Mlčení jehňátek má i po třiceti letech jedinečnou atmosféru

Vydáno: 24.01.2021 11:30 - Lukáš Frank | foto: facebook tvůrce

Dnes již kultovní klasika režiséra Jonathana Demmeho Mlčení jehňátek slaví letos třicet let od premiéry. Může příběh, ve kterém zářili Jodie Foster a Anthony Hopkins, oslovit i dnešní filmovou generaci?

Mlčení jehňátekRecenzoval/a Lukáš Frank dne 24.01.2021 11:30. Dnes již kultovní klasika režiséra Jonathana Demmeho Mlčení jehňátek slaví letos třicet let od premiéry. Může příběh, ve kterém zářili Jodie Foster a Anthony Hopkins, oslovit i dnešní filmovou generaci? Hodnocení: 5
Mlčení jehňátek
The Silence of the Lambs
Thriller
USA, 1991 , 118 min.

Režie: Jonathan Demme
Scénář: Thomas Harris, Ted Tally
Kamera: Tak Fujimoto
Hudba: Howard Shore
Herci: Jodie Foster, Lawrence A. Bonney, Kasi Lemmons, Lawrence T. Wrentz, Scott Glenn, Anthony Heald, Frankie Faison, Don Brockett, Frank Seals Jr., Stuart Rudin, Anthony Hopkins, Maria Skorobogatov, Jeffrie Lane, Leib Lensky, George 'Red' Schwartz

Česká premiéra: 21.04.2016

Hodnocení: 10/10
Mlčení jehňátek hodnocení na Kinobox.cz: 88.06 %
30. leden 1991 byl den, kdy se v kinech objevil psychologický krimithriller Mlčení jehňátek, který vycházel z knižní předlohy Thomase Harrise. Film, který posunul svůj žánr zase o level výš. Snímek, který zajistil Anthonymu Hopkinsovi a Jodie Foster jejich neslavnější role. Thriller, ve kterém nejdiskutovanější a nejvýraznější postavou nebyla ta hlavní. Horor, který získal pět Oscarů, což je dodnes v tomto žánru nevídané. Nadčasová mrazivá podívaná, která ani po třiceti letech neztratila svoje kouzlo, slaví letos třicet let, ale jako by nikdy nezestárla.

Anthony Hopkins ve filmu Mlčení jehňátek / The Silence of the Lambs
© Facebook tvůrce
Ve městě řádí masový vrah Buffalo Bill, který své oběti stahuje z kůže. Případ řeší agent Crawford (Scott Glenn), ke kterému se přidá nadaná studentka akademie FBI Clarice Starlingová (Jodie Foster). Ta navštíví ve vězeňské nemocnici bývalého uznávaného psychiatra Hannibala Lectera (Anthony Hopkins), který je odsouzen za sérii brutálních vražd a za kanibalismus. FBI se totiž domnívá, že by o vrahovi právě on mohl něco vědět. Clarice je z Lectera nejen vyděšená, ale je také fascinována jeho gentlemanstvím a sofistikovaným projevem. Když zmizí dcera významné senátorky, nabídne Clarice Hannibalovi lepší vězeňské podmínky. Musí jí za to ale poskytnout informace, které povedou k dopadení Buffalo Billa.

Celý příběh je velice zajímavě rozvrstven a koncipován. Hlavní linkou tohoto žánru bývá pátrání po masovém vrahovi, sledování stop, odhalování dalších mrtvých, ale to by se jednalo o klasický thriller, kterých vznikla spousta. Právě tato linie je malinko upozaděna a příběh jen doplňuje. Do popředí se dostávají hlavně rozhovory mezi Starlingovou a Lecterem probíhající ve vězeňském prostředí, kterých se divák nemůže nabažit.

Jodie Foster ve filmu Mlčení jehňátek / The Silence of the Lambs
© Facebook tvůrce
I když je Lecter psychopat, stejně se jedná o tu nejlepší postavu na plátně. Vztah mezi Hannibalem a Clarice se ubírá nečekaným směrem a je jen součástí dohadů, jestli sympatie mezi nimi propuknou naplno, nebo se budou navzájem jen oťukávat. Ani v dalších pokračováních není zcela jasné, co mezi nimi vlastně vzniklo. Ono to ale vůbec nevadí. Tajemství mezi nimi dělá film výjimečnějším. Nejde ale o lovestory a ve finále se skutečně dočkáme obvyklého vyústění typického pro kriminální filmy, které je okořeněno o geniálně zahranou roli zvráceného Buffalo Billa.

Celý film stojí a padá na výborném castingu, který se povedl opravdu na jedničku a není divu, že byl oceněn Oscary, Zlatými Glóby nebo cenami BAFTA. I když měla herečka a režisérka Jodie Foster v době premiéry třicet let, hrála o něco mladší studentku akademie, což nebylo vůbec poznat. Mladistvý vzhled a výška 160 cm zřejmě udělaly svoje. Naivita smísená s odhodláním plnit přiřazené úkoly, strach a fascinace z Lecterovy povahy, naprostá uvěřitelnost v každém záběru. Foster v době premiéry Mlčení jehňátek měla na kontě prvního Oscara. Bylo pravděpodobné, že za roli Clarice Starlingové přistane v její sbírce další.

Ted Levine ve filmu Mlčení jehňátek / The Silence of the Lambs
© Facebook tvůrce
Naproti ní ji perfektně doplňoval démonický Anthony Hopkins, jehož Dr. Hannibal Lecter měl vše, co má pravý záporák mít. A ještě něco navíc. Pohled vyšinutého šílence, ale také jistý talent ukolébat diváka k pocitu, že přece zas tak hrozný být nemůže a získat sympatie na svou stranu. Vynalézavost, genialita, postava plná tajemství, z kterých mrazí. Pro Hopkinse určitě životní role. Škoda, že je na plátně pouhých 17 minut z celkových dvou hodin. Tuto perfektní dvojici, která mezi sebou tvoří během filmu prazvláštní vztah, doplňuje Ted Levine v roli masového vraha Buffalo Billa. I přes perfektně zahranou postavu člověka, který to nemá v hlavě v pořádku, zůstává za Hopkinsovým Lecterem malinko v pozadí.

Mlčení jehňátek si postupem času vybudovalo status kultovního filmu. Ani po třiceti letech neztrácí svoje kouzlo, svoji jedinečnou atmosféru a u diváka vyvolá stejně mrazivý pocit, jako by film viděl poprvé. I kdyby režisér Jonathan Demme nikdy nenatočil žádný jiný film, mohl by si s klidem říct, že vytvořil něco, co zůstane mezi nejlepšími filmy celosvětové kinematografie navždy.

Originální trailer filmu Mlčení jehňátek


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY