Za horizontem: zmateně působící debut Davea Franca The Rental

Vydáno: 16.08.2020 12:00 - Václav Limberk | foto: SF Studios Norge

Thriller The Rental je režijním debutem herce Davea Franca, bratra slavnějšího Jamese. Jak se mu povedl, se dozvíte v následující recenzi.

The RentalRecenzoval/a Václav Limberk dne 16.08.2020 12:00. Thriller The Rental je režijním debutem herce Davea Franca, bratra slavnějšího Jamese. Jak se mu povedl, se dozvíte v následující recenzi. Hodnocení: 2
The Rental
The Rental
Horror / Thriller
USA, 2020 , 88 min.

Režie: Dave Franco
Scénář: Dave Franco, Joe Swanberg, Dave Franco, Joe Swanberg, Mike Demski
Kamera: Christian Sprenger
Herci: Dan Stevens, Alison Brie, Sheila Vand, Jeremy Allen White, Toby Huss, , , Anthony Molinari, , , , , , ,


Hodnocení: 4/10
The Rental hodnocení na Kinobox.cz: 56.15 %
Slavnější bratr Davea Franca James Franco natočil před třemi lety snímek s názvem The Disaster Artist: Úžasný propadák, který byl báječně vtipnou poctou filmovému neumětelství, ale o to většímu filmařskému nadšení a zápalu. James Franco se projevil jako vynikající herec i režisér, zatímco jeho mladší bratr Dave, který ve filmu také hrál, se svým režijním debutem - thrillerem The Rental - jeví jako méně talentovanější vypravěč (režisér). Dokladem toho je právě snímek The Rental.

Sheila Vand ve filmu  / The Rental
© SF Studios Norge
Příběh je banální. Charlie (Dan Stevens) a jeho partnerka Michelle (Alison Brie), Charlieho bratr Josh (Jeremy Allen White) a jeho přítelkyně Mina (Sheila Vand) si na víkend pronajmou luxusně vypadající dům u moře. Taylor (Toby Huss), který je do domu uvede, tvrdí, že dům pronajímá jeho bratr. Taylor se nelíbí hlavně Mině, která ho podezírá, že schválně neodpověděl na její mail jen proto, že "není bílá". 

Dále se nesluší prozrazovat děj kvůli těm, kteří by se na The Rental chtěli třeba sami podívat. Nejdříve se film rozjíždí jako vcelku vztahová konverzačka, kde se nic zajímavého neděje a o ničem zajímavém se nemluví. V této nudné poloze se film táhne asi prvních 45 minut až hodinu. Až teprve zhruba v poslední půlhodině se snímek radikálně mění v slasher typu Pátek třináctého. Na scénu přichází maskovaný zabiják a je z toho rázem horor. Problém je ale v tom, že vůbec není vysvětleno, o koho se jedná, proč dělá to, co dělá. A aby toho nebylo málo, je tam přimíchán i voyeurismus. Ani v jednom ale The Rental nevyniká. 

Fotografie z filmu  / The Rental
© SF Studios Norge
The Rental tak nutně musí rozdělit diváky na dva typy. První typ, který nepotřebuje mít nic vysvětleno a nemusí znát motivace vraha, může být spokojen s pouhým (nikterak originálním) vyvražďováním. Druhý typ, který chce chápat, proč vrah řádí a co tím sleduje, nebude spokojen. The Rental je filmem, který absolutně nedává smysl a ani se o to nesnaží. Franco sice umí střídat záběry, aby na sebe navazovaly a vcelku mu jde i budování atmosféry, ačkoliv napětí je tu málo, zato nedokáže natočit příběh, který by měl hlavu a patu.

Podtrženo a sečteno The Rental je slabý režijní debut, který, kdyby ho nenatočil poměrně známý herec a bratr mnohem slavnějšího a talentovanějšího Jamese Franca, nestál by ani za zmínku. Takovýchto tuctových thrillerů bylo a bude natočených bezpočet. Když srovnáme The Rental s tematicky podobným You Should Have Left, který měl v hlavní roli také dům u moře, vyznívá ještě hůře než tento rovněž nepříliš zdařilý thriller (horor). Shrnutí je tudíž nasnadě: The Rental nic nového ani zajímavého nenabízí.

Originální trailer filmu The Rental


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY