Český lev 2020: Nominacím vévodí Krajina ve stínu

Vydáno: 19.01.2021 07:30 - Lukáš Frank | foto: Seznam Zprávy

Včera byly oznámeny nominace na filmové ceny Český lev za rok 2020. Celkem patnáct jich získal film Bohdama Slámy Krajina ve stínu. Jak si vedly ostatní české filmy uvedené v minulém roce?
Fotografie z filmu  / Krajina ve stínu
© Bontonfilm
Filmové ceny Český lev byly poprvé uděleny v roce 1993. I přes všechna omezení spojená s probíhající pandemií koronaviru budou ceny rozdány i letos, a to v tradičním termínu typickém pro tuto událost. Slavnostní ceremoniál se uskuteční v sobotu 6. března ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. O vítězích 28. ročníku opět rozhodne Česká filmová a televizní akademie, která je složena z režisérů, kritiků, producentů, herců a dalších odborníků filmového průmyslu, těch je bezmála tři sta.

O hlavní cenu se popere pět celovečerních snímků, z nichž divácky nejúspěšnějším je Šarlatán, který bude vyslán i na filmové klání amerických Oscarů. Konkurovat mu budou životopisný Havel, drama z válečného období Krajina ve stínu, kontroverzní Žáby bez jazyka a psychologické drama Modelář. Uvidíme, kterému ze snímků předá pomyslné žezlo loňský vítěz - Nabarvené ptáče Václava Marhoula.

Mezi herci se mezi sebou utkají Havel Viktora DvořákaJan Cina za to, jak dobrý Herec byl jeho Stanislav Láník, Csongor Kassai za roli Josefa Pachla v Krajině ve stínuKryštof Hádek za leteckého navigátora a Modeláře a Ivan Trojan za roli léčitele Mikoláška v Šarlatánovi. Ve vedlejších mužských rolích nejvíce zaujali Martin Hofmann ve filmu HavelStanislav Majer v Krajině ve stínuJiří MádlModeláři a Juraj LojJosefem Trojanem v Šarlatánovi.

Marek Taclík, Jana Plodková ve filmu  / Bábovky
© Logline Production
Překvapivou zprávou je nominace v kategorii nejlepší herečka v hlavní roli pro Janu Plodkovou v nepříliš dobře kritiky přijatých Bábovkách. Svou nominaci získala i Aňa Geislerová za civilní ztvárnění Olgy Havlové ve filmu Havel. Role přidrzlé sestry v minisérii Herec vynesla nominaci i Jenovéfě BokovéTereza Těžká zazářila v dokumentu V sítiMagdaléna Borová v Krajině ve stínu. Pro obě jsou to jejich první nominace. Z hereček ve vedlejších rolích mají šanci Barbora Seidlová (Havel), Elizaveta Maximová (Herec), Barbora PolákováPetra Špalková za Krajinu ve stínu a Jaroslava Pokorná za Šarlatána.

Cenu za režii si letos může odnést Agnieszka Holland, Petr Zelenka, Slávek HorákBohdan Sláma nebo Mira Fornay.

Na nominace v hlavních kategoriích se můžete podívat níže.

NEJLEPŠÍ CELOVEČERNÍ FILM

NEJLEPŠÍ DOKUMENTÁRNÍ FILM

NEJLEPŠÍ REŽIE

NEJLEPŠÍ HEREČKA V HLAVNÍ ROLI

NEJLEPŠÍ HEREC V HLAVNÍ ROLI

NEJLEPŠÍ HEREČKA VE VEDLEJŠÍ ROLI

NEJLEPŠÍ HEREC VE VEDLEJŠÍ ROLI

NEJLEPŠÍ SCÉNÁŘ

NEJLEPŠÍ KAMERA

NEJLEPŠÍ STŘIH

NEJLEPŠÍ ZVUK

NEJLEPŠÍ HUDBA

NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ FILM NEBO MINISÉRIE

  • Herec
  • Stockholmský syndrom
  • Veterán
NEJLEPŠÍ TELEVIZNÍ SERIÁL

  • Místo zločinu Ostrava
  • Specialisté
  • Zrádci
  • Bütow


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY