Kinopremiéry: Malá panda letí do vesmíru, kde hledá démona zatracení

Vydáno: 29.07.2020 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Bontonfilm

Z posledních červencových premiér nejvíc vyniká evropské drama Proxima, které už bylo k vidění v rámci festivalu Tady Vary. Mainstreamové publikum ale zřejmě nejvíc uslyší spíše na horor Démon zatracení.
Démon zatracení (The Wretched) (Bontonfilm)

Český plakát filmu Démon zatracení / The Wretched
© Bontonfilm
I po koronavirové krizi si můžeme být jisti, že i nadále budou v kinech k vidění nízkorozpočtové horory. Jedním z nich je ten z loňského roku, který dle synopse vypadá klasicky tuctově a znovu vsází jen na sílu a oblíbenost žánru, neboť za ním nestojí žádná slavná jména. Režie a scénář jsou z dílny Bretta Pierce a Drewa T. Pierce, kteří do hlavních rolí obsadili začínající a neznámé herce. První ohlasy jsou dost rozporuplné a většinou se pohybují kolem lepšího průměru a hovoří o docela solidní, i když nijak objevné žánrovce, která má alespoň sympatické hrdiny. Uvidíme tedy, zda si i v těchto časech tuzemský divák najde cestu do kinosálů, aby se trochu bál. Slabší premiéra týdne.

Synopse: Teenager Ben (John-Paul Howard) je po rozvodu rodičů tak trochu divoký, proto ho matka pošle zklidnit se na léto do malého města k jeho otci. Tam si najde brigádu, kde se ovšem nudí, takže má čas pozorovat okolní dění. Všimne si tak i malého kluka ze sousedství, který si hraje v okolí a následně toho, že zmizí. Nikdo ho ale nehledá, jeho matka se chová více než podivně a otec tvrdí, že žádného syna nemá. Vypadá to tedy, že jediný, kdo se o osud a existenci tohoto kloučka zajímá, je právě Ben. Ve sklepě u sousedů navíc objeví strašlivé tajemství a od té chvíle mu začne jít o život.

Český trailer filmu Démon zatracení / The Wretched
Velké dobrodružství malé pandy (Big Trip) (Forum Film CZ)

Český plakát filmu Velké dobrodružství malé pandy / Big Trip
© Forumfilm
Rusko-americká spolupráce ve světě filmu nebývá až tak častá, tento týden ale přichází do kin animované dobrodružství, na němž se obě velmoci podílely. A to je asi to nejzajímavější, na co lze diváka nalákat, protože jinak opravdu není moc co psát. Synopse je zcela zaměnitelná a evidentně se bude cílit na ty nejmenší diváky, o režii se podělila neznámá dvojice Vasilij Rovenskij a Natalija Nilova a nedá se ani očekávat úplně dokonalá animace. Ohlasů je naprosté minimum, takže asi nemá smysl se jimi nějak extra zabývat, nicméně nejsou moc spokojené, takže se dá tušit, že tohle bude typická výplň programu, která spoléhá na rodiny s předškolními dětmi, protože nikdo jiný do kina nejspíš nepůjde.

Synopse: Spokojený život velkého hnědého medvěda Brum-Bruma se změní, když mu jednoho dne popletený čáp omylem doručí zvláštní zásilku v podobě malé pandy. Jako všechna mláďata je i panda roztomilá a pláče, jenže se vůbec nehodí do Brum-Brumova lesa. Nezbývá mu tak nic jiného než se svými kamarády najít pandě správný domov. A cesta to nebude vůbec jednoduchá.

Český trailer filmu Velké dobrodružství malé pandy / Big Trip
Proxima (Proxima) (Aerofilms)

Český plakát filmu Proxima / Proxima
© Aerofilms
Už v rámci minifestivalu Tady Vary bylo k vidění francouzsko-německé drama o přípravě astronautky na let do vesmíru, které se nyní dostává do široké distribuce. A je to dobře, protože v rámci přehlídky patřil počin režisérky a scenáristky Alice Winocour k těm nejvýraznějším a nejchválenějším. Pozitivní ohlasy se snášejí především na realistické zachycení života astronautů a také na to, že hlavní hrdinkou je žena a snímek postihuje veškeré problémy, které musí před podobně náročnou cestou řešit. Ústřední úlohu ztvárnila Eva Green, která by jako vždy měla být více než velmi dobrá, ze slavnějších tváří jí sekunduje ještě Matt Dillon. Co se kvality týče, asi premiéra týdne.

Synopse: Astronautka Sarah (Eva Green) se připravuje na roční pobyt na oběžné dráze. Jako jediná žena ve vesmírné misi podstupuje náročný psychický a fyzický trénink a do toho se ještě stará o milovanou sedmiletou dcerku Stellu (Zélie Boulant). Perfekcionistka Sarah se snaží v práci podávat pečlivý a stoprocentní výkon, s blížícím se odloučením je to však čím dál složitější.

Zajímavost: Některé scény byly natočeny ve skutečném centru pro vesmírný výcvik - v European Astronaut Centre nedaleko Kolína nad Rýnem.

Český trailer filmu Proxima / Proxima
K2 vlastní cestou (Bontonfilm)

Plakát filmu  / K2 vlastní cestou
© Bontonfilm
Podobně jako výše zmíněný film se i tuzemský dokument zaobírá osudem silné ženy, která se prosadila v jinak spíše mužském světě. Konkrétně jde o Kláru Kolouchovou, která v loňském roce dokázala zdolat druhou nejvyšší horu světa, nebezpečnou K2. Povedlo se jí to jako teprve dvacáté ženě na světě a první Češce. Část expedice s ní absolvovala i režisérka Jana Počtová, která z ní sestříhala portrét matky dvou dětí, která našla odvaha splnit si svůj hodně náročný sen a nakonec uspěla. Režisérka láká i na autentické záběry z vrcholu hory přímo od aktérky. Ohlasy zatím neexistují, s tím se ale tak nějak počítá. Premiéra pro milovníky hor.

Synopse: Klára Kolouchová jako první rodilá Češka před lety zdolala Mount Everest a loni jako teprve dvacátá žena na světě vystoupala i na druhou nejvyšší horu světa - nebezpečnou K2. Její výstup není jen nebývalým sportovním výkonem a úspěchem, ale ukazuje i příběh nezdolné vůle, touhy a úsilí dosáhnout vysněného cíle. Co pohání ženu, manželku a matku dvou dětí do souboje s obávanou horou? A může být žena při plnění životního snu stejně sobecká jako muži?

Originální trailer filmu K2 vlastní cestou
Losers Cirque Company: Vzduchem (CinemArt)

Plakát filmu  / Losers Cirque Company: Vzduchem
© Go To Brno
Zajímavý a unikátní letní projekt Film Naživo pokračuje vystoupením souboru Losers Cirque Company, které vzniklo na motivy knihy Jonathan Livingston Racek. Celá show byla zachycena a zrealizována na dně vypuštěného chomutovského bazénu, přičemž kapela doprovázející představení byla umístěna na skokanský můstek nad bazénem, takže je jasné, že akce bude mít hodně specifickou a velmi speciální atmosféru. Režisérem záznamu je Matyáš Ramba, který se bude nejspíš soustředit hlavně na úchvatná taneční vystoupení a připravené choreografie. Premiéra pro milovníky pohybového divadla.

Synopse: Představení Vzduchem vzniklo na motivy knihy Richarda Bacha Jonathan Livingston Racek o rackovi, který díky vášni pro let překonal své hranice, naučil se létat a inspiroval tím ostatní racky v hejnu.

Originální trailer filmu Losers Cirque Company: Vzduchem


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY