TV tipy: Ochotní dospělí absolvovali zocelovací kúru a kurz negativního myšlení

Vydáno: 12.02.2021 07:30 - Vratislav Šálek | foto: CBS Films

Ani aktuální týden nepřichází televize s žádnou zásadní premiérou a spoléhají se jen na osvědčené hity a béčka pochybné kvality. V našem výběru tak hledejte filmy méně výrazné, leckdy ale neprávem zapomenuté a opomíjené.
Zocelovací kúra (Get Hard) (pátek 12. 2., Nova Cinema, 21.35 - 23.30 / neděle 14. 2., 03.00 - 04.45)

Plakát filmu Zocelovací kúra / Get Hard
© Facebook tvůrce
Šest let stará kriminální komedie se v tuzemsku do kin vůbec nedostala a je zde o trochu hůř hodnocena než v zahraničí. Důvod je jasný, neboť jde o typicky americkou žánrovku, která se mimo domovinu netěší až takové popularitě. Režijně debutující scenárista Etan Cohen v ní nic moc neřešil a spolehl se na klasické schéma vězeňských filmů, které ale použil v komediální zápletce, navíc neměl žádné vysoké ambice. To tedy znamená, že humor je hodně nevyrovnaný a na jeden vydařený až geniální vtip připadají tak tři nepovedené až trapné, mnohdy se v nich bohužel nešetří ani tím nelacinějším fekálním humorem. Tempo je naštěstí hodně svižné a stopáž natolik střídmá, že při troše tolerance je snímek snesitelný. Hodně toho zachraňuje obsazení, v němž ústřední dvojici ztvárnili velmi dobří Will Ferrell a Kevin Hart, jejichž osobnostní kontrast nikoho nepřekvapí, ty pak doplnili třeba Alison BrieCraig T. Nelson nebo Dan Bakkedahl. To, že je to celé zoufale předvídatelné a nenápadité, asi netřeba zmiňovat. Trochu buranský tip na konec pracovního týdne.    

Zajímavost: Hart byl v sedmnácti letech skutečně ve vězení.

Oficiální trailer filmu Zocelovací kúra / Get Hard
Sex ve městě (Sex and the City) (sobota 13. 2., Nova Cinema, 20.00 - 22.50)

Plakát filmu Sex ve městě / Sex and the City
© JoBlo.com
Celovečerní verze extrémně populárního seriálu je určena jen a jen jeho fanouškům (a především fanynkám) a v našich končinách je dokonce hodnocena o dost lépe než v zahraničí. Režisér a scenárista Michael Patrick King, který mimo televizní obrazovku debutoval, v něm znovu těžce bojuje s jakýmsi morálním dilematem v podobě toho, že na jednu stranu ukazuje vesměs povrchní a místy hodně protivné hrdinky, které nic moc nedělají, přesto netrpí nedostatkem, na tu druhou ale přichází s několika obecnými pravdami o vztazích, které jsou poměrně univerzální. Dojem pak vylepšuje hodně solidním vizuálem, na němž je znát vyšší rozpočet, a hodně slušným soundtrackem. O celistvém příběhu nemá smysl se bavit, protože vše působí jako slepenec několika dílů seriálu v jednom a o nějaké spojení se tvůrce ani nesnaží. V hlavních rolích se pochopitelně vrátily Sarah Jessica ParkerKim CattrallKristin Davis a Cynthia Nixon, kterým sekundovali třeba Chris NothCandice Bergen nebo Jennifer Hudson. Zásadním problémem pak je monstrózní délka, která je na odlehčený žánr neobhajitelná a nechybí v ní mnoho zcela zbytečných momentů. Tip hlavně pro ženské publikum.  

Zajímavost: Hlavní hrdinky se během filmu převléknou zhruba třistakrát.

Oficiální trailer filmu Sex ve městě / Sex and the City
The Words (The Words) (sobota 13. 2., Prima Max, 20.00 - 22.00 / neděle 14. 2., 17.50 - 20.00 / čtvrtek 18. 2., 15.25 - 17.35)

Český plakát filmu The Words / The Words
© D-Cinema
Pod alternativním tuzemským titulem Tajemství za slovy najdete neprávem zapomenuté a velmi málo připomínané psychologické drama, které je nejlepší ukázkou zámořské nezávislé tvorby. Debutující režijní a scenáristická dvojice Brian Klugman a Lee Sternthal v něm vychází z jednoduché premisy, s níž však pracuje invenčně a chytře. Je to ale paradoxně právě příběh, na který trochu doplácí, protože ústřední zápletku rámuje dalšími dvěma, což se postupem času ukazuje jako zbytečně moc. To je ale asi jediná zásadnější výtka, protože jinak oba tvůrci točí hodně úsporně, nestrhávají na sebe velkou pozornost, tempo je příjemně svižné a diváka považují za sobě rovného, protože vysvětlují jen to nejnutnější. Hlavní role ztvárnili vynikající Jeremy IronsBradley Cooper a Dennis Quaid, vedle nich pak dostali důvěru například Zoe SaldanaJ. K. SimmonsOlivia Wilde nebo Ron Rifkin. Jen je vzhledem k velkému množství dialogů potřeba být pořád ve střehu. Nenápadný, o to ale působivější tip, o němž více prozradí naše recenze

Zajímavost: V USA byly promítána verze s trochu odlišným koncem od zbytku světa.

Oficiální trailer filmu The Words / The Words
Underworld (Underworld) (sobota 13. 2., Prima Cool, 22.10 - 00.40 / Prima Max, 23.50 - 02.25)

Plakát filmu Underworld / Underworld
© Amazon.com
První díl relativně úspěšné ságy je už osmnáct let starý a pořád patří k tomu nejlepšímu, co v ní kdy vzniklo. Tehdy debutující Len Wiseman se spolehl především na potemnělou a značně béčkovou atmosféru a docela solidně rozehraný příběh. Ten ale podléhá žánrovým pravidlům a ustupuje nevýrazné a leckdy zmatené akci, která je sice efektní, ale zoufale povrchní. Nemá smysl tak očekávat zásadní zvraty, velkou logiku a duchaplné dialogy, ty jsou naopak hodně prkenné a neumětelské. Výsledek do značné míry zachraňuje vizuální stránka, která je plná digitálních efektů a různých filtrů, má ale svoje kouzlo, o to větší je škoda, že s napětím tvůrce nepracoval o mnoho lépe. V hlavní roli se objeví sexy Kate Beckinsale, která tedy není v akci tak důvěryhodná, sexappealem to ale bohatě vynahrazuje, dále ji doplňují třeba Scott SpeedmanMichael Sheen nebo Bill Nighy. Nefalšovaný výplach na sobotní noc a začátek jedné série.

Zajímavost: V průběhu natáčení utrpěl Speedman otřes mozku, když ho do hlavy trefil letící kus zdi.

Oficiální trailer filmu Underworld / Underworld
Kurz negativního myšlení (Kunsten å tenke negativt) (sobota 13. 2., ČT art, 22.55 - 00.10)

Plakát filmu Kurz negativního myšlení / Kunsten å tenke negativt
© NRK P3
Norské komediální drama je dodnes poměrně unikátní záležitost, která nemá moc obdoby. Debutující režisér a scenárista Bård Breien si v něm nebere servítky a dávkuje hodně cynický a černý humor, který si zdánlivě dělá legraci z fyzicky postižených lidí, ve skutečnosti je ale hluboce lidský a skrývá se v něm mnoho životních pravd. Za to mohou i výtečně napsané postavy, které se sice se svým osudem smířily, to jim ale nebrání užívat života plnými doušky. Velké množství brilantně vypointovaných dialogů tedy způsobuje, že snímek většinu nedlouhé stopáže působí jako divadelní hra, čemuž odpovídá i naprostá komornost a umístění děje do jediného domu, tolik to ale nevadí. Výsledku pomáhá i fantastické obsazení, jemuž dominuje titulní Fridtjov Såheim. Autorovi se pak dají vytýkat určitá schémata, hraní na divácké city a možná až zbytečně vynucený "happyend", na druhou stranu to ale paradoxně přispívá k opravdovosti snímku a vyznění jeho ukrytého poselství. Něco pro životní cyniky. 

Zajímavost: Film byl posléze převeden do divadelní podoby, světová premiéra se odehrála 27. dubna 2010 ve Švandově divadle.

Originální trailer filmu Kurz negativního myšlení / Kunsten å tenke negativt
Hlavně nezávazně (No Strings Attached) (neděle 14. 2., Paramount Network, 20.00 - 22.25 / čtvrtek 18. 2., 02.45 - 05.00)

Hlavně nezávazně / No Strings Attached
© Facebook tvůrce
Dekádu stará romantická komedie je hodnocena vesměs lehce nadprůměrně, nelze se ale u jejího sledování ubránit dojmu, že nejde o nic víc než splněnou povinnost. Režírující Ivan Reitman v ní vzal všechno, co bylo tehdy v žánru módní a spojil to do jednoho filmu, což funguje na střídačku a leckdy ne úplně dobře. Příběh je tedy předvídatelný až běda, vtipy vesměs prvoplánové a nepříliš zajímavé, fungují ale dost svižné tempo a atmosféra, z níž je znát celkový nadhled. Hodně toho zachraňuje obsazení, v němž ústřední dvojici sehráli půvabná a spolehlivá Natalie Portman a sympatický, leč jako vždy nevýrazný Ashton Kutcher, mezi kterými naštěstí po většinu času probíhá potřebná chemie. Ve vedlejších úlohách dostali důvěru mimo jiné Kevin KlineCary ElwesGreta GerwigLake BellOlivia Thirlby nebo Ludacris. Jen škoda celkové utahanosti a přetažené stopáži, která zejména v polovině trpí zoufalou repetetivností a nenápaditostí. Nenáročná oddechovka na konec týdne. 

Zajímavost: Portman u filmu původně figurovala pouze jako producentka.

Český trailer filmu Hlavně nezávazně / No Strings Attached
Těžký zločin (High Crimes) (neděle 14. 2., Nova, 22.30 - 00.45 / středa 17. 2., Nova Cinema, 00.15 - 05.30)

Plakát filmu Těžký zločin / High Crimes
© IMDb
Kriminální thriller sice vznikl dva roky po začátku milénia, viditelně se ale inspiruje soudními dramaty z dekády předešlé. Režírující Carl Franklin v něm dostal k ruce adaptaci románu Josepha Findera a spolehl se na absolutní jistotu a tzv. diváckou první signální. Od počátku nikam nespěchá a předvídatelný a tuctový příběh vypráví v pomalejším tempu, které by někdy potřebovalo zrychlit. Nejvíc ale výsledek postrádá určitou osobitost, protože vše, co se v něm děje a všechny postavy, které se v něm objeví, divák už viděl jinde a mnohdy lépe zpracované. Atmosféra sice poměrně funguje, nikdy ale neudrží publikum v napětí a nejistotě, protože chybí jakýkoli moment překvapení. Na úrovní lehkého nadprůměru tak snímek udržuje především obsazení, v němž hrají prim spolehliví Morgan Freeman a Ashley Judd, kterým neméně dobře sekundují kupříkladu James CaviezelAdam ScottAmanda Peet nebo Bruce Davison. Dojem pokazí i nezvládnutý závěr, který postrádá logiku a trochu popírá vše, co se dělo před ním. Počin, který by se lépe vyjímal jako epizoda libovolného seriálu s podobnou tematikou.

Zajímavost: Hlavní ženskou roli měla původně hrát Anne Heche, kvůli těhotenství ji ale odmítla.

Originální trailer filmu Těžký zločin / High Crimes
Ochotní dospělí (Consenting Adults) (neděle 14. 2., ČT2, 22.50 - 00.25)

Plakát filmu Ochotní dospělí / Consenting Adults
© IMDb
Kriminální thriller z počátku devadesátých let není v našich končinách moc známý, zřejmě proto, že není tak výrazný. Režírující Alan J. Pakula se v něm pokusil navázat na své nejúspěšnější počiny a rozehrál s divákem zajímavou a trochu mystifikační hru, která ale nefunguje úplně dokonale. Od počátku nasadí hutnější a temnější atmosféru a výtečně pracuje s napětím a určitými náznaky, že se brzy stane něco zcela zásadního. To se mu ale postupem času vymstí, protože zvraty nejsou tak převratné a neočekávané a první polovina filmu je zbytečně pomalá, aby naopak ta druhá byla nepochopitelně překombinovaná a jako by na efekt. Celou dobu si naštěstí pomáhá vynikající a až klaustrofobickou kamerou, která si hraje s okolním prostředím a hloubkou záběrů a vyvolává zvláštní neklid. Nedostatky do značné míry kompenzuje fantastické obsazení, v němž se objeví výteční Kevin KlineMary Elizabeth Mastrantonio a Kevin Spacey, vedle nichž se ovšem neztratí ani Forest WhitakerRebecca Miller nebo E. G. Marshall. Málo připomínaná záležitost. 

Zajímavost: V tuzemsku se snímek oficiálně objevil až v roce 2003, kdy vyšel na DVD.

Originální trailer filmu Ochotní dospělí / Consenting Adults
Naše poslední tango (Un tango más) (neděle 14. 2., ČT art, 22.55 - 00.15 / středa 17. 2., 02.20 - 03.45)

Český plakát filmu Naše poslední tango / Un tango más
© Facebook tvůrce
Před pěti lety se argentinsko-německý dokument objevil i v našich kinech, tam ale moc diváků nenašel. A je to logické, protože jde o dost náročnou záležitost určenou pro menšinové publikum. Režisér a spoluscenárista German Kral v něm totiž vypráví příběh dvou tanečníků tanga, kteří na sklonku života bilancují svůj profesní život, který se na dlouho protnul i v soukromí. A jelikož chce zůstat stylový, nechal klíčové momenty z jejich osudů nastudovat a do formy tanga převést skupinu mladých tanečníků, čímž dělá z filmu opravdu hodně abstraktní podívanou, která vyžaduje plnou diváckou spolupráci, pozornost a zapojení jeho fantazie. Milovníci tance ocení i to, že autor dostal k dispozici archivní záběry, na nichž jsou vidět autentické ukázky tanga z osmdesátých let, které je možné okamžitě porovnat s podobou současnou. A i když se postupem času snímek mění v sérii flashbacků a trochu připomíná telenovelu, pořád jde o zajímavý portrét, který ovšem ocení o dost méně diváků, než by bylo záhodno.  

Zajímavost: Hlavní protagonisté tvořili taneční pár skoro padesát let.

Oficiální český trailer filmu Naše poslední tango / Un tango más
Naboř a ujeď (Hit and Run) (úterý 16. 2., Prima Max, 22.00 - 00.05 / čtvrtek 18. 2., 00.25 - 02.40)

Český plakát filmu Naboř a ujeď / Hit and Run
© H.C.E.
Skoro dekádu stará akční komedie je v tuzemsku hodnocena o něco hůře než na zahraničních databázích a Evropan ji asi tak úplně nedocení. Režírující dvojice David Palmer a Dax Shepard, který je zároveň i scenáristou, v ní totiž vzdává poctu ryze americkému žánru road movie, v němž hrají prim rychlá auta, dlouhé cesty do neznáma a obrovský pocit svobody. Na rozdíl od svých vzorů se ale tvůrci neberou moc vážně, protože spoléhají i na velké množství humorných momentů a značnou nadsázku. To poměrně funguje, i když je znát, že se v určitých chvílích museli držet při zemi a nemohli si dovolit nějaké nepříliš korektní vtipy. Naštěstí nechybí hodně slušná akce, krásná auta a řízný a úderný soundtrack. V hlavních rolích se objeví sám Dax ShepardKristen Bell a Tom Arnold, ty menší si pak vychutnávají Michael RosenbaumBradley CooperBeau Bridges nebo Jason Bateman. Nenáročná oddechovka, které by prospěl celistvější a zajímavější příběh.

Zajímavost: Polovina rozpočtu byla využita na zakoupení práv na použitou hudbu.

Originální trailer filmu Naboř a ujeď / Hit and Run


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY