Sledujte filmserver.cz také na Facebooku!
Přihlásit Přihlásit přes Facebook | Registrovat
TV tipy: 2. 7. 2021 - 8. 7. 2021

TV tipy: Už teď nám chybí rodinný víkend, během kterého poznáme Johna Lennona a Cyrila s Metodějem

Vydáno: 02.07.2021 07:30 v sekci Radar | TV tipy - Vratislav Šálek | foto: Wallpaper Abyss - Alpha Coders

Ačkoli je před námi v nadcházejícím týdnu prodloužený víkend, televizní nabídka je extrémně slabá a sestává z osvědčených repríz. Do našeho výběru se tak dostaly snímky málo známé, nevýrazné a někdy i o něco hůře hodnocené.

SDÍLET:     Sdílet na Facebook Sdílet na Twitter Odeslat mailem    
Poznej svého muže (sobota 3. 7., Prima, 16.30 - 18.52 / neděle 4. 7., Prima Max, 07. 50 - 10.00 / středa 7. 7., 10.15 - 12.35)

Plakát filmu  / Poznej svého muže
© CSFD
Protektorátní komedie dnes už není moc známá a často se nepřipomíná. Možná je to škoda, protože režisér a scenárista Vladimír Slavínský v ní disponoval jedním z nejlepších námětů na téma záměny osob a mohl se opřít o odlehčenou letní atmosféru, poměrně nadčasový příběh, relativně svižné tempo a mnoho vtipných situací, které jsou vesměs výborně vymyšlené a vypointované. Potěší i skvělý situační humor, s nímž se tu parádně pracuje. Spolehlivé je i obsazení, v němž hrají prim Jaroslav MarvanJan PivecRaoul Schránil nebo Theodor Pištěk. Jediná, která vyvolává rozpaky, je Marta Fričová, která je hodně kritizována za nevýraznost a topornost, docela dost diváků ji ale naopak chválí za jakési ležérní charisma. Samozřejmě, že snímek dost zastaral, ve druhé polovině viditelně ztrácí dech a může působit hodně naivně, tolik to ale nevadí, protože tvůrci žádné vyšší ambice neměli. Zapomenutý počin.

Zajímavost: Snímek se natáčel v Luhačovicích.

Ukázka z filmu Poznej svého muže
2012 (2012) (sobota 3. 7., Nova, 20.20 - 23.20 / středa 7. 7., Nova Cinema, 20.00 - 23.05)

Plakát filmu 2012 / 2012
© Amazon.com
Katastrofický thriller z konce prvního desetiletí nového milénia je u nás hodnocen o něco lépe než v zahraničí, komentáře jsou ale vesměs podobné. Režisér a spoluscenárista Roland Emmerich v něm uchvátí především parádně zrealizovanými apokalyptickými scénami, které jsou propracované do nejmenšího detailu a digitální původ na nich naštěstí není moc znát. Oplývají i potřebnou epičností a apelativností a vysoký rozpočet je na nich hodně vidět. Jen je škoda, že tvůrce lepší péči nevěnoval všemu ostatnímu, protože příběh leckdy nedává smysl a postrádá elementární logiku, emoce vůbec nefungují a pracuje se s nimi velmi špatně a také dialogy působí dost bizarně a nedomyšleně. Výsledek pak kazí i opravdu nepěkná digitální kamera a bezdůvodně přepálená stopáž, která už je v závěru naprosto nesnesitelná. Dojem naopak vylepšuje obsazení, v němž se objeví John CusackAmanda PeetChiwetel EjioforOliver PlattDanny Glover nebo Woody Harrelson. Typický víkendový výplach.

Zajímavost: Film byl inspirován románem 2012: The War for Souls Whitleyho Striebera.

Originální trailer filmu 2012 / 2012
Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (neděle 4. 7., ČT2, 21.25 - 22.50)

Plakát filmu  / Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů
© Facebook tvůrce
Největší problém koprodukčního historického dramatu je ten, že jde o celovečerní verzi seriálu, který má čtyři díly o délce zhruba padesáti minut. Je tak jasné, že režírující Petr Nikolaev tenhle souboj úplně vyhrát nemohl, což je pochopitelně nejvíc vidět na samotném příběhu. Ten sice dává smysl a moc nelogičností se v něm neobjevuje, je ale znát, že se musel hodně krátit, některé časové skoky jsou extrémní a motivace postav není úplně zřejmá. Navíc vše místy vypadá jako hraný dokument, což také není úplně šťastné. Naštěstí ale funguje snaha o dobovou atmosféru a s trochou tolerance i kostýmy a komornější výprava. Titulní role ztvárnili ucházející Roman Zach a Ondřej Novák, kterým sekundovali a leckdy je i předčili Milan BahúlJosef Abrhám nebo Marian Roden. Rozpačitý pokus o pohled do zdejší dávné historie.

Zajímavost: Film byl natočen k výročí 1150 let od příchodu věrozvěstů na území dnešní Moravy.

Oficiální trailer filmu Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů
Král Drozdí brada (pondělí 5. 7., Nova, 08.20 - 10.15)

Plakát filmu  / Král Drozdí brada
© Terryhoponozky
Normalizační pohádka z první poloviny osmdesátých let se sice v tuzemských televizích do programů zařazuje, nikdy to ale není v atraktivní čas. Dáno je to jednoznačně tím, že vznikla v československo-západoněmecké produkci a je na ní znát jiný přístup. Režírující Miloslav Luther v ní vycházel z předlohy Jacoba Wilhelma Grimmových a díky produkující německé straně se jí držel věrněji a více. To tedy znamená, že příběh je ponurejší a temnější, atmosféra depresivnější a výprava působí realističtěji. Pohádkové atributy tu ale jinak nechybí, protože divák se dočká tradičního mravního ponaučení a jasně rozloženého příběhu, jehož jakési budovatelské vyznění je nutné brát jako úlitbu tehdejšímu režimu. V hlavních rolích se objeví Lukáš Vaculík a Adriana Tarábková, mezi nimiž funguje potřebná chemie, těm pak sekundují třeba Maria SchellMarián Labuda nebo Bronislav Poloczek. Tak trochu jiná pohádka.

Zajímavost: Německá verze filmu je o čtyři minuty kratší než ta slovenská.

Ukázka z filmu není dostupná.

Smoke (Smoke) (pondělí 5. 7., ČT2, 21.55 - 23.45)

Plakát filmu Smoke / Smoke
© Facebook tvůrce
Povídkové komediální drama z poloviny devadesátých let je tím nejlepším příkladem nenápadného amerického nezávislého filmu. Režírující duo Wayne Wang a Paul Auster se v něm soustředilo hlavně na realističnost, která je znát z každého záběru, protože v jednotlivých příbězích se zdánlivě nic neděje a tím pádem působí "jako ze života". Nechybí ani hodně specifická melancholická a posmutnělá atmosféra, kterou skvěle prostupují emoce a pocity všech postav, s nimiž se tu pracuje hodně citlivě. Je jasné, že prim tu hrají dialogy, které jsou výtečně napsané, vypointované a je potřeba je plně sledovat, protože každé slovo je důležité. Podobně propojené jsou i jednotlivé příběhy, které jsou zdánlivě samostatné, v závěru se ale nenuceně a přirozeně propojí. Celkový dojem umocňuje i perfektní obsazení, v němž se mimo jiné objeví Harvey KeitelGiancarlo EspositoJared HarrisWilliam HurtAshley Judd nebo Harold Perrineau Jr.. Možná trochu náročnější, ale povedený kousek a v nastalé bídě možná i tip týdne.  

Zajímavost: Snímek získal Zvláštní cenu poroty na MFF v Berlíně.

Oficiální trailer filmu Smoke / Smoke
Goofy ve filmu (An Extremely Goofy Movie) (úterý 6. 7., Nova, 05.45 - 07.10)

Plakát filmu Goofy ve filmu / An Extremely Goofy Movie
© Disney Movies
Miléniový rodinný animák je u nás zcela neznámý a hodnocený jen průměrně, za hranicemi je tomu ale naopak. Režírující Douglas McCarthy v něm toho moc neřešil a natočil naprosto obyčejnou disneyovku, která byla tehdy v módě a šla rovnou na video. To tedy znamená, že příběh má k originalitě hodně daleko a soustředí se na dětského diváka, a to i humorem, který je značně infantilní. Tempo je potřebně svižné, stopáž naprosto střídmá, takže je v ní čas jen na to nejpodstatnější a animace je poctivě ruční, a i když jsou na ní znát nedokonalosti a nižší rozpočet, i dnes potěší svou přímočarostí. Někoho nejspíš zamrzí, že tu takřka úplně absentují písně, které navíc nejsou moc chytlavé a zapamatovatelné, což se dá vlastně říct i o postavách, které jsou nevýrazné a mnohdy ne úplně sympatické. Jako časný budíček pro děti o sváteční den ale snímek poslouží dobře, rodiče si navíc mohou přispat.

Zajímavost: V USA vyšel snímek 29. února 2000.

Originální trailer filmu Goofy ve filmu / An Extremely Goofy Movie
Sůl nad zlato (úterý 6. 7., Nova, 09.05 - 10.50)

Plakát filmu  / Sůl nad zlato
© Terryhoponozky
Další normalizační pohádka z první poloviny osmdesátých let z česko-západoněmecké produkce se na program televizí moc nezařazuje, a když už, tak opět v silně neatraktivním čase. Důvody jsou podobné jako u výše zmíněné. Režírující Martin Hollý v ní vychází z klasické pohádky Boženy Němcové, kterou ale uzpůsobuje spíše německému publiku, což znamená, že výsledek vypadá jako solidní fantasy s prvky dramatu. Očekávat tedy divák může temnější atmosféru, ponurou výpravu, depresivnější ladění a opět jakousi snahu o realističnost. Vše umocňuje jako vždy výborná hudba Karla Svobody a tentokrát i nádherná kamera. Hlavní roli si zahrála vynikající Libuše Šafránková, jejímiž partnery a partnerkami byli Karol MachataJozef KronerZuzana KocúrikováJuraj Kukura nebo Ladislav Chudík. To, že tu zcela chybí humor a nějaký ten vtip, asi nikoho nepřekvapí. Netradiční zpracování klasického příběhu. 

Zajímavost: Německý název pohádky je Der Salzprinz, což se dá přeložit jako solný princ.

Ukázka z filmu Sůl nad zlato
John Lennon: Gimme Some Truth (Gimme Some Truth: The Making of John Lennon’s Imagine Album) (středa 7. 7., ČT art, 20.15 - 21.20)

Plakát filmu John Lennon: Gimme Some Truth / Gimme Some Truth: The Making of John Lennon's Imagine Album
© IMDb
Málo známý britský hudební dokument zpětně nahlíží na nahrávání slavného alba Imagine Johna Lennona. Jelikož snímek vznikl na přelomu devadesátých let a milénia, je časový odstup hodně znát a na rozdíl od několika podobných počinů, které o tvorbě alba vznikly, je natočen naprosto konvenčně. Režírující Andrew Solt do výsledné podoby moc nevstupuje a jen umně skládá za sebe archivní záběry, kde nechává mluvit hlavní hvězdu a zaujme především různými detaily, které rozhodly o tom, že některé skladby nakonec zní zcela jinak, než byly původně zamýšleny. Vzhledem k tomu, že jednou z producentek je i Yoko Ono, objevuje se právě ona dost často a její ego někdy zastiňuje úplně všechno, což může leckomu vadit a jen potvrdit různé domněnky. Jenom škoda, že to celé není o kousek delší, protože některé věci musí být tím pádem viditelně zkráceny, nebo vynechány. Dokument pro milovníky hudby.

Zajímavost: Snímek získal ocenění Grammy. 

Ukázka z filmu John Lennon: Gimme Some Truth / Gimme Some Truth: The Making of John Lennon’s Imagine Album
Už teď mi chybíš (Miss You Already) (středa 7. 7., ČT art, 21.50 - 23.40)

Český plakát filmu Už teď mi chybíš / Miss You Already
© Facebook tvůrce
Šest let staré komediální drama je určeno především ženám, ale ani muži u něj nebudou vysloveně trpět. Režírující Catherine Hardwicke v něm dostala k dispozici silné téma, které se jí ale naštěstí podařilo zpracovat vkusně a neprvoplánově. Celou dobu tedy emoce drží na uzdě a nikdy nepovolí, tím pádem se nikdy neuchýlí k lacinému sentimentu nebo dojímání, což je jedině dobře. Poměrně se jí daří vše zlehčovat cynickým a někdy i černým humorem, trochu potíž je v tom, že hrdinka, které jde o život, není úplně sympatická a její chování není úplně nejlepší. To ale do značné míry kompenzují posmutnělá atmosféra a výborné obsazení, jemuž dominují Drew Barrymore a Toni Collette, kterým skvěle sekundují například Dominic CooperPaddy Considine nebo Jacqueline Bisset. Nebýt zbytečně rozvláčného a pomalého začátku a trochu přetažené stopáže, byl by dojem asi ještě o něco lepší. Tip, o němž se více dozvíte z naší recenze

Zajímavost: Collette si kvůli roli oholila hlavu.

Oficiální český trailer filmu Už teď mi chybíš / Miss You Already
Rodinný víkend (Family Weekend) (čtvrtek 8. 7., Paramount Network, 20.00 - 22.10)

Plakát filmu Rodinný víkend / Family Weekend
© IMDb
Skoro dekádu staré komediální drama je v tuzemských končinách zcela neznámé a hodnoceno jen průměrně, v zahraničí je to ale o něčem úplně jiném. Režírující Benjamin Epps v něm dostal k dispozici sice epizodický, ale docela zajímavý a originální příběh, s nímž bude hodně diváků souznět, neboť každý má svým způsobem "divnou" rodinu. A i když jdou tvůrci někdy do extrémů, určitou realističnost si uchovávají, což je příjemné a poměrně vtipné. Nechybí ani svižné tempo, střídmá stopáž a velmi pohodová atmosféra, z níž je znát celkový nadhled. Nejpřekvapivější pak zůstává obsazení, v němž se objeví vesměs neznámé tváře, mezi nimiž poznáte snad jen Matthewa Modina a Shirley Jones, to ale nic nemění na tom, že všichni do jednoho jsou naprosto skvělí a vzhledem k menší povědomosti působí až autenticky. Jen je důležité se nenechat odradit úvodem, který je rozpačitý a místy i trapný. Jeden neznámý počin.

Zajímavost: Olesya Rulin byla v době natáčení o osm let starší než její postava, které je šestnáct.

Oficiální trailer filmu Rodinný víkend / Family Weekend

NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán. Přihlášeným se tato otázka nezobrazuje.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Top 20 ČR: 16. týden
Top 20 ČR: Čínský animák a Brouček vedou Čínský animák Jak zachránit draka převálcoval konkurenci včetně nové české komedie Prázdniny s Broučkem o jedné obyčejné rodince, která si vyjede na dovolenou starým karavanem po dědovi. čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Top 20 ČR
0
Box office: 16. víkend
Box office: Občanská válka je znovu první Dystopický thriller Občanská válka je novým indie hitem společnosti A24, který oslovil řadového amerického diváka. Nestačily na něj ani novinka Guye Ritchieho nebo horor Abigail. čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 07:30 v sekci Komentáře | Box office
0
Občanská válka 6/10
Recenze: Sugestivní akční road movie Občanská válka je až překvapivě apolitická Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států. čtěte zde
Vydáno: 21.04.2024 10:30 v sekci Recenze | Premiéry
0
TV tipy: 19. 4. 2024 - 25. 4. 2024
TV tipy: Kdo klepe na dveře krále Staten Islandu Televizní nabídka končícího dubna je poměrně skromná, nicméně nabídne hned několik atraktivních premiér. Z nedávných počinů zaujme psychologické drama Střípky, uveden ale bude i malinko zapomenutý debut Martina Scorseseho.... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 07:30 v sekci Radar | TV tipy
0
Kinopremiéry: 16. týden
Kinopremiéry: Abigail s Dalím přežili občanskou válku a vyrážejí na dovolenou s Broučkem Ačkoli v tomto týdnu obohatí nabídky kin hned desítka filmů, jednoznačný hit mezi ní zcela chybí. Asi největší komerční potenciál skrývá česká komedie Dovolená s Broučkem, startuje ovšem i novinka Alexe Garlanda Občanská... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 07:30 v sekci Radar | Kinopremiéry
0
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- TV tipy: Klan Gucci prožil smrtící ticho, v němž se zabýval děsivým dědictvím (12.04.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Zatracený Dalibor prožil šok na návštěvě (01.03.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Sam Mendes a The Beatles (21.02.2024 09:30 v Novinky | Zprávy)
- TV tipy: Dva Jakeové odhalují zhoubné zlo v Moulin Rouge (16.02.2024 07:30 v Radar | TV tipy)
- Recenze: Český fantasy horor Krvavý Johann je laciným brakem od fanoušků žánru (13.01.2024 10:30 v Recenze | Premiéry)
- Kinopremiéry: Zdá se mi, že s tebou nikdy, krvavý Johanne (10.01.2024 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Portrét: Nicolas Cage - Nesnesitelná tíha obrovského talentu (07.01.2024 10:30 v Články | Publicistika)
- TV tipy: Vikingové cvičí draka, prochází uličkou přízraků a objasňují smrt na Nilu (29.12.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Aquaman absolvuje kurz létání pro začátečníky (20.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Kinopremiéry: Wonka hledá cestu pustým lesem a lítá v lásce nebeské (13.12.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- Téma: Nejlepší americké filmy 80. let (26.11.2023 10:30 v Články | Žebříčky)
- TV tipy: Sebevražedný oddíl vypráví pravdivý příběh Neda Kellyho a jeho bandy (10.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Marvels objevují umění jíst a milovat a přemýšlí jak přežít svého muže (08.11.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Smolný den pro Jana Žižku (03.11.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Muž na laně a skřítek si připíjí na zvrácenost strachu (20.10.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- Kinopremiéry: Zabijáci rozkvetlého měsíce analyzují anatomii pádu, při kterém mohou být také mrtví (18.10.2023 07:30 v Radar | Kinopremiéry)
- TV tipy: Malý Nicky našel místo u moře, kde pohřbil nesnesitelnou tíhu obrovského talentu (29.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)
- TV tipy: Toyen rozehrává velkou hru o humra (22.09.2023 07:30 v Radar | TV tipy)

PREMIÉRA TÝDNE   16/2024

Občanská válka
6/10

Americký film vystavěný na sugestivních obrazech a metafoře názorově rozdělené společnosti vypráví z perspektivy čtyřčlenné skupinky válečných fotografů o občanské válce v alternativní verzi Spojených států.

AKTUÁLNĚ V KINECH

Kompletní seznam kinopremiér naleznete zde.

TV TIPY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ FILMY (poslední týden)

NEJNAVŠTĚVOVANĚJŠÍ OSOBY (poslední týden)

filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
filmserver.cz - o filmech víme vše
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1804-5529
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu