TV tipy: Už teď nám chybí rodinný víkend, během kterého poznáme Johna Lennona a Cyrila s Metodějem

Vydáno: 02.07.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Ačkoli je před námi v nadcházejícím týdnu prodloužený víkend, televizní nabídka je extrémně slabá a sestává z osvědčených repríz. Do našeho výběru se tak dostaly snímky málo známé, nevýrazné a někdy i o něco hůře hodnocené.
Poznej svého muže (sobota 3. 7., Prima, 16.30 - 18.52 / neděle 4. 7., Prima Max, 07. 50 - 10.00 / středa 7. 7., 10.15 - 12.35)

Plakát filmu  / Poznej svého muže
© CSFD
Protektorátní komedie dnes už není moc známá a často se nepřipomíná. Možná je to škoda, protože režisér a scenárista Vladimír Slavínský v ní disponoval jedním z nejlepších námětů na téma záměny osob a mohl se opřít o odlehčenou letní atmosféru, poměrně nadčasový příběh, relativně svižné tempo a mnoho vtipných situací, které jsou vesměs výborně vymyšlené a vypointované. Potěší i skvělý situační humor, s nímž se tu parádně pracuje. Spolehlivé je i obsazení, v němž hrají prim Jaroslav MarvanJan PivecRaoul Schránil nebo Theodor Pištěk. Jediná, která vyvolává rozpaky, je Marta Fričová, která je hodně kritizována za nevýraznost a topornost, docela dost diváků ji ale naopak chválí za jakési ležérní charisma. Samozřejmě, že snímek dost zastaral, ve druhé polovině viditelně ztrácí dech a může působit hodně naivně, tolik to ale nevadí, protože tvůrci žádné vyšší ambice neměli. Zapomenutý počin.

Zajímavost: Snímek se natáčel v Luhačovicích.

Ukázka z filmu Poznej svého muže
2012 (2012) (sobota 3. 7., Nova, 20.20 - 23.20 / středa 7. 7., Nova Cinema, 20.00 - 23.05)

Plakát filmu 2012 / 2012
© Amazon.com
Katastrofický thriller z konce prvního desetiletí nového milénia je u nás hodnocen o něco lépe než v zahraničí, komentáře jsou ale vesměs podobné. Režisér a spoluscenárista Roland Emmerich v něm uchvátí především parádně zrealizovanými apokalyptickými scénami, které jsou propracované do nejmenšího detailu a digitální původ na nich naštěstí není moc znát. Oplývají i potřebnou epičností a apelativností a vysoký rozpočet je na nich hodně vidět. Jen je škoda, že tvůrce lepší péči nevěnoval všemu ostatnímu, protože příběh leckdy nedává smysl a postrádá elementární logiku, emoce vůbec nefungují a pracuje se s nimi velmi špatně a také dialogy působí dost bizarně a nedomyšleně. Výsledek pak kazí i opravdu nepěkná digitální kamera a bezdůvodně přepálená stopáž, která už je v závěru naprosto nesnesitelná. Dojem naopak vylepšuje obsazení, v němž se objeví John CusackAmanda PeetChiwetel EjioforOliver PlattDanny Glover nebo Woody Harrelson. Typický víkendový výplach.

Zajímavost: Film byl inspirován románem 2012: The War for Souls Whitleyho Striebera.

Originální trailer filmu 2012 / 2012
Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (neděle 4. 7., ČT2, 21.25 - 22.50)

Plakát filmu  / Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů
© Facebook tvůrce
Největší problém koprodukčního historického dramatu je ten, že jde o celovečerní verzi seriálu, který má čtyři díly o délce zhruba padesáti minut. Je tak jasné, že režírující Petr Nikolaev tenhle souboj úplně vyhrát nemohl, což je pochopitelně nejvíc vidět na samotném příběhu. Ten sice dává smysl a moc nelogičností se v něm neobjevuje, je ale znát, že se musel hodně krátit, některé časové skoky jsou extrémní a motivace postav není úplně zřejmá. Navíc vše místy vypadá jako hraný dokument, což také není úplně šťastné. Naštěstí ale funguje snaha o dobovou atmosféru a s trochou tolerance i kostýmy a komornější výprava. Titulní role ztvárnili ucházející Roman Zach a Ondřej Novák, kterým sekundovali a leckdy je i předčili Milan BahúlJosef Abrhám nebo Marian Roden. Rozpačitý pokus o pohled do zdejší dávné historie.

Zajímavost: Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu věrozvěstů na území dnešní Moravy.

Oficiální trailer filmu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů
Král Drozdí brada (pondělí 5. 7., Nova, 08.20 - 10.15)

Plakát filmu  / Král Drozdí brada
© Terryhoponozky
Normalizační pohádka z první poloviny osmdesátých let se sice v tuzemských televizích do programů zařazuje, nikdy to ale není v atraktivní čas. Dáno je to jednoznačně tím, že vznikla v československo-západoněmecké produkci a je na ní znát jiný přístup. Režírující Miloslav Luther v ní vycházel z předlohy Jacoba Wilhelma Grimmových a díky produkující německé straně se jí držel věrněji a více. To tedy znamená, že příběh je ponurejší a temnější, atmosféra depresivnější a výprava působí realističtěji. Pohádkové atributy tu ale jinak nechybí, protože divák se dočká tradičního mravního ponaučení a jasně rozloženého příběhu, jehož jakési budovatelské vyznění je nutné brát jako úlitbu tehdejšímu režimu. V hlavních rolích se objeví Lukáš Vaculík a Adriana Tarábková, mezi nimiž funguje potřebná chemie, těm pak sekundují třeba Maria SchellMarián Labuda nebo Bronislav Poloczek. Tak trochu jiná pohádka.

Zajímavost: Německá verze filmu je o čtyři minuty kratší než ta slovenská.

Ukázka z filmu není dostupná.

Smoke (Smoke) (pondělí 5. 7., ČT2, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu Smoke / Smoke
© Facebook tvůrce
Povídkové komediální drama z poloviny devadesátých let je tím nejlepším příkladem nenápadného amerického nezávislého filmu. Režírující duo Wayne Wang a Paul Auster se v něm soustředilo hlavně na realističnost, která je znát z každého záběru, protože v jednotlivých příbězích se zdánlivě nic neděje a tím pádem působí "jako ze života". Nechybí ani hodně specifická melancholická a posmutnělá atmosféra, kterou skvěle prostupují emoce a pocity všech postav, s nimiž se tu pracuje hodně citlivě. Je jasné, že prim tu hrají dialogy, které jsou výtečně napsané, vypointované a je potřeba je plně sledovat, protože každé slovo je důležité. Podobně propojené jsou i jednotlivé příběhy, které jsou zdánlivě samostatné, v závěru se ale nenuceně a přirozeně propojí. Celkový dojem umocňuje i perfektní obsazení, v němž se mimo jiné objeví Harvey KeitelGiancarlo EspositoJared HarrisWilliam HurtAshley Judd nebo Harold Perrineau Jr.. Možná trochu náročnější, ale povedený kousek a v nastalé bídě možná i tip týdne.  

Zajímavost: Snímek získal Zvláštní cenu poroty na MFF v Berlíně.

Oficiální trailer filmu Smoke / Smoke
Goofy ve filmu (An Extremely Goofy Movie) (úterý 6. 7., Nova, 05.45 - 07.10)

Plakát filmu Goofy ve filmu / An Extremely Goofy Movie
© Disney Movies
Miléniový rodinný animák je u nás zcela neznámý a hodnocený jen průměrně, za hranicemi je tomu ale naopak. Režírující Douglas McCarthy v něm toho moc neřešil a natočil naprosto obyčejnou disneyovku, která byla tehdy v módě a šla rovnou na video. To tedy znamená, že příběh má k originalitě hodně daleko a soustředí se na dětského diváka, a to i humorem, který je značně infantilní. Tempo je potřebně svižné, stopáž naprosto střídmá, takže je v ní čas jen na to nejpodstatnější a animace je poctivě ruční, a i když jsou na ní znát nedokonalosti a nižší rozpočet, i dnes potěší svou přímočarostí. Někoho nejspíš zamrzí, že tu takřka úplně absentují písně, které navíc nejsou moc chytlavé a zapamatovatelné, což se dá vlastně říct i o postavách, které jsou nevýrazné a mnohdy ne úplně sympatické. Jako časný budíček pro děti o sváteční den ale snímek poslouží dobře, rodiče si navíc mohou přispat.

Zajímavost: V USA vyšel snímek 29. února 2000.

Originální trailer filmu Goofy ve filmu / An Extremely Goofy Movie
Sůl nad zlato (úterý 6. 7., Nova, 09.05 - 10.50)

Plakát filmu  / Sůl nad zlato
© Terryhoponozky
Další normalizační pohádka z první poloviny osmdesátých let z česko-západoněmecké produkce se na program televizí moc nezařazuje, a když už, tak opět v silně neatraktivním čase. Důvody jsou podobné jako u výše zmíněné. Režírující Martin Hollý v ní vychází z klasické pohádky Boženy Němcové, kterou ale uzpůsobuje spíše německému publiku, což znamená, že výsledek vypadá jako solidní fantasy s prvky dramatu. Očekávat tedy divák může temnější atmosféru, ponurou výpravu, depresivnější ladění a opět jakousi snahu o realističnost. Vše umocňuje jako vždy výborná hudba Karla Svobody a tentokrát i nádherná kamera. Hlavní roli si zahrála vynikající Libuše Šafránková, jejímiž partnery a partnerkami byli Karol MachataJozef KronerZuzana KocúrikováJuraj Kukura nebo Ladislav Chudík. To, že tu zcela chybí humor a nějaký ten vtip, asi nikoho nepřekvapí. Netradiční zpracování klasického příběhu. 

Zajímavost: Německý název pohádky je Der Salzprinz, což se dá přeložit jako solný princ.

Ukázka z filmu Sůl nad zlato
John Lennon: Gimme Some Truth (Gimme Some Truth: The Making of John Lennon’s Imagine Album) (středa 7. 7., ČT art, 20.15 - 21.20)

Plakát filmu John Lennon: Gimme Some Truth / Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine Album
© IMDb
Málo známý britský hudební dokument zpětně nahlíží na nahrávání slavného alba Imagine Johna Lennona. Jelikož snímek vznikl na přelomu devadesátých let a milénia, je časový odstup hodně znát a na rozdíl od několika podobných počinů, které o tvorbě alba vznikly, je natočen naprosto konvenčně. Režírující Andrew Solt do výsledné podoby moc nevstupuje a jen umně skládá za sebe archivní záběry, kde nechává mluvit hlavní hvězdu a zaujme především různými detaily, které rozhodly o tom, že některé skladby nakonec zní zcela jinak, než byly původně zamýšleny. Vzhledem k tomu, že jednou z producentek je i Yoko Ono, objevuje se právě ona dost často a její ego někdy zastiňuje úplně všechno, což může leckomu vadit a jen potvrdit různé domněnky. Jenom škoda, že to celé není o kousek delší, protože některé věci musí být tím pádem viditelně zkráceny, nebo vynechány. Dokument pro milovníky hudby.

Zajímavost: Snímek získal ocenění Grammy. 

Ukázka z filmu John Lennon: Gimme Some Truth / Gimme Some Truth: The Making of John Lennon’s Imagine Album
Už teď mi chybíš (Miss You Already) (středa 7. 7., ČT art, 21.50 - 23.40)

Český plakát filmu Už teď mi chybíš / Miss You Already
© Facebook tvůrce
Šest let staré komediální drama je určeno především ženám, ale ani muži u něj nebudou vysloveně trpět. Režírující Catherine Hardwicke v něm dostala k dispozici silné téma, které se jí ale naštěstí podařilo zpracovat vkusně a neprvoplánově. Celou dobu tedy emoce drží na uzdě a nikdy nepovolí, tím pádem se nikdy neuchýlí k lacinému sentimentu nebo dojímání, což je jedině dobře. Poměrně se jí daří vše zlehčovat cynickým a někdy i černým humorem, trochu potíž je v tom, že hrdinka, které jde o život, není úplně sympatická a její chování není úplně nejlepší. To ale do značné míry kompenzují posmutnělá atmosféra a výborné obsazení, jemuž dominují Drew Barrymore a Toni Collette, kterým skvěle sekundují například Dominic CooperPaddy Considine nebo Jacqueline Bisset. Nebýt zbytečně rozvláčného a pomalého začátku a trochu přetažené stopáže, byl by dojem asi ještě o něco lepší. Tip, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Collette si kvůli roli oholila hlavu.

Oficiální český trailer filmu Už teď mi chybíš / Miss You Already
Rodinný víkend (Family Weekend) (čtvrtek 8. 7., Paramount Network, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu Rodinný víkend / Family Weekend
© IMDb
Skoro dekádu staré komediální drama je v tuzemských končinách zcela neznámé a hodnoceno jen průměrně, v zahraničí je to ale o něčem úplně jiném. Režírující Benjamin Epps v něm dostal k dispozici sice epizodický, ale docela zajímavý a originální příběh, s nímž bude hodně diváků souznět, neboť každý má svým způsobem "divnou" rodinu. A i když jdou tvůrci někdy do extrémů, určitou realističnost si uchovávají, což je příjemné a poměrně vtipné. Nechybí ani svižné tempo, střídmá stopáž a velmi pohodová atmosféra, z níž je znát celkový nadhled. Nejpřekvapivější pak zůstává obsazení, v němž se objeví vesměs neznámé tváře, mezi nimiž poznáte snad jen Matthewa Modina a Shirley Jones, to ale nic nemění na tom, že všichni do jednoho jsou naprosto skvělí a vzhledem k menší povědomosti působí až autenticky. Jen je důležité se nenechat odradit úvodem, který je rozpačitý a místy i trapný. Jeden neznámý počin.

Zajímavost: Olesya Rulin byla v době natáčení o osm let starší než její postava, které je šestnáct.

Oficiální trailer filmu Rodinný víkend / Family Weekend


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY