Kinopremiéry: První kráva Cruella, Godzilla a Kong se ocitají na tichém místě

Vydáno: 09.06.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Impawards

S postupným rozvolňováním se nafukují i programy kin a tento týden startuje hned dvanáct novinek. Největší divácký potenciál mají pokračování thrilleru Tiché místo, disneyovský origin Cruella a souboj monster Godzilla vs. Kong.
Tiché místo: Část II (A Quiet Place Part II) (CinemArt)

Český plakát filmu Tiché místo: Část II / A Quiet Place Part II
© CinemArt
Konečně se do kin dostává pokračování úspěšného thrilleru, který v době hlasitých a velkolepých blockbusterů šokoval svou komorností a prací s tichem. Režisér a scenárista John Krasinski musí tentokráte pracovat s trochu jiným konceptem, dle zahraničních ohlasů se ovšem zdá, že se mu to i v tomto případě podařilo a máme co dělat s důstojným a povedeným sequelem. V hlavní roli se vrací autorova manželka Emily Blunt, k níž se nově přidávají Cillian Murphy nebo Djimon Hounsou. Jasná premiéra týdne.

Synopse: Abbottovi svůj střet s vetřelci, kteří začali ovládat naši planetu, přežili i díky tomu, že se kvůli nejstarší dceři naučili komunikovat znakovou řečí. Jenže ani to jim nakonec nepomohlo, protože otec Lee (John Krasinski) střert nepřežil a matka Evelyn (Emily Blunt) zůstala se třemi dětmi úplně sama. Jelikož je jí jasné, že zachránit se můžou jen s pomocí dalších přeživších, opouštějí svou farmu a vydávají se na extrémně nebezpečnou pouť, na jejímž konci jim snad někdo pomůže. Během putování si však uvědomí, že podobné nebezpečí jako od vetřelců může hrozit i od jejich vlastních lidí, k nimž se upínali.

Zajímavost: Krasinski původně pokračování vůbec točit ani psát nechtěl, nakonec ho ale krom pozitivních reakcí publika přesvědčila manželka.

Oficiální český trailer filmu Tiché místo: Část II / A Quiet Place Part II
Cruella (Cruella) (Falcon)

Český plakát filmu Cruella / Cruella
© Falcon
Kriminální komedie je originem záporné postavy ze slavného filmu 101 dalmatinů. I když se zdá, že půjde o další zbytečnou disneyovku, která chce hlavně vydělat peníze, opak je pravdou, protože recenze a ohlasy jsou poměrně pochvalné. Nejvíc se vyzdvihují zajímavý příběh, krásné kostýmy a lehce temná atmosféra. Režie se ujal Craig Gillespie, který do hlavní role obsadil prý výtečnou Emmu Stone. Vedle ní se pak objeví ještě třeba Emma Thompson nebo Mark Strong. Zdá se tedy, že v tomto případě by se mohla pobavit celá rodina.

Synopse: Mladá, chytrá a kreativní podvodnice Estella (Emma Stone) je odhodlaná prosadit se ve světě módy. Spřátelí se s dvojicí mladých zlodějů, kteří oceňují její zálibu v rošťárnách. Jednoho dne se jí podaří vzbudit pozornost módní legendy baronky von Hellman (Emma Thompson). Jejich vztah však uvádí do pohybu souhrn událostí a odhalení. Estella se rozhodne přijmout svou temnou stránku a stává se drsnou, módní a pomstychtivou Cruellou.

Zajímavost: Poté, co si Stone v roce 2019 zlomila na jednom koncertě rameno, bylo natáčení odloženo.

Oficiální český trailer filmu Cruella / Cruella
Godzilla vs. Kong (Godzilla vs. Kong) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Godzilla vs. Kong / Godzilla vs. Kong
© Vertical Entertainment
Sci-fi thriller, který láká na velkolepý souboj dvou legendárních monster, sice není hodnocený nějak nadšeně, po covidové pauze ale ve větším počtu otevíral kina a vydělal hodně slušné peníze. Jestli to svědčí o kvalitách filmu, nebo o hladu po velkém plátně, se asi nikdy nedozvíme, režírujícímu Adamu Wingardovi to ale může být srdečně jedno, protože svou misi splnil. Je mu tedy vytýkáno, že lidské postavy jsou zhola zbytečné a dialogy nudné, s tím ale také asi diváci počítají. Jen doplňme, že v hlavních rolích se objeví Alexander SkarsgårdRebecca HallBrian Tyree Henry nebo Millie Bobby Brown. Těžkotonážní premiéra.

Synopse: Kong a jeho ochránci podnikají nebezpečnou cestu, aby našli svůj skutečný domov. Spolu s nimi putuje osiřelá dívka, k níž si Kong vytvořil silné a jedinečné pouto. Neočekávaně se připletli do cesty rozzuřené Godzille, která postupně ničí celou planetu. Epický střet mezi dvěma titány je tak nevyhnutelný.

Oficiální český trailer filmu Godzilla vs. Kong / Godzilla vs. Kong
První kráva (First Cow) (Aerofilms)

Český plakát filmu První kráva / First Cow
© Aerofilms
Nenápadné drama, které názvem evokuje ledasco, jen asi ne to, co opravdu je, je hodně chválené a u náročného publika se setkává s pozitivními ohlasy. Režisérka a spoluscenáristka Kelly Reichardt prý natočila jemný, něžný a velmi křehký antiwestern se specifickou atmosférou, který sice vyžaduje diváckou spolupráci, odvděčí se ale jedinečným zážitkem. V obsazení se navíc neobjeví nikdo extra známý, takže se dostaví i potřebný pocit autenticity. Náročnější a obrazově zřejmě nádherná premiéra.

Synopse: Tichý a samotářský kuchař Cookie (John Magaro) putuje se skupinou lovců kožešin americkým Oregonem. Spřátelí se s podnikavým Číňanem King-Luem (Orion Lee) a společně rozjedou nečekaně úspěšný byznys se smaženými koblížky. Důležitou ingredienci k jejich výrobě ale musí krást, protože tajně chodí za tmy dojit první krávu, jedinou v širém okolí, kterou do Oregonu přivezl bohatý Angličan.

Zajímavost: Snímek vychází z knižní předlohy Jonathana Raymonda.

Český trailer filmu První kráva / First Cow
Podfuk za všechny prachy (The Comeback Trail) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Podfuk za všechny prachy / The Comeback Trail
© Bontonfilm
Akční komedie zřejmě trochu klame tělem a diváka malinko podvádí. Láká ho totiž na hvězdné obsazení a sice otřepané, pořád ale atraktivní a svým způsobem zábavné téma, výsledek je ale dle hodnocení vesměs průměrný a zapomenutelný. Za režií a scénářem stojí zkušený, avšak málo známý George Gallo, jemuž se podařilo obsadit Roberta De NiraTommyho Lee JoneseMorgana FreemanaZacha Braffa nebo Emila Hirsche. Zdá se ale, že mu to moc nepomohlo.

Synopse: Filmový producent Max (Robert De Niro) má za sebou obrovský propadák a na krku naštvaného mafiána, který mu na něj půjčil peníze. Díky šťastné nehodě ale dostane nápad, jak mu je co nejrychleji vrátit. Na vlastní oči totiž vidí, jak jeden slavný a protivný herec uklouzne, spadne ze střechy a je na místě mrtvý. Proto uzavře vysokou pojistku na svou hlavní hvězdu, kterou chce během natáčení jednoho kaskadérského kousku nenápadně odpravit. Vypadá to až geniálně jednoduše, jenže vše se začne hodně brzy komplikovat.

Český trailer filmu Podfuk za všechny prachy / The Comeback Trail
Tom a Jerry (Tom a Jerry) (Vertical Ent.)

Český plakát filmu Tom a Jerry / Tom a Jerry
© Vertical Entertainment
Také slavná dvojice, na jejíchž krátkých příbězích vyrůstalo několik generací, se dočkala moderního celovečerního filmu. Ten tedy není celý animovaný, ale kombinuje krom animace i živé herce a prostředí a animovaní jsou v něm vesměs jen oba hlavní hrdinové. Je smutné, že ohlasy jsou zdrcující a absolutně nedoporučují zhlédnutí s tím, že legendární postavy jsou bohužel otravné a až nedůstojné. Ono se ale není co divit, když za režií stojí "ničitel" Tim Story, jehož filmografie je varující. Z herců pak zaujmou hlavně Chloë Grace Moretz a Michael Peña, kteří jako jediní mají co hrát. Premiéra na vlastní nebezpečí.

Synopse: Když se Jerry přestěhuje do luxusního hotelu na Manhattanu, kde se vše chystá na svatbu století, její zoufalá organizátorka si najme Toma, aby jí pomohl se myši zbavit. Hon kocoura a myšáka vzápětí málem zničí nejen její kariéru a chystanou svatbu, ale i celý hotel.

Oficiální český trailer filmu Tom a Jerry / Tom a Jerry
V zajetí (Run) (Bontonfilm)

Český plakát filmu V zajetí / Run
© Proti šedi
Horory jsou stále populární a vzhledem k minimálním nákladům i výdělečné, proto se nelze divit, že v kinech se s nimi budeme setkávat skoro pořád. Tento tedy dle synopse nevypadá bůhvíjak originálně a naopak půjde spíš asi o tuctovou žánrovku, klíčové tedy bude, jak bude zvládnutý řemeslně. Podle ohlasů se zdá, že alespoň toto se podařilo a napětí i atmosféra poměrně fungují. Režisérem a spoluscenáristou je začínající Aneesh Chaganty, který do hlavních rolí obsadil Sarah Paulson a Kieru Allen. Dle všeho tak jde o nenáročnou a snad i příjemnou žánrovku.

Synopse: Mladá dívka Chloe (Kiera Allen) je na vozíku a vyrůstá o samotě v úplné izolaci jen se svou milující matkou (Sarah Paulson). Jejich vztah se sice může zdát trochu zvláštní, nikdo ale matce nemůže upřít snahu starat se o dceru do roztrhání těla a mít ji neustále pod dohledem. Chloe má totiž řadu zdravotních problémů a péči své matky potřebuje. Když se ale v sedmnácti chystá na vysokou, začne objevovat tajemství, která jsou stále děsivější. Místo odpovědí se ale od matky dočká jen dalších omezení. Ony odpovědi jsou totiž děsivější, než si dovedla představit.

Zajímavost: Allen je skutečně tělesně postižená.

Český trailer filmu V zajetí / Run
Český plakát filmu Bon Jovi - From Encore Nights / Bon Jovi - From Encore Nights
© Kino Oko Šumperk
Bon Jovi - From Encore Nights (Bon Jovi - From Encore Nights) (Aerofilms)

Koncerty zatím v drtivé většině ještě nefungují, proto musí diváci vzít zavděk alespoň záznamy z dob, kdy se podobné akce mohly konat beze strachu, bez opatření a de facto bez problémů. V kinech je aktuálně možné vidět záznam živého vystoupení legendární kapely Bon Jovi, které se odehrálo v New Jersey. Kdy to bylo a kdo je režisérem koncertu, známo není, jisté ale je, že zazní ty největší hity slavného uskupení.

Synopse: Oblíbená rocková skupina z rokenrolové síně slávy představila v New Jersey novou energickou show, kterou ještě nikdo neviděl. Její součástí pochopitelně byly ty největší hity, které se postupem let staly naprostou klasikou.

Český trailer filmu Bon Jovi - From Encore Nights / Bon jovi - From Encore Nights
O nekonečnu (Om det oädliga) (Film Europe)

Český plakát filmu O nekonečnu / Om det oändliga
© Film Europe
Švédsko-německo-norské drama je evidentně náročnější záležitostí, protože z jeho synopse si nejde domyslet vůbec nic. Vzhledem k tomu, že režisérem a scenáristou je osobitý Roy Andersson, je každému znalejšímu divákovi jasné, že půjde o neobyčejný a filozofující počin, který nebude o příběhu a ději, ale spíše o pocitech, myšlenkách a dojmech. Hodnocení jsou relativně spokojená a hovoří o zajímavém díle, které ale příznivcům tvůrce nepřinese nic nového a jen rozvíjí jeho dosavadní tvorbu.

Synopse: Bezvýznamné okamžiky nabývají na stejné důležitosti jako dějinné události - dvojice se vznáší nad válkou zničeným Kolínem nad Rýnem, cestou na narozeninovou oslavu se otec zastaví, aby v hustém dešti zavázal dceři tkaničku, náctileté dívky tančí před klubem, poražená armáda pochoduje do tábora pro válečné zajatce. Óda a žalozpěv současně.

Mezinárodní trailer filmu O nekonečnu / Om det oädliga
Yakari - Velké dobrodružství (Yakari, le film) (Mirius FD)

Český plakát filmu Yakari - Velké dobrodružství / Yakari, le film
© Mirius FD
Francouzsko-německo-belgický animák je originální tím, že diváky zavádí do exotického světa indiánů, konkrétně Siouxů. Jinak jde, alespoň podle synopse, o naprosto tuctový příběh o síle přátelství, která překonává různé životní nástrahy. O moc víc čekat asi nelze, neboť i dle trailerů a plakátů vypadá animace skromněji a méně dokonale, to by ale tolik vadit nemuselo. Aby informace byly kompletní, je třeba uvést, že režii obstaral Toby Genkel, jemuž vypomohl debutující Xavier Giacometti. Hodnocení zatím neexistují a nedá se předpokládat, že se to nějak změní, proto je nutné řídit se jen přáním těch nejmenších. Premiéra, která bez dětí nemá smysl.

Synopse: Yakari je siouxský chlapec, jehož kmen se vydal sledovat nebezpečného bizona. On sám se ovšem vypraví po stopách nezkrotitelného Malého Bleska, divokého mustanga. Na této cestě se setkává se svým totemovým zvířetem Velkým Orlem, který mu daruje peří a obdaří ho schopností mluvit se zvířaty. Společně pak zažijí velké dobrodružství.

Český trailer filmu Yakari - Velké dobrodružství / Yakari, le film
Anny (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Anny
© Bontonfilm
Nejnovější dokument režisérky a scenáristky Heleny Třeštíkové sleduje osudy stárnoucí ženy, která se v pokročilém věku rozhodla přivydělávat si jako prostitutka. Dle velmi málo dostupných ohlasů se o moc víc divák nedozví, což je škoda, neboť motivů je prý naznačeno hodně, žádný ale není nijak dotažen nebo rozebírán detailněji. O řemeslných kvalitách nemůže být pochyb, jen je možná škoda, že v životě aktérky se neodehrálo nic natolik zásadního, co by dokázalo diváka úplně strhnout a víc zaujmout.

Synopse: Anny je dvakrát rozvedená, má tři odrostlé děti a pracuje jako toaletářka. V šestačtyřiceti letech se rozhodne na Vánoce přilepšit vnoučatům a vydá se na dráhu příležitostné pouliční prostitutky. Přestože žije na společenském dně, nikdy neztrácí svou důstojnost a vždy vidí raději nebe nežli dno. Navíc se setkává se společností Rozkoš bez rizika, která prostitutkám na ulici pomáhá a hraje s nimi divadelní hry, v nichž Anny nachází svůj další talent.

Originální trailer filmu Anny
Tichý společník (Bontonfilm)

Plakát filmu  / Tichý společník
© CSFD
Tuzemské komediální drama určitě necílí na první místa žebříčků návštěvnosti. Jeho režisérem a scenáristou je Pavel Göbl, jehož dosavadní filmografie budí velké rozpaky a nedůvěru, a když si divák přečte synopsi, moc moudrý z ní nebude. Nalákat do kina ho tak prakticky může jen obsazení, v němž hrají prim Klára IssováBoleslav PolívkaOndřej MalýPavel Řezníček nebo Hana Vagnerová. Hodnocení je zatím naprosté minimum, jsou ale vesměs dost podprůměrná. Trochu pochybná premiéra.

Synopse: Lenka (Klára Issová) si po rozvodu potřebuje trochu odpočinout, takže se z Prahy vrátí do rodné vesnice kdesi na Slovácku. Trefí se zrovna do doby, kdy se její otec (Boleslav Polívka) rozhodne potopit na dno přehrady, aby na zahradě zatopeného domu našel ztracenou bednu se slivovicí. Na hřbitově navíc došlo místo a rozšíření nepřipadá v úvahu. Božský klid tak narušují debaty o nápadu místního pobudy začít pohřbívat na stojáka. Kdo ale nakonec bude ten nebožtík?

Zajímavost: Issová kvůli roli absolvovala několik lekcí tai-chi.

Originální trailer filmu Tichý společník


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY