Vzhůru na Gekka, filmoví chamtivci!

Vydáno: 29.09.2010 08:00 - Luboš Kreč | foto: Facebook tvůrce

Béda Filmič sice do kina moc nechodí, ale přesto chce vidět co nejvíc filmů. Chápe, proč někdo říká, že chamtivost je dobrá. Je také chamtivý. A proto půjde, nebo se o to aspoň pokusí, do multiplexu. Na Wall Street 2.
Michael Douglas aka Gordon GekkoUž se známe, jsem ten, co (ne)chodí do kina a šetří na plenky. Jenže teď jsem měl úplně jiný zážitek. Zavolal mi totiž kámoš, co do kina taky nechodí. Ne kvůli lenosti, ale že to má jako životní styl.
Tak on se ptá, jen co mi vysvětlil, proč Bohemka jede, co jako je v kinech, na co bych ho poslal. Na dvojku Wall Street třeba, říkám. Vy, liberálové a levičáci, přece máte jedničku jako povinnost, ne?
On na to, že ani náhodou, že to je blbost. Ta dvojka. Ptám se ho, jak to ví, jestli četl nějaké recenze? Ale odboural mě - nemusí si o tom číst, ví to, je to prý jasné jako facka, jako že Norman Bates musel kupovat novou zástěnu do sprchy.
To mě teda rozesmálo. Vzpomněl jsem si, jak mě před mnoha lety, když jsem byl na stáži v Glasgow, přesvědčoval Jan Čulík, zakladatel Blistů, hodně svérázné webové publicistiky, že přece nemusí chodit na Tmavomodrý svět, aby si o něm udělal obrázek, že on zkrátka ví, že to za moc nestojí, protože mu to řekli lidi, kterým věří.
No, kdyby to bylo takhle, filmoví novináři by byli bozi a polovina filmů by šla rovnou ze studia do trezoru, protože by na ně nikdo nechodil. Napadlo mě. Ale pak jsem si vzpomněl, že je minimálně jeden film, o němž jsem dopředu věděl, že to bude strašná kravina - Avatar.
Stačilo totiž vidět trailer, v němž James Cameron prozradil vše podstatné. Ano, odkryl tak karty a dokázal, že Avatar je obsahově vhodný tak maximálně pro tříminutový klip, aspoň co se týče příběhu. A za tím si stojím, žádných sto procent jako v Cinemě.
A tohle všechno mi blesklo hlavou, když mě kámoš lámal, ať Wall Street 2 šoupnu do šuplíku, ať se na to netěším. Že to bude blbost. Ale víte co? Já vám nějak nemohl, i když jsem chtěl, na to zapomenout. Jsem totiž taky chamtivý, hltám filmy, klidně bych proseděl víkend u televize, kdybych neměl děcko. Už jen proto Gekka nenechám ve štychu. A nejen proto...
Byť Oliver Stone už dlouho nenatočil nic, co by dávalo hlavu a patu, byť i z traileru přímo srší poplatnost a zoufalý nedostatek odvahy udělat pořádnou sondu do kořenů krize, tenhle film má takový rodokmen a už před lety ukázal něco, čehož následky jsme dohlédli až předloni, že je nutnost ho vidět. Aspoň lenoch jako Béda Filmič na něj vyrazí. A vezme to rovnou přes multiplex.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • me se to libilo (Lucik, 29.09.2010 11:27) Reagovat

    Film jsem videla vcera v predpremiere a byl pekny. Presne to, co jsem cekala. Sice Stone nezklamal, neni to 100% dle pravdy, je to krizi inspirovano, ale je to hodne realisticky. Dopadlo to, jak jsem chtela :) Ale kdyby to dopadlo jinak (nebudu spoilerovat, poznate), filmu by to prospelo vic... proste Stone uz par let neni Stone. Ale presto je to jeden z jeho lepsich filmu... btw, u sceny ze Svycarska schvalne kdo presne poznate, va jake ulici se to natacelo :DDDD

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY