Za horizontem: Bill & Ted Face the Music nejsou tím nejskvělejším pokračováním

Vydáno: 14.10.2020 12:00 - Václav Limberk | foto: YouTube

Na konci léta měl na VOD premiéru třetí díl komediální trilogie o Billu a Tedovi s názvem Bill & Ted Face the Music v hlavních rolích znovu s Alexem Winterem a Keanu Reevesem.

Pořádné pecky Billa a TedaRecenzoval/a Václav Limberk dne 14.10.2020 12:00. Na konci léta měl na VOD premiéru třetí díl komediální trilogie o Billu a Tedovi s názvem Bill & Ted Face the Music v hlavních rolích znovu s Alexem Winterem a Keanu Reevesem. Hodnocení: 1.5
Pořádné pecky Billa a Teda
Bill & Ted Face the Music
Komedie / Sci-Fi / Dobrodružný / Hudební
USA, 2020 , 91 min.

Režie: Dean Parisot
Scénář: Chris Matheson, Ed Solomon
Kamera: Shelly Johnson
Herci: Keanu Reeves, Alex Winter, Kristen Schaal, Samara Weaving, Brigette Lundy-Paine, William Sadler, Anthony Carrigan, Erinn Hayes, Jayma Mays, Hal Landon Jr., Beck Bennett, Kid Cudi, Amy Stoch, Holland Taylor, Jillian Bell


Hodnocení: 3/10
Pořádné pecky Billa a Teda hodnocení na Kinobox.cz: 58.60 %
Keanu Reeves, Alex Winter ve filmu Skvělé dobrodružství Billa a Teda / Bill & Ted's Excellent Adventure
© MGM
Historie Billa, celým jménem Bill S. Preston Esq. (Alex Winter) a Teda, celým jménem Theodor Logan (Keanu Reeves) se započala už v roce 1989 ve filmu Skvělé dobrodružství Billa a Teda. Postavy dvou středoškolských studentů z kalifornského města San Dimas vymysleli a napsali Chris Matheson a Ed Solomon, film režíroval Stephen Herek.

Bill a Ted byli nepříliš bystří, ale do hudby zapálení muzikantští amatéři a zároveň jediní členové hudebního uskupení "Wyld Stallyns" ("Divokí hřepci"). Z budoucnosti se k nim tehdy pomocí stroje času (telefonní budky) přesunul Rufus (George Carlin), aby se ujistil, že Bill a Ted, kteří jinak v učení moc nevynikají, složí zkoušku z historie. Rufus jim k tomu zapůjčí stroj času. Skvělé dobrodružství Billa a Teda bylo patřičně bláznivou, ale vtipnou komedií, která v USA slavila slušný úspěch, zatímco v našich končinách se tento film nehrál a zná ho jen hrstka skalních příznivců, dříve díky VHS, dnes internetu a VOD.

Keanu Reeves, Alex Winter, William Sadler ve filmu Neskutečná cesta Billa a Teda / Bill & Ted's Bogus Journey
© MGM
Za dva roky po prvním filmu přišel sequel s názvem Neskutečná cesta Billa a Teda, který byl ještě o něco bizarnější. Z budoucnosti k nim byli nyní vysláni jejich dvojníci, kteří originální dvojici Billa a Teda zabijí a ti se tak mají možnost setkat se smrťákem (William Sadler), dostanou se do pekla a nakonec i znovu na Zem. Velkou roli zde, ještě o něco více než v prvním díle, hrála hudba a ve filmu zní hudba mnoha tehdejších rockových kapel (např. Faith No More, Primus), tak i samotných "Divokích hřepců", kteří si na závěr střihnou slavnou skladbu "God Gave Rock and Roll to You" z repertoáru Kiss.

I když byl druhý díl stejně povedený a dobrý jako první, komerčně už tolik neuspěl jako jednička a tak se "skvělé dobrodružství" této dvojice na dlouhou dobu uzavřelo. Jedinečnost obou filmů, ten druhý režíroval Peter Hewitt, spočívala kromě absurdního humoru a skvělých hudebních čísel hlavně ve vzájemné chemii tehdy mladé a svěží herecké dvojice Alex Winter a Keanu Reeves. Oba herci byli díky svému mládí v rolích dvou křepčících středoškoláků extrémně přesvědčiví a okouzlující, což se bohužel už nedá říct o aktuálním třetím pokračování Bill & Ted Face the Music, který se téměř po třiceti letech snažil vzkřísit zašlý věhlas této filmové minisérie (míněno dva filmy).

William Sadler, Alex Winter, Keanu Reeves ve filmu  / Bill & Ted Face the Music
© Orion Pictures
Jenže jak praví známé rčení, dvakrát (natož třikrát) nevstoupíš do stejné řeky a to, co fungovalo v prvních dvou dílech a všechna pozitiva zde zmíněná, už u trojky nefungují a selhávají. Mladistvý půvab dvojice Alex Winter a Keanu Reeves je nenávratně pryč a místo nich tu jsou dva opuchlí pánové v letech, kteří se ale stále chovají, jako by jim bylo dvacet, což už žádný půvab nemá. Nevyšla ani snaha nahradit těžiště postav dvou otců mladou krví v podobě jejich dcer Billie (Brigette Lundy-Paine) a Theou (Samara Weaving) a nepovedl se ani návrat smrťáka, stejně jako nová rádobykomická figura robota Dennise Caleba McCoye (Anthony Carrigan) a tentokrát se neujala ani hudební složka, která už zdaleka neodráží ducha doby tak trefně, jako to dokázal druhý díl.

Trojka 
Bill & Ted Face the Music, kterou režíroval Dean Parisot, je nefunkční trapnou motanicí, která, bohužel, zcela ztratila kouzlo obou svých předchůdců a kromě vtipného camea Davea Grohla z Foo Fighters absolutně nebaví. Přínos třetího dílu je jedině v tom, že vás může nasměrovat na skvělé první dva díly, pokud jste je ještě neměli možnost vidět. 

Originální trailer filmu Bill & Ted Face the Music


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY