Top 10: nejlepší role Mickeyho Rourkea

Vydáno: 20.09.2020 10:00 - Václav Limberk | foto: Cannon Group

V tomto článku si připomeneme deset nejlepších rolí amerického herce Mickeyho Rourkea, který nedávno oslavil 68. narozeniny.
10. Střela
Mickey Rourke ve filmu Střela / Bullet
© New Line Cinema
Mickey Rourke natočil většinu svých nejlepších filmů v 80. letech. Také v tomto výběru je rovnou sedm titulů z tohoto období. Jednou ze dvou výjimek v tomto výčtu je drsné kriminální drama, které natočil britský režisér Julien Temple. Rourke měl, stejně jako jeho postava - z vězení právě propuštěný kriminálník jménem Butch přezdívaný Střela - za sebou docela těžké osobní období. Z kdysi nadějného herce, který se mohl stát hvězdou nebýt jeho sebedestruktivního chování, se stal aktér v laciných, většinou béčkových filmech. Střela je rovněž z tohoto druhu, ale představuje to nejlepší, čím mohl Rourke v 90. letech poté, co se od krátké kariéry boxera vrátil k herectví, disponovat. Je to ukázkově drsné a bez růžových brýlí natočené drama, které kromě Rourkeho výkonu nabídlo zajímavé vedlejší role hercům Adrienu Brodymu a Tedu Levinovi v rolích Butchových bratrů. Jeho protivníka si zahrál rapper Tupac Shakur, který byl zastřelen měsíc před premiérou filmu. 
Trailer filmu Střela

9. Harley Davidson a Marlboro Man

Mickey Rourke, Don Johnson ve filmu Harley Davidson a Marlboro Man / Harley Davidson and the Marlboro Man
© MGM
V akčním motorkářském filmu odehrávajícím se v blízké budoucnosti (v úvodním titulku je uveden rok 1996) hraje Rourke, známý svou zálibou v motorkách Harley Davidson, postavu nazvanou po této slavné značce. Don Johnson představuje jeho parťáka pojmenovaného po kovbojovi z reklamy na cigarety Marlboro Man. Oba desperáti se s pomocí svých kumpánů pokusí zachránit klub, v němž všichni vyrůstali, tím, že vyloupí obrněné auto patřící bance, jejíž majitel Chance Wilder (Tom Sizemore) chce zmíněný klub srovnat se zemí. Akce se nevydaří podle plánu a místo peněz přijdou k droze zvané "křišťálový sen". Harley a Marlboro chtějí za drogu po Chancovi 2,5 milionu dolarů. Po předávce na ně ale Chance pošle své zabijáky v čele s Alexanderem (Daniel Baldwin). Akční film, který natočil australský režisér Simon Wincer, komerčně propadl a byl jedním z důvodů, proč se Rourke poté na chvíli obrátil k boxu, na který už byl ale v té době příliš starý (39 let). 
Trailer filmu Harley Davidson a Marlboro Man

8. Homeboy
Mickey Rourke ve filmu  / Homeboy
© Cinema International
Scénář k filmu si napsal Rourke sám. Hraje tu Johnnyho Walkera, který má z boxu poškozen mozek a pokud dostane špatnou ránu, hrozí mu smrt. Walker si najde přítelkyni jménem Ruby, kterou hrála tehdejší hercova manželka Debra Feuer, zároveň se spřátelí s pochybným manažerem Wesleyem Pendergassem (Christopher Walken), který Johnnymu zatajuje jeho skutečný zdravotní stav. Ve filmu Homeboy zúročuje Mickey Rourke své boxerské zkušenosti z mládí, ale více než o boxu je film romantickým snímkem s melancholickým laděním. Film natočil kameraman Michael Seresin, s nímž se Rourke pracovně potkal rok předtím na filmu Angel Heart.
Originální trailer filmu Homeboy

7. Fešák Johnny

Mickey Rourke ve filmu Fešák Johnny / Johnny Handsome
© Carolco Pictures
V roce 1989 si Mickey Rourke zahrál v akční krimi, kde ztvárnil znetvořeného zlodějíčka Johna Sedleye, který se nechá přesvědčit svým kamarádem Mikeyem (Scott Wilson) k loupeži s pochybnou dvojicí Sunny (Ellen Barkin) a Rafe (Lance Henriksen). Ti je při loupeži podrazí, Mikeyho zastřelí a Johnny přežije, ale je chycen policií. Doktor Fisher (Forest Whitaker) nabízí Johnnymu možnost začít nový život s novým obličejem, pokud se podrobí operaci. Johnny souhlasí. Hlavní předností Rourkeho filmografie v 80. letech byla pestrost. Žádná z rolí, kterou si v té době vybral, se nepodobala té předchozí. 
Originální trailer filmu Fešák Johnny

6. 9 a 1/2 týdne
Kim Basinger, Mickey Rourke ve filmu 9 a 1/2 týdne / Nine 1/2 Weeks
© MGM
Po natočení erotického dramatu podle stejnojmenné knihy Elizabeth McNeill z roku 1978 se z obou hlavních představitelů staly hvězdy. Rourke zde hraje tajuplnou postavu finančníka z Wall Street Johna Graye, který se potkává se zaměstnankyní galerie Elizabeth McGraw (Kim Basinger) a oba spolu prožívají intenzivní vztah, kdy si Johny s Elizabeth pohrává. Film se proslavil několika erotickými scénami (erotické hrátky s jídlem a Elizabetin striptýz podmalovaný písní Joa Cockera  You Can Leave Your Hat On) stejně jako vzájemnou antipatií obou hlavních představitelů. I když byl původně snímek Adriana Lynea v USA komerčním propadákem, ve zbytku světa zaznamenal velký úspěch a v následném uvedení na domácích médiích se stal velmi úspěšný a vybudoval si dokonce pověst kultovního díla. Rourke se pak na úspěch tohoto filmu pokusil neúspěšně navázat podobně laděným snímkem Wild Orchid a také sequelem 9 a 1/2 týdne nazvaným Love in Paris
Originální trailer filmu 9 a 1/2 týdne

5. Rok draka

Mickey Rourke, Ariane ve filmu Rok draka / Year of the Dragon
© MGM
V krimithrilleru z poloviny osmdesátých let hrál Rourke policejního kapitána Stanleyho Whitea, veterána z Vietnamu, který si v sobě vypěstoval xenofobii vůči Asiatům. Právě on se ujímá případu vraždy v Čínské čtvrti, kde se snaží prosadit nemilosrdný Joey Tai (John Lone). White odmítá kompromisy a je rozhodnut za každou cenu zastavit Taie, i když tím ohrozí životy svých blízkých. Rok Draka natočil Michael Cimino, s nímž se Rourke sešel už před pěti lety při nechvalně proslulém westernu Nebeská brána. Na scénáři s Ciminem pracoval i Oliver Stone. I když snímek komerčně propadl, Rourke spoluprácí s Ciminem nelitoval a o režisérovi mluvil vždy s respektem. 
Originální trailer filmu Rok draka

4. Dravé ryby
Mickey Rourke ve filmu Dravé ryby / Rumble Fish
© Universal Pictures
The Motorcycle Boy je legenda, mýtus, něco posvátného, k čemu vzhlíží a na co vzpomíná Rusty James (Matt Dillon), jeho mladší bratr, který touží být jako on. Jenže Motorcycle Boy zmizel a zbyly po něm jen vzpomínky. Když se pak vrací, je z bývalého obávaného vůdce gangu zlomený člověk, který poučen životem nechce a netouží být svému bratru vzorem a povzbuzovat ho v jeho snaze zaujmout jeho místo. Místo toho je z něj skoro buddhistický mnich, snažící se krotit vzpurnou povahu mladšího bratra a držet ho na uzdě před všudypřítomným násilím. Rourke zde hraje s naprostým minimalismem a skrze jeho tlumený výraz a tichou mluvu tu působí v souladu se svou pověstí legendy, je skutečnou ikonou, kolem které se celý film točí, ačkoliv on sám zde působí minimální akci. Tuto roli Rourke uchopil perfektně, vytvořil tu postavu, na níž celý film stojí. Režisérem filmu byl slavný Francis Ford Coppola, který Dravé ryby natočil jako poctu černobílým filmům francouzské nové vlny a němým filmům německého expresionismu. Tento antihollywoodský snímek se nesetkal s diváckou odezvou, ale s léty si vybudoval pověst kultu.
Trailer filmu Dravé ryby

3. Angel Heart

Mickey Rourke, Elizabeth Whitcraft ve filmu Angel Heart / Angel Heart
© Tri Star Pictures
Strhující výkon podal Mickey Rourke na hereckém vrcholu své kariéry - v roce 1987 - v noirově laděném psychothrilleru, mistrovsky natočeném snímku nedávno zemřelého Alana Parkera. Harold Angel je newyorský detektiv, soukromé očko řešící malé, rutinní případy. Tím se zprvu zdá i úkol od tajemně vypadajícího Louise Cyphera (Robert De Niro). Jenže, co zpočátku vypadá jako banalita, se čím dál více proměňuje v Angelovu noční můru a stahující se smyčku kolem jeho krku. Rourke tu na maximum využil velký prostor a téměř celý film stojí na něm, když ani na chvíli nezmizí z plátna. Od počáteční sebejistoty začíná jeho postava ztrácet pevnou půdu pod nohama, což herec ztvárňuje se stále stupňující se intenzitou a naléhavostí až k vygradovanému a sebezničujícímu finále. Jeho herecký výkon patří do kategorie nezapomenutelných a je s podivem, že byl opominut Americkou filmovou akademií.
Scéna z filmu Angel Heart

2. Wrestler
Fotografie z filmu Wrestler / The Wrestler
© Fox Searchlight
V roce 2008 se Rourkeovi povedl comeback, který sice trval krátkou dobu, o to byl ale zářivější. V tehdejším dramatu ztvárnil bývalou hvězdu své profese, která svůj vrchol prožívala v 80. letech (což doloží i krátký dialog o hudbě 80. let, která "byla skvělá, než přišel Cobain a všechno zničil"), zatímco po dvou dekádách je z něj jen "polámaný kus masa", který se snaží své samotě a pocitu zmarněného života vzdorovat tím, že se pokouší znovu sblížit s dcerou, na níž se celé ty roky snažil zapomenout. Je nutné ocenit především výborně napsaný scénář (Robert D. Siegel), díky němuž pak září i herci a Rourke především. Tomu pak k absolutnímu vrcholu chyběl už jen Oscar, kterého mu vyfoukl Sean Penn za drama Milk. Je to velká škoda, protože Rourke tu předvedl opravdově prožitý herecký výkon v příležitosti, kterou mu od té doby bohužel nikdo další neposkytnul.
Originální trailer filmu Wrestler

1. Štamgast

Mickey Rourke, Faye Dunaway ve filmu Štamgast / Barfly
© Cannon Group
Ve stejném roce jako Angel Heart vytvořil zřejmě i svou vůbec nejlepší roli alkoholika a povaleče Henryho Chinaskiho, alter ego Charlese Bukowského, který napsal pro film scénář a objevil se v něm v drobném cameu. Film podle jeho předlohy natočil Barbet Schroeder. Rourke tu vytvořil neodolatelně přitažlivou i odpudivou postavu pobudy, jehož smyslem života je pouze bezcílné poflakování, občasné psaní, pití a rvačky s macho barmanem Eddiem (Frank Stallone). Nic na tom nezmění ani jeho setkání s násoskou Wandou (Faye Dunaway) a s nakladatelkou Tully (Alice Krige), která se snaží Henryho nalákat do své luxusní, ale mrtvé "zlaté klece". Henry dál zůstává věrný svému životnímu údělu štamgasta, roli, v níž se cítí přirozeně jako ryba ve vodě. Mickey Rourke je tak přesvědčivý a intenzivní, že mu na sto procent v každém okamžiku věříme jeho opojení životem.
Originální trailer filmu Štamgast


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • Kolik je autrovi článku? 10? Opravdu si je jist?... (Anonym, 20.09.2020 12:56) Reagovat

    Kolik je autrovi článku? 10? Opravdu si je jistý, že se píše "KřYšťálový..." ...

  • Film Harley Davidson a Marlboro Man je jeden z nej... (Jan, 20.09.2020 18:55) Reagovat

    Film Harley Davidson a Marlboro Man je jeden z nejlepších akčňáků,tak je hrozně divný,že by propadl...blbost

  • Těší mě, že Barfly je na prvním místěm Mic... (rumcajs, 21.09.2020 23:34) Reagovat

    Těší mě, že Barfly je na prvním místěm Mickey zde podal opravdu obdivuhodný výkon, možná svůj nejlepší. Celkově za jeho nejlepšé film považuji Wrestlera, ale na tom nesejde. Zde uvedené filmy jen potvrzuje, jak talentovaným hecem Mickey byl, než si zničil mimiku plastikama.Pan herec.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY