Poslední rána pro kina? Studio Warner Bros. zveřejnilo nečekanou novinku

Vydáno: 04.12.2020 11:38 - Lukáš Frank | foto: Vanity Fair

Neustupující pandemie koronaviru brání otevření spoustě kinosálů po celém světě. Studio Warner Bros. se rozhodlo pro krok, který může změnit filmový svět možná už napořád.
Gal Gadot ve filmu  / Wonder Woman 1984
© Warner Bros.
Před pár týdny studio oznámilo, že vypustí novou Wonder Woman 1984 jak do kin, tak na streamovací službu HBO Max (zatím dostupné pouze v USA, přičemž expanze do dalších světových trhů se chystá v druhé polovině příštího roku), a to už během letošních vánočních svátků. Divákům to možná udělalo radost, ale provozovatelé kin doufali, že se bude jednat o ojedinělý případ, který reaguje na probíhající pandemii koronaviru. O to víc je překvapivá zpráva, kterou Warner Bros. vypustilo před pár hodinami. Podobný scénář jako ten pro superhrdinku v podání Gal Gadot budou mít i filmové premiéry po celý rok 2021.

Zveřejněný seznam sedmnácti filmů, který obsahuje například očekávanou novou verzi Mortal Kombat, hvězdně obsazený thriller Little Things s Denzelem WashingtonemRamim Malekem nebo Jaredem Letem, napůl animovaný Tom a Jerry, souboj Godzilla vs. Kong, třetí díl V zajetí démonů, nový začátek Space Jam: A New Legacy, zpívajícího Elvise v podání Austina Butlera nebo megafilmy DunaThe Suicide Squad a čtvrtý díl The Matrix, si můžete prohlédnout níže i s daty jejich premiéry. Tyto filmy budou mít premiéru jak v klasických kinosálech, tak na stramovací službě HBO Max, kde budou k dispozici po dobu jednoho měsíce. Poté bude distribuce pokračovat pouze v kinech.

Fotografie z filmu Matrix / The Matrix
© Warner Bros.
Ač to studio ve své oficiální zprávě nezmínilo, je možné, že se jedná o jakýsi druh experimentu, který nasměruje budoucnost filmového průmyslu. Pokud se totiž ukáže, že streamovací služby přitáhnou ke snímkům více lidí než samotná kina, může to razantně změnit budoucnost filmu, a ještě více ohrozit životnost stříbrného plátna. Je jasné, že milovníci pohodlných sedaček a vonícího popcornu budou možnost pustit si svůj oblíbený film online v pohodlí domova bojkotovat. Otázkou je, zda jich bude takové množství, aby to s celkovými čísly zahýbalo.

Jedná se tedy o další případ, kdy studio pozměnilo podmínky distribuce filmu. Universal Studios mají úmluvu s jednou ze sítí kin, kdy film uvedený v kině mohou po sedmnácti dnech umístit na streamovací službu. Je tedy jen otázkou, kdy půjdou ostatní filmová studia touto cestou.

Seznam premiér filmů Warner Bros. (data se mohou změnit):



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • :-D (:-D, 07.12.2020 18:00) Reagovat

    Samé hloupé filmy pro primitivy. Na ty nikdo nepůjde ani do kina, ani na stream. Takže je to úplně jedno, jestli se experiment povede, nebo ne :-D.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY