Festivalové ozvěny: 20. týden

Vydáno: 17.05.2011 19:40 - Jana Bébarová | foto: Bontonfilm

V polovině června se ve Vsetíně uskuteční tradiční Letní filmový maratón, který tamním návštěvníkům již několik let přibližuje kinematografie balkánských zemí. Návštěvníci festivalu v Karlových Varech se zase mohou těšit na digitálně restaurovanou Marketu Lazarovou.
Letní filmový maratón 2011
V první polovině června se ve vsetínském kině Vatra uskuteční již tradiční Letní filmový maratón zaměřený na balkánský film. Letošní, v pořadí již třináctý ročník se bude zaměřovat na bulharskou kinematografii. Vsetínský Filmový klub Maratón jej pořádá ve spolupráci s Bulharským kulturním institutem.
Jak pořadatelé uvádí na svých webových stránkách, Letní filmový maratón začali do tohoto modelu pozvolna transformovat v roce 2007. "Tehdy jsme doplnili program relativně překvapivým tématem nazvaným Objevte Bulhary. To, že mělo uvedení několika bulharských filmů slušný ohlas, nás inspirovalo k myšlence věnovat se dlouhodoběji kinematografiím zemí balkánského poloostrova." Předchozí ročníky se zaměřovaly na kinematografie Rumunska, Slovinska a Makedonie. Bulharsko bude tedy letos již čtvrtou zemí Balkánu, jejíž kinematografii se ve Vsetíně pokusí zmapovat.
Červnový Letní filmový maratón bude mít podobu třídenního semináře (o víkendu 10. - 12. června), v rámci jehož programu budou uvedeny přibližně dvě desítky filmů, z toho jedenáct z Bulharska. Zhruba polovina z nich bude reprezentovat současnou bulharskou kinematografii, například Svět je velký a záchrana kyne odevšad Stephana Komandereva, Stopy v písku Ivayla Kristova nebo Východní hry Kamena Kaleva.
Uveden bude i miniprofil významného režiséra Christo Christova. Ve Vsetíně se budou promítat jeho filmy Ikonostas, Bariéra a Poslední léto. Těšit se můžete i na slavný historický snímek Kozí roh režiséra Medodi Antonova a poněkud pozapomenutý film Ty, jenž si na nebesích režiséra Doča Bodžakova, v němž hlavní roli ztvárnil Jozef Kroner (a získal za ni nominaci na Evropskou filmovou cenu Felix). Součástí programu budou i dvě pásma animovaných filmů.
Druhou programovou sekci nazvanou Vítězové evropských festivalů budou tvořit nebalkánské filmy, které byly v loňském roce oceněny prestižními evropskými cenami, přičemž nebudou chybět ani tři vítězné snímky z festivalu v Cannes. Na programu budou opět i lektorské úvody k filmům a besedy se zajímavými hosty. Během minulých ročníků ve Vsetíne vystoupili například ředitel Rumunského kulturního institutu Mircea Dan Duta, velvyslanec republiky Makedonie Igor Illievski nebo režiséři Ivo Trajkov a Stole Popov. Mezi letošními hosty budou producent a režisér Vladimir Šiškov, ředitel nejprestižnějšího bulharského filmového festivalu Stefan Kitanov a nestor bulharského animovaného filmu Stojan Dukov.
V rámci doprovodného programu Letního filmového maratónu bude i výstava prací bulharských výtvarníků Ljubena Petrova a Georgije Petkova. Bližší informace o akci naleznete na webových stránkách www.fkvsetin.cz.
Marketa Lazarová v Karlových Varech
V rámci blížícího se 46. ročníku Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který se tradičně bude konat první prázdninový týden, se 2. července uskuteční světová premiéra digitálně restaurované kopie slavného českého filmu Marketa Lazarová režiséra Františka Vláčila. Poté, co byla loni s velkým úspěchem uvedena digitálně upravená verze Viscontiho Geparda a snímku Michaela Powella a Emerica Pressburgera Červené střevíčky, přišlo letos na českou klasiku.
"Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary jako nejvýznamnější filmová akce v České republice podpořil a inicioval myšlenku digitální úpravy zásadních titulů české kinematografie. Rozhodli jsme se napomoci hledání finančních prostředků a oslovili našeho generálního partnera. Je logické, že první volba padla na film, který filmoví historikové a kritici považují za nejdůležitější dílo československé kinematografie za více než sto let její existence - Marketu Lazarovou," uvedl prezident karlovarského festivalu Jiří Bartoška.
Ředitel Národního filmového archivu Vladimír Opěla k tomu dodal: "Národní filmový archiv, který ochraňuje a zabezpečuje filmová díla české kinematografie, vítá příležitost podílet se na digitalizaci jednoho z klíčových děl filmové historie. NFA poskytne jako zdroj duplikační kopii, originální negativ i referenční kopii vyrobenou v šedesátých letech dvacátého století a dohlédne na kvalitu výsledného zpracování. Význam restaurace filmu vedle dalšího stupně ochrany původního materiálu vidíme také v tom, že umožní zajistit propagaci jednoho z nejvýznamnějších opusů české filmové historie v rámci nově se rozšiřující sítě digitálních kin doma i v zahraničí, čímž budou posíleny možnosti pro šíření české kultury a jejího filmového dědictví."
Právě v Karlových Varech proběhla v roce 1994 mezi novináři anketa o nejlepší český film všech dob, z níž jako vítěz vzešla Marketa Lazarová. Františkovi Vláčilovi zde navíc byl čtyři roky poté udělen Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY