Top 10: Nejslavnější horory let 2010-2019

Vydáno: 02.05.2020 12:00 - Václav Limberk | foto: facebook tvůrce

V letech 2000 až 2009 vznikly například horory V zajetí démonů nebo To. Jejich připomenutím se zároveň náš malý seriál věnovaný hororovému žánru uzavře.
2010 - Srbský film

Srđan Todorović ve filmu Srbský film / Srpski film
© Invincible Pictures
Tímto filmem debutoval v roce 2010 Srdjan Spasojevic. Jde o exploatační snímek o bývalém pornoherci Milošovi, jehož si najme milionář Vukmir, aby mu zahrál v jeho privátním "uměleckém" filmu. Z lákavé nabídky se ovšem vyklube tvrdý snuff, který Miloše a jeho rodinu přijde draho. Snímek se právem může pyšnit titulem nejkontroverznějšího filmu roku, neboť jde za hranice konvencí žánru a působí navzdory svému tématu značně originálně a novátorsky. Navíc je natočený s přehledem profesionála a prozrazuje nevšední filmařský talent. Pokud znáte film 8MM, pak se připravte na to samé, jen asi desetkrát intenzivnější. Je jasné, že to není film určený pro běžného diváka.
Originální trailer filmu Srbský film
2011 - Věc: Počátek

Mary Elizabeth Winstead ve filmu Věc: Počátek / The Thing
© Universal Pictures

Naopak pro každého je určen prequel legendárního snímku, což v tomto případě neznamená, že by šlo o špatně natočený horor. Má bohužel jen tu smůlu, že navazuje na film Věc, který hororoví fanoušci považují za naprostý kult. Pro ně pak dvojka, která je v tomto případě prequelem nikoliv sequelem, nemůže nikdy vyjít ze srovnání s Carpenterovým filmem vítězně, ale ostudu si svým filmem režisér Matthijs van Heijningen Jr. neuřízl. Ukazuje nám, co Věci předcházelo a kde se vzala. A ukazuje to moderními triky, které ty ze skoro 30 let starého originálu i překonávají. Škoda, že pro novou Věc nedokázal režisér sehnat velkou hereckou hvězdu, jakou byl v původním filmu Kurt Russell. Prequel pak mohl být ještě o něco lepší. Takto se musel spolehnout na Mary Elizabeth Winstead a Joela Edgertona, kteří se hvězdnému statusu ve svých kariérách teprve blížili. Pokud jste ale první Věc neviděli, pak bych vám doporučil podívat se nejdříve na "Počátek". Škoda je, že film komerčně propadl, v tomto případě to bylo nezaslouženě.
Český trailer filmu Věc: Počátek / The Thing

2012 - Prometheus

Fotografie z filmu Prometheus / Prometheus
© Bontonfilm
33 let po nepřekonatelném sci-fi hororu Vetřelec se Ridley Scott rozhodl vrátit s jeho prequelem. A návrat to byl více než rozporuplný. Jde sice o velkolepý snímek s typicky scottovským vizuálně vizionářským pohledem, na druhé straně se z něj v druhé polovině stává skoro béčková zombie vyvražďovačka, která nemá s Vetřelcem a jeho sérií pranic společného. Také Noomi Rapace jako archeoložka Elizabeth Shaw nemá potenciál Sigourney Weaver jako Ellen Ripley. Vyrovnat se Vetřelci bylo zkrátka příliš i pro Scotta, ale komerčně byl Prometheus úspěšný s vydělkem přes 400 milionů. O pět let později následoval o něco méně úspěšnější Vetřelec: Covenant, který dále ukázal smutný fakt, že je možná na čase tuto sérii opustit nadobro.
Český trailer filmu Prometheus / Prometheus
2013 - V zajetí démonů

Vera Farmiga ve filmu V zajetí démonů / The Conjuring
© Warner Bros
Zatímco velké studiové filmy občas šlápnou vedle a nedokážou do něj vložené velké finanční prostředky vrátit zpět, malé filmy někdy způsobí velký komerční poprask. To je případ  filmu Jamese Wana, který už měl za sebou minimálně dva úspěšné horory: Saw: Hra o přežití a Insidious. V zajetí démonů je z nich ale suverénně nejúspěšnější a je Wanovou diváckou trefou do černého. Hlavními postavami jsou manželé a odborníci na paranormální jevy a profesionální vymítači démonů Ed a Lorraine Warrenovi (skvěle obsazení herci Vera Farmiga a Patrick Wilson). Z filmu se stal obrovský divácký hit, který měl za následek vlnu spin-offů a sequelů a prequelů. Dá se říci, že čeho se Wan dotkne, promění se v divácký hit. A neplatí to jen pro hororový žánr.
Český trailer filmu V zajetí démonů

2014 - The Guest

Dan Stevens ve filmu  / The Guest
©  Picturehouse
Adam Wingard se rozehříval v roce 2011 se slasherem You're Next, aby svého absolutního vrcholu dosáhl o tři roky později s tajuplným thrillerem/hororem, který v sobě snoubí obrovskou porci tvůrčí originality, geniálně propracovanou mysteriózní artmosféru a ještě něco navíc, co ho odlišuje od podobných invazivních hororů o nečekaných návštěvnících, z nichž se vyklubou psychopati. David Collins v jedinečném podání Dana Stevense je jednou z nejcharizmatičtějších filmových postav, jaké se kdy objevily. Jde o zvláštní kombinaci hrdiny a padoucha, která z něj dělá těžko definovatelný charakter. The Guest je mistrný snímek. Bohužel to vypadá, že šlo ze strany Wingarda o ojedinělý případ, což dokázal jeho další film: nepovedený pokus o vzkříšení legendy - horor Blair Witch: 20 let poté.
Originální trailer filmu The Guest

2015 - The Visit

Fotografie z filmu  / The Visit
© Universal Pictures
M. Night Shyamalan už nikdy nepřekoná svůj debut - duchařský horor Šestý smysl, který z něj udělal přes noc jeden z největších hollywoodských zázraků. To se mu ale také stalo prokletím, které už žádným svým filmem nezlomil. V roce 2015 se mu to nicméně povedlo s thrillerem natočeným stylem found footage za minimální náklady (5 mil.). Sourozenci Becca a Taylor jedou poznat své prarodiče a hodlají o této návštěvě natočit dokument. Místo idylky ale na ně čeká objevení temného rodinného tajemství. Shyamalan měl minimálně od Vesnice velké problémy realizovat něco smysluplného, čím by oslovil diváky. Zde se mu to opět povedlo. The Visit pro něj znamenal návrat mezi režisérskou špičku, což ztvrdil i následujícím filmem Rozpolcený.
Originální trailer filmu The Visit

2016 - Vlak do Pusanu

Fotografie z filmu Vlak do Pusanu / Busanhaeng
© Next Entertainment World
Špičkou zombie žánru je jihokorejský příspěvek od režiséra jménem Sang-ho Yeon. Zombie epidemie propukne ve vlaku, kde cestuje i rozvedený Seok Woo (Gong Yoo) s dcerou Soo-an (Kim Soo-an). Zombie žánr stále nabízí silné zážitky, pokud se uchopí správně. O jeho renesanci se v roce 2004 zasloužil Zack Snyder Úsvitem mrtvých a Vlak do Pusanu na něm staví a dovádí daný žánr k absolutní dokonalosti. Je to strhující adrenalinová jízda od začátku do konce. Rychlé zombies sice odporují pravidlům žánru, jak je stanovil jejich duchovní otec George Romero, ale Vlak do Pusanu je moderní film 21. století a reflektuje rychlost a agresivitu naší doby.
Originální trailer filmu Vlak do Pusanu
2017 - To

Bill Skarsgård ve filmu To / It
© New Line Cinema
Pokoušeli se o to mnozí (namátkou Brian De Palma s Carrie nebo Stanley Kubrick s Osvícením), udělat z filmu podle literárního krále hororu Stephena Kinga velkou filmovou událost, ale na sto procent se to povedlo až Andymu Muschiettimu s adaptací prvního dílu kingovy knihy To. Muschietti kromě toho, že natočil podařenou verzi rozsáhlé knihy popisující na více než tisíci stranách osudy několika přátel z Derry během několika desítek let bojujících se zlem v podobě klauna Pennywise, dokázal z filmu podle Kinga konečně udělat obrovský komerční hit. To trhalo finanční rekordy a s celkovými 700 miliony se stalo komerčně nejúspěšnějším hororem vůbec. Už jen proto se zapsalo do historie. Výrazně tak znovuoživilo zájem o Kinga, s nímž se filmaři potýkají většinou spíše neúspěšně. To tuto kletbu konečně prolomilo.
Český trailer filmu To

2018 - Oni 2: Noční kořist

Fotografie z filmu Oni 2: Noční kořist / The Strangers: Prey at Night
© Aviron Pictures
Nestává se v historii filmu často, aby sequel překonal originál, ale Johannesu Robertsovi se to povedlo. Oni byl napínavý slasher s trojicí maskovaných zabijáků terorizujících mladý pár uvězněný v domě. Pokračování tuto šablonu rozšiřuje na čtyřčlenou rodinu čelící opět maskované trojce tentokrát v opuštěném kempu. Kromě napětí a hororu má film nezaměnitelnou atmosféru, kterou výrazně umocňuje osmdesátkově laděný hudební soundtrack a také originální vizuální stránka, která z tohoto hororu dělá špičku ve svém žánru. 
Český trailer filmu Oni 2: Noční kořist

2019 - Doktor Spánek od Stephena Kinga

Rebecca Ferguson ve filmu Doktor Spánek od Stephena Kinga / Doctor Sleep
© Warner Bros.
Když byla před chvílí řeč o Stephenu Kingovi a filmu To, byl zde zmíněn i snímek Osvícení. Právě Doktor Spánek je jeho pokračováním, které natočil podle mistra hororu Mike Flanagan. Jeho protagonistou je dospělý Danny Torrance (Ewan McGregor) bojující se svými démony z dětství i svým alkoholismem. Schopnost osvícení, kterou měl již jako malý, ho provází i do dospělosti a díky ní se seznamí s podobně nadanou malou Abrou a pomůže jí čelit nebezpečnému klanu upírům se podobajících lidí vraždících malé děti kvůli jejich energii nazývané párou. Doktor Spánek je brilantní kingovskou adaptací, která filmovému Osvícení výrazně dýchá na krk. 
Český trailer filmu Doktor Spánek od Stephena Kinga

Příště se podíváme na akční filmy.


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

  • wat (Johan, 02.05.2020 13:42) Reagovat

    Pockat, ja myslel, ze se ma jednat o zebricek nejslavnejsich hororu 2010-2019, ne o zebricek filmu, ktery se autorovi libej a ktery jsou vsechno jen ne slavny.

    Zaradit tu takovy braky jako oni 2 nebo srpski film (ackoliv uznavam, ze to aspon nejakou slavu ma), nebo naprosto neznamy filmy typu the guest, to chtelo velkou odvahu vydavat za nejslavnejsi horory posledni dekady..

    Filmy, ktery jsou realne slavny:
    2010 - insidious (kterej ma 5000 sequelu, diky nemu vznikly filmy jako conjuring, annabelle a spoustu dalsich)
    2014 (slabsi rok na horory, uznavam, ale zaradit mezi ne the guest je fakt ulet) - babadook, chran nas od vseho zleho
    2018 - tiche misto, bird box

    Priste min clickbait titulek prosim, diky.

  • Zasadne musim nesouhlasit s tou vetou o "mode... (MM, 03.05.2020 09:57) Reagovat

    Zasadne musim nesouhlasit s tou vetou o "modernich" tricich u nove Veci. Originalu to nesaha ani po kotniky a to hlavne proto, ze puvodni triky byly animatronicke, stejne jako original. Jen se studio na posledni chvilku seklo, puvodni loutky narychlo preplaclo digitalem a uplne prepsali konec. A taky je to na tom dost videt. Film jako samotny je ale dustojnym prequelem, do ktereho byla vlozena spousta usili, coz se ale clovek dozvi bohuzel az zpetne z ruznych dokumentu.

  • The Guest (Tomas Blue , 04.05.2020 16:58) Reagovat

    No, určitě nejde o žebříček nejlepších hororu dle diváků, či kritik. The Guest by tady neměl co dělat, protože to není horor ale naprosto skvělá akční, mysteriozni jízda s retro prvky a ultrasexy hlavním dokonalým zaporakem. Ten film je fakt pecka. A je tedy i dobře, že se o něm někdo zmini a nechá jej objevit dalšími diváky. Jinak souhlas s To i Dr. Spánkem :-)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY