Odešel Jiří Menzel

Vydáno: 06.09.2020 23:37 - Václav Limberk | foto: Bontonfilm

Ve věku 82 let odešla česká filmařská ikona Jiří Menzel.
Fotografie z filmu  / Ostře sledované vlaky
© Filmové studio Barrandov
Smrt Jiřího Menzela oznámila na svém facebooku jeho žena Olga: "Včera večer doma v našich náručích tvoje tělo opustilo náš pozemský svět." Jiří Menzel se narodil v roce 1938 v Praze. Vystudoval pražskou FAMU v ročníku Otakara Vávry. Debutoval Smrtí pana Baltazara z povídkového filmu Perličky na dně podle Bohumila Hrabala. Právě s Hrabalem byly spojeny největší Menzelovy úspěchy. Hned jeho první celovečerní snímek - tragikomické Ostře sledované vlaky získaly po Obchodu na korze druhého Oscara pro Československo. 

Jiří Menzel, Peter Simonischek ve filmu  / Tlumočník
© Bioscop
Následovaly snímky Rozmarné léto podle Vladislava Vančury a Skřivánci na niti podle Hrabala. Druhý z nich putoval na dvacet let do trezoru a uvedení se dočkal až v roce 1990. Menzel pak natočil celou řadu divácky úspěšných snímků, které zlidověly: Na samotě u lesa podle scénáře dvojice Zdeněk Svěrák a Ladislav SmoljakPostřižinySlavnosti sněženek a komedie Vesničko má středisková, která mu přinesla další oscarovou nominaci. Kromě režie byl Jiří Menzel i hercem. Vedle účinkování v některých svých filmech jsme ho mohli vidět například ve snímcích Spalovač mrtvol30 panen a PythagorasHra o jablkoUpír z FeratuNěžný barbar a Tlumočník

Jiří Menzel při natáčení filmu Donšajni / Donšajni
© MediaPro Pictures
Po roce 1989 pak natočil ještě snímky Žebrácká opera podle hry Václava Havla a Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina. S Hrabalem se rozloučil filmem Obsluhoval jsem anglického krále, za jehož režii získal Českého lva a jako svůj poslední film natočil negativně přijaté Donšajny. V roce 2003 Menzel získal cenu za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii v Karlových Varech. V posledních letech byl Jiří Menzel vážně nemocný. Zemřel v kruhu rodiny 5. září 2020 ve věku 82 let.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY