Téma: Marvel vs. DC Comics

Vydáno: 13.06.2011 12:40 - Vratislav Šálek | foto: ahastie7 / fanpop.com

Komiksárna X-Men: První třída obsadila plátna našich kin a my jsme se při té příležitosti rozhodli, že zkusíme porovnat dva největší komiksové světy - Marvel Universe a DC Universe. A kdo vyšel z klání jako vítěz?
Společnost Marvel vznikla v roce 1939 jako Timely Comics, DC Comics se zrodila ještě o pět let dříve pod názvem National Allied Publications. Od té doby obě přivedly na listy komiksů - a potažmo i plátna kin - spoustu výjimečných postav, světů a příběhů, jež stojí za pozornost a časté návštěvy. Který z těchto dvou konkurentů ale v průběhu doby zapůsobil víc a čím jsou jejich světy opravdu jedinečné? Dozvíte se v našem srovnání. Deset aspektů, deset kol a jen jeden vítěz. Na žádnou alibistickou remízu se u nás nehraje.
1. kolo: Týmová spolupráce
V tomto ohledu je naprosto jasno. U Marvelu se na týmovky sází hodně - X-Men, Fantastická čtyřka, Muži v černém nebo filmovým světem očekávaní a velebení Avengers. V těchto kouscích nelze mluvit o jediném hrdinovi, máme jich tu plno a jsou zkrátka nuceni spolupracovat. U DC se naopak klade důraz na osamocené hrdiny. Prim tu hrají zejména Superman a Batman, kteří (skoro) na všechno stačí sami. Ano, Batman si občas vypomáhá s kolegou Robinem (na plátně to ale nedopadá moc dobře) nebo Kočičí ženou, většinou je ale samotář. Jednou z mála týmovek u DC jsou kultovní Strážci a legendární Justice League. Ale to je málo.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 1:0

2. kolo: Odolnost
I v této kategorii je vítěz víceméně jasný. Hrdinové Marvelu se drží více při zemi a nebojují tak velkolepé souboje. Za maskou superhrdinů se většinou skrývají obyčejní smrtelníci - Tony Stark, Matt Murdock, Bruce Banner, Frank Castle, Peter Parker, ale i Blade jsou sice drsní a přijít s nimi do styku se moc nevyplácí, přesto jsou to jen lidé, kteří jsou smrtelní. DC tu zasazuje konkurenci těžkou ránu. Hrdinové jako Superman, Wonderwoman, Doomsday nebo Green Lantern bojují hlavně v mezigalaktickém prostoru, a zákonitě tak musejí mít větší odolnost. Porazit je lze obtížně, dá se mluvit až o nesmrtelnosti. DC srovnává.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 1:1

3. kolo: Záporáci
Buďme upřímní. Kdo z diváků, kteří nejsou zarytými komiksovými fandy, si vybaví záporáky od Marvelu? Vzpomenou si, proti komu bojuje Hulk (ten zápasí hlavně sám se sebou), kdo je nepřítelem Tonyho Starka nebo Franka Castla? V paměti asi utkví hlavně Green Goblin, Mr. Octopuss, Sandman a Venom z trilogie o Spidermanovi. Jinak ale nikdo. To u DC je to jiná káva. Charismatický Lex Luthor ze Supermana nebo děsivý Joker, Hádankář, případně Tučňák z Batmana, to jsou záporáci pair excellence.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 1:2

4. kolo: Kostýmy
Velmi těžká kategorie. Každý hrdina má svůj kostým a říct, který je lepší (a více sexy), je strašně těžké. Ve Fantastické čtyřce se to originálními a svým způsobem sexy kostýmky jen hemží, ani Elektra nebo Daredevil nevypadají nejhůře, totéž X-Men, kterým v atraktivitě rozhodně vládne tajemná Mystique... A máme tu i bizarně oděného Whiplashe z druhého Iron Mana. Na druhou stranu nemůžeme opomenout jednoduchý, leč sakra účinný oblek Batmana (i když ty bradavky byly přece jen trošku moc), samozřejmě legendární Supermanův ohoz, kreace ze Strážců, mezi kterými se vyjímá neuvěřitelně sexy Hedvábný přízrak, nebo kůže a latex na těle Kočičí ženy. A konec konců ani ten Green Lantern nevypadá zle. V tomhle případě si body zaslouží všichni.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 2:3

5. kolo: Nadpřirozené schopnosti
Zde záleží na úhlu pohledu. Většina postav z obou táborů disponuje nadpřirozenými schopnostmi, jde pouze o to, jakým způsobem je získaly. Marvel sází spíše na obyčejné lidi, kteří nějakým "nešťastným" způsobem získali schopnosti, které ostatní nemají. Petera Parkera kousl radioaktivní pavouk, Matt Murdock v dětství oslepl, u Bladea je to sporné. Oproti tomu u DC jsou superhrdinové superhrdiny často už od narození nebo je k tomu přímo vybízí jejich podstata. O Supermanovi škoda mluvit, Green Lantern je na tom podobně, Wonderwoman taktéž, John Constantine vidí démony. Jen kvůli úplně původnímu významu slova superhrdina získává bod DC, byť jde o vítězství velmi těsné.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 2:4

6. kolo: Technické vychytávky
Další z těsných kategorií. Když už se narodíte / získáte superschopnosti, příliš vychytávek, které by vám usnadnily život, nepotřebujete. Máte větší sílu, lepší reflexy a vyvinutější smysly. O znalosti bojového umění nemluvě. Obyčejně vám tedy stačí jen končetiny, sečné zbraně nebo cokoli, co najdete na ulici. Nějaká opravdová zlepšovadla potřebujete jen v případě, že vás nic jiného nechrání. A jak Tony Stark, tak Bruce Wayne si jich můžou dovolit, co hrdlo ráčí, neboť jejich pokladnice je de facto bezedná. V tomto případě je dělba bodů nejspravedlivější.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 3:5

7. kolo: Realističnost
V tomto směru je to jednoduché. Green Lantern, legendární Superman, Wonderwoman, Constantine jsou strašně fajn a někdy i cool postavy, ale co si budeme povídat - jako oni nikdy být nemůžeme. To takoví Peter Parker, Bruce Banner, Tony Stark, Frank Castle nebo Johnny Blaze jsou lidé jako my. Oni nám dávají naději, že i my se můžeme stát superhrdiny a zachránit při nejmenším své blízké. A Dave Lizewski aka Kick-Ass nám předvádí, jak by to (ne)mohlo fungovat. Jasným vítězem je v tomto případě Marvel.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 4:5

8. kolo: Drsnost a charisma
Bezpochyby každý (super)hrdina musí být drsný a charismatický. Z někoho ale zkrátka máme větší respekt. Co na to Marvel? Frank Castle aka Punisher, Blade, rozzlobený Bruce Banner měnící se v Hulka a svým způsobem i Elektra jsou dost drsní a do křížku by s nimi nechtěl přijít nikdo. Na druhou stranu ale Marvel disponuje takovými postavami jako už zmiňovaným Davem Lizewskim, dvojicí agentů J a K, kteří bojují proti mimozemšťanům, nebo Peterem Parkerem, které sice mají obří dávku charismatu, ale strach z nich příliš nejde. A co na to DC? Bruce Wayne i Patience Phillips jako Catwoman, ale hlavně trojice Michael Sullivan (Road To Perdition), Tom Stall (Dějiny násilí) a tajemný mstitel V (V jako Vendeta) jsou děsiví, nesmlouvaví a respekt vzbuzují každým coulem. A i když se třeba někomu můžou zdát John Constantine, Superman, Jonah Hex nebo čtveřice důchodců z komiksu RED směšní, vítězství DC v této kategorii zůstává neotřesitelné.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 4:6

9. kolo: Filmové adaptace
Další hodně vyrovnaná kategorie. Marvel se může chlubit kvalitními snímky v podobě trilogie X-Men, prvních dvou Bladeů, stejně tak i Spidermanů, výborného Kick-Asse nebo Thora. A zapomenout nesmíme ani na relativně solidní Iron Many a prvního Punishera s Dolphem Lundgrenem. Na druhou stranu je tu nepříliš povedená Fantastická čtyřka, rozporuplný Hulkod Anga Leeho, nejednoznačně přijatý Neuvěřitelný Hulk, na hranici průměru se pohybující Muži v černém nebo hodně podprůměrné adaptace Ghost Rider, Elektra a Daredevil. DC spoléhá na kvalitu v podobě prvních dvou Supermanů, Batmanů od Burtona a Nolana, Road To Perdition, Dějin násilí nebo V jako Vendeta. Opomenout se nesluší ani povedenou týmovku RED nebo solidní Strážce - Watchmen. Na co ale v DC nemůžou být hrdí, jsou rozhodně třetí a čtvrtý Superman, kýčovitý Batman navždy, naprosto otřesný průšvih v podobě Batmana a Robina či neméně nepovedené adaptace Liga výjimečných, Kočičí žena, Jonah Hex nebo Spirit. V tomto případě je to velmi těsné, ale díky menšímu počtu průšvihů boduje Marvel.
Skóre: Marvel vs. DC Comics 5:6

10. kolo: Ikonická postava
Ať se Marvel snaží sebevíc, kdo je jeho ikonickou postavou, která překonává hranice a znají ji i ti, kteří se o film a komiks vůbec nezajímají? V záplavě postav se snad dá určit jedině Spiderman. Ten jediný jakž takž přesáhl do běžného života a usídlil se v povědomí většiny světa. To u DC je situace jiná - Batman a zejména Superman jsou zkrátka ikonické postavy, které překonaly všechny nástrahy a režimy. Maminky, tatínkové a možná i babičky a dědečkové jsou s těmito hrdiny obeznámeni.
Konečné skóre: Marvel vs. DC Comics 5:7

Samozřejmě že toto skóre je pouze orientační a není vlastně vůbec důležité. Vy můžete body rozdat úplně jinak, a vítěz tak může být úplně jiný. Pokud chcete náš výsledek potvrdit, nebo naopak vyvrátit, neváhejte a pište do diskuze pod článkem.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Na něco vůbec nemyslíte.... (Anonym, 03.11.2013 14:06) Reagovat

    V prvních 8 kolech jste úplně zapomněli zmínit Thora, jako kdyby vůbec neexistoval, a co ti padouši, jak kdyby jich Marvel měl málo -Loki, Hitlr (Capitain Amerika) i Iron Man má v každém díle nějakého protivníka a stejně tomu je i u Spidermana. A u toho 8. kola-jak kdyby Stark neměl vůbec žádné charisma. Možná to vypadá, že u mě vyhrává Marvel, teda asi ano, ale mám ráda i DC. Jen chci podotknout, že jste zapomněly na spoustu faktů! T.S.

  • TEĎ (Tommrix, 07.04.2016 21:17) Reagovat

    Chápu, že tenhle článek z roku 2011 je starší takže dnes je to jinak, protože považte. Na filmové scéně teď dle mého názoru drtí Marvel DC jak to jde. Mě u DC vadí ta ,,dalekosáhlost filmů´´. Vždyť Batman a Superman mají tak hrozně staré filmy, že se na ten rok rači nebudu dívat. V tuhle chvíli vede Marvel podle mě na stránce efektů atd. u filmů na celé čáře. Bohužel (pro mě, jak vám určitě došlo já jsem s Marvelem a žádným DC) u komiksů je to dle mého průzkumu naopak, protože Evropa bere hlavně filmy a komiksy nikde, kdežto amíci jsou samí komiks, ale od DC. Co se týče toho testu, tak je docela pravdivý, ale s těmi týmy moc nesouhlasím a přiznej me si to (PARDON DC) Superman, je tak hrozně do očí bijící dobrá, bezelstná a úžasná postava že na něj nemá ani Kapitán Amerika (pro natvrdlé NEMÁM rád Supermana, takže to byla ironie). Závěrem chci říct že jsem na DC negativní, ale někomu se může líbit to a jinému ono a srovnat se to nedá, protože postavte ke srovnání nestranného člověka a ten nebude mít páru o co jde, a jakmile by viděl nějaké filmy/ četl komiksy atd. už si začne dělat vlastní obrázek. Na úplný konec si jen představte tu vtipnou situaci jak se nakonec Marvel a DC domluví na filmu, a pk se místo hrdinů mlátí herci latexem protože se nemůžou dohodnout na tom kdo umře a vyhraje :) :) :).

  • Chyba (Kokos, 11.07.2017 09:12) Reagovat

    Chyba. V devadesátých letech byl crossover Marvel vs. DC, který vyšel ve čtyřech sešitech. Vyhrál Marvel. Podívejte se na Komiksove bubliny, Lenny tam o tom hezky mluvil.

  • BLBOST (radek, 01.08.2017 10:16) Reagovat

    To je ale úplná blbost, tohle musel vymyslet fanoušek dc, vždyť to mají stejný, mělo to být 7:7

  • ZASTAVIT PODVODNÍKY:ÚVĚR JE K DISPOZICI, A VÁŽNÉ (Riga Graziella, 10.08.2017 14:13) Reagovat




    Těžit z našich odborných znalostí je rychlé a jednoduché jsem
    zvláštní a jen jsem místo sebe k dispozici, aby vám si navzájem pomáhají, aby vaše různé překážky-finanční, které se liší od 50.000 KČ do 50000000 KČ za 2% úrok v závislosti na aplikaci .Takže, pro všechny ty, kteří potřebují peníze neexistují, prosím, kontaktujte mě, jsem vám k dispozici pro všechny vaše problémy finančník: web.finance@outlook.com

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY