TV tipy: Thelma našla úkryt v zoo a v něm všechny prachy světa

Vydáno: 19.03.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

I v tomto týdnu sáhli televizní dramaturgové po několika poměrně atraktivních, i když kvalitativně sporných premiérách. Mezi ty nejlákavější se určitě dají zařadit dramata Úkryt v zoo, Všechny prachy světa nebo Bitva u Midway.
Úkryt v zoo (The Zookeeper’s Wife) (sobota 20. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.20 / neděle 21. 3., 13.55 - 16.20 / pondělí 22. 3., 11.15 - 13.30)

Český plakát filmu Úkryt v zoo / The Zookeeper’s Wife
© Facebook tvůrce
Historické válečné drama vychází ze skutečných událostí a literární předlohy Diane Ackerman. Režírující Niki Caro v něm sice nepředvádí nic originálního a spoléhá na osvědčené žánrové postupy, k úspěchu to ale stačí. To tedy znamená, že důraz je kladen na silný příběh, výrazné poselství o síle lidskosti, výbornou a hutnou dobovou atmosféru a všudypřítomné emoce, s nimiž je navíc skvěle pracováno, protože mnoho scén funguje díky tomu, že jsou jen naznačovány a nejsou do detailu ukázané. A pak vůbec nevadí, že akce je tu naprosté minimum a není moc povedená a ani to, že to celé je tak trochu předvídatelné a přece jen až moc dlouhé. V hlavní roli se představí velmi dobrá Jessica Chastain, vynikajícího záporáka ztvárnil Daniel Brühl, dále se objeví třeba Johan HeldenberghTimothy Radford nebo Michael McElhatton. Vzhledem k tomu, že film byl natáčen v tuzemsku, potěší i účast mnohých zdejších herců v epizodních rolích. Absolutní sázka na jistotu, která naštěstí funguje.

Zajímavost: Všechna zvířata ve filmu jsou skutečná.

Oficiální český trailer filmu Úkryt v zoo / The Zookeeper’s Wife
Všechny prachy světa (All the Money in the World) (sobota 20. 3., Prima, 21.25 - 00.30 / neděle 21. 3., Prima Max, 22.20 - 01.30 / středa 24. 3., 02.55 - 05.40)

Český plakát filmu Všechny prachy světa / All the Money in the World
© Facebook tvůrce
Kriminální drama podle skutečných událostí sice na první pohled vypadá hodně zajímavě, výsledkem je ale spíš naprosto standardní hollywoodská rutina, kterou si obecenstvo pamatuje hlavně kvůli nucenému přeobsazení Kevina Spaceyho. Režírující Ridley Scott v něm nemá problém s parádní dobovou atmosférou, svižným tempem, krásnou kamerou ani potřebným hudebním doprovodem. Jako celek ale tyto složky úplně nefungují. Dáno je to tím, že tvůrce nedokáže postavy jakkoli přiblížit publiku, tudíž si od nich drží emocionální distanc a snímek působí zbytečně chladně. Výsledku moc nepomáhá ani samotný závěr, který je dost nelogický a nepochopitelný a je z něj evidentní, že v reálu probíhala celá situace trochu jinak. Naprostou jistotou je obsazení, v němž nejvíc vyniká na Oscara nominovaný "náhradník" Christopher Plummer, který je možná nechtěně největším záporákem filmu, protože ti opravdoví nejsou úplně výrazní. V dalších rolích se pak objeví Michelle WilliamsMark Wahlberg nebo Timothy Hutton, pro něž ale platí, že nemají moc co hrát. Tip s promarněným potenciálem, o němž více hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: Náklady na přetáčení Spaceyho scén byly deset milionů dolarů a celý proces zabral osm dní.

Oficiální český trailer filmu Všechny prachy světa / All the Money in the World
Smrtelné stroje (Mortal Engines) (sobota 20. 3., Nova, 22.35 - 01.00 / úterý 23. 3., Nova Cinema, 00.15 - 02.15 / středa 24. 3., 02.10 - 05.15)

Český plakát filmu Smrtelné stroje / Mortal Engines
© Facebook tvůrce
Tři roky staré dobrodružné sci-fi se pokusilo svézt na upadající vlně teenagerských dystopií, v kinech ale propadlo a ani kritické ohlasy nebyly moc nadšené. Celovečerně debutující režisér Christian Rivers v něm nejvíce zaujme famózní vizuální stránkou, která je naprosto fascinující a vypadá dražší, než ve skutečnosti je. Sledovat fungování Londýna vzdálené budoucnosti a propracované detaily celého světa je tedy hodně zábavné. O to horší je to s příběhem, který vychází z románu Philipa Reevea, což je na něm dost znát. Tvůrci totiž byli viditelně nuceni hodně zkracovat, tudíž motivace postav je mnohdy nejasná a jejich chování postrádá leckdy logiku, navíc nejsou moc zajímavé. Mnohé asi překvapí i naprostá absence jakékoli akce. V nevýrazném obsazení sestávajícím z vesměs neznámých tváří vynikají snad jen Hugo Weaving a Stephen Lang. Typický víkendový výplach, což potvrzuje i naše recenze.

Zajímavost: Děj je zasazen pravděpodobně do roku 3119.

Oficiální český trailer filmu Smrtelné stroje / Mortal Engines
Thelma (Thelma) (sobota 20. 3., ČT art, 22.55 - 00.50)

Český plakát filmu Thelma / Thelma
© Facebook tvůrce
Koprodukční evropské drama se před čtyřmi lety mihlo i v našich kinech, je ale určeno náročnějšímu publiku, takže žebříčky návštěvnosti nijak neatakovalo. Režisér a spoluscenárista Joachim Trier se v něm soustředí především na velmi pomalé tempo, v němž vynikají hutná atmosféra a tajemný příběh, ve kterém se hodně pracuje s náznaky a nadpřirozenem a vrcholí nečekanou, avšak poměrně logickou pointou. V hlavních rolích dostaly příležitost fantastické Eili Harboe a debutující Kaya Wilkins, které snímku dodávají punc určité autenticity a uvěřitelnosti. Jejich postavy jsou navíc hodně zajímavé a příjemně nekonvenční. Přes veškerou záhadnost ale zhruba v polovině děj už tolik nebaví, protože oněch náznaků už je příliš, nepřichází žádné odpovědi a ani formálně snímek není tak atraktivní. Možná kdyby tvůrce zvolil o něco kratší stopáž a místy se zbytečně nesnažil o "umění za každou cenu", mohl být výsledek ještě o něco lepší a originálnější. Tip pro přemýšlivého diváka, o němž se více dozvíte z naší recenze.

Zajímavost: Film zastupoval Norsko v boji o zahraničního Oscara, do užšího výběru se ale nedostal.

Český trailer filmu Thelma / Thelma
Bitva u Midway (Midway) (neděle 21. 3., Prima Cool, 20.15 - 23.20 / úterý 23. 3., Prima Max, 00.15 - 03.00)

Český plakát filmu Bitva u Midway / Midway
© Facebook tvůrce
Dva roky staré válečné drama by rádo navázalo na ty nejslavnější žánrovky z padesátých a šedesátých let, leč kvalitami na to úplně nedosahuje. Režírující Roland Emmerich v něm vzpomíná na svá nejlepší léta a diváky se snaží ohromit velkolepou a záměrně přepálenou akcí, což se mu poměrně daří, jen je škoda, že je na ní hodně vidět digitální původ, protože má výbornou choreografii, je solidně natočena a nepostrádá potřebný adrenalin a tempo. A právě ona je tím nejlepším, protože samotnému příběhu chybí osudovost, logika i větší emoce, což je ale dáno i tím, že se v něm objeví mnoho postav, žádná z nich ale není natolik výrazná a zajímavá, že by si dokázala diváky nějak více získat. Nepomáhá ani stopáž, která je zbytečně a neopodstatněně přetažená. Dojem ale vylepšuje relativně hvězdné obsazení, v němž nechybí Ed SkreinPatrick WilsonWoody HarrelsonLuke EvansMandy MooreDennis Quaid nebo Aaron Eckhart. Příjemná, ale nedotažená záležitost, s jejímiž detaily vás seznámí naše recenze.   

Zajímavost: Pro větší autenticitu se film natáčel ve skutečné ponorce.

Oficiální český trailer filmu Bitva u Midway / Midway
Šťastný Nový rok (Happy New Year) (neděle 21. 3., ČT2, 22.05 - 23.30)

Plakát filmu Šťastný Nový rok / Happy New Year
© IMDb
Kriminální komedie z druhé poloviny osmdesátých let je nejen u nás poměrně neznámá a časem se na ni zapomnělo. A je to svým způsobem škoda, protože režírující John G. Avildsen v ní pracuje se scénářem, který sice není původní, neboť jde o remake stejnojmenného francouzského filmu, je ale výborně vymyšlený a napsaný. Fungují v něm totiž obě roviny - jak ta romantická, která má nápad, vtip a působivou chemii postav, tak ta kriminální, která je zábavná, chytrá a disponuje nečekanou, o to však lepší pointou. Nechybí ani potřebně odlehčená atmosféra a celkový nadhled tvůrců, kteří se neberou moc vážně. I vzhledem ke svižnému tempu a střídmé stopáži není čas na moc hluchých míst, což je jedině dobře. V titulní roli exceluje Peter Falk, který v ní prokázal svůj velký a málo připomínaný komediální talent, toho pak doplnili třeba Charles DurningTom Courtenay nebo Wendy Hughes. Zamrzí snad jen to, že příběh nedrží moc u sebe a v závěru trochu ztrácí dech. Zapomenutá záležitost. 

Zajímavost: Režisér původního filmu Claude Lelouch se podílel i na scénáři remaku a v úvodu si zahrál cameo roli. 

Německý trailer filmu Šťastný Nový rok / Happy New Year
Malé dohazovačky (It Takes Two) (úterý 23. 3., Paramount Network, 20.00 - 22.05 / pátek 26. 3., 01.25 - 03.30)

Plakát filmu Malé dohazovačky / It Takes Two
© IMDb
Rodinná komedie z poloviny devadesátých let je určena spíše dětskému divákovi a patří k těm méně výrazným žánrovkám. Tehdy debutující režisér Andy Tennant se v ní spolehl na absolutní jistotu v podobě nenáročného a klišovitého příběhu, poměrně svěžího tempa, střídmé stopáže, v níž je prostor jen na to nejdůležitější, pohodového humoru a odlehčené atmosféry. Místy je všechno notně přehnané a značně přibarvené až naivní, ve výsledku to ale tolik nevadí. Hlavní dětské role ztvárnila dvojčata Mary-Kate Olsen a Ashley Olsen, která nejsou oproti pozdějším filmům otravná a jde asi o ten nejlepší počin, který s nimi kdy vznikl. To je podpořeno i výtečným obsazením klíčových dospěláckých rolí, kterých se ujali Kirstie Alley a Steve Guttenberg, mezi nimiž funguje výborná chemie a oba dokazují svou schopnost improvizace a nezměrný komediální talent. Jen škoda, že výsledek není výraznější.

Zajímavost: Příběh je variací na slavnou pohádku Princ a chuďas.

Oficiální trailer filmu Malé dohazovačky / It Takes Two
Skandál v OSN (Backstabbing for Beginners) (úterý 23. 3., Nova Cinema, 22.20 - 00.15 / čtvrtek 25. 3., 01.50 - 04.40)

Plakát filmu Skandál v OSN / Backstabbing for Beginners
© VOX Cinemas Lebanon
Tři roky starý koprodukční snímek je v našich končinách zcela neznámý, což je docela škoda. Režisér a spoluscenárista Per Fly v něm zpracovává skutečnou událost, což způsobuje to, že je nucen celou složitou kauzu v rámci snesitelné stopáže a lepší pochopitelnosti a širší divácké přístupnosti výrazně zjednodušit, což je na jednu stranu dobře, protože poodhalí fungování zásadní světové organizace neznalému publiku a možná někoho donutí zjistit si podrobnosti, na druhé straně ale tím pádem klouže po povrchu, postavy nejsou tak propracované a jsou zbytečně a trochu prvoplánově dost černobílé. Jeho snaha kombinovat politické drama, thriller a biografii také nefunguje úplně, protože opět platí, že to celé pak působí zbytečně povrchně a klišovitě. Dojem ale jednoznačně vylepšují výborná atmosféra, pomalejší tempo a skvělé obsazení, v jehož hlavních rolích dostali důvěru výborní Theo James a Ben Kingsley, dále se pak objeví třeba Jacqueline BissetDaniela Lavender nebo Rachel Wilson. Hodně zajímavý tip, který ale zcela nevyužil svůj potenciál.

Zajímavost: Hlavní roli měl ztvárnit Josh Hutcherson, ale jelikož se natáčelo v Maroku a Jordánsku, z bezpečnostních důvodů ji odmítl.

Oficiální trailer filmu Skandál v OSN / Backstabbing for Beginners 
Divoká dámská jízda (Girls Trip) (středa 24. 3., Nova Cinema, 21.55 - 00.10)

Plakát filmu Divoká dámská jízda / Girls Trip
© Teaser Trailer
Čtyři roky stará americko-kanadská komedie je v tuzemsku známá jen minimálně a hodnocena vesměs průměrně, na zahraničních databázích ale dosahuje velmi dobrých ohlasů. Dáno je to jednoznačně tím, že jde o typicky americkou černošskou komedii, na kterou se Evropané dívají trochu skrz prsty. Je pravda, že režírující Malcolm D. Lee na to hodně spoléhá, protože příběh tu prakticky neexistuje a je jen sledem různých epizod a humor je vesměs prvoplánový a mnohdy i dost sexuální a fekální, jediný rozdíl je v tom, že aktérkami jsou ženy, což ne vždy působí vtipně. Po většinu času je to ale snesitelné, navíc je vše natočeno v notně svižném tempu a potenciální trapnost se nedostaví až tak často. O to větší je škoda, že v závěrečné třetině se humor vytrácí a snímek se mění v seriózní drama, které ale nefunguje, je křečovité a hodně klišovité. S tím pak souvisí i nepochopitelně přepálená stopáž. Dojem ovšem vylepšuje obsazení, v němž klíčové role sehrály Regina HallQueen LatifahJada Pinkett Smith a Tiffany Haddish. Oddechovka, od níž nelze čekat zázraky.

Zajímavost: Jde o vůbec první film napsaný, produkovaný, režírovaný a hraný Afroameričany, který utržil více než sto milionů dolarů.

Oficiální trailer filmu Divoká dámská jízda / Girls Trip
Čínský zvěrokruh (Sap ji sang ciu) (čtvrtek 25. 3., Nova Cinema, 20.00 - 22.00)

Plakát filmu Čínský zvěrokruh / Sap ji sang ciu
© Facebook tvůrce
Skoro dekádu starý hongkongsko-čínský akční snímek je jen lehce nadprůměrnou podívanou, která skvěle ilustruje kosmopolitnost současné kinematografie. Režisér a spoluscenárista Jackie Chan v něm ve svých domáckých podmínkách natočil variaci na hollywoodský film, která ale jeho oddané fanoušky spíše zklame. Pro sebe typický humor a hlášky totiž odstavil do pozadí a místo toho se soustředil na sice nápaditou, adrenalinovou a docela napínavou, ale rutinní akci, které chybí potřebný nadhled a bere se zbytečně vážně. Místo jednoduchého příběhu naopak vsadil na překombinovaný, který se inspiruje několika hollywoodskými filmy, z nichž si ale vybírá jen některé prvky, které ovšem dohromady moc nefungují. V obsazení pak kromě hlavní hvězdy, která je přece jen už trochu stará, upoutá ze známějších tváří už jen Oliver Platt. Pořád solidní, ale vesměs slabší kousek akční legendy. 

Zajímavost: Chan pracoval na filmu sedm let.

Originální trailer filmu Čínský zvěrokruh / Sap ji sang ciu


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY