Sám doma slaví třicet let od premiéry! Kolik dílů vlastně tahle komedie má?

Vydáno: 29.11.2020 12:00 - Lukáš Frank | foto: facebook tvůrce

10. listopadu 1990 proběhla premiéra vánoční komedie Sám doma. Nikdo tehdy netušil, že se z filmu stane takřka kultovní záležitost. Z populární značky těžila spousta dalších filmových tvůrců. Dokázal se některý z nich alespoň přiblížit prvnímu dílu?
7. Home Alone (2021?)

Archie Yates
© IMDb.com
Ano, je to tak! Studio Disney potvrdilo, že v letošním roce začalo natáčení dalšího filmu ze série Sám doma. Původní popis tohoto snímku zmiňoval válku manželů proti dítěti, které jim něco ukradlo. Časem se ale ukázalo, že se bude skutečně jednat o remake původního filmu z roku 1990. Byla zodpovězena i otázka, která všechny zajímá nejvíce. Kdo si zahraje nového Kevina? Tuto roli získal jedenáctiletý Archie Yates, kterého si můžete pamatovat jako Yorkiho z Králíčka Jojo. Dále ve filmu uvidíme třeba Ellie Kemper (Ženy sobě), Roba Delaneye (Deadpool 2) nebo Timothyho Simonse (Zlato). Režie se ujal Dan Mazer, který natočil například film Děda je lotr a napsal scénář k poslední Bridget Jones. Film měl mít premiéru letos, ale kvůli aktuální situaci zatím není nové datum známé.

Trailer k filmu není dostupný.

6. Sám doma 5: Vánoční loupež (2012)

Christian Martyn, Malcolm McDowell ve filmu  / Home Alone: The Holiday Heist
© CSFD.cz
Sám doma 5 s podtitulem Vánoční loupež minul stříbrná plátna a zamířil si to rovnou do televize. Tady ale jméno Kevin nehledejte. Vlastně žádné ze jmen z původních filmů tady nenajdete a celý film má pramálo společného s komedií Chrise Columbuse. Finna Baxtera údajně straší v novém domově duch gangstera, který tam byl kdysi zabit. Rodiče Finnovi nevěří a zároveň nemají ponětí o tom, že jejich dům navštívili zloději, kteří hledají vzácný obraz. Máte pocit, že je to hodně přitažené za vlasy? Není to jen pocit. S oblíbeným Kevinem to nemá společné vlastně nic. Pokud se ocitnete na samotě u lesa, kde vám televize přijímá jen jeden jediný kanál, na kterém dávají právě tento díl, venku prší a vy nemáte co jiného na práci, ze zajímavosti se koukněte. Zaručeně se vám film po závěrečných titulcích ihned vymaže z paměti. Neurazí, nenadchne. Můžete ale ocenit český dabing Matěje Převrátila, který za roli Kevina/Finna dostal cenu Františka Filipovského.

Televizní spot filmu Sám doma 5: Vánoční loupež / Home Alone 5: The Holiday Heist
5. Sám doma 4 (2002)

Missi Pyle, French Stewart ve filmu Sám doma 4 / Home Alone 4
© 20th Century Fox Television
I čtvrtý díl putoval rovnou na videokazety. O tom, jakou má kvalitu, si můžete udělat obrázek ze slov Daniela Sterna, který v původních filmech ztvárnil zloděje Marva. Bylo mu nabídnuto, aby si roli zopakoval, Stern ale odmítl a nazval scénář urážkou. Kevinovi rodiče tentokrát žijí odděleně a on doma čelí konkurenci starších sourozenců. Proto se rozhodne využít otcovy nabídky a strávit Vánoce s ním a jeho novou přítelkyní v jejím supermoderním domě. Zloději musí překonat ovládání složitého alarmu, unést skutečného prince z Kevinova domu a čelit jeho nastraženým pastím. Mike Weinberg je v hlavní roli otravný, scénář je hloupý a naprosto kazí rodinnou atmosféru předchozích počinů tím, že rodiče Kevina se rozešli. Tohle se moc nepovedlo a poznali to i diváci.

DVD spot k filmu Sám doma 4 / Home Alone 4
4. Sám doma 3 (1997)

Alex D. Linz ve filmu Sám doma 3 / Home Alone 3
© Twentieth Century Fox
Trojka Sám doma se dočkala svého uvedení v kinech, ale tržby za moc nestály. Možná to bylo tím, že film se neodehrává o Vánocích, ale až po nich. Možná to bylo tím, že Macaulay Culkin vyrostl a nahradil ho nezajímavý Alex D. Linz. Možná prostě o další díl nikdo nestál. Zajímavé ale je, že v tomto filmu se poprvé ve větší roli objevila Scarlett Johansson. Složenky se samy nezaplatí, že? Bylo ale potřeba celou sérii zrestartovat, trošku zmodernizovat a přiblížit ji tehdejšímu publiku. Kevin se přejmenoval na Alexe, který má ve svém autíčku ukrytý počítačový čip. Ten aktivuje zločinecké zbraně. Boj teroristických špiček s osmiletým klukem může začít. Opravdu u toho chtěl někdo být?

Originální trailer filmu Sám doma 3 / Home Alone 3
3. Sám doma a bohatý (1995)

Macaulay Culkin, Jonathan Hyde ve filmu  / Ri¢hie Ri¢h
© Warner Bros.
Film, který má s původní sérií společného jen hlavního herce Macaulaye Culkina. V originále se jmenuje Richie Rich a zřejmě za účelem nahnat diváky do kin byl v Česku pojmenován jako Sám doma a bohatý. To museli mít návštěvníci projekce radost, když zjistili, že snímek je vlastně něco zcela jiného, než čekali. Žádné pasti, žádný hrdina uvězněný ve vlastním domě obklopený zloději, jen nejbohatší dítě v zemi, které má vše, na co si ukáže. Postupně ale zjišťuje, že mu chybí přátelé, které si za peníze koupit nemůže. Klišovité až hanba, viďte?

Originální trailer filmu Sám doma a bohatý / Richie Rich
2. Sám doma 2: Ztracen v New Yorku (1992)

Fotografie z filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku / Home Alone 2: Lost in New York
© Facebook tvůrce
Povedená pokračování úspěšných filmů bychom mohli spočítat na prstech jedné ruky. Dvojka Sám doma se mezi ně určitě může zařadit. Pro někoho možná s přimhouřenýma očima, pro někoho naprosto právem. Druhého dílu se stejně jako prvního ujal Chris Columbus a celý příběh zasadil do New Yorku. A ač se může zdát, že dvojka malinko vykrádá jedničku, tak i přesto dokáže nabídnout nové situace a zajímavý příběh. Kevin tentokrát netrčí ve svém domě v Londýně, ale nastoupí do špatného letadla a místo v Miami s rodinou se ocitne sám v New Yorku. A co takový malý kluk v obrovském městě udělá? To je přece jasné! Ubytuje se v nejluxusnějším hotelu a začne si užívat vánoční pohodu. A náhodou narazí na stejné zloděje jako před pár měsíci. Druhý díl nabízí nezapomenutelné scény ať už jde o drahý hotel, ženu s holuby nebo o Donalda Trumpa. Určitě jste Sám doma 2: Ztracen v New Yorku viděli milionkrát, ale všimli jste si, že ve scéně, kdy Kevinova matka najde syna před velkým vánočním stromkem v New Yorku, je v pozadí vidět i česká vlajka?

Originální trailer filmu Sám doma 2: Ztracen v New Yorku / Home Alone 2: Lost in New York
1. Sám doma (1991)

Macaulay Culkin ve filmu Sám doma / Home Alone
© 20th Century Fox
Film, který Chrise Columbuse katapultoval mezi režisérské hvězdy první třídy. Film, který vystřelil Macaulaye Culkina mezi herecké miláčky celého světa. Film, který z osmnáctimilionového rozpočtu dokázal vydělat téměř půl miliardy amerických dolarů. Film, který zrodil legendární hlášku „Harry, jdu do baráku!“. Film, který zná každý, a bez kterého si spousta z nás nedokáže Vánoce představit. Taky už se těšíte, až se pohodlně usadíte k televizi, uslyšíte ikonickou hudbu Johna Williamse a nasajete tu pravou vánoční atmosféru? Protože tu Sám doma umí vytvořit stoprocentně!

Originální trailer filmu Sám doma / Home Alone
A který díl máte nejraději vy?



NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY