Zemřel francouzský režisér Bertrand Tavernier

Vydáno: 25.03.2021 19:42 - Václav Limberk | foto: AP

Ve věku 79 let zemřel pětinásobný držitel Césara, režisér Bertrand Tavernier, známý filmy Smrt v přímém přenosu, Kolem půlnoci a mnoha dalšími.
Philippe Noiret, Jean Rochefort, Bertrand Tavernier při natáčení filmu Hodinář od sv. Pavla / L'horloger de Saint-Paul
© Lira Films
Ve věku 79 let zemřel francouzský režisér Bertrand Tavernier, který byl za svůj život oceněn mnoha cenami z filmových festivalů v Berlíně, Benátkách a také pěti francouzskými Césary. Mezi jeho dvorní herce patřili Philippe Noiret a Jean Rochefort. S touto dvojicí natočil psychologické drama Hodinář od sv. Pavla, historické drama Ať začne slavnost.... V kriminálním dramatu Soudce a vrah vystřídal Rocheforta Michel Galabru. Na mezinárodní scéně zaujal koprodukčním sci-fi dramatem Smrt v přímém přenosu, v němž hráli předčasně zesnulá Romy SchneiderHarvey Keitel a Max von Sydow. Za krimi Čistka s Noiretem a Isabelle Huppert byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film.

Dexter Gordon, François Cluzet ve filmu Kolem půlnoci / 'Round Midnight
© Warner Bros.
Další ocenění mu získaly snímky Neděle na venkověKolem půlnoci (Oscar za hudbu), Život a nic jiného (cena BAFTA za nejlepší neanglicky mluvený film), krimi Volavka (Zlatý medvěd v Berlíně) a Kapitán Conan (César za režii). Kromě toho natočil ještě drama Čas nostalgie, dobrodružnou komedii D'Artagnanova dcera nebo drama Vše začíná dnes. Jeho posledním filmem byla komedie Zamini z roku 2013. O dva roky později získal Zlatého lva v Benátkách za celoživotní dílo.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY