fernanda Urrejola, Eduardo Minett, Natalia Traven


Hodnocení: 4/10
Cry Macho hodnocení na Kinobox.cz: 56.86 %
Clint Eastwood nasedl zřejmě naposledy do sedla, aby se ještě jednou vydal na cestu, kde před téměř šedesáti lety v legendárním westernu Pro hrst dolarů začínal. Ale místo dojemného loučení je jeho poslední kousek nazvaný Cry Macho spíše jen rozpaky budícím matným odleskem jeho bývalé slávy. Nejedná se o druhé Nesmiřitelné, kteří mu před necelými třiceti lety přinesly prvního Oscara za režii a nejedná se bohužel ani o film průměrných kvalit.

Clint Eastwood, Eduardo Minett ve filmu  / Cry Macho
© Warner Bros.
Clint Eastwood zde hraje bývalého jezdce rodea a kovboje Mika Mila, jehož bývalý šéf Howard Polk (Dwight Yoakam) najme, aby mu z Mexika přivezl jeho třináctiletého syna Rafaela (Eduardo Minett), který žije u své matky Lety (Fernanda Urrejola). Rafael vlastní kohouta, jemuž říká Macho (Silný). Mike si chlapce odváží i přes vůli Lety, která za ním vyšle jednoho ze svých mužů. Na cestě se oba sbližují a poznávají milou mexickou vdovu Martu (Natalia Traven), do níž se starý kovboj zakouká.

Clint Eastwood, Eduardo Minett ve filmu  / Cry Macho
© Warner Bros.
Eastwood chtěl knihu N. Richarda Nashe napsanou v roce 1975 zfilmovat už v roce 1988, dal ale tehdy přednost kriminálce Sázka na smrt. Nyní se tedy k této látce vrátil, ale výsledek je bohužel velmi slabý. Je sice pozoruhodné, že dokáže ještě v devadesáti letech natočit, produkovat a zahrát si hlavní roli ve filmu, tím jsou však veškeré klady vyčerpány. Cry Macho je tuctový příběh, který by nejspíše nedopadl o mnoho lépe, i kdyby ho Eastwood natočil o čtyřicet let dříve. Nyní už však působí vyloženě anachronicky a Eastwoodovo "macho" charisma vystřídal stařecký třas a nejistá chůze a sledovat hlavního představitele, jehož si pamatujeme z mnoha legendárních snímků, ať už westernů nebo kriminálek, dnes vzbuzuje spíše útrpný soucit. 

Klišovitá moudra ze života a nepravděpodobný milostný vztah mezi starcem a vdovou, nemluvě o scéně, kdy Eastwood v tomto věku krotí mustanga, tomuto filmu moc nepomáhají. Když před třemi lety natočil a hrál v Pašerákovi, dokázal film vybalancovat v dobrý snímek, ale zde se mu to smutně nepovedlo. 

Clint Eastwood by měl pouvažovat, zda kameru definitivně pověsit na hřebík anebo se alespoň vystříhat účinkování před ní. Oko kamery i čas je neúprosný a Cry Macho názorným důkazem, že v nejlepším se již mělo přestat

Originální trailer filmu Cry Macho


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY