DVD: Soukromá válka pana Wilsona

Vydáno: 18.05.2011 17:45 - Kristina Bílá | foto: Facebook tvůrce

Většina tajných operací vyjde po několika letech najevo. Pokud se jedná o šťavnatou věc, porvou se o ni filmaři jako psi o párek. Soukromá válka pana Wilsona odhaluje pozadí sovětsko-afghánského konfliktu, do nějž zasáhl jeden neznámý Američan.

Soukromá válka pana WilsonaRecenzoval/a Kristina Bílá dne 18.05.2011 17:45. Většina tajných operací vyjde po několika letech najevo. Pokud se jedná o šťavnatou věc, porvou se o ni filmaři jako psi o párek. Soukromá válka pana Wilsona odhaluje pozadí sovětsko-afghánského konfliktu, do nějž zasáhl jeden neznámý Američan. Hodnocení: 3
Soukromá válka pana Wilsona
Charlie Wilson's War
Drama / Historický / Komedie / Biografie
USA, 2007 , 102 min.

Režie: Mike Nichols
Scénář: Aaron Sorkin, George Crile
Kamera: Stephen Goldblatt
Hudba: James Newton Howard
Herci: Tom Hanks, Amy Adams, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman, Terry Bozeman, Brian Markinson, Judy Tylor, Hilary Angelo, Cyia Batten, Kirby Mitchell, Ed Regine, Daniel Eric Gold, Emily Blunt, Peter Gerety, Wynn Everett

Česká premiéra: 07.02.2011

Hodnocení: 6/10

Vydavatel: Bontonfilm


Soukromá válka pana Wilsona hodnocení na Kinobox.cz: 68.06 %
"Politika, politika, proč se nás tak mocně týká?" Anebo se v cimrmanovském citátu hovořilo o erotice? Je to koneckonců jedno. Soukromá válka pana Wilsona se dotkne obou témat. Do mocenské stránky politiky zavrtá film přesto o něco hlouběji, proto potřebuje silnou hereckou oporu. Pilířem hodinu a půl dlouhého snímku jsou hollywoodské hvězdy Julia Roberts, Tom Hanks a zdánlivý "outsider" Philip Seymour Hoffman. Zamotejte je do afghánsko-sovětského konfliktu odehrávajícího se na začátku 80. let 20. století, oblepte páskou s nápisem "Podle skutečné události" a trhák je na světě. Nebo to nebude zas tak horké?
Kongresman Charlie Wilson má pověst typického zhýčkaného chlápka s aktovkou a doutníkem v koutku. Po boku má vždy hrstku dobře tvarovaných žen a panáka něčeho ostřejšího. Jak těžké asi bude vyburcovat ho k tomu, aby získal peníze na pomoc Afghánistánu, kam vpadla ruská vojska? Věřte, že se nechá přesvědčit až překvapivě snadno. Stačí k tomu akorát jedna noc s přemalovanou antikomunistkou Joanne Herringovou, která mu vnukne do hlavy prvotní myšlenku na záchranu nevinných civilistů. Netradiční trojici uzavírá původem řecký agent CIA Gust Avrakotos. Snaha porazit sovětské impérium se mu v hlavě honí už nějaký ten čas. Navíc má tenhle zakrslý chlapík své páky, proto Charlie velice uvítá jeho spojenectví.
Ano, správně jste pochopili, že film visí na ošemetné zápletce. Všechny osoby - včetně Charlieho Wilsona - byly živými lidmi z masa a kostí. Wilson se zasadil o to, aby se Amerika začala zajímat o události, jež se neodehrávají na jejím dvorku, ale i ve vzdálené Asii. Konflikt, při němž se spolčily jinak znepřátelené země, se odehrával kvůli studené válce v nejpřísnější tajnosti, proto není zvláštní, že se o zásluze pana Wilsona lidé dozvěděli až díky knize George Crileho.
Jak samotný příběh kolem něj dopadne, prozradí už jen první dvě minuty filmu. Ne, že by režisér Mike Nichols (Hlava 22, Kdo se bojí Virginie Woolfové?) nevěděl, co dělá, ale prozradit grandiózní finále hned na začátku se v tomto případě nevyplácí. Nejedná se totiž o překvapivý konec, díky němuž by diváci zůstali přikovaní v křesle, napnutí, jak mohlo dojít k tak neuvěřitelnému finále. Ne. Válka pana Wilsona "skončí" hned na začátku, takže podsekne nohy jinak napínavému konci.
Pokud se neorientujete v politické geografii, neznamená to, že tento snímek není pro vás. Mnohem víc než kongresmanské řeči vás totiž otravuje Julia Roberts v blonďaté paruce. Na plátně se dohromady zdrží tak osm minut, což však bohatě stačí k tomu, aby její jméno vesele propagovalo celý film. Ten, kdo si zaslouží největší ovace, je právě Philip Seymour Hoffman. Ze své křehké skořápky, jež ho obepínala ve výpravném Capoteovi, se mění v drsného "pohodáře" s hustým knírem, který nezná stud a ironie z něj syčí stejně často jako sprostá slova.
Bonusy vás provedou skrze pěkný dokument historií události, spolu s vyjádřením členů hereckého štábu. Naleznete i kratší dokument představující Charlieho Wilsona. Procházka vysokou americkou politikou rozšíří obzory každému divákovi. Zasvěcení do tajné porážky komunistického impéria přidá možná i nějaký ten kousek skládačky k puzzle "Jak to tenkrát bylo?". S výše zmíněným hereckým triem nelze šlápnout vedle. Akorát vaše mozky se budou cítit trochu unavenější...
TECHNICKÉ SPECIFIKACE:
Zvuk: 5.1 Dolby Digital anglický, 5.1 Dolby Digital český, 5.1 Dolby Digital polský
Titulky: české, anglické, bulharské, řecké, polské, rumunské
Obraz: 16:9, 1,85:1




NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY