V prosinci na streamovacích službách: Nový Fincher nebo Meryl Streep

Vydáno: 06.12.2020 10:30 - Lukáš Frank | foto: Netflix

Každoročně je prosinec poznamenán blížícími se vánočními svátky. Televize upravují svůj program, aby v lidech navodily tu správnou atmosféru. Streamovací služby ale nabízí několik novinek, které s Vánocemi nemají nic společného, ale vám by se určitě vyhnout neměly.
1. Mank (Netflix)

Gary Oldman, Arliss Howard, Tom Pelphrey ve filmu  / Mank
© Netflix
Jeden z nejočekávanějších filmů letošního roku dorazí na Netflix hned začátkem prosince. Šest let po posledním filmu Davida Finchera Zmizelá přichází snímek, který podle prvních reakcí bude jednoznačně horkým favoritem nadcházejících Oscarů. Režijní mistr se tentokrát vydal do Hollywoodu 30. let a pohlíží na něj očima sarkastického scenáristy a alkoholika Hermana J. Mankiewicze, který je uprostřed finálních úprav svého filmu Občan Kane. Těšit se prý můžeme na dokonalou podívanou, nádherné záběry, perfektní dobovou atmosféru a ty nejlepší herecké výkony, které zajistí Gary OldmanAmanda Seyfried nebo Lily Collins. Těšíte se? My ano!

Premiéra: 4. 12. 2020

Oficiální trailer filmu Mank / Mank
2. Půlnoční nebe (Netflix)

George Clooney ve filmu Půlnoční nebe / The Midnight Sky
© Vanity Fair
George Clooney není jen herec, ale od roku 2002 každé tři roky vypustí do světa film, který si sám zrežíruje a často si v něm i sám zahraje. Letos nás čeká jeho Půlnoční nebe, které je postapokalyptickým dramatem. Augustine (George Clooney) je bádající vědec na Arktidě, kde se cítí sám jako kůl v plotě. Jeho samotu ale naruší Sully (Felicity Jones) a její posádka, která se má vracet ze své mise zpátky na Zemi. Augustine se ji snaží přesvědčit, aby situaci přehodnotila a společně se svým týmem zůstala ve vesmíru, protože na Zemi se odehrála globální katastrofa. Předlohou je kniha Good morning, midnight od Lily Brooks-Dalton. Uvidíme, jak se Clooneymu jeho první drama s prvky sci-fi povedlo.

Premiéra: 23. 12. 2020

Oficiální trailer filmu Půlnoční nebe / The Midnight Sky
3. Nechte je všechny mluvit (HBO GO)

Meryl Streep ve filmu  / Let Them All Talk
© HBO Max
Filmy s Meryl Streep bývají divácky úspěšné a oblíbené. Novější snímky oscarového Stevena Soderbergha mají spíše kolísavou kvalitu, ale své diváky si najdou. Spolupráce této slavné dvojice proběhla v roce 2019 na filmu Prací automat, který se setkal s vlažnými reakcemi diváků i kritiků. Říká se, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš, ale také, že zkusit se má všechno. Proto HBO GO už za pár dní uvede komedii Nechte je všechny mluvit, ve které se slavná spisovatelka (Meryl Streep) vydává na cestu se svými přítelkyněmi (Candice Bergen a Dianne Wiest), aby se pobavila a vyléčila staré rány. Bůhví proč se k nim připojí i její synovec (Lucas Hedges). Ten se stará nejen o svou tetu a její přítelkyně, ale také se snaží získat pozornost mladé literární agentky (Gemma Chan).

Premiéra: 10. 12. 2020

Oficiální trailer filmu Nechte je všechny mluvit / Let Them All Talk
4. The Prom (Netflix)

Nicole Kidman, Meryl Streep, James Corden ve filmu  / The Prom
© Netflix
Že už jste dlouho neviděli nic s Meryl Streep? A že jste ji neslyšeli dlouho zpívat? Tak přesně pro vás bude muzikálová komedie, která dorazí na Netflix v polovině prosince. Režie se ujal Ryan Murphy, který se věnuje hlavně seriálům. V letošním roce zaujala jeho Ratchedová. Za zmínku ale určitě stojí i American Horror Story nebo zpívající seriál Glee. Předlohou pro The Prom je dva roky starý broadwayský muzikál, který se věnuje čtyřem hercům cestujícím do jednoho z měst v americké Indianě, aby pomohli dospívající lesbické studentce, které škola brání vzít svou přítelkyni na ples. Ve veselý zpěv v každých deseti minutách nepropukne jen Meryl Streep, ale také třeba Nicole Kidman nebo James Corden. Pro muzikálové fanoušky povinnost.

Premiéra: 11. 12. 2020

Oficiální trailer filmu The Prom / The Prom
5. Rozparovač (Netflix)

Fotografie z filmu  / The Ripper
© The Tab
Pro ty, které při zmínce o vánočních pohádkách začnou bolet zuby, máme dobrou zprávu. Pár dní před vánočními svátky se na Netflixu objeví nový dokumentární krimiseriál Rozparovač, díky kterému nahlédneme formou rozhovorů do případu yorkshirského rozparovače Petera Sutcliffa. Divák uvidí názory vyšetřovatelů a novinářů, vzpomínky těch, kteří přežili, ale také členů rodin obětí právě tohoto muže, který vraždil na konci sedmdesátých let minulého století na severu Anglie. Téměř před třiceti lety byl dopaden a odsouzen na doživotí za vraždu třinácti žen. Sutcliff před pár dny zemřel, své filmové premiéry se tedy nedočkal. Netflix už nejednou dokázal, že dokumenty točit umí. Nechme se překvapit, jak se povede tenhle.

Premiéra: 16. 12. 2020

Oficiální trailer filmu Rozparovač / The Ripper
6. Rovnodennost (Netflix)

Fotografie z filmu  / Equinox
© Forbes
Pár dní před novým rokem nabídne Netflix dánský šestidílný mysteriózní seriál Rovnodennost, který vypráví příběh dívky Astrid, která je svědkem zmizení autobusu plného studentů, ve kterém byla i její sestra. Po dvaceti letech ovšem rozpozná muže, který byl jednou z obětí onoho zmizení a začne pátrat, co se ve skutečnosti stalo. Vzhledem k aktuální situaci u nás i ve světě může být Equinox perfektním tipem pro strávení letošního silvestrovského večera.

Premiéra: 30. 12. 2020

Oficiální teaser filmu Rovnodennost / Equinox
Streamovací služby samozřejmě nabízí spoustu dalších novinek jako třeba hudební dokumenty o The Bee Gees nebo o Carrie Underwood nebo novou Wonder Woman 1984, ale to jen na HBO Max v USA. Netflix zase nabízí dokument Vánoční filmy našeho dětství o vzniku právě těchto snímků, animované filmy Plátno nebo Andělino vánoční přání a spoustu dalších vánočních filmů.

Otevření českých kin se možná už blíží, ale prozatím konkrétní termín známý není. Útěchou pro tuto chvíli může být to, že streamovací služby často nabízejí kvalitnější počiny než leckdy uvedou kina.



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY