TV tipy: Všichni už vědí, že při útěku z Atén dívka v pavoučí síti uvízla v duně

Vydáno: 06.11.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Falcon

Ačkoli tento týden nenabízí v televizích žádný výrazný počin, na programu je hned několik premiér. Mezi nimi jsou třeba thriller Dívka v pavoučí síti nebo tuzemské drama Chvilky. Nechybí ale ani legendární Lynchův propadák Duna.
LEGO® Ninjago® film (The Lego Ninjago Movie) (pátek 6. 11., Nova Cinema, 20.00 - 21.50 / sobota 7. 11., 14.35 - 16.20 / neděle 8. 11., 08.50 - 10.35 / pondělí 9. 11., 06.00 - 07.40)

Český plakát filmu LEGO® Ninjago® film / The LEGO Ninjago Movie
© Facebook tvůrce
Tři roky staré animované dobrodružství je typicky spotřební záležitostí, u níž stačí znát jen název, protože zbytek už se dá domyslet. Zkušený režisér Bob Logan, jehož doplnili debutanti Charlie Bean a Paul Fisher, se spolehl na popularitu slavné stavebnice a předchozích filmů a víc toho neřešil. Sice se snažil navázat na stejnojmenný seriál, snímek s ním ale ve výsledku moc společného nemá, protože mnoho stěžejních postav se tu vůbec neobjeví a mytologie se nikterak nerozšiřuje. Příběh tedy nemá smysl řešit, protože prakticky neexistuje a jde jen o sled více, či méně vydařených epizod, důležitější jsou svižné tempo, střídmá stopáž a neustálá akce, která tedy není nijak výrazná, ale svůj účel splní. Důležitá je pochopitelně i vizuální stránka, která je téměř dokonalá. Příjemným bonusem budiž to, že v krátké hrané sekvenci se objeví Jackie Chan. Jestli něco výrazně kazí dojem, je to absence vtipných situací a hlášek, o něž se tvůrci sice pokouší, moc jim to ale nevychází. Tip spíše pro dětského diváka, což potvrdí i naše recenze

Zajímavost: Chan se podílel i na choreografii bojových scén.

Oficiální český trailer filmu Lego® Ninjago® film / The Lego Ninjago Movie
Útěk do Atén (Escape to Athena) (pátek 6. 11., Prima Max, 20.00 - 22.45 / sobota 7. 11., 15.15 - 17.55)

Plakát filmu Útěk do Atén / Escape to Athena
© Movie Poster Shop
Britský dobrodružný snímek z konce sedmdesátých let je v našich končinách takřka neznámý a na zahraničních databázích se těší o něco horšímu hodnocení. Dáno je to jednoznačně tím, že režírující George Pan Cosmatos se v něm nebere vůbec vážně a s celkovým nadhledem to někdy až přehání. Příběh de facto neexistuje, protože se jedná spíš o soubor různých skečů, které nedrží moc u sebe a snaží se co nejvíc pobavit, což se daří tak napůl. V rámci žánrového zařazení se v něm střídá velké množství lokací a postav, které jsou tak různorodé, že společně zkrátka nemohou moc fungovat a dohromady nedávají smysl. K tomu nejlepšímu pak patří akce, které tedy není překvapivě nikterak moc, má ale potřebný náboj a adrenalin, výtečné jsou též výprava a dobová atmosféra. Většinu nedostatků kompenzuje i obsazení, v němž se objeví Roger MooreTelly SavalasDavid NivenClaudia CardinaleElliott GouldRichard Roundtree nebo Sonny Bono. Nenápadná žánrovka, která udělá radost cyničtějšímu publiku.

Zajímavost: Natáčelo se na ostrově Rhodos.

Originální trailer filmu Útěk do Atén / Escape to Athena
Tři vejce do skla (sobota 7. 11., Prima, 16.50 - 18.52 / neděle 8. 11., Prima Max, 11.55 - 13.50 / středa 11. 11., 12.05 - 14.05)

Plakát filmu  / Tři vejce do skla
© Terryhoponozky
Československá komedie z druhé poloviny třicátých let je poměrně známá, hodnocení ale nemá tak vysoká jako jiné žánrovky z té doby. Režírující Martin Frič se v ní spolehl na značně epizodický příběh plný omylů a převleků, který je ovšem v závěru zbytečně překombinovaný, jednoduchý, ale účinný humor, poměrně svižné tempo a střídmou stopáž, v níž není prostor na nudu, protože se neustále něco děje. Nechybí ani značný nadhled a hodně solidní atmosféra. Hlavní hvězdou je Vlasta Burian, který dokáže prodat i ten sebeprvoplánovější vtip, snímek si krade pro sebe a dělá z něj svou one man show. Společnost mu sice dělají třeba Rudolf KadlecKarel DostalHelena Bušová nebo Bohuš Záhorský, moc velkou šanci zazářit ale od něj nedostávají. Ač se ale tvůrci snaží sebevíc, nedokáží zakrýt, že námět zkrátka na celovečerní stopáž nestačí a mnohdy se nemají oč opřít. Tip, který vyžaduje tolerantnější publikum.

Zajímavost: Ve filmu si zahrál také Burianův pes Rolf.

Ukázka z filmu Tři vejce do skla
Duna (Dune) (sobota 7. 11., ČT art, 22.15 - 00.30)

Plakát filmu Duna / Dune
© Facebook tvůrce
Sci-fi z první poloviny osmdesátých let je dnes už legendárním propadákem a je zajímavá hned z několika pohledů. Jedním z nich je to, že ji natočil a napsal David Lynch, který v ní svedl nerovný souboj s uznávanou literární předlohou Franka Herberta a prohrál. Jeho obsáhlý a mytologicky nesmírně propracovaný příběh totiž nejde převést do jednoho filmu a v podání slavného tvůrce se změnil v nepříliš pochopitelnou ságu, v níž absolutně chybí jakákoli motivace postav, vnitřní logika a de facto i zásadnější zápletka, navíc se bere strašlivě vážně a rezignuje na jakýkoli nadhled a humor, což může paradoxně působit nechtěně směšně a vzhledem k přetažené stopáži až nekoukatelně. Moc nepomáhá ani vizuální stránka, která byla zastaralá už v době svého vzniku a triky rozhodně neohromí. Poněkud zvláštní je také soundtrack plný rockových kytar. Dojem vylepšují krásná kamera, nechtěně béčková atmosféra a relativně solidní výprava. Slušné je též obsazení, v němž dostali důvěru tehdy debutující Kyle MacLachlanBrad DourifFrancesca AnnisJürgen ProchnowVirginia Madsen nebo Sting. Dodnes unikátní ukázka toho, jak to vypadá, když se uznávaný a osobitý režisér úplně mine se zpracovávanou látkou.

Zajímavost: Autor předlohy byl konečnou verzí scénáře natolik okouzlen, že dal tvůrci volné ruce k jakýmkoli odchylkám a změnám v ději.

Originální trailer filmu Duna / Dune
Dívka v pavoučí síti (The Girl in the Spider’s Web) (sobota 7. 11., Prima, 22.40 - 01.00 / neděle 8. 11., Prima Max, 22.05 - 00.30)

Český plakát filmu Dívka v pavoučí síti / The Girl in the Spider's Web
© Falcon
Dva roky starý krimithriller navazuje na slavnou knižní (a filmovou) trilogii Milénium, i proto je překvapivé, jak kiny víceméně prošuměl a dnes už patří mezi ty zapomenutější kousky. Souvisí to i s tím, že režírující Fede Alvarez neměl podobné ambice a chtěl natočit jen spotřební špionážní thriller bez přesahu, což je ostatně i knižní předloha Davida Lagercrantze. A v tomto směru se mu zadařilo, protože nic není vysloveně špatně, atmosféra je příjemně paranoidní, příběh relativně zajímavý, i když nikoli chytrý a tempo je svižné. Hlavní devízou je však akce, které je tu možná překvapivě dost a je zvládnutá na výbornou. Pozitivem budiž i to, že se tvůrci nesnažili trapně napodobit severské thrillery, ale vše přizpůsobili hollywoodským možnostem. Titulní roli ztvárnila obstojná Claire Foy, které ale chybí potřebná dávka tajemství a charismatu, o moc lépe na tom není ani Sverrir Gudnason, dále se pak objeví třeba Beau GadsdonSylvia HoeksLakeith Stanfield nebo Stephen Merchant. Oddechová a na víkendový večer ideální záležitost, což potvrdí i naše recenze.   

Zajímavost: V rámci přípravy na roli měla Foy sledovat filmy s Marlonem Brandem a Al Pacinem.

Český trailer filmu Dívka v pavoučí síti / The Girl in the Spider’s Web
Ho! (Ho!) (neděle 8. 11., ČT2, 20.00 - 21.50)

Plakát filmu Ho! / Ho!
© IMDb
Francouzsko-italské krimi z konce šedesátých let je nejen u nás dnes skoro zapomenuté a moc se nepřipomíná. Důvod je naprosto jednoznačný - režírující Robert Enrico totiž obsadil do hlavní role Jeana-Paula Belmonda, který tu ale hraje něco zcela jiného, než jsou u něj diváci zvyklí a rázem bylo přijetí nejednoznačné. Místo klasického hláškujícího elegána ztvárnil zcela seriózní úlohu gangstera, který prohrává, což pro fanoušky nebylo jednoduché přijmout, navíc jeho postava nebyla tak úplně propracovaná. K tomu pak tvůrce přidal ještě zcela záměrně pomalé tempo, potemnělou atmosféru, nádhernou hudbu a velmi syrovou akci, která je ale v závěru bohužel poměrně zmatená. V dalších rolích se pak objeví například Joanna ShimkusRaymond BussièresPaul Crauchet nebo Sydney Chaplin. Jen škoda, že snímku chybí výraznější a zapamatovatelnější momenty. Neznámá záležitost. 

Zajímavost: Snímek je adaptací románu Josého Giovanniho, tomu se ale vůbec nelíbil a všechna svá díla pak převáděl na plátno sám.

Ukázka z filmu Ho! / Ho!
Smím prosit? (Shall We Dance) (neděle 8. 11., Prima Max, 20.00 - 22.05 / úterý 10. 11., 00.35 - 02.50)

Plakát filmu Smím prosit? / Shall We Dance
© IMDb
Romantické komediální drama z první poloviny nového milénia není ničím výrazné, svůj účel ale splní. Režírující Peter Chelsom si v něm na nic nehrál a pouze spoléhal na klasické žánrové prvky a šablonu, kterou naplnil beze zbytku. To tedy znamená, že příběh je po pár minutách předvídatelný, tempo je relativně svižné, atmosféra naprosto pohodová a romantická linie funguje. I vzhledem k velmi střídmé stopáži je navíc čas jen na to nejpodstatnější, takže nuda se dostaví málokdy, navíc tu jsou velmi dobře zvládnuté taneční scény, které někoho můžou inspirovat k návštěvě nějakých kurzů. Chybět pak nesmí ani příjemná hudba. Ústřední role ztvárnili obstojná Jennifer Lopez a charismatický a spolehlivý Richard Gere, mezi kterými probíhá potřebná chemie, a kterým sekundují třeba Susan SarandonBobby Cannavale nebo výtečný a nezapomenutelný Stanley Tucci. Absolutně nenáročná podívaná na konec týdne.

Zajímavost: Přímo z natáčení byly odcizeny šperky v hodnotě čtyř tisíc dolarů, které ve filmu nosí Sarandon.

Oficiální trailer filmu Smím prosit? / Shall We Dance
Chvilky (neděle 8. 11., ČT1, 20.10 - 21.40)

Plakát filmu  / Chvilky
© Facebook tvůrce
Dva roky staré česko-slovenské drama patří k těm snímkům, které se ze zdejší mainstreamové kinematografie vymykají a vyžadují trochu náročnějšího diváka. Celovečerně debutující režisérka a o něco ostřílenější scenáristka Beata Parkanová v něm spoléhala na intimní a civilní příběh, který nepřináší žádné zvraty a v pomalém tempu líčí osudy mladého děvčete, které se potýká se vztahovými a rodinnými problémy. Potíž může být v tom, že hlavní hrdinka je zcela záměrně pasivní, čímž může být někomu až protivná a celková atmosféra je možná až moc depresivní a melancholická. Snahy o realističnost a nepodbízení jsou nicméně sympatické a některé scény jsou opravdu výtečně zrealizované a jako by byly přímo odpozorované z běžných životů. Všechny nedostatky do značné míry kompenzuje vynikající a po právu Českým lvem a Cenou české filmové kritiky oceněná Jenovéfa Boková v hlavní roli, kterou doplňují třeba Jaroslava PokornáViktor TaušAlena MihulováMartin Finger nebo Lenka Vlasáková. Docela zajímavý debut, s čímž by tedy naše recenze asi úplně nesouhlasila.

Zajímavost: Scénář k filmu psala autorka pět let.

Oficiální trailer filmu Chvilky
Všichni to vědí (Todos lo saben) (středa 11. 11., Prima Max, 20.00 - 22.50 / čtvrtek 12. 11., 15.15 - 18.05)

Český plakát filmu Všichni to vědí / Todos lo saben
© Facebook tvůrce
Dva roky staré italsko-španělsko-francouzské psychologické drama nejvíc selhává v příběhové rovině. Režisér a scenárista Asghar Farhadi v něm v začátku naláká na příjemně pohodovou podívanou, protože atmosféra španělské svatby je takřka autentická a vyprávěná s takovým nadhledem, že je vysloveně radost ji sledovat, i když se mu úplně nepodaří představit všechny zásadní postavy. Poté ale zcela změní náladu, zvážní a začne rozvíjet rádoby detektivní zápletku, která ale příliš nefunguje, protože nenabízí skoro žádné odpovědi a ne úplně šikovně pracuje s různými paranoidními náznaky. V závěru navíc začne řešit zamotané rodinné vztahy, v nichž není jednoduché se vyznat a nikam moc nevedou. A je to škoda, protože výprava a kulisy jsou výborné a kamera nádherná. V hlavních rolích se objeví výborní Penélope Cruz a Javier Bardem, o jejichž vzájemné chemii netřeba pochybovat. Jen by to celé potřebovalo být o něco kratší, mít svižnější a ne tak pomalé tempo a nepřipomínat tolik telenovelu. Více hledejte v naší recenzi.

Zajímavost: V Íránu, odkud režisér filmu pochází, film nikdy nebyl uveden v kinech.

Český trailer filmu Všichni už to vědí / Todos lo saben
Poutník - nejlepší příběh Paula Coelha (Não Pare na Pista: A Melhor História de Paulo Coelho) (čtvrtek 12. 11., ČT art, 20.15 - 22.05)

Český plakát filmu Poutník - nejlepší příběh Paula Coelha / Não Pare na Pista: A Melhor História de Paulo Coelho
© Facebook tvůrce
Brazilské životopisné drama před pěti lety prosvištělo i našimi kiny, moc parády v nich ale nenadělalo. A není se co divit, protože debutující režisér Daniel Augusto v něm zpracoval osudy populárního spisovatele Paula Coelha, jehož knihy jsou přijímány značně rozdílně a film je na tom velmi podobně. Střídají se v něm totiž dvě časové linie, které ale nejsou jasně rozdělené, takže orientace v nich není úplně jednoduchá a většinou působí hodně zmateně. Totéž se dá říct o celém ději, který nedává moc smysl, je dost zběsilý a pracuje s motivy, které budou znát jen čtenáři autorových knih. Atmosféra je na druhou stranu hodně příjemná a zcela vystihuje jihoamerickou náturu, vizuálně vše také vypadá výborně, kamera je opravdu krásná a tempo je potřebně svižné. Solidní je též obsazení, v němž je jedinou slavnější tváří titulní Julio Andrade. Snímek, který rozhodně nesedne každému, což potvrdí i naše recenze.  

Zajímavost: Coelho prodal více než sto šedesát pět milionů knih.

Oficiální český trailer filmu Poutník - nejlepší příběh Paula Coelha / Não Pare na Pista: A Melhor História de Paulo Coelho


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY