Preview: Princ a pruďas

Vydáno: 25.05.2011 07:00 - Linda Kováčová | foto: Bontonfilm

Dost bylo pohádek, ve kterých chrabří rytíři zachraňují spanilé princezny, aby je přivedli rodičům zpět domů a získali tak jejich vzácnou ručku a půl království k tomu. Po úspěchu, který zaznamenal zelený zlobr, již brzy do kin zamíří další pokus o převrácení jungovsky archetypálního příběhu naruby.
Může to vůbec ještě fungovat? Hollywoodští producenti, kteří do tohoto druhu filmů vrážejí nemalé peníze, předpokládají, že ano. Pojďme tedy poodkrýt recepturu na úspěšný letní flák a zkusmo odhadněme, jestli bude ujetá moderní pohádka Princ a pruďas stát za lístek do kina.
Zápletka je vcelku jasná: princové Fabious (James Franco) a Thadeous (Danny R. McBride) jako by se každý vyloupli z úplně jiného vejce. Ten první je dokonalým prototypem hrdiny v naleštěné zbroji kosící kdejakou sedmihlavou saň, která se namane. Zato ten druhý se rodičům zrovna moc nepovedl. Umí se jen poflakovat a v lepším případě ho potkáte na nějaké té královské party.
Jenže co čert nechtěl: Fabiousovu sličnou snoubenku Belladonnu (Zooey Deschanel) si vyhlédl zlý čaroděj Leezar (Justin Theroux) a unesl ji na svůj hrad. Thadeous se tak chtě nechtě musí po boku svého bratra vydat na jednu řádně velkolepou hrdinskou výpravu, aby mu pomohl jeho vyvolenou zachránit. A společnost jim na cestách bude dělat kromě jiných nebezpečně krásná lučišnice Isabel v podání Natalie Portman, která si střihne i nějakou tu žhavou scénu, v níž vystaví lačným pohledům princů a diváků své pozadí. Jak již ale víme z bulvárních plátků, to není její, protože za ni zaskočila dublérka.
Mohlo by se zdát, že je naplnění žánru moderní pohádky jakž takž v pořádku. Nedejte se ale mást. Princ a pruďas je čistokrevná letní dobrodružná fantasy komedie pro odrostlé, která si od amerických vykladačů morálky vysloužila R-kové hodnocení. Stačí jen letmo zhlédnout trailer a je jasné, na čem jsme.
Divák, místo aby princům na jejich výpravě zuřivě držel pěsti, se bude bavit nad jejich i na středověk velmi nekorektním slovníkem a absurdními situacemi, do kterých se snad ještě žádní filmoví rytíři nikdy nedostali. K tomu samozřejmě nechybí řádná dávka triků, speciálních efektů a všelijakých kamerových hrátek, které spolu s hereckým osazenstvem tvoří onen správně říznutý filmový koktejl.
Jak vidno z výše nastíněného popisu, všem vyznavačům bláznivé letní zábavy bude tímto filmem jistě učiněno za dost. Kinům by se nicméně měli vyhnout ti, kdo v zšeřelých místnostech hledají nějaké hlubší sdělení, sondu do života společnosti či snad materiál k přemýšlení a dlouhým hovorům v kavárnách. K zachování objektivity je nicméně třeba dodat, že film sám sebe nebere nijak vážně a spoustu zavedených pohádkových klišé docela vtipně paroduje (bohužel vedle toho mnohdy vykrádá, co se dá).
Ostatně za scénářem k snímku stojí představitel hlavního (anti)hrdiny Danny R. McBride, povoláním sice herec, scenárista a producent, jinak ale spíše veselá kopa a hollywoodský zevl. Režii má na triku David Gordon Green, který s Dannym McBridem docela často spolupracuje a v jehož filmech se mimo jiné značná část hereckého ansámblu již dříve objevila. Gordon Green se dokonce nechal slyšet, že velká část dialogů je dílem improvizace, neboť scénář se na placu v podstatě vůbec nepoužíval.
V amerických kinech film už nějaký ten pátek běží, jeho tržby zatím ale nejsou nijak závratné. Dá se tedy očekávat, že si producenti budou hodně slibovat právě od promítání v zámoří. Bohužel se o zklamání dá mluvit i při pohledu na hodnocení zámořských kritiků, kteří podle statistiky serveru Rotten Tomatoes hodnotí film pozitivně jen ve 26 procentech případů s průměrnou známkou 4,2 bodu z deseti. Diváci jsou ale výrazně optimističtější a na IMDb naklikali snímku průměrnou známku 6,1 bodu z deseti.
O tom, jestli se zámořská kritika plete, se budete moci v kinech přesvědčit osobně již 16. června 2011, kdy film vstupuje také do našich kin.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY