Zemřel Jean-Paul Belmondo

Vydáno: 06.09.2021 16:58 - Václav Limberk | foto: G.E.F.

Ve věku 88 let zemřel populární francouzský herec Jean-Paul Belmondo. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na hercova právního zástupce.
Sophie Marceau, Jean-Paul Belmondo ve filmu Veselé velikonoce / Joyeuses Pâques
© Jupiter Communications
Jean-Paul Belmondo se narodil v roce 1933 ve městě Neuilly-sur-Seine ve Francii. Jeho filmové počátky jsou spjaté s Francouzskou novou vlnou. Proslavil se hlavní rolí ve filmu U konce s dechem, který natočil Jean-Luc Godard. S Godardem pak ještě několikrát spolupracoval, ale neomezoval se jen na to. Do širšího diváckého povědomí se herec přezdívaný Bébel dostal účinkováním v dobrodružných filmech, komediích i kriminálkách, jako jsou CartoucheMuž z RiaMuž z HongkonguBorsalinoMuž z AcapulcaZvířePolicajt nebo rošťákDobrodruhVeselé velikonoceBezva finta a Samotář. V Česku jsme Belmonda většinou slyšeli promlouvat hlasem Jana Třísky nebo Jiřího Krampola. Hlas mu propůjčili i Miroslav Moravec a Ladislav Mrkvička

Belmondo patřil k nejznámějším francouzským hercům druhé poloviny 20. století a k největším ikonám filmového plátna. Je držitelem francouzské ceny César za film Cesta zhýčkaného dítěte. V roce 1998 si znovu zahrál s neméně populárním Alainem Delonem v akční komedii Poloviční šance. Naposledy se objevil ve filmu Muž a jeho pes v roce 2008. O tři roky později si v Cannes převzal Zlatou palmu za celoživotní dílo. Za celoživotní dílo byl oceněn ještě v roce 2016 v Benátkách. Byl dvakrát ženatý a měl čtyři děti, jedna z jeho dcer zemřela v roce 1994 při požáru, žádné z nich se na hereckou dráhu nevydalo.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY