Kinopremiéry: Quo Vadis, zbožňovaný vlku?

Vydáno: 22.09.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Variety

Z šestice aktuálních premiér má největší divácký potenciál hvězdně obsazená tuzemská komedie Zbožňovaný režiséra a scenáristy Petra Kolečka. Náročnější publikum pak určitě ocení chválené festivalové drama Quo Vadis, Aida?.
Mainstream (Mainstream) (Film Europe)

Český plakát filmu Mainstream / Mainstream
© Film Europe
Komediální drama je už podle synopse hodně těžko uchopitelné a názory na něj jsou dost odlišné a hodnocení se pohybují opravdu na všech myslitelných hodnotách. Dle všeho jde o jakýsi experiment, který by měl reagovat na aktuální vlnu obliby různých youtuberů a influencerů a je určen trochu náročnějším a zkušenějším divákům. Nejzajímavější na něm je jméno režisérky a spoluscenáristky Gii Coppoly, což je vnučka legendárního tvůrce. Nejznámější tváří v obsazení je Andrew Garfield, který se v poslední době v podobných experimentech ukazuje často, toho pak doplňují třeba Maya HawkeNat Wolff nebo Jason Schwartzman. Hodně odvážná a nejednoznačná premiéra týdne.

Synopse: Mladá žena Frankie (Maya Hawke), která se snaží zjistit, kým chce vlastně být, žije kousek nad hollywoodským bulvárem. Teprve po pár krátkých setkáních se záhadným Linkem (Andrew Garfield), který dle všeho žije život bez pravidel, je Frankie inspirována, aby jeho anti-mainstreamové promluvy natočila na internet. Společně se stávají jeho hvězdou, je však těžké zachovat si zdravý rozum, když se tlak důležitosti stane nezbytným.

Zajímavost: Podle režisérky je postava hlavního hrdiny založena na Nicolasi Cageovi.

Český trailer filmu Mainstream / Mainstream
100% Vlk (100% Wolf) (Bontonfilm)

Český plakát filmu 100% Vlk / 100% Wolf
© Bontonfilm
Dalším z dlouhé řady animáků, který míří do tuzemských kin, je australský počin o vlkodlakovi, jenž se nepromění ve vlka, ale v pudla. Jako svůj samostatný celovečerní debut ho natočil Alexs Stadermann a už podle synopse je jasné, že se spolehl na klasické atributy v podobě jednoduchého příběhu, spousty klišé a nějakého toho poselství. Animace asi vzhledem k prostředkům nebude úplně dokonalá, uvidíme, jak moc to bude těm nejmenším divákům, na které tvůrci cílí především, vadit. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Čtrnáctiletý Freddy vypadá jako obyčejný kluk, obyčejný ale rozhodně není a navíc není ani člověk. Patří do starého rodu vlkodlaků a těší se na svou první proměnu ve vlka. Je sice trochu potrhlý, ale jakmile se stane vlkodlakem, bude z něj vážený člen smečky a jednou taky obávané monstrum. V onu velkou noc se ale něco povážlivě zvrtne a Freddy se změní v nepříliš hrozivého ani dravého, zato v roztomilého pudla. A to je velké zklamání pro všechny, což odnese tím, že je vykopnut na ulici. Do rána tak musí dokázat, že i přes nepovedenou proměnu je stoprocentním vlkodlakem se vším všudy.

Zajímavost: Snímek je adaptací stejnojmenného románu Jayne Lyons z roku 2009.

Český trailer filmu 100% Vlk / 100% Wolf
Quo Vadis, Aida? (Quo Vadis, Aida) (Aerofilms)

Český plakát filmu Quo Vadis, Aida? / Quo vadis, Aida?
© Aerofilms
Evropské koprodukční drama předchází pověst vynikajícího snímku, který byl jedním z nejlepších, který byl k vidění na letošním karlovarském festivalu a zároveň bojoval o zahraničního Oscara. Režisérka a scenáristka Jasmila Žbanić je chválena za celkový přístup, v němž citlivě a zároveň hodně emotivně nahlíží na události ve Srebrenici v roce 1995. Oceňována je i Jasna Djuricic v titulní roli. I když je příběh zdánlivě historický, má velký přesah do současnosti, protože některé věci se zkrátka nemění. Možná ta pravá premiéra týdne.

Synopse: V roce 1995 pracuje Aida (Jasna Djuricic) jako překladatelka OSN ve Srebrenici. Její rodina je mezi tisícovkami místních, kteří v "bezpečné zóně" OSN hledají útočiště před srbskou armádou. Při vyjednáváních si Aida uvědomuje závažnost situace, protože jde o osud města i jejích blízkých. Dokáže je zachránit?

Český trailer filmu Quo Vadis, Aida? / Quo Vadis, Aida?
Last and First Men (Last and First Men) (Artcam Films)

Český plakát filmu Last and First Men / Last and First Men
© Cinemax
Velice zvláštní islandská experimentální sci-fi je posmrtným režijním a scenáristickým debutem hudebního skladatele Jóhanna Jóhannssona. Ten se inspiroval novelou Olafa Stapledona, jejíž úryvky nechal předčítat uhrančivou Tildu Swinton, k těm promítal úchvatné černobílé obrazy snímané IMAX kamerou a vše pochopitelně podmaloval vlastní hypnotickou hudbou. Výsledek je dle dostupných ohlasů hodně zajímavou a tklivou básní, která je plná nádherných obrazů, dává mnoho možností intepretace, nejde divákovi naproti a vyžaduje jeho plnou pozornost. Zřejmě tedy podívaná pro velké plátno.

Synopse: V daleké budoucnosti se lidská rasa ocitá na hraně zániku. Z její bývalé slávy zbývají už jen osamělé a surreálné momenty, které vysílají naléhavá poselství do prázdnoty vesmíru.

Zajímavost: Film se natáčel v Bosně a Hercegovině, Chrovatsku, Jugoslávii a Srbsku.

Český trailer filmu Last and First Men / Last and First Men
Oasis Knebworth 1996 (Oasis Knebworth 1996) (Aerofilms)

Český plakát filmu Oasis Knebworth 1996 / Oasis Knebworth 1996
© Kino Hvězda
10 a 11. srpna 1996 se se v Knebworth parku odehrály dva koncerty kapely Oasis, které postupem času vstoupily do dějin, protože byly naprostým vrcholem skupiny a zároveň symbolem jedné doby. Režírující Jake Scott se k nim po pětadvaceti letech vrátil a natočil dokument, který vypráví z pohledu fanoušků, kteří koncert navštívili, nezapomněl ale ani rozhovory se členy skupiny a organizátory. Zaznít by také měly alespoň části těch největších hitů, které dnes patří do zlatého fondu popmusic. Hodnocení sice zatím neexistují, u podobných počinů ale nejsou až tak důležitá. Premiéra pro milovníky britpopu.

Synopse: 10. a 11. srpna 1996 se sešlo čtvrt milionu mladých fanoušků v Knebworth parku, aby na vlastní oči viděli skupinu Oasis zahrát dvě přelomové show, které vstoupily do dějin. Tyto koncerty byly vyprodány během jediného dne a vstupenky si koupily přes dvě procenta Angličanů. V té době se Británie vzpamatovávala z hospodářského propadu a nově nalezenou jistotu a směr reprezentovali právě Oasis.

Český trailer filmu Oasis Knebworth 1996 / Oasis Knebworth 1996
Zbožňovaný (Bioscop)

Plakát filmu  / Zbožňovaný
© EuroZprávy
Tuzemská dramedie je jasným útokem na čelní místa žebříčků návštěvnosti. Režisérem a scenáristou je totiž čím dál populárnější Petr Kolečko, který vsadil na vděčné téma rodinných vztahů a pravděpodobně i na trochu odlehčenější tón. Opírat se bude především o hvězdné obsazení, protože hlavní roli svěřil Jiřímu Bartoškovi, vedle kterého se objeví Zuzana KronerováIvana ChýlkováPetra HřebíčkováJiří Langmajer nebo Štěpán Kozub. Ohlasy ani komentáře zatím neexistují a dají se čekat až těsně před uvedením, v tomto případě se jimi ale stejně bude řídit jen zlomek diváků. Potenciální komerční hit.

Synopse: Uznávaný a všemi oblíbený pediatr Zdeněk (Jiří Bartoška) odchází do důchodu a těší se na zasloužený odpočinek. Mnohem víc se ale těší jeho rodina - manželka Olga (Zuzana Kronerová), která už se nemůže dočkat, až o něj bude pečovat, dcera Zuzana (Petra Hřebíčková), jejíž manželství s Karlem (Jiří Langmajer) se dávno rozpadlo, především ale vnučka Aneta (Martina Czyžová), která o něm píše seminárku do školy. Jenže všemi milovaný muž není tak bez poskrvnky, jak se zdá, protože už čtyřicet let udržuje milenecký poměr s ortopedkou Danou (Ivana Chýlková), která očekává, že teď na ni bude mít mnohem víc času. Je jasné, že Zdeňka tak žádná pohoda nečeká.

Oficiální trailer filmu Zbožňovaný


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY