TV tipy: Táta a superpoldové jsou doma a hra začíná

Vydáno: 11.12.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: facebook tvůrce

Jako už tradičně je druhá polovina prosince v televizích ve znamení blížících se Vánoc, na program se tedy dostávají každoroční jistoty. Mezi nimi ale letos vyčnívá premiéra Spielbergova spektáklu Ready Player One: Hra začíná.
Superpoldové 2 (Super Troopers 2) (pátek 11. 12., Prima Cool, 22.20 - 00.25 / pondělí 14. 12., Prima, 00.05 - 02.10)

Plakát filmu Superpoldové 2 / Super Troopers 2
© Facebook tvůrce
Dva roky staré pokračování úspěšné komedie se u nás nedá sehnat na žádném nosiči a ani není moc známé. Dáno to může být i tím, že jeho hodnocení v našich končinách je sotva průměrné, zatímco zahraniční databáze jsou mnohem vstřícnější. Režisér a spoluscenárista Jay Chandrasekhar v něm zvolil naprosto jednoduchý přístup a divákům naservíroval to, čemu se říká typicky americká buranská komedie. To tedy znamená, že humor je zcela prostý, mnoho vtipů střílí úplně vedle a někdy jsou ukrutně trapné, některé ale na druhou stranu poměrně fungují, jen jsou trochu v nepoměru. Příběh nemá smysl řešit, protože jde o sled různých epizod, které na sebe moc nenavazují. V hlavních rolích se představí Seann William ScottClifton Collins, Jr. nebo Steve Lemme, které doplňují třeba sám režisér nebo Damon Wayans, Jr.. Tempo je naštěstí svižné a stopáž střídmá, takže při troše tolerance a zvrhlé lásce k extrémně buranskému humoru se snímek dá zvládnout. Tip bez větších záruk.

Zajímavost: Vyzvánění padělaných telefonů je instrumentální verze kanadské hymny.

Oficiální trailer filmu Superpoldové 2 / Super Troopers 2
Vánoční rande (12 Dates of Christmas) (sobota 12. 12., Nova, 09.10 - 10.55 / pondělí 14. 12., Nova Cinema, 10.20 - 12.05)

Plakát filmu Vánoční rande / 12 Dates of Christmas
© IMDb
Skoro dekádu stará televizní romantická komedie u nás není příliš známá a hodnocená je jen průměrně, v zahraničí na tom ale je o dost lépe. Režírující James Hayman se v ní spolehl na typické žánrové postupy a rezignoval na veškerou originalitu. Vsadil tak na absolutně klišovitý příběh, který si sice pohrává s tématem časové smyčky, je ale zoufale předvídatelný, nenápaditý, neinvenční a zcela nevýrazný. Naštěstí věděl, že je potřeba řešit jen to důležité, takže vyměřil střídmou stopáž, v níž nikdy nedojde na nudu, ani pomalejší tempo v tomto případě nevadí. V lehce nadprůměrných vodách snímek udržují příjemná vánoční atmosféra, přesný sváteční soundtrack a slušné obsazení. V něm hrají prim Amy Smart a Mark-Paul Gosselaar, mezi nimiž probíhá solidní chemie, těm pak sekundují třeba Jayne EastwoodPeter MacNeill nebo Stephan James. Jen škoda, že tu chybí jedna jediná zapamatovatelnější scéna a vše je trochu unylé. Neškodná vánoční romantika na sobotní ráno. 

Zajímavost: Hayman se od tohoto filmu věnuje pouze režii seriálů.

Televizní spot filmu Vánoční rande / 12 Dates of Christmas
Bejvalek se nezbavíš (Ghosts of Girlfriends Past) (sobota 12. 12., Nova, 15.15 - 17.10 / pondělí 14. 12., Nova Cinema, 12.35 - 14.30 / úterý 15. 12., 06.35 - 08.25)

Plakát filmu Bejvalek se nezbavíš / Ghosts of Girlfriends Past
© FilmAffinity
Jedenáct let stará romantická komedie je dnes trochu zapomenutá, protože patří k těm méně výrazným počinům. Režírující Mark Waters v ní překvapí zejména v úvodu, který je svižný, nápaditý a naláká na trochu jinou podívanou. I s humorem to vypadá nadějně, protože je hodně příjemný a není prvoplánový. S postupujícím časem ale začne převažovat sice docela povedená, ale tuctová a předvídatelná romantika bez větší invence a náboje. Navíc se do příběhu přidává nadpřirozená linie, která nefunguje skoro vůbec a působí opravdu hodně násilně a chtěně. Tempo je naštěstí po celou dobu poměrně svižné a taktéž vtipy nepatří k těm nejhloupějším a rozhodně nikoho neurazí. Jak už to u podobných snímků bývá, dost toho zachraňuje obsazení, v němž hlavní roli ztvárnil obstojný Matthew McConaughey, jehož hlavní partnerkou je trochu toporná Jennifer Garner, mezi nimi ale neprobíhá potřebná chemie. Dále se pak objeví například Michael DouglasEmma Stone nebo Robert Forster. Další naprosto oddechová a nenáročná záležitost na víkendové odpoledne. 

Zajímavost: Film vznikl velmi volně podle knihy Vánoční koleda Charlese Dickense.

Originální trailer filmu Bejvalek se nezbavíš / Ghosts of Girlfriends Past
Mladí Titáni do toho!: Ve filmu (Teen Titans Go! To the Movies) (sobota 12. 12., Nova Cinema, 16.05 - 17.35 / neděle 13. 12., 08.35 - 10.20)

Plakát filmu Mladí Titáni do toho!: Ve filmu / Teen Titans Go! To the Movies
© Facebook tvůrce
Animovaný snímek z produkce studia DC se v našich končinách netěší nějak velké známosti, což je dáno i tím, že ani seriál, z něhož vychází, se u nás moc nevysílá. Debutující režijní duo Peter Rida Michail a Aaron Horvath v něm cílí především na dětského diváka, takže se spoléhá na svižné tempo, neustálou akci, jednoduchý humor a bohatý písničkový doprovod, písně ale tentokráte nejsou zcela povedené a spíše vyrušují, protože jim chybí větší nápad a lepší melodie. Dospělé krom docela originální animace pobaví jen několik výborných parodických momentů, kterými tvůrci střílí do populárního marvelovského vesmíru, ale nebojí se dělat legraci ani z hitů vlastní stáje. O to víc mrzí, že příběh je až moc primitivní, klišovitý a tvůrci si s ním nedali trochu více práce. Víkendová zábava pro celou rodinu.

Zajímavost: Jde o vůbec první celovečerní film, který navazuje na seriál Teen Titans.

Oficiální trailer filmu Mladí Titáni do toho!: Ve filmu / Teen Titans Go! To the Movies
Freonový duch (neděle 13. 12., ČT1, 15.50 - 17.30 / středa 16. 12., 09.55 - 11.30)

Plakát filmu  / Freonový duch
© s-antikvariat.cz
Československá pohádka z raných devadesátých let svým názvem odkazuje k ekologickému poselství, které je její hlavní zprávou. Režisér a spoluscenárista Zdeněk Zelenka v ní mnohé překvapí potemnělou a tajemnou atmosférou a docela velkým důrazem na určitou realističnost. Nechybí tu ani písničky, které sice nemají hitový potenciál, kladou ale důraz na text a v hlavě přece jen chvíli zůstanou. Bodíky přidávají i svěží tempo, střídmá stopáž a již zmíněný ekologický apel, který naštěstí není vůbec otravný a může fungovat i v současné době. Výsledku výrazně přidává i obsazení, v němž jednu z hlavních rolí ztvárnil kromě velmi dobře obsazených dětských herců výtečný Vlastimil Brodský, jemuž ze známějších tváří sekundují třeba Jitka AsterováStanislav Tříska nebo František Řehák. Jen by si autor mohl odpustit přílišné poučování, které se do celkového ladění moc nehodí. Trochu opomíjená záležitost. 

Zajímavost: Snímek se začal natáčet ještě za komunismu, dokončen byl ale v tehdy novém státním zřízení.

Ukázka z filmu Freonový duch
Ready Player One: Hra začíná (Ready Player One) (neděle 13. 12., Nova Cinema, 20.00 - 22.45 / pondělí 14. 12., 15.00 - 17.50 / úterý 15. 12., 10.45 - 13.00)

Český plakát filmu Ready Player One: Hra začíná / Ready Player One
© Facebook tvůrce
Dva roky stará záležitost je adaptací velmi populární a vychvalované knihy Ernesta Clinea, jejímž klíčovým tématem je popkultura osmdesátých let. A jelikož režisérem je Steven Spielberg, neměl problém se sehnáním různých licencí, takže ty, kteří se o tuto kulturu zajímají, pobaví úplně nejvíc, protože odkazuje na slavné filmové hity, propriety a postavy z nich, do dění jednoho z nich dokonce diváky přenese. Výtečná je též vizuální stylizace, která je naprosto dokonalá a plná precizních efektů, chybět nesmí ani vesměs pohodová a unikátní dobová atmosféra. Samozřejmostí je i výborný soundtrack. Velmi dobře se tu pracuje také s motivem virtuálních identit a určitým apelem, aby lidstvo žilo skutečné životy. Štěstí měl v tom, že i když postavy nejsou moc zajímavé, jsou velmi dobře zahrané. Hlavní roli ztvárnil trochu unylý Tye Sheridan, jehož nejvýrazněji doplňuje Mark Rylance, který ovšem dostal k dispozici i nejzajímavější charakter. Jen škoda, že dění v reálném světě moc nefunguje a působí lehce odbytě, absentuje tu také napětí, neboť od začátku je vesměs jasné, jak se vše bude vyvíjet. Tip týdne, o němž více prozradí naše recenze.

Zajímavost: Mezi předlohou a filmem je záměrně velké množství rozdílů, protože Spielberg prohlásil, že kniha nejde zcela zfilmovat.

Oficiální český trailer filmu Ready Player One: Hra začíná / Ready Player One
Táta je doma (Daddy’s Home) (neděle 13. 12., Prima Max, 20.00 - 22.00 / úterý 15. 12., 00.05 - 02.00)

Český plakát filmu Táta je doma / Daddy's Home
© Facebook tvůrce
Pět let stará rodinná komedie doplácí především na to, že chce být pro všechny a tvůrci se tak musí viditelně krotit. Režisér a spoluscenárista Sean Anders v ní veškerý potenciál rozhodně nevyčerpal a poměr humoru je bohužel nakloněn spíše tomu prvoplánovému a trapnému. A je to velká škoda, protože některé vtipy jsou vskutku povedené, evidentně ale měly být ostřejší, čemuž zabránila snaha o co nejširší přístupnost. Příběh nemá cenu řešit, protože děj je hodně epizodický, atmosféra je naštěstí vesměs pohodová, tempo svižné a stopáž poměrně střídmá, takže vyslovená nuda se nikdy nedostaví. Nad vodou ale snímek jednoznačně drží ústřední duo Will Ferrell a Mark Wahlberg, mezi nímž sice na první pohled nefunguje potřebná chlapská chemie, na ten druhý ale spolu kooperují vlastně skvěle. Zdatně jim střídavě sekundují třeba Linda CardelliniThomas Haden Church nebo Scarlett Estevez. Tip, před nímž je lepší se podívat na trailer, s čímž souhlasí i naše hrubě nespokojená recenze

Zajímavost: Wahlbergovu roli měl původně hrát Vince Vaughn.

Oficiální český trailer filmu Táta je doma / Daddy’s Home
Hitlerův Hollywood (Hitlers Hollywood) (pondělí 14. 12., ČT art, 00.20 - 02.10)

Plakát filmu Hitlerův Hollywood / Hitlers Hollywood
© IMDb
Tři roky starý německý dokument je podle názvu hodně atraktivní a divákům se snaží přiblížit, jak fungoval filmařský svět za krutých dob hitlerovské diktatury. Režisér a scenárista Rüdiger Suchsland se soustředí především na neznalého diváka a přínosný je v tom, že nabídne i hodně ukázek z tehdejších počinů a osvětlí, na jakých základech se vše budovalo. Problém ovšem vyvstává s komentářem, který je spíše autorský, především ale podobně tendenční jako sledované filmy, navíc si často protiřečí a ti, kteří se orientují, v něm objeví dokonce několik chyb. A je to škoda, protože osudy některých tehdejších tvůrců jsou vskutku zajímavé. Pokud bude dokument vysílán v původním znění, uslyší diváci Uda Kiera, který jím hlasově provází. Opravdu velká škoda, že autor se pustil do takové kontroverze a některé připomínky jsou vskutku zvláštní a ne úplně podložené. Trocha historie na začátek týdne.

Zajímavost: Ve své vlasti měl film premiéru 23. února 2017. 

Oficiální americký trailer filmu Hitlerův Hollywood / Hitlers Hollywood
Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský (pondělí 14. 12., ČT art, 22.30 - 00.00)

Plakát filmu  / Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský
© dvd-niagara.cz
Na konci tisíciletí vznikl dokument o životě legendárního Vlastimila Brodského. Režisér a spoluscenárista Ondřej Havelka ho postavil na rozhovorech s ním a jeho cynicko-ironických monolozích, které prolínal s ukázkami z jeho slavných filmů. Největší přínos je právě povídání samotné legendy, která odhalí mnoho věcí ze svého dětství a připomene některé zapomenuté role. Potěšující je i to, že autor se striktně vyhýbá jakýmkoli bulvárním informacím a soukromí slavného umělce vůbec neřeší. I atmosféra je poměrně pohodová a příjemně nostalgická a stopáž je střídmá natolik, aby se nějaké informace nezačaly opakovat a vše nudilo. Jen je možná trochu škoda, že tvůrce přece jen nekladl nějaké otázky, k nimž pár promluv vysloveně svádí. Hodinka a půl ve společnosti legendy.  

Zajímavost: Brodský se zastřelil tři roky po vzniku dokumentu. 

Ukázka z filmu není dostupná.

Delfíní muž (Dolphin Man) (čtvrtek 17. 12., ČT2, 23.45 - 01.05)

Plakát filmu Delfíní muž / Dolphin Man
© IMDb
Tři roky starý francouzsko-řecký dokument představuje Jacquese Mayola, průkopníka volného potápění. Dokumentárně debutující režisér a scenárista Lefteris Charitos v něm vsadil zejména na zajímavou životní filozofii, kterou sledovaný vyznával a také na jeho lásku k vodě, takže se vyžívá v dlouhých záběrech na i pod mořskou hladinu, které jsou fascinující, nádherné a vysloveně lákají k ponoru do nekonečné hlubiny. Bonusem budiž vzácné archivní záběry z padesátých let, které dokonale ilustrují, jakou proměnou tento svérázný sport prošel. Nechybí ani velmi příjemný hudební doprovod, opojné pomalejší tempo a celkově kouzelná atmosféra. Snímek navíc namluvil Jean-Marc Barr. Je asi pravda, že v "suchozemských" momentech autor trochu nudí, těch ale naštěstí není tolik, aby to zkazilo vesměs pozitivní dojmy. Meditativní tip. 

Zajímavost: Přínosem Mayola do hlubinného potápění bylo především propojení jógy se zenovým učením.

Originální trailer filmu Delfíní muž / Dolphin Man


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY